Ако не сте чели класиката на Марио Пузо от 1969 г. или поне не сте гледали екранизациите на Франсис Форд Копола от 1972 и 1974 г., то препоръчвам ви да се запознаете първо с тях, преди да прочетете тази статия.

"Кръстникът" е впечатляваща книга и брилянтен филм, който оставя отпечатък във всеки един, който се докосне до тях. Било то на хартия или на малкия екран.

"Кръстникът" не е просто история за мафиоти, безброй убийства и корупция на най-високи етажи. Това е разказ за сложните семейни взаимоотношения, саможертвата в името на нещо по-голямо от теб и безрезервна подкрепа към хората, които наричаме фамилия. В добро и лошо. Точно както баскетболът е много повече от игра с тупкаща топка и две висящи мрежички на 29 метра една от друга. Играта с оранжевата сфера отдавна е надхвърлила първоначалния замисъл на Джеймс Нейсмит, който просто е искал да измисли нова занимавка на своите студенти през студените месеци от годината. Баскетболът е не само красиви полети и ефектни забивки на двуметрови исполини. Баскетболът е начин на изразяване, начин на живот и култура за стотици милиони по цялото земно кълбо.

Вито Андолини Корлеоне, или по-известен като Дон Корлеоне, е може би най-важната фигура в сюжета на Пузо и Копола. Малкото момче, чиито родители и братя биват избити от сицилианската мафия, успява да емигрира до Щатите, където успява да изгради империя от нищото в Ню Йорк. И ако всичко това е лесно за да се напише или изиграе, то в живия живот нещата стоят малко по-различно.

Патрик Джеймс Райли, или по-известен като Пат Райли, е един от най-успешните треньори, мениджъри и президенти в цялата история на Националната баскетболна лига. Роден и израснал в Ню Йорк, Райли също успява да изгради империя. Даже няколко. Но никоя не блести по-силно от тази в щата Флорида. Основан през 1988 г., 36 години по-късно клубът е нарицателно за онази "американска мечта". Да тръгнеш от нищото, да работиш здраво и да стигнеш до върха. Точно както Дон Корлеоне. Така, както малкия Вито Корлеоне прекосява Атлантическия океан на кораб, за да стигне до обетованата земя. По същия начин Райли поема "горещите" през 1995 г. и ги превръща в трикратни шампиони и седемкратни участници във Финалите на НБА.

И ако Дон Корлеоне и Пат Райли създават империя, то техните наследници ги извеждат на следващо ниво. Майкъл Корлеоне и Ерик Сполстра.

Третият син на Дон Корлеоне наследява своя баща на трона, въпреки че това е последното нещо, което Донът иска. Майкъл не завършва колеж, за да се присъедини тайно към американската армия ден след нападението над Пърл Харбър. Самият той неколкократно заявява, че не иска да има нищо общо с бизнеса на фамилията, но опитът за покушение срещу баща му променя всичко.

Фамилия Корлеоне се превръща в същински конгломерат, чието влияние достига до сенатори, конгресмени, политици и всякакви хора в костюми, които малко или много дърпат конците на света.

Ерик Сполстра е единственият наследник на Пат Райли в империята наречена Маями Хийт. "Коуч Спо", както е известен, започва работа в клуба през 1995 г. като видео координатор. Малко след него легендата на Лос Анджелис Лейкърс и доскорошен треньор на Ню Йорк Никс приема предизвикателството да стане едновременно треньор и президент на Маями. Две години след това Сполстра бива промотиран до позицията на помощник треньор на Райли. Изкачването в йерархията не спира и след още две години Ерик става част от скаутския екип на Маями. През 2001 г. Спо съвместява длъжностите асистент треньор и директор на скаутското звено. Първоначално Райли също не желае Сполстра в екипа си, но съдбата си знае работата. През 2006 г. Райли и Спослтра печелят първият трофей Лари О'Брайън в празната тогава витрина на "горещите". Две години по-късно Райли се оттегля от поста старши треньор и дава пълната власт в ръцете на Сполстра.

Така, както Дон Корлеоне съветва близките си да се обръщат към Майкъл като ръководител на фамилията, така Донът на НБА се качва нагоре по етажите, за да може да разцъфти Ерик Сполстра.

Години по-късно фамилията Корлеоне е с напълно легални бизнеси и дори има пръст в избора на Папа. Години по-късно Маями Хийт е един от най-уважаваните отбори в цялата Лига.

"За нас е най-важно какво се случва на тъмно. Искам играчите ми да намират привлекателното в процеса. Да знаят, че има красота в здравия труд и в потта им".

Това каза Ерик Сполстра преди началото на новия сезон. Ако някога гостуване в Маями е означавало купони до късни зори и полупияни играчи на гостуващия тим, то днес никой не може да си позволи подобно отношение преди мач в "Касея Сентър".

Днес американските медии излязоха с новината, че Ерик Сполстра е приел предложение за нов 8-годишен договор на стойност 120 милиона долара. Внушаващо, историческо и рекордно. Никой треньор не е подписвал подобен договор в цялата история на НБА. Ако "Спо" изпълни новия си договор докрай, това означава че той ще е начело на Хийт 24 сезона. Единствено Грег Попович има повече от него. Ветеранът кара своя 28 сезон начело на Сан Антонио Спърс.

От скрития пистолет в тоалетното казанче до срещите във Ватикана. Или от видео стаята с VHS касети до най-скъпия треньорски договор в историята на НБА. Да се зачуди човек кое е реално и кое не...