Крилото на Бостън Селтикс - Джейсън Тейтъм, е единственият американски играч в тазгодишния Отбор на сезона в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада. 26-годишният баскетболист е и единственият представител на "детелините", който попада в един от трите отбора на сезона. Тейтъм е в първия отбор на НБА за трети пореден сезон.

Останалите четирима играчи са: Лука Дончич от Словения (Далас Маверикс), Никола Йокич от Сърбия (Денвър Нъгетс), Шей Гилджис-Александър от Канада (Оклахома Сити Тъндър) и Янис Адетокумбо от Гърция (Милуоки Бъкс).

Йокич и Гилджис-Александър са единствените двама, които са получили вот за първия отбор от всичките 99 журналисти, които имат право на глас. Йокич, който е трикратен MVP през редовния сезон, попада в перфектния отбор за четвърти път, докато гардът на Оклахома е в Топ 5 за втори път.

25-годишният Дончич е в идеалния отбор за пета поредна година, а 29-годишният Адетокмбо е за шести пореден сезон.

Единствено Дончич и Тейтъм от идеалната петица все още играят баскетбол. Бостън води с 1:0 на Индиана Пейсърс във Финалите на Изток, докато Далас открадна домакинското предимство на Минесота Тимбъруулвс в първия мач от Финалите на Запад.

Играчите, които попадат в някои от трите идеални отбора на редовния сезон, могат да получат максимален договор от своя отбор. Все по-богатите сделки за медийни права означават, че в близко бъдеще въпросните максимални договори може да достигнат 94 милиона долара на година.