НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:49


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Ана Бърнабич потвърди участието на Сърбия в срещата ЕС-Западни Балкани в София

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Ана Бърнабич потвърди участието на Сърбия в срещата ЕС-Западни Балкани в София

4 Май 2018 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Белград. Министър-председателят на западната ни съседка Ана Бърнабич потвърди, че Сърбия ще участва в срещата на върха на Европейския съюз и държавите от Западните Балкани, която България организира като централно събитие в ротационното й председателство на Съвета на ЕС, предава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
Бърнабич увери, че сръбските власти ще използват всяка възможност, която им е дадена, за да обсъдят и да представят своите решения. Съгласно думите й, европейската интеграция на региона зависи повече от политически, отколкото от структурните реформи в отделните страни.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Михаил Константинов, анализатор: Няма как да бъде преодоляна съпротивата на Испания за участието на Косово на предстоящата среща ЕС-Западни Балкани през май у нас

Проф. Михаил Константинов, анализатор: Няма как да бъде преодоляна съпротивата на Испания за участието на Косово на предстоящата среща ЕС-Западни Балкани през май у нас

28 Април 2018 | 13:04 | Агенция "Фокус"
София. Няма как да бъде преодоляна съпротивата на Испания за участието на Косово на предстоящата среща ЕС-Западни Балкани през май у нас. Това каза за обзорното публицистично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ политическият анализатор проф. Михаил Константинов. Той обясни, че въпреки положителния отзвук от европредседателството ни, надхвърлило очакванията му, проблеми като този са извън контрола на България като председателстваща страна.
„Косово не е призната от половината страни по света, а в частност и от 5 държави-членки на ЕС, които имат собствени вътрешни териториални проблеми. Едно бързо приемане на страните от Западните Балкани също не е възможно – трябва общественото мнение на Запад да се успокои и да бъдат убедени в ползите от присъединяването, защото т. нар. евроскептици там са много силни в момента. На думи всички са съгласни, че Западните Балкани трябва да бъдат приобщени, но не виждам как това ще стане за Косово. Има държави, които просто не са европейски – както стана ясно, че е напълно безнадеждно приемането на Турция в ЕС. Това обаче не значи, че не трябва да има добри отношения – просто трябва да бъдат в друга посока“, обясни проф. Михаил Константинов. Той коментира изказването на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че без стабилни Балкани няма да има стабилност и в Европа, като подчерта, че това далеч не са само празни обещания. Анализаторът добави, обаче, че докато от единият край ЕС се разширява, от другия той се разпада.
Проф. Константинов коментира и призива от страна на АЛДЕ към премиера Бойко Борисов да предприеме действия в отговор на посещението на лидера на АТАКА Волен Сидеров в Крим, като уточни, че разцепление в управляващата коалиция не е решение, тъй като избори днес биха довели до същото разпределение на местата в парламента. Анализаторът посочи, че правото на избор кой ще бъде в парламента не следва да зависи от мнения и настроения отвън, а е в ръцете на българските граждани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич за The Guardian: Отваря се прозорец от шест месеца или година, в който е възможно да се споразумеем с Прищина

Александър Вучич за The Guardian: Отваря се прозорец от шест месеца или година, в който е възможно да се споразумеем с Прищина

27 Април 2018 | 08:33 | Агенция "Фокус"
Белград. Когато НАТО бомбардира Сърбия през 1999 г., Александър Вучич е министър на информацията, прилагащ правилата за цензура на президента на Югославия Слободан Милошевич, осъден по-късно за военни престъпления.
Почти две десетилетия по-късно самият Вучич е президент на Сърбия. Твърдейки, че се е дистанцирал от националистическите си възгледи и че е преодолял обвиненията за авторитаризъм, международната общност сега го вижда като човек, който би могъл да подпише споразумение, което в крайна сметка ще доведе до помирение с Косово.
Бившата провинция на Сърбия се отцепи от централната власт в Белград под международния надзор след кампания на НАТО и обяви независимост през 2008 г. В Сърбия все още обаче смятат, че територията е тяхна.
В интервю за британския вестник The Guardian, дадено в Белград тази седмица Вучич изрази увереност, че се отваря прозорец от „шест месеца или година", в който може да е възможно да се подпише сделка с Прищина.
„Ние сме готови да обсъдим всеки отделен въпрос, готови сме да вземем под внимание всяко едно предложение, което би означавало компромисно решение", подчерта Вучич, като същевременно допълни, че на Сърбия трябва да й бъде предложено нещо в замяна.
Надеждата в Брюксел е, че може да се стигне до споразумение, което би довело до признаването на независимостта на най-младата държава на Балканите от управляващите в Белград, което ще подготви пътя на Косово към място в ООН, а на двете страни – към членство в ЕС.
Вучич се заиграва с тези надежди, но в замяна иска редица изгоди за Сърбия. Той вече участва в диалога, ръководен от ЕС в Брюксел. Президентът на Косово Хашим Тачи също т заяви пред The Guardian миналата седмица, че очаква тази година да бъде постигнато цялостно споразумение за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина.
Вучич прекара и през последните месеци във вихрушка от срещи със западни лидери, опитвайки се да ги убеди, че те трябва да предложат компромисно решение, което носи конкретни ползи за Сърбия, а не просто да се съгласи с фактите.
Шансът Вучич да подпише сделка изглежда забележителен, като се има предвид, че през 90-те години той беше част от радикалната партия, която се стремеше към Сърбия и подкрепи сръбските политически и военни формации, които се бориха в Хърватия, Босна и Херцеговина и Косово, коментират от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Туск призова Косово да подобри отношенията си със Сърбия

Reuters: Доналд Туск призова Косово да подобри отношенията си със Сърбия

26 Април 2018 | 18:21 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова Косово да подобри отношенията си със Сърбия за да напредне към членството си в ЕС, предава Reuters.
„Без всеобхватна нормализация на отношенията със Сърбия и пълното прилагане на споразумението, не виждам как може да се постигне пробив в отношенията с ЕС“, заяви Туск по време на съвместна пресконференция с президента на Косово Хашим Тачи.“Знам, че ще е трудно, но все още съм оптимист, че след срещата ми вчера с президента на Сърбия Александър Вучич и с Тачи ще стана още по оптимистичен“, допълни той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иво Вайгъл, докладчик за Македония: Отношението на испанския премиер към срещата на върха ЕС-Западни Балкани е некоректно

Иво Вайгъл, докладчик за Македония: Отношението на испанския премиер към срещата на върха ЕС-Западни Балкани е некоректно

26 Април 2018 | 08:55 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Докладчикът за Македония в Европейския парламент Иво Вайгъл отправи остри критики към испанския министър-председател Мариано Рахой, който отказа да участва в срещата на върха на страните от Западните Балкани в София заради присъствието на представители на Косово, пише македонското електронно издание „Независен весник“.
Вайгъл, който е много активен след каталунския въпрос в ЕП, не пощади испанския лидер. „Подобно демонстративно поведение, предаването на вътрешнополитически проблеми на европейско ниво е неправилно. От страна на премиера Рахой наблюдаваме доста некоректност тъкмо в отношенията на Испания към Каталуния, където се използват всички инструменти на авторитарна държава и избягва диалог, избягва спокоен дискурс за бъдещето и прилага репресии по отношение на избраните представители на народа на Каталуния, арестуват депутати, осъществяват дискриминационна политика спрямо хората, участвали в референдума и онези, които го организираха. Мисля, че това е една доста тъжна картина на държава-членка на ЕС, а още по-тъжно е, че в ЕС никой не реагира на това поведение“, коментира Иво Вайгъл.
Вайгъл смята, че изявленията на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на еврокомисаря Йоханес Хан за възможна дестабилизция на региона, ако страните не влязат в ЕС, са направени отчасти, за да предизвикат подкрепа за процеса на разширяване.
„Понякога за опасност от конфликт на Балканите се говори, за да бъде получена по-лесно подкрепа за разширяването към региона. Въпреки това за нас, които познаваме отношенията между нациите, държавите и религиите на района, е ясно, че винаги ще има причина, ако такава се търси, за изостряне на междуетническите отношения. Това все още е регион, в който страните не са решили всички гранични въпроси и това винаги е деликатен въпрос. Тук има и геостратегически интереси на някои държави като Турция, Русия, Китай, и разбира се и интересите на САЩ и ЕС“, твърди Вайгъл.

Агенция „Фокус“ припомня:

Участието на Косово в срещата на върха в София предизвика остра реакция от страна на министър-председателя на Испания Мариано Рахой. Медиите в иберийското кралство дори съобщиха, че лидерът на кабинета в Мадрид е заявил пред българския си колега, че Испания ще бойкотира срещата на високо равнище, ако на нея бъде поканен косовският президент Хашим Тачи. Темата е изключително чувствителна за страната заради неотдавнашния опит на Каталуния да се отдели от състава й.
По-рано Рахой заяви, че би присъствал на работната вечеря на страните-членки, но подчерта, че в програмата на събитието след това „някои ще говорят за разширяване със страни, които не са признати от всички, включително и от Испания. Това ни кара да се притесняваме“. Въпросът бе широко отразен в испанските медии, които не пропуснаха да припомнят за „тъмното минало“ на президента на Косово Хашим Тачи и на министър-председателя Рамуш Харадинай, от периода, в който участват в конфликта между Армията за освобождение на Косово (АОК) и сръбската армия.
Бившата сръбска провинция обяви независимост през 2008 г., и освен от Испания, тя не е призната и от други страни в ЕС - Гърция, Република Кипър, Словакия и Румъния, заради техни вътрешни проблеми с региони, които се борят за отделяне. Именно поради тази причина присъствието на косовска делегация в София предизвиква негодувание сред тях.
В Сърбия също не са въодушевени от участието на Косово в срещата ЕС-Западни Балкани. Държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич заяви в началото на април, че Белград очаква резултатите от срещите между официални представители на Белград и Прищина, преди да вземе окончателно решение. Сръбският президент увери, че се радва на всяка среща на върха на страните от Западните Балкани и ЕС, но същевременно призна, че не очаква прекалено добри новини за страната си от тази в София.
На свой ред сръбският министър-председател Анна Бърнабич коментира, че участието на косовски представители на срещата в София е "политически нонсенс", като добави, че страната й би участвала, ако управляващите в Прищина създадат Асоциацията на сръбските общини в Косово, както бе договорено между двете страни през 2013 г. с посредничеството на ЕС.
Официален Белград обвинява Косово, че блокира прилагането на споразумението от 2013 г. за сръбските общини. До нормализация в двустранните отношения между двете държави не се стигна, макар в края на месец март Върховният представител на ЕС по въпросите за външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини да посети сръбската столица в опит да тушира напрежението, възникнало във връзка с ареста в Косовска Митровица на ръководителя на Службата за Косово и Метохия Марко Джурич.
Президентът на Косово публикува официалната покана за участие в срещата на върха в София, подписана от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и от премиера на България Бойко Борисов.
Срещата на върха в София е централно събитие за шестмесечното ротационното председателство на България на Съвета на ЕС, тъй като страната ни постави основен акцент на работата си върху европейската интеграция на страните от Западните Балкани.
България се опитва да увери страните-членки на Общността, че зачита "неутралния статут" за Косово. Това означава, че ЕС не налага и не предопределя статута на Косово. Представители на Прищина участват в регионални срещи именно със забележка за този "неутрален статут". България би искала всички 28 страни от ЕС да бъдат представени на най-високо равнище на срещата в София, за да изпратят послание за единство по отношение на евроинтеграцията на региона. И все пак, ако това не се случи, няма да е за първи път - и на предишни срещи за Западните Балкани не са присъствали държавните и правителствени ръководители на всички страни от Общността.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Доналд Туск посети Белград в рамките на подготовката за срещата на върха в София

ТАСС: Доналд Туск посети Белград в рамките на подготовката за срещата на върха в София

26 Април 2018 | 00:39 | Агенция "Фокус"
Белград. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск посети Белград в рамките на своето турне не Балканския полуостров. Той призова сърбите да се присъединят към Европейския съюз, където „никой не насилва никого за нищо“, предава ТАСС.
„Европейският съюз е и иска да бъде най-надеждния партньор на Сърбия и целия регион на Западните Балкани. На срещата на върха през май ние ще напомним за нашата готовност да работим над европейската перспектива на региона. На целия свят е ясно, че бъдещето на сърбите няма да бъде решено нито от Москва, нито от Вашингтон, нито от Анкара, нито от Брюксел. То ще бъде решено в Белград“, заяви Туск по време на съвместно обръщение пред медиите с президента на Сърбия Александър Вучич.
„Съюзът е място, където никой не насилва никого за нищо. Ние изградихме общност, в която никой никога да не плаща своята независимост с кръв, Съюзът трябва да се разглежда като проект със стратегическа визия“, добави той. Туск нарече Вучич „сродна душа и подчерта, че те двамата знаят, „че в живота и политика никога не трябва да се примиряваш“. Според неговите думи, Вучич е живо доказателство за това как можеш да бъдеш едновременно и голям патриот, и рационален прагматик.
На свой ред Вучич е подчертал необходимостта от възможно най-бързо разрешаване на проблема с Косово: „Ние трябва да се постараем, за да нямат нашите деца същите проблеми... Длъжни сме да предложим бъдеще на нашия народ, но ще се борим за интересите му“. Що се отнася до перспективите за разрешаване на проблема, сръбският президент отбеляза, че Белград „е изпълнил всички задължения“ и е готова „да направи компромис“, но „няма да търпи унижения“.
ТАСС припомня, че през юли 2017 година Вучич обяви началото на широк обществен диалог за Косово, чието признание, според неговите думи, е главното условие за влизане в ЕС. В същото време още преди началото на общественото обсъждане Вучич обяви, че предложението за разрешаване на проблема с Косово ще бъде подготвено от властите до март 2018 година. Подобни заявления бяха възприето от някои обществени групи в Сърбия като готовност да се предаде Косово в замяна на влизане в ЕС без значение какви ще бъдат резултатите от общественото обсъждане.
Срещата на върха на страните-членки на Съюза и страните от Западните Балкани ще се проведе на 17 май в София.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Според Доналд Туск единствено Белград може да вземе решение за Сърбия

„Независен“ (Македония): Според Доналд Туск единствено Белград може да вземе решение за Сърбия

25 Април 2018 | 21:49 | Агенция "Фокус"
Белград. Отношенията между ЕС и Сърбия, европейската интеграция, регионалното сътрудничество и инвестициите бяха основни теми на срещата в Белград между председателя на Европейския Съвет Доналд Туск и сръбския президент Александър Вучич, предава македонската медия „Независен“.
Основната причина за посещението в Белград, както беше посочено на пресконференцията Доналд Туск, е подготовката за срещата на високо равнище на ЕС и страните от Западните Балкани на 17 май в София. Той също така каза, че иска да предаде посланието, че ЕС иска да остане най-надеждният партньор на Сърбия и страните от Западните Балкани за срещата в София да се потвърди готовността на ЕС за европейската перспектива на региона.
Той допълни, че бъдещето на Сърбия няма да бъде решено нито от Москва, нито от Вашингтон, нито Анкара, нито Брюксел, а самите сърби ще решават съдбата си.
„Само Белград ще реши. А ЕС е място, където никой не налага нищо на никого“, заяви Туск.
Той добави, че с Александър Вучич е говорил и за състоянието на Западните Балкани, отбелязвайки настояването на сръбския президент за диалог с Прищина, което е „труден въпрос с голям емоционален заряд“, но и че този въпрос е стратегически избор, който в крайна сметка ще се отплати .
Вучич кратко се позовава на косовския въпрос, подчертавайки, че е важно да се стигне до компромисно решение, а най-голямо внимание на пресконференция посвети на икономическите въпроси, инфраструктурни проекти и помощта от ЕС.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Туск заяви, че ЕС ще засили сътрудничеството със Сърбия и с другите страни от Западните Балкани

Reuters: Доналд Туск заяви, че ЕС ще засили сътрудничеството със Сърбия и с другите страни от Западните Балкани

25 Април 2018 | 21:27 | Агенция "Фокус"
Белград. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че ЕС цели да засили икономическите си връзки със Западните Балкани, докато те приближават членството си към него, предава Reuters.
„ЕС е готов и иска да остане най-надеждният партньор на Сърбия и на целия регион на Западните Балкани“, каза Туск пред репортери след разговорите си със сръбския президент Александър Вучич в Белград. „На срещата ни в София на 17 май ще потвърдим готовността си да работим за интеграцията в ЕС“, допълни той.
„Пред Сърбия има много работа. Започнахме да работим за върховенството на закона и за сътрудничеството с журналистическите асоциации“, на свой ред заяви Вучич.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tanjug: Посланиците на страните от Общността, включително Испания, са одобрили проектодекларацията за срещата на ЕС-Западни Балкани

Tanjug: Посланиците на страните от Общността, включително Испания, са одобрили проектодекларацията за срещата на ЕС-Западни Балкани

23 Април 2018 | 20:58 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Посланиците на 28-те държави-членки на Европейския съюз, включително Испания, одобриха проектодекларация за срещата на високо равнище между ЕС и Западните Балкани, която ще се проведе в София през месец май, съобщава Tanjug, държавната информационна агенция на западната ни съседка, като се позовава на източници от Брюксел.
„Проектодекларацията бе одобрена също от посланика на Испания в ЕС“, заяви за агенцията източник в българското председателство на Съвета на ЕС.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Испания наложи вето на проектодекларацията от срещата ЕС-Западни Балкани в София

El Pais: Испания наложи вето на проектодекларацията от срещата ЕС-Западни Балкани в София

23 Април 2018 | 18:38 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испания наложи вето върху проекта за съвместна декларация, която трябва да бъде подписана на срещата на високо равнище на Европейския съюз и държавите от Западните Балкани, планирана за месец май в София като централно събитие на българското председателство на Съвета на ЕС, съобщава вестник El Pais.
Причините нямат нищо общо с външната политика на ЕС, поясняват от редакцията на испанското издание. Целта е да се предотврати включването на името на премиера Мариано Рахой в документ, в който фигурира името на президента на Косово – страна, чиято независимост Испания не признава.
Срещата на върха на ЕС и Западните Балкани, първата по рода си за последните 15 г., се оказва по-проблематична от очакваното. Въпреки че има още четири държави, които също не признават статута на Косово, Испания изглежда е единствената, която дава сериозни индикации, че няма да присъства на форума. Гърция, Република Кипър, Румъния и Словакия биха толерирали съвместното изявление, ако испанското правителство не го отхвърли напълно, твърдят източници на изданието. Окончателното решение за декларацията е прието още миналия четвъртък, подчертават още от редакцията.

Агенция „Фокус“ припомня:

Участието на Косово в срещата на върха в София предизвика остра реакция от страна на министър-председателя на Испания Мариано Рахой. Медиите в иберийското кралство дори съобщиха, че лидерът на кабинета в Мадрид е заявил пред българския си колега, че Испания ще бойкотира срещата на високо равнище, ако на нея бъде поканен косовският президент Хашим Тачи. Темата е изключително чувствителна за страната заради неотдавнашния опит на Каталуния да се отдели от състава й.
По-рано Рахой заяви, че би присъствал на работната вечеря на страните-членки, но подчерта, че в програмата на събитието след това „някои ще говорят за разширяване със страни, които не са признати от всички, включително и от Испания. Това ни кара да се притесняваме“. Въпросът бе широко отразен в испанските медии, които не пропуснаха да припомнят за „тъмното минало“ на президента на Косово Хашим Тачи и на министър-председателя Рамуш Харадинай, от периода, в който участват в конфликта между Армията за освобождение на Косово (АОК) и сръбската армия.
Бившата сръбска провинция обяви независимост през 2008 г., и освен от Испания, тя не е призната и от други страни в ЕС - Гърция, Република Кипър, Словакия и Румъния, заради техни вътрешни проблеми с региони, които се борят за отделяне. Именно поради тази причина присъствието на косовска делегация в София предизвиква негодувание сред тях.
В Сърбия също не са въодушевени от участието на Косово в срещата ЕС-Западни Балкани. Държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич заяви в началото на април, че Белград очаква резултатите от срещите между официални представители на Белград и Прищина, преди да вземе окончателно решение. Сръбският президент увери, че се радва на всяка среща на върха на страните от Западните Балкани и ЕС, но същевременно призна, че не очаква прекалено добри новини за страната си от тази в София.
На свой ред сръбският министър-председател Анна Бърнабич коментира, че участието на косовски представители на срещата в София е "политически нонсенс", като добави, че страната й би участвала, ако управляващите в Прищина създадат Асоциацията на сръбските общини в Косово, както бе договорено между двете страни през 2013 г. с посредничеството на ЕС.
Официален Белград обвинява Косово, че блокира прилагането на споразумението от 2013 г. за сръбските общини. До нормализация в двустранните отношения между двете държави не се стигна, макар в края на месец март Върховният представител на ЕС по въпросите за външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини да посети сръбската столица в опит да тушира напрежението, възникнало във връзка с ареста в Косовска Митровица на ръководителя на Службата за Косово и Метохия Марко Джурич.
Президентът на Косово публикува официалната покана за участие в срещата на върха в София, подписана от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и от премиера на България Бойко Борисов.
Срещата на върха в София е централно събитие за шестмесечното ротационното председателство на България на Съвета на ЕС, тъй като страната ни постави основен акцент на работата си върху европейската интеграция на страните от Западните Балкани.
България се опитва да увери страните-членки на Общността, че зачита "неутралния статут" за Косово. Това означава, че ЕС не налага и не предопределя статута на Косово. Представители на Прищина участват в регионални срещи именно със забележка за този "неутрален статут". България би искала всички 28 страни от ЕС да бъдат представени на най-високо равнище на срещата в София, за да изпратят послание за единство по отношение на евроинтеграцията на региона. И все пак, ако това не се случи, няма да е за първи път - и на предишни срещи за Западните Балкани не са присъствали държавните и правителствени ръководители на всички страни от Общността.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: България обещава да уважава достойнството на Косово на срещата ЕС-Западни Балкани в София

Gazeta Express: България обещава да уважава достойнството на Косово на срещата ЕС-Западни Балкани в София

21 Април 2018 | 08:49 | Агенция "Фокус"
София. Външният министър на Косово Бехджет Пацоли и неговият български колега Екатерина Захариева проведоха среща в София. Косовският министър е уверен, че достойнството на страната му ще бъде пазено по време на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани на 16 и 17 май в София, предава Gazeta Express.
Българският премиер Бойко Борисов, който посети Прищина в понеделник, предаде поканата на косовския президент Хашим Тачи да присъства на срещата на високо равнище в София. Но участието на Косово не е определено, след като Испания, като една от петте страни членки на НАТО, които не признават независимостта на страната, обяви, че нейният министър-председател Мариано Рахой ще бойкотира срещата, ако Косово е представено като държава.
„Българският външен министър увери Пацоли, че ще направи така, че всички поканени да присъстват на срещата. Що се отнася до участието на Косово, Захариева обеща да намери решение, за да поддържа кохерентността, елементите на протокола на форума на ЕС, като зачита достойнството на Косово“, пише в официално заявление на косовското министерство на външните работи
Захариева също обеща, че България ще улесни "отблокира Споразумението за взаимно свързване между Косово и Сърбия".

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.