Сериозни промени въведе бордът на Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада за предстоящия сезон. Комисарят на Лигата - Адам Силвър обяви, че от началото на кампания 2023/2024 отборите ще могат да дават почивка само на една от "звездите" си в мач.

Под звезда се разбира играч, който е участвал в Мача на звездите или е попаднал в един от трите иделани състава в последните три години. Тази мярка идва заради тенденцията от последните сезон най-добрите играчи да получават прекалено много почивка под претекст, че са контузени или се нуждаят от допълнителна почивка по време на редовния сезон, който се състои от 82 срещи.

Първото нарушение на новата политика ще струва на даден отбор 0 000, второто - 0 000, а всяко следващо ще се равнява на санкция в размер на милион.

Новото правило налага на отборите да осигуряват играчите си за мачове, които са телевизионно излъчвани в национален ефир и за турнирите по време на сезона, които ще бъдат проведени за първи път през този сезон.

"Ако даден играч е здрав, то от него се очаква да играе. Въпросът е принципен, а в последните години станахме свидетели на това как млади и здрави баскетболисти пропускат мачове", заяви Силвър.