Сериозен скандал свързан с незаконни залагания е на път да взриви Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада. Центърът на Торонто Раптърс - Джонтей Портър, е разследван заради залози през последните няколко месеца, пряко свързани с неговото представяне.

24-годишният американец е разследван от Лигата заради съмнителни залози в два конкретни мача - на 26 януари срещу ЛА Клипърс и на 20 март срещу Сакраменто Кингс.

В първия случай се залагат необичайно големи суми на това дали Портър ще има над или под 5.5 точки, 4.5 борби и 1.5 асистенции, както и за вкараните му тройки за вечерта - над или под 0.5. Тогава играчът е на паркета само за 4 минути, а като причина за това в травма в окото, която е получил в предишния мач срещу Мемфис Гризлийс. Във въпросния мач Портър дори не стреля от тройката.

При втория случай на съмнителни залози играчът получава 3 игрови минути, като този път играчът заявява, че е болен. Най-много залози тогава има за под/над 7.5 точки и 5.5 борби, като той завършва с без точки, без да опита стрелба и хваща 2 борби.

Ситуацията се повтаря и на следващия ден, когато отново залозите за представянето на Портър са необичайно големи и печеливши. ESPN съобщава, че редица акаунти в сайтове за залози са слагали големи суми, започвайки от 000 и 000 на предстаянето на Портър в мача с Клипърс през януари. Обикновено лимитите за подобни действия са 00 или 00.

Договорът на баскетболиста с Торонто е двугодишен, а през настоящия сезон ще му донесе 415 хиляди долара. През тази кампания той има средни показатели от 4.4 точки, 3.2 борби и 2.3 асистенции в 26 мача за Раптърс.