НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:47


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Данаил Кирилов: Оставката е залог за добросъвестна работа, правосъдният министър може да си отиде във всеки един момент

Министър Данаил Кирилов: Оставката е залог за добросъвестна работа, правосъдният министър може да си отиде във всеки един момент

28 Юни 2019 | 11:27 | Агенция "Фокус"
София. Оставката е най-добрият залог за добросъвестна работа - всички да знаят, че правосъдният министър може да си отиде във всеки един момент. Това каза пред журналисти в парламента министърът на правосъдието Данаил Кирилов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос как му е дошла идеята да заяви, че ще си подаде оставката, ако не падне мониторинговият доклад за България до края на мандата на тази Европейска комисия, Кирилов посочи: „От вътре ми дойде“. Той припомни, че и като областен управител на София си е подал оставката, и като общински съветник от ГЕРБ - също. „Смятам, че това е залог за добросъвестна работа. Всички да занаят, че нямат проблем с правосъдният министър и той може да си отиде във всеки един момент - или най-късно през октомври месец“, коментира Кирилов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Премиерът е коментирал от Брюксел оставката ми, господин Борисов, този въпрос приключи

Корнелия Нинова, БСП: Премиерът е коментирал от Брюксел оставката ми, господин Борисов, този въпрос приключи

20 Юни 2019 | 20:16 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов днес е коментирал от Брюксел оставката ми. Господин Борисов, този въпрос приключи. Това написа в профила си във "Фейсбук" председателят на БСП Корнелия Нинова. "Гледайте си делата в ГЕРБ и мислете за прегръдката с ДПС", заявява още тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Весела Лечева, БСП: Вотът на доверие към Корнелия Нинова разгневи централите на ГЕРБ и ДПС

Весела Лечева, БСП: Вотът на доверие към Корнелия Нинова разгневи централите на ГЕРБ и ДПС

20 Юни 2019 | 08:58 | Агенция "Фокус"
София. "Управляващите се опитаха първо през БСП да подчинят и опитомят основната опозиционна сила, но Конгресът беше този, който пожела Корнелия Нинова да оттегли оставката си, което беше своеобразен вот на доверие. Това разсърди и разгневи опонентите ни и виждаме добре отиграни действия в двете партийни централи- на ГЕРБ и ДПС." Това каза пред БСТВ зам.- председателят на ПГ на "БСП за България" Весела Лечева в коментар на въпрос за намаляването на партийните субсидии, съобщиха от пресцентъра на БСП. Лечева отбеляза, че левицата е щяла да повярва на тяхната загриженост за безплатни детски градини и ясли, ако са били приели част от мерките, които БСП е заложила в алтернативния бюджет. "Сега, в средата на годината, да предлагаш коренно различен модел на функциониране на политическата система, в толкова кратки срокове, изглежда като наказателна акция срещу основната опозиционна сила", категорична бе депутатката. "Много е жалко за макар и крехката и фасадна демокрация, която днес има в България. Това трябва да предизвика недоволство и въпроси, които да задава обществото", добави Лечева. Тя коментира още, че американската система на финансиране на партиите звучи добре, но трябва да се запитаме - каква е нашата политическа система и дали е съпоставим този модел. По думите й премиерът раздава фасадна демокрация през прозореца на своя джип.
"Макар бавно и трудно, БСП печели влияние и широка подкрепа. 70% от гражданите останаха по домовете си и не гласуваха, а БСП подобрява резултата си. Това няма как да не стресне управляващите. Те искат да си запазят своята къща", категорична бе Лечева. Според нея, всички са фокусирани в БСП, но никой не наблюдава ГЕРБ, където текат тежки и напрегнати процеси.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Менда Стоянова, ГЕРБ: Ще предложим общините да предоставят безвъзмездно офиси на партиите

Менда Стоянова, ГЕРБ: Ще предложим общините да предоставят безвъзмездно офиси на партиите

19 Юни 2019 | 09:56 | Агенция "Фокус"
София. Ще предложим общините да предоставят безвъзмездно офиси на партиите. Това каза председателят на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Сутринта имахме среща с ДПС по повод на това, че те вчера са внесли своето официално предложение между първо и второ четене за изменението на Закона за държавния бюджет. Тяхното предложение е за 0 лв. субсидия и възможност партиите да се финансират от други източници като дарения от физически и юридически лица", обясни тя. "Говорихме с тях, но си ставаме на нашата позиция. 1 лв. е това, което ние сме внесли и ще защитаваме в зала“, категорична бе Стоянова. Тя посочи, че по отношение на отвореното финансиране, трябва да се направят промени. „1 лв. е наистина ниска субсидия, няма как партиите едновременно да бъдат ограничени и да получават, каквито и да е дарения, както е в момента", коментира тя. "Ако говорим за американския модел, трябва да се направят промени, които да дадат възможност физически и юридически лица да даряват на партиите при пълна прозрачност, попълване на декларации за произход, качване на въпросните декларации в Сметната палата и всичко останало, което тя прави като одит на разходите на политическите партии. Освен това ние оставаме на нашата позиция“, допълни още Стоянова. Председателят на Бюджетна комисия посочи, че за да се даде възможност на партиите да поддържат своите структури, ГЕРБ ще направи предложение общините и държавата да предоставят офиси на партиите безвъзмездно. „Това означава, че партиите ще имат възможност да имат офиси без да заплащат за тях, ще имат субсидия от 1 лв., с която биха поели разходите за административния персонал в тези офиси. Колкото до другите им разходи по отношение на избори и т.н. ще си търсят подкрепа от различни видове спонсори, физически и юридически лица“, поясни Менда Стоянова. На въпрос дали се обмисля таван за такава подкрепа, тя отговори, че не вижда причина да има такъв таван.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Добрев, БСП: Единственият път пред БСП е да бъде модерна и демократична лява партия

Кирил Добрев, БСП: Единственият път пред БСП е да бъде модерна и демократична лява партия

19 Юни 2019 | 07:59 | Агенция "Фокус"
София. Конгресът подкрепи реформите и политиките, водени от Корнелия Нинова. БСП няма път назад. Желанието на редовите членове е тя да бъде модерна, демократична лява партия. Това заяви зам.-председателят на БСП Кирил Добрев пред БСТВ, съобщиха от пресцентъра на БСП. По думите му две групи са се обединили и са смятали, че Конгресът ще бъде решаващ, за да се промени линията на БСП. „За разцепление говореха наши колеги и другари, които дори са имали честта да управляват партията, водили са БСП през трудни моменти. Заради нереализирани амбиции бяха решили, че е дошъл краят на БСП. Това беше единият кръг от хора“, обясни Добрев. Той подчерта, че другата група е бизнес-олигархичният кръг, като акцентира, че БСП е единствената партия, която принадлежи на поколения членове и симпатизанти. „Всяка една обществена поръчка в България е направена за някого. Всеки от някого печели. Партия, която разкрива този модел на управление – тя не е нужна на никого. Тези две групи решиха, че могат да пробият БСП, да я купят – но това не се случи“, отбеляза още зам.-председателят на БСП. Той коментира, че с промените в партията тези хора не могат вече да бъдат народни представители, нямат влияние в партията или са им спрени каналите за финансов ресурс и констатира, че явно трудно се свиква с идеята, че вече има приемственост и път за младите хора в БСП.
„Имаше смислени изказвания и Конгресът не беше излишен – той ясно потвърди линията, по която БСП върви през последните години“, каза още той. По повод прекия избор на председател, Добрев коментира, че има все по-голяма разлика между елита и редовите членове на БСП. Последните имат едно мнение и то се разминава съществено с това на делегатите или членовете на Националния съвет, които ги представляват и по думите му няма нищо по-демократично от това - всеки един член да има глас в избора на председател.
„Наближават местни избори - ако досега партията работеше за нас, сега елитът трябва да работи за общинските организации”, заяви Добрев.
„Аз съм компромисен човек, винаги протягам ръка. Мислех, че каузата за промяната на системата, каузата за БСП е по –силна от личния интерес на определени членове. Различията в Националния съвет проличаха преди година-година и половина. Там идеята не е да стигнем до общо решение, а персонално да се отмъсти на определен човек. Много ми е мъчно, аз ги познавам вече 40 години“, коментира той. Добрев отбеляза, че в БСП нямат подготвени млади хора, липсва едно цяло поколение в партия, защото някои хората са считали, че могат да управляват до края на живота си и не са подготвили свои заместници", заяви още той.
„БСП е единствената алтернатива, но обществото още не може да ни припознае като такава. Трябва да преборим страха си. На тези Европейски избори вратата леко се отвори. В големите градове имаме добри резултати - там, където хората са по-скоро анонимни. В малките градове – обратно“, коментира Добрев и припомни за случай, в който на семейство след изборите му е бил спрян токът, т.е. кметът на селото е знаел кой за кого гласува.
„БСП е модерна лява партия, демократична – това го показаха нейните членове и делегати на Конгреса. Те предпочетоха прекия избор на председател, вместо да се върнат назад. Идейният разговор на опозицията стана безпочвен”, каза още той.
По повод намаляването на партийната субсидия на един лев, Кирил Добрев заяви: „Това е краят на демокрацията. Начинът, по който се финансират партиите днес е най-честен и прозрачен. Ние искаме изсветляване на икономиките, а хвърляме партиите в сивия сектор“. По думите му по този начин бизнес групи и олигархични кръгове ще могат да си пазаруват партии и да ги издържат. Той попита още кой би финансирал официално опозиционна партия „Това не е сериозно. Добре е да се проведе разговор върху нивата на субсидиите, но демокрацията няма цена“, изрази мнение Добрев.
„Войната срещу БСП е чрез много механизми. Да им спрем парите и да видим какво ще правят на местните избори. След като не можаха да превземат БСП отвътре и отвън – решиха да ни спрат парите. Ще си направим Бузлуджа- тя ще бъде силна, ще си направим и местните избори“, посочи Кирил Добрев.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Данчев, БСП: Партията ни е по-силна след Конгреса

Димитър Данчев, БСП: Партията ни е по-силна след Конгреса

18 Юни 2019 | 09:34 | Агенция "Фокус"
София. „След последното заседание на Конгреса на БСП, партията излезе по-силна. Това беше възможно най-доброто развитие на създалата се ситуация, най-очакваното от нашите членове и симпатизанти и най-доброто, от гледна точка на предстоящите местни избори“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Димитър Данчев в сутрешния блок на БСТВ. Той подчерта, че предстоящите избори са изключително важни и посочи, че БСП има 31 кметове от 265 общини. „Хората очакват от нас да върнем справедливостта у нас, нормалността в държавата. От нас зависи“, каза още депутатът.
„ГЕРБ е големият губещ. Те получиха най-слабия си резултат на европейски избори, откакто съществуват - по-малък брой гласове и по-малко мандати“, подчерта народният представител. Той е категоричен, че този резултат се дължи и на работата на кандидатите на БСП и на цялата партия. Според него ГЕРБ отстъпва позиции. „От нас зависи да тръгнем напред и да яхнем тази вълна на положително развитие за левите партии в Европа“, коментира Данчев. Той подчерта, че в Европа много леви партии са в подем и борбата за солидарност и справедливост трябва да продължи.
Димитър Данчев посочи, че е голяма вероятността пощенските клонове в населени места до 800 души да бъдат закрити с обяснението, че е икономически неефективно поддържането им. „В много населени места пощата е единственият представител на държавата. Пощата осигурява и връзката с останалия свят, и социалната сигурност на хората, които живеят там. Не само получаването на пенсиите. Куриерската пощенска услуга се използва и за редица важни, някой път животоспасяващи средства и лекарства. Не трябва да допускаме затварянето на пощите“, категоричен е народният представител. Той попита - ако държавата бяга от този ангажимент, къде да отидат парите, които Министерството на финансите дава под формата на компенсации на Български пощи?
„На фона на „бляскавите“ новини, че България ще бъде част от голяма европейска мрежа за суперкомпютър в ЕС, новината за спирането на интернет в много населени места ни шокира“, коментира депутатът. По неговите думи България в последните години се управлява от един човек като едноличен деспот. „Едно от достиженията му са контролираните медии. Това, което се случва, е част от опита да се наложи поредният контрол. Има натиск и БСТВ да не се излъчва по един от големите сателитни оператори“, каза още Димитър Данчев.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кънчо Стойчев, социолог: Връщането на Корнелия Нинова на ръководния пост в БСП спира опасен деградационен процес в партията

Кънчо Стойчев, социолог: Връщането на Корнелия Нинова на ръководния пост в БСП спира опасен деградационен процес в партията

18 Юни 2019 | 09:13 | Агенция "Фокус"
София. С връщането на Корнелия Нинова на ръководния пост в БСП се наблюдава спиране на опасен деградационен процес в партията. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ социологът Кънчо Стойчев. Според него оттеглянето на заявката за оставката на лидера на БСП е крачка напред. Диалогът е голямото предизвикателство пред Корнелия Нинова, добави той. Социологът коментира мотивите за решението й, които бяха представени на конгреса в неделя. „Най-голямо впечатление направи пределната откровеност, наричането на нещата с точните им имена. Тя се изправи пред всички, притихна и каза: „Вие искате да продадете БСП, БСП не е за продан. Събирайте си парите и се омитайте.“ Това оказа огромно влияние и мина като буря, като ураган през залата и последва стрес. Нито един от тези с портфейлите не стана да каже дори една дума. Изчезнаха, потънаха вдън земя. Тогава реакция се случва, когато си говори истината”, обясни Кънчо Стойчев. Той каза още, че въпреки добрите резултати на евроизборите за БСП, левицата не може да помете ГЕРБ. Според него „победата“ на ГЕРБ беше открадната от БСП. Някои от предизборните сондажи на общественото мнение отразяват по-добре ситуацията в България, отколкото самите избори, добави социологът.
Йоланда ПЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Данаил Кирилов: Оставката е акт на достойнство – БСП са много назад от поведение, с което се поема отговорност

Министър Данаил Кирилов: Оставката е акт на достойнство – БСП са много назад от поведение, с което се поема отговорност

18 Юни 2019 | 09:12 | Агенция "Фокус"
София. БСП да внимават с оставките, видя се, че е акт на достойнство и се прави от достойни хора. БСП са много назад с оставките и с такова едно поведение, в което се поема отговорност. Това каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов в „Тази сутрин“ по бТВ във връзка с искането на БСП финансовият министър Владислав Горанов да подаде оставка, след като бяха надвзети партийни субсидии. „В конкретния случай и в правна комисия говорих по този въпрос. Не виждам с какво е сгрешил финансовият министър“, заяви още Кирилов.
Той изрази надежда предложението за 1 лв. партийна субсидия за действително получен глас да бъде подкрепено. Попитан дали намалението на субсидията на 1 лв. ще бъде удар срещу другите партии, министърът посочи: „Тук въпросът е принципен, въпросът е да се възобнови дебатът как се финансират партиите и дали държавата продължава да има ангажимент към финансиране на политическата дейност и демокрацията, или всяка партия спасява себе си сама“. Кирилов отчете, че има много модели са финансиране на политическите партии. „Въпросът е нашите избиратели да са наясно да подкрепят един и да го приемат с преимуществата и недостатъците. Очевидно е, че тук нямаме идеален модел. Който и модел да бъде, той ще бъде критикуват. Когато е негативна предварителната нагласа, винаги се намира основание“, допълни министърът на правосъдието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Деница Златева, БСП: Подкрепата за Корнелия Нинова на Конгреса е вот на доверие БСП е партия на различните мнения, но Националният съвет и Конгресът утвърждават решенията

Деница Златева, БСП: Подкрепата за Корнелия Нинова на Конгреса е вот на доверие БСП е партия на различните мнения, но Националният съвет и Конгресът утвърждават решенията

17 Юни 2019 | 19:46 | Агенция "Фокус"
София. Над две трети от делегатите на Конгреса подкрепиха с гласуването си председателя Корнелия Нинова. Това е вот на доверие. Това заяви зам.- председателят на НС на БСП Деница Златева пред БНТ, съобщиха от пресцентъра на партията. Тя припомни, че дата за провеждане на Конгреса беше насрочена, за да стартира процедура по пряк избор за председател на партията. "БСП винаги е била партия на различните мнения, но това, което притесни структурите ни, беше, че ще затънем във вътрешнопартийни разпри вместо да се фокусираме върху основната цел - да спечелим местните избори", каза още тя. Златева наблегна, че всеки в БСП свободно може да изразява своето становище по различни въпроси, но органите на партията - Националният съвет и Конгресът са тези, които взимат решенията.
Тя добави, че е имало натиск върху делегати и партийни организации да гласуват за един или друг кандидат. "Не може основната цел да е да се саботира партията", отсече тя. "Мисля, че оттеглена оставка от г-жа Нинова ще даде повод за размисъл - как да консолидираме партията за победа на местните избори. Надявам се, че ще надскочим личните си страсти и симпатии", добави зам.-председателят на НС на БСП.
Деница Златева отрече някой от партията да е саботирал предизборната кампания на левицата. Тя изрази притеснението си от ниската избирателна активност и апатията сред обществото. "Да, загубихме изборите, но имаме един мандат за евродепутат повече и сме повишили доверието от страна на хората. В 60 общини сме първа политическа сила и това ни дава добър старт за предстоящия местен вот", заключи Златева.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Димитър Генчев, историк: С оттеглянето на оставката си Корнелия Нинова не даде ход назад, а напред, направи заявка за превръщане в истински лидер

Доц. д-р Димитър Генчев, историк: С оттеглянето на оставката си Корнелия Нинова не даде ход назад, а напред, направи заявка за превръщане в истински лидер

17 Юни 2019 | 18:50 | Агенция "Фокус"
София. С оттеглянето на оставката си Корнелия Нинова не даде ход назад, а напред. Това каза за предаването „Софийска трибуна“ по Радио „Фокус“ историкът доц. д-р Димитър Генчев, директор на Центъра за стратегически изследвания към Националния съвет на БСП и главен редактор на списание "Понеделник". „Тя каза: „Аз обърках тази каша и аз ще я оправя и ще дам възможност за развитие, за да избегнем загуба, пропадане и вътрешнопартийна крамола.“ Това е лидерска позиция и се надявам тя да продължи“, обясни той. Според него Корнелия Нинова направи сериозна заявка да се превърне от председател на БСП в истински лидер. „Тя досега смяташе, че е лидер, но това е нейна самозаблуда. Чрез изпитанията, в които я хвърли нейната оставка, тя показа, че има възможност от обикновен редови председател да се превърне в лидер на социалистическата партия. Това става, когато потиснеш собственото си его и разбереш не само, че си направил грешка като си хвърлил оставката си, но си даваш сметка, че цената за тази оставка може да платиш не самият ти, а твоята партия“, уточни доц. Генчев. България е големият залог и Корнелия Нинова добре разбира и знае това, добави историкът.
Веселка ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Ченчев: Лидерът на БСП Корнелия Нинова чу партията си

Иван Ченчев: Лидерът на БСП Корнелия Нинова чу партията си

17 Юни 2019 | 18:09 | Агенция "Фокус"
София. Лидерът на БСП Корнелия Нинова чу партията си. До вчера нямаше оставка, а устна заявка на председателя. По юридически път такава не е внесена. Стотици организации от страната призоваха Корнелия Нинова да си изтегли оставката или да й бъде гласуван вот на доверие, или да бъде зачетена линията за вътрешнопартиен пряк избор. Това каза пред Канал 3 народният представител от ПГ на "БСП за България" Иван Ченчев, съобщиха от пресцентъра на партията. Предложенията на организациите са да се запази ръководството на БСП, което означава положителна оценка, смята той. "С това те бламираха твърденията, че партията е разделена", каза още Ченчев. "Корнелия Нинова се наложи над собственото си его и собственото си "аз", коментира той. Иван Ченчев добави, че всички трябва да си дадат явна равносметка как ще продължат напред. "Тази линия на ръководството, според резултатите, е възходяща", категоричен беше той. Ченчев обясни, че отминалият Конгрес е бил оздравителен за партията. "По гласуването на точките от дневния ред, Нинова получи вот на доверие от Конгреса, а това е най-висшият орган на партията", поясни народният представител от левицата.
Иван Ченчев заяви, че алтернатива на сегашното управление е именно БСП и че партията е за предсрочни парламентарни избори с готова програма за развитието на страната за много години напред - "Визия за България". Депутатът припомни, че редица анализатори са прогнозирали, че БСП ще увеличи подкрепата си на местните избори. "Със сигурност ще имаме по-добър резултат, но ние тръгваме за победа", каза той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков: БСП се опитва да бъде ярка опозиция и ясна алтернатива

Крум Зарков: БСП се опитва да бъде ярка опозиция и ясна алтернатива

17 Юни 2019 | 16:59 | Агенция "Фокус"
София. Пътят на категорична опозиция на сегашното статукво, на даване на перспектива пред млади и нови политици, както и и чертане на нова „Визия за България” - това е пътят, по който БСП трябва да продължи. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Крум Зарков пред Нова ТВ, съобщиха от пресцентъра на партията. По думите му заседанието на Конгреса е било финал на един процес, започнал преди две седмици – когато Корнелия Нинова е заявила готовност да поеме цялата отговорност за неспечеления вот. „Разяри се буря от кампании вътре в БСП. Много от организациите на БСП по места взеха отношение с призив – ръководството да не хвърля партията в хаос, когато БСП е на прав път”, обясни социалистът. Той припомни, че председателят на БСП е била преутвърдена като лидер на партията до края на този мандат, но е било утвърдено и друго нещо – следващият лидер да се яви на избор пред цялата партия, с пряк избор.
„Щеше да бъде проява на инат, ако Корнелия Нинова поддържаше оставката си, след като стана ясно, че - партията я подкрепя, Конгресът също я подкрепя в отношение 5:1, и накрая – предстоят ни ключови местни избори. Щеше да бъде проява не на отговорност, а на безотговорност, ако я поддържаше. Още повече, че резултатите от изборите за Европейски парламент съвсем не го предполагаха”, изрази мнение Зарков. По думите му се чувства известна горчивина в думите на премиера Борисов, който казва: „и една оставка не могат да подадат в БСП” и че това е най-добрият атестат, че случилото се на Конгреса не е лошо за БСП. „Корнелия Нинова намери своята прелигитимация на заседанието на Конгреса на БСП”, категоричен бе народният представител.
По повод намаляването на партийната субсидия, Крум Зарков коментира: „Партийната субсидия трябва да бъде намалена – 11 лева е твърде много – доказателство за това са депозитите, които остават в банките на някои от партиите. Но намаляването от 11 лева на 1 лев означава не да я намалиш, а да я отмениш. Публичното финансиране на политическите сили е застъпен принцип в цяла Европа, за да освободи партиите от други зависимости. Затова искаме да направим консултации с всички политически сили.”
„Трябва да бъдем способни да чуем онези критични гласове, които могат да ни помогнат да вървим напред и да бъдем достатъчно силни, за да спрем онези, които целенасочено ни дърпат назад. Опитваме се да бъдем ярка опозиция и ясна алтернатива. Това трябва да бъде линията ни и оттук нататък. В съвременната политика кредитът на доверие се измерва всеки ден. Ако човек е принципен и води ясна политика, резултатите ще дойдат. Убеден съм, че ще го видите на местните избори”, заключи Зарков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Г-н премиер, една оставка на "Позитано" не можете да вземете като хората

Корнелия Нинова, БСП: Г-н премиер, една оставка на "Позитано" не можете да вземете като хората

17 Юни 2019 | 16:47 | Агенция "Фокус"
София. Днес господин Борисов казал, че на "Позитано" една оставка не могат да ДАДАТ като хората. Не господин премиер - на "Позитано" една оставка не можете да ВЗЕМЕТЕ като хората. Това написа в социалната мрежа "Фейсбук" лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: На „Позитано“ 20 даже и оставка не могат да подадат

Премиерът Бойко Борисов: На „Позитано“ 20 даже и оставка не могат да подадат

17 Юни 2019 | 11:01 | Агенция "Фокус"
София. На „Позитано“ 20 даже и оставка не могат да подадат. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с еврокомисаря по цифровата икономика и общество Мария Габриел и с ръководителя на ГД „Свързаност“ към ЕК Роберто Виола, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос дали би коментирал вътрешнополитически теми, Борисов заяви, че това не е интересно. „Сега сме високо технологично ориентирани в България, на най-високо ниво“, заяви той.
По отношение на случващото се на „Позитано“ 20 Борисов заяви: „Даже и оставка не могат да си подадат“.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Вчера не ставаше дума за главата на един председател, а за съдбата на една партия, за морала в нея и за почтеността в политиката

Корнелия Нинова, БСП: Вчера не ставаше дума за главата на един председател, а за съдбата на една партия, за морала в нея и за почтеността в политиката

17 Юни 2019 | 10:54 | Агенция "Фокус"
София. Благодаря на всички честни, искрени и безкористни социалисти за позицията по отношение на случващото се в БСП. Вчера не ставаше дума за главата на един председател, ставаше дума за съдбата на една партия, за морала в нея и за почтеността в политиката. Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова в социалната мрежа "Фейсбук". "Вашият морал и почтеност победиха парите и задкулисието. Има в България една партия, за която идеите са по-силни от сребърниците. Върнахте ми надеждата, че с вас можем да направим промяната в България. Продължаваме заедно. Приемете моето уважение, социалисти", заявява Корнелия Нинова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Вяра Емилова, БСП: Колективният разум на партията е мъдър

Вяра Емилова, БСП: Колективният разум на партията е мъдър

17 Юни 2019 | 10:42 | Агенция "Фокус"
София. „Вчерашният ден ще остане в историята с това, че Корнелия Нинова за пореден път победи. Тя се очерта като лидер на бъдещето, на надеждата и на обединението. След Конгреса, тръгваме с надежда към местния вот”. Това заяви секретарят на НС на БСП Вяра Емилова пред БСТВ, съобщиха от пресцентъра на БСП. Емилова коментира, че Конгресът е имал за задача да приеме политическия доклад, да направи оценка за изминалите избори за Европейски парламент и да начертае насоките за предстоящите местни избори. „Местните избори са следващата задача, която стои пред БСП”, подчерта Емилова.
По думите ѝ в началото на Конгреса е съществувало известно напрежение – делегатите са били объркани от негативните нагласи, които е създавала т.н. „вътрешнопартийна опозиция” в партията. „Няколко са хората, които създават напрежение в Националния съвет, а това разочарова членовете ни по места. Хората очакват НС да може да прави политики, а всъщност работата му много често е да прави скандали”, обясни още Вяра Емилова.
„БСП е мъдра, колективният разум на партията е мъдър. Обединени можем да продължим към победа на местните избори. Излязохме много по-силни”, коментира още Емилова и обърна внимание, че Корнелия Нинова е получила подкрепата на над 500 от делегатите на Конгреса.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Атанас Зафиров, БСП: Партията показа кредит на доверие към Корнелия Нинова

Атанас Зафиров, БСП: Партията показа кредит на доверие към Корнелия Нинова

17 Юни 2019 | 10:30 | Агенция "Фокус"
София. Партията показа кредит на доверие към Корнелия Нинова. Показахме, че БСП е жива. Добре е хората, които се упражняваха върху гърба ни, да преосмислят поведението си. Това заяви пред Bulgaria ON AIR Атанас Зафиров, член на ИБ на БСП, съобщиха от пресцентъра на партията. Той обясни, че целта на някои хора е била партията да се раздели и така да попадне в чужди ръце. "Атаката, която върви срещу БСП, повиши концентрацията си през последните 2 седмици, но не допуснахме сценария, който беше планиран срещу нас, да се случи", посочи Зафиров. Атаката със субсидиите също е част от сценария с атаката срещу БСП, смята социалистът и допълни, че на изминалите евроизбори няма губещ, защото хората не са пожелали да излязат да гласуват.
„Когато е имало спорове в БСП, те са били на идеологическа основа, но не са създавали проблеми вътре в партията. Вчера Корнелия Нинова постигна впечатляващ резултат - от 700 делегати над 500 потвърдиха решението ѝ за оттегляне на оставката като лидер на БСП”, уточни той и потвърди, че конфликт в партията няма.
"Основната задачата пред БСП сега е спечелването на местните избори и трябва внимателно да се борави с категории за спечелили и загубили, предвид ниската избирателна активност”, коментира Атанас Зафиров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стоян Мирчев: Конгресът беше оздравителен, БСП излезе единна и цяла

Стоян Мирчев: Конгресът беше оздравителен, БСП излезе единна и цяла

17 Юни 2019 | 09:52 | Агенция "Фокус"
София. „Вчерашният Конгрес беше оздравителен за БСП, тъй като преди това имаше напрежение в Националния съвет – органът, който взема решение за поведението на партията. Предстои най-важната задача – да се мобилизираме и да си направим изводи от изминалите изборите – за да се явим по-силни на следващите”, заяви народният представител от ПГ на „БСП за България” Стоян Мирчев пред БНТ. Това съобщиха от пресцентъра на БСП. Според Мирчев в БСП решенията се вземат демократично, а в същото време е имало негови колеги, които са критикували действията на партията. „Точно вчера се изчистиха тези недоразумения между нас”, коментира депутатът.
„Г-жа Нинова искаше да подаде оставка - както във всяка една демократична и цивилизована държава, в която лидер търпи загуба и поема отговорност. От страна на някои наши колеги обаче това беше използвано, за да се уредят вътрешни различия между тях и сегашното ръководство. Партията реагира много единно и се получиха настоявания да се оттегли оставката от структурите по места”, уточни социалистът. Той изрази мнение, че в навечерието на местните избори не е подходящо партията да се занимава със себе си. Мирчев отбеляза, че е сигурен, че решението за оттегляне на оставката е коствало много на Нинова.
„БСП излезе единна и цяла. БСП е единственият осезаем ляв политически субект в България. Ще говорим за политиката, която е в интерес на хората, а не за нас самите - за да ни припознаят хората като алтернатива”, категоричен бе народният представител. По думите му БСП започва подготовката на документите и платформи за местния вот и ще обърне внимание на проблемите, които хората срещат в ежедневието си.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: Ние сме алтернативата, която може да промени статуквото, но трябва да работим много

Драгомир Стойнев, БСП: Ние сме алтернативата, която може да промени статуквото, но трябва да работим много

17 Юни 2019 | 09:43 | Агенция "Фокус"
София. „Корнелия Нинова вярваше, че оставката е акт, който е нужен на партията, защото в политиката трябва да има морал. Тя е принципен човек и е емоционална. Аз бях против оставката, защото нямаше нужда от нея – резултатите на БСП не бяха толкова лоши, отбелязахме ръст. За мен Нинова взе правилно решение сега и Конгресът даде вот на доверие както на нея, така и на реформата, случваща се вътре в БСП”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Драгомир Стойнев пред БНР, съобщиха от пресцентъра на БСП. Стойнев уточни, че се радва, че БСП, делегатите и Нинова са взели това решение, което да успокои партията и да започне подготовката за местните избори. По думите му преди това БСП е била на път да влезе в период на турбуленция.
Стойнев обърна внимание на резултатите на БСП от изминалите избори за Европейски парламент, в които партията е била първа в 60 общини. „Това е добра основа за работа за следващите местни избори”, каза социалистът. По думите му процедурите по избор на нов председател са щели да доведат до загуба на енергия за предстоящите избори. „Има една група от хора, които не са удовлетворени от промените в БСП – прекият избор на председател, който се случва във всяка една лява партия в Европа; борим се също за диалог между центъра и структурите по места, въведохме принцип за мандатност – не повече от 12 години един народен представител може да бъде избиран. Тази група хора се опитват да саботират тази реформа. Но от вчера е ясно, че Конгресът отхвърли опитите да се върви към капсулиране на елита в партията”, обясни Стойнев. „Ние сме алтернативата, която може да промени статуквото, но трябва да работим много. БСП има нужда да разшири периферията си”, коментира още той.
По повод намаляването на партийната субсидия на 1 лев, народният представител заяви: „БСП е за намаляването ѝ, но тя да не пречи за нормалното функциониране на партиите. Ако идеята е партиите да изчезнат и да се промени моделът - да вървим към тоталитарен модел, нека тогава българските граждани да знаят какво целят в момента управляващите. Ще предложим вариант, който да води до намаляване на партийната субсидия, но да не се задушава нормалната работа на политическите сили и те да запазят своята независимост както от българския бизнес, така и от управляващите. Искаме демокрацията в България да продължи да функционира и да не бъде изнасилвана от ГЕРБ.”
„На този Конгрес показахме, че продължаваме да бъдем независими и че никой не може да се меси в работа ни – било то корпоративни структури или други политически сили. БСП за пореден път показа как трябва да функционира една политическа сила”, заключи Стойнев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Весела Лечева, БСП: Корнелия Нинова получи своеобразен вот на доверие

Весела Лечева, БСП: Корнелия Нинова получи своеобразен вот на доверие

17 Юни 2019 | 09:09 | Агенция "Фокус"
София. След вчерашния конгрес се поохладиха страстите. Това беше своеобразен вот на доверие към линията на партията и политиката, която води новото ръководство на БСП, в лицето на Корнелия Нинова. Това заяви пред Нова телевизия зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Весела Лечева, съобщиха от пресцентъра на БСП. Тя отрече твърденията, че краят е бил предизвестен. "Чу се гласът на структурите в БСП - на общинските и областните организации на партията. Чу се техният призив Корнелия Нинова да оттегли своята оставка", заяви тя. Според нея социалистите са отчели, че резултатите и линията на партията са крачка напред, че не е спечелила последните избори, но и не е загубила позиции. "За три години можем да отчетем победа на президентските избори, удвоен мандат на парламентарната група, още един мандат за евродепутат. Това са крачки все напред", заяви Лечева. Тя подчерта, че резултатите на европейските избори са една добра основа за предстоящите през есента местни избори - БСП не е загубила позиции въпреки огромния финансов и медиен ресурс, който е бил организиран срещу нея.
Весела Лечева заяви, че организациите, членовете и симпатизантите на БСП се отнасят с уважение и респект към проявения морален, достоен и честен подход с подаването на оставката от Нинова. "Те, в крайна сметка, одобряват нейната линия на поведение и политиките, които води и затова заявиха, че не е нужно да подава оставка и имаме по-важни цели - предстоят местни избори, сериозна работа по издигане на кандидати на левицата за кметове и общински съветници. Корнелия Нинова получи огромно доверие от членовете и симпатизантите на партията", каза тя.
Весела Лечева подчерта, че с вчерашния конгрес е сложен край на опитите за налагане на внушението за ескалиращо напрежение в партията, което го няма в структурите. По думите й целта на тези опити е била да се премахне Корнелия Нинова и в удобен друг момент организаторите да се прегърнат с властта, защото според тях, ако БСП не е във властта, изчезва. "Конгресът показа, че няма противоборство на ядра. Гласуването показа, че Корнелия Нинова има огромна подкрепа", заяви Лечева и допълни, че една малка част от партията, бившият елит, има други цели. По думите й Нинова е започнала своя мандат при изключително ниски позиции на БСП, именно поради задкулисни договорки и тежкото наследство, което и е оставено.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Искам да кажа на българите, че има една истинска партия, която не се продава

Корнелия Нинова, БСП: Искам да кажа на българите, че има една истинска партия, която не се продава

17 Юни 2019 | 08:29 | Агенция "Фокус"
София. Искам да кажа на българите, че има една истинска партия, която не се продава. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в „Тази сутрин“ по бТВ във връзка с петото заседание на 49-тия конгрес, на което тя не внесе своята оставка. Тя бе категорична, че ще направи всичко възможно да спре хаоса в партията. Лидерът на БСП отчете, че така наречената вътрешнопартийна опозиция не е пожелала честно състезание. „Новината от вчера е друга. За мен изводът е друг. На социалистите и членовете на БСП искам да им кажа, че им благодаря, че са изключително достойни хора. Не се продадоха. Тези хора не си продадоха достойнството. На българите искам да кажа, че има една истинска партия, която не се продава“, допълни Нинова. Тя коментира, че е обещала на делегатите, които са дошли при нея и са разказали случаи да ги пази. „Изнасяйки имена и случаи, ще поставя тези хора на риск“, допълни тя. Нинова разказа за един случай, в който делегат, имащ има кредит в банка е викан и му е обяснявано как да гласува, за да няма проблеми.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Нищо не се  е променило в разбиранията ми за морал и достойнство в политиката -  промени се ситуацията

Корнелия Нинова, БСП: Нищо не се е променило в разбиранията ми за морал и достойнство в политиката - промени се ситуацията

17 Юни 2019 | 08:21 | Агенция "Фокус"
София. Нищо не се е променило в разбиранията ми за морал и достойнство в политиката - промени се ситуацията. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в „Тази сутрин“ по бТВ във връзка с петото заседание на 49-тия конгрес, на което тя не внесе своята оставка. Тя посочи, че сега се е наложило първият да поеме отговорност за партията. „Всичко ще преглътна, но няма да позволим да съсипят БСП. Достатъчно три седмици понесох бой, ще понеса още малко“, допълни тя. „По две причини я оттеглих, но когато я подавах смятах, че така е морално и достойно председателят - лидерът да поеме отговорност за резултатите от изборите. Дадох изход тези спорове да се решат по най-достойния начин“, допълни още Нинова. „Какво ме накара да постъпя така вчера? Две причини основно - събитията след оставката. Моята грешка е, че не прецених правилно последствията, че подходих принципно – дайте отиваме на състезание и по-добрият да спечели. Първата причина е, че започна търговията за БСП. Започнаха лобита, групи, бизнесмени да се събират, да правят планове да си излъчват кандидат, който е удобен. Тръгнаха по структурите. Това ме притесни“, каза Нинова. Тя посочи, че е видяла процеси на разделение, на агресия вътре в партията. На въпрос дали е подозирала това преди да подаде оставка, тя отговори: „Не“.
„Втората причина е реакцията на членовете на партията и симпатизантите. Моето впечатление е, че партията беше една седмица в ступор. Председателят подава оставка, опозицията излиза по всички медии и ме громи. Беше мълчание и ступор. В момента, в който тръгнаха интересите по структурите да ги делят, този ступор прерасна в гняв. Започнаха декларации, решения на партийните организации, на областните съвети. Най-притеснителното, което не съм споделяла. Започнаха членове и цели ОПО-та да връщат партийни книжи. Това ме стресира. Няколко структури от страна, членове в софийската организация“, допълни Нинова.
„Дадох си сметка, че всичко, което градихме три години с екипа с хиляди социалисти е пред загуба и пред разпад. Дадох си сметка, че моята оставка може да доведе до сериозен спад в подкрепата за БСП поне временно. Предстоят ни местни избори, ще отидем на тях разбити и това ме накара да мисля как да реагирам“, уточни още Нинова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова остава начело на БСП (ОБЗОР)

Корнелия Нинова остава начело на БСП (ОБЗОР)

16 Юни 2019 | 20:53 | Агенция "Фокус"
София. Корнелия Нинова остава начело на БСП. Това бе новината от 49-тия конгрес на партията. Петото заседание на най-висшия партиен форум бе свикано с решение на Националния съвет на БСП от 28 май 2019 г. по искане на лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя пое цялата отговорност за резултатите от евровота и подаде оставка като председател на партията. Съгласно Устава на БСП конгресът е органът, който може да констатира оставката ѝ. Именно това бе една от точките, заложена в проекта за дневния ред на заседанието. До нейното разискване и разглеждане обаче не се стигна. Основният дебат на партийния форум бе съсредоточен именно около дневния ред. Делегатите от Пазарджик бяха входирали предложение за оттегляне на оставката на Корнелия Нинова и отпадане на точката от програмата на заседанието. Искането им бе подписано от 21 от общо 23-ма делегати от Пазарджик. Към социалистите от Пазарджик се присъединиха и делегати от Казанлък, Русе, Хасково и Велико Търново. „Даваме пълния си вот на доверие на Корнелия Нинова, тя изведе партията като мощен локомотив“, каза председателят на БСП - Казанлък Румяна Друмева. „Другарката Нинова в рамките на две години успя да се отърси от тези зависимости. Успя да направи така, че партията да се ръководи от органите си: от Националния съвет, Изпълнителното бюро и парламентарната група“, каза от своя страна заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски.
Думата поиска и лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Другари, които тези дни се събирате по ресторанти, кафенета, бизнес офиси и се сговаряхте, карахте как да разделите наследството след Корнелия Нинова да ви кажа: още не съм умряла и наследството не е открито. Чакайте, не бързайте, ще имате възможност, другари, но не сега, не веднага и не тук на този конгрес. Днес трябваше да внеса официално, уставно, юридически и писмено до конгреса, до вас, които сте ме избрали по стария устав, желание за предсрочно прекратяване за правомощията ми, както и да потвърдя политическата си декларация за оставка пред Националния съвет. Скъпи, другарки и другари – не го правя“, подчерта Нинова. След като съобщи своето решение, лидерът на БСП получи бурни аплодисменти от залата, които коментира така: „Подсещате ме за практиката на ПЕС, където решенията се вземат с ръкопляскания. Ще го приема ли като вот на доверие? Благодаря ви за подкрепата“, каза Нинова и посочи, че не внася пред конгреса своята оставка. Нинова заяви, че вместо оставка на всяка цена и запазване на личното си достойнство и его, тя е избрала да не предизвиква юридически хаос и срив на местни избори, търговия на БСП, превземането ѝ от чужди интереси, убийство на опозицията и диктатура в България. Корнелия Нинова коментира, че поема имиджовите щети, но предпазва партията от хаос. „Не поставям поста на първо място, но не мога да гледам безучастно как вярата, трудът, усилията на стотици хиляди хора за последните три години изтичат в канала за последните три дни. Пред избора егото ми и бъдещето на тези хора, на БСП и на държавата – избирам второто“, допълни лидерът на партията. Тя разкритикува и вътрешнопартийната опозиция като подчерта, че БСП не се продава и че по-скоро търговците ще напуснат храма, отколкото да им даде да го превземат отвътре. Нинова обясни, че с оставката си е отворила кутията на Пандора и за две седмици всички пороци на Прехода, на бизнес интереси, на подмяна, на натиска и парите, срещу които се бори БСП в държавата, мощно са нахлули в партията. Според нея различни политически и икономически лобита са задвижили интересите си за овладяване на БСП и за поставяне начело на нов председател. „На тези бизнесмени, които отвън се опитват да се бъркат в партийните ни работи, искам да кажа от тук, от това място, защото не ходя в кабинетите им: Наиграхте се последната една седмица - затворете си портфейлите, уважаеми господа, подчерта Нинова. Лидерът на партията призова социалистите да се отърсят от стреса. „Три години вие работихте за нас, да бъдем депутати, евродепутати. Време е ние да поработим за вас – вие да бъдете кметове и общински съветници и не просто, за да имаме постове, а за да имаме лостове, заедно да променим България“, заяви Корнелия Нинова и добави, че не познава задна скорост и каже ли нещо, го прави докрай. Лидерът на БСП представи пред делегатите и свой отчет от обещаните и изпълнени стъпки в програмата, с която е избрана за председател на партията през 2016 г. Програмата носи заглавието „Променям БСП, за да променим България“.
След това дневният ред на конгреса бе променен. Отпадна точката за констатиране на оставката на Корнелия Нинова. Не бе прието и предложението за включване на точка в дневния ред за промени в Устава и връщане на старите правила за избор на председател, т.е. председателят да не се избира пряко от цялата партия, а от конгреса, както беше преди направените от Корнелия Нинова промени в основния партиен документ. Делегатите обсъждаха и стартиране на процедурата за вътрешнопартиен избор на председател след изтичане на мандата на Корнелия Нинова. От първоначалната програма остана точката за политическия доклад за резултатите от евровота и подготовката на партията за местния вот, който бе приет от делегатите. В него се отчита ръстът на получените от БСП гласове, както и спечелените 5 мандата в ЕП, постигнатите първи места в Монтана и Ямбол, и на областно ниво в Плевен и Добрич. В документа се посочва още, че представителите на партията в местната власт трябва да водят политика, спомагаща за преодоляване на натрупаните с годините проблеми. Делегатите на заседанието възложиха също така на Националния съвет да изготви платформа за местния вот в срок до 31 юли 2019 г. Конгресът възложи на Пленума още в срок до три месеца да приеме реда и условията за провеждане на пряк вътрешнопартиен избор на председател на БСП, който да съвпада с отчетно-изборния цикъл в партията. Освен това конгресът възложи парламентарната група на „БСП за България“ да внесе промени в Изборния кодекс, свързани с местната власт.
Най-висшият форум на БСП бе обект на коментари на високо държавно ниво. Пред журналисти държавният глава Румен Радев посочи, че е много важно България да не остава без политическа опозиция. По думите му това ще бъде пагубно за демокрацията в страната. „Мисля, че Корнелия Нинова се е доказала като човек, който знае какво прави и носи отговорност за своите постъпки“, каза още Радев и допълни, че един лидер на партия не трябва да се води само от това как той лично се чувства, а как се чувства партията му, за да бъде силна. „Мисля, че Нинова знае какво прави“, повтори президентът и уточни, че няма никаква информация за конгреса на БСП. Държавният глава изрази очакването си България да има единна, сплотена политическа позиция, защото е важно за всяка една власт да не остава без опозиция. На въпрос как вижда развитието на БСП, Румен Радев отговори, че многократно е заявявал, че в партийни дела не се меси.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: Корнелия Нинова показа, че е отговорен лидер

Георги Свиленски, БСП: Корнелия Нинова показа, че е отговорен лидер

16 Юни 2019 | 19:32 | Агенция "Фокус"
София. „Корнелия Нинова показа, че е отговорен лидер. Тя изпълни желанието на много организации и членове на БСП, които в последната седмица поискаха тя да изтегли оставката си“. Това заяви зам. -председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски пред БСТВ, съобщиха от пресцентъра на БСП. Той обясни подкрепата на местните структури на левицата за Нинова- те много добре са усетили, че оставка на председателя на партията в този момент не е нужна нито на партията , нито на държавата, а и след нея БСП може да бъде разцепена.
„Пошегувахме се, че това е поредната загуба на Борисов, защото неговата мечта и тази на ГЕРБ е - Корнелия Нинова да не е председател на БСП. Него го е страх от такава опозиционна партия, начело с Нинова“, коментира Свиленски
„Корнелия Нинова не трябваше да подава оставка. Отговорността за една кампания е изцяло на предизборния щаб и председателя му. С моята оставка аз поех отговорността за загубата“, коментира Георги Свиленски.
Той заяви, че през последните две години никой от членовете на Националния съвет не е изявил своето желание да води партията по друг начин. „Трусовете се предизвикват от малък брой хора, но доста звучни, които търсят медийни изяви. Днес се видя, че Нинова има сериозна подкрепа от делегатите на Конгреса. Тя днес усети атмосферата- призоваваха я да не подава своята оставка“, каза Георги Свиленски. Той допълни, че Корнелия Нинова е направила отчет за свършеното през този период – какво е обещала и какво е изпълнила. „Когато имаш визия за развитие на партията и визия за развитието на страната, няма как човек да не повярва на такъв ръководител“, заяви Свиленски.
„Днес партията прояви своят инстинкт за самосъхранение и не тръгна по пътя на разделението. Ръководството е с нов кредит на доверие. От 700 делегата, Корнелия Нинова получи близо 500 гласа, което е солидна подкрепа“, коментира Георги Свиленски. Той допълни, че в рамките на 3 месеца НС на БСП трябва да приеме правила за вътрешнопартиен пряк избор. „Партията трябва да се успокои и да се насочи към местните избори – да се извършат номинациите за кметове и общински съветници и да се занимаваме с темите, които вълнуват обществото“, завърши Свиленски.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Конгресът на БСП прие политически доклад за евровота и възложи на Пленума да изготви предизборна платформа за местните избори

Конгресът на БСП прие политически доклад за евровота и възложи на Пленума да изготви предизборна платформа за местните избори

16 Юни 2019 | 15:36 | Агенция "Фокус"
София. Конгресът на БСП прие политически доклад за евровота, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В доклада се отчита ръстът на подадените за БСП гласове, както и спечелените 5 мандата в ЕП, постигнатите първи места в Монтана и Ямбол, и на областно ниво в Плевен и Добрич. В документа се посочва, че представителите на партията в местната власт трябва да водят политика, спомагаща за преодоляване на натрупаните с годините проблеми.
Делегатите възложиха на Националния съвет да изготви платформа за местния вот в срок до 31 юли 2019 г. Конгресът възложи на Пленума още в срок до три месеца да приеме реда и условията за провеждане на пряк вътрешнопартиен избор на председател на БСП, който да съвпада с отчетно-изборния цикъл в партията. Това означава Пленумът да приеме правила за избор на нов лидер, които да се отнасят до процедурата, след като изтече мандатът на Корнелия Нинова начело на БСП. Делегатите възложиха на парламентарната група на „БСП за България“ да внесе промени в Изборния кодекс, свързани с местната власт.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Важното е България да не остава без политическа опозиция

Президентът Румен Радев: Важното е България да не остава без политическа опозиция

16 Юни 2019 | 15:29 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Важното е България да не остава без политическа опозиция. Това ще бъде пагубно за демокрацията. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за оттеглената оставка от лидера на БСП Корнелия Нинова, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Той добави, че Корнелия Нинова се е доказала като човек, който знае какво прави и носи отговорност за своите постъпки.
Запитан какво очаква от конгреса на най-голямата опозиционна партия, президентът посочи, че в България следва да има единна, сплотена политическа опозиция, защото в противен случай властта остава без коректив.
Румен Радев беше в село Труд, където участва в отбелязването на 150-годишнината от създаването на храма „Св. Троица“. Помолен да коментира призива на митрополит на Николай за въвеждането на вероучение в българските училища, държавният глава посочи, че темата следва да се разгледа от съответните институции и да се използва опитът в Европейския съюз. „Има място за такъв дебат. Децата растат и научават за религията не от училище – това са важни въпроси. Научават за нашите традиционни православни ценности също не от училище. В училище могат да бъдат изучавани такива неща. Но това е един сериозен дебат, който трябва да бъде обмислен“, посочи още Румен Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Данчев, БСП: Трябва да превърнем отчаянието на хората в доверие към нас и да се отворим към българите, за да ги убедим, че сме алтернативата

Димитър Данчев, БСП: Трябва да превърнем отчаянието на хората в доверие към нас и да се отворим към българите, за да ги убедим, че сме алтернативата

16 Юни 2019 | 15:18 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да превърнем отчаянието на хората в доверие към нас и да се отворим към българите, за да ги убедим, че сме алтернативата. Това каза на народният представител от ПГ на „БСП за България“ Димитър Данчев по време на дискусията по политическия доклад за евровота и предстоящите местни избори в рамките на 49-тия конгрес на БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Данчев отчете, че БСП е получила най-добрия резултат на европейски избори досега. „На много места се сблъсках с усещането за отчаяние и безсилие на хората. Затова и тогава, и днес при тези срещи, бих искал да кажа на тези хора, че зависи от нас да изчистим грешките, да научим уроците си и наистина да продължим напред. Нямаме особен повод да драматизираме. Трябва да превърнем отчаянието на хората в доверие към нас и да се отворим към българите, за да ги убедим, че сме алтернативата“, каза още Данчев. „Вярвам, че БСП е реформирана. Това се признава от повечето политически анализатори в страната“, каза Данчев. „Трябва ли моето поколение да гледа стария до болка познат на всички филм? Трябва ли да сме кухненски революционери, които спорят само вкъщи с телевизора, трябва ли да мълчим като социалисти за недостатъците на системата и да продължаваме да се борим помежду си? Нима не е ясно на всички, че така още повече се отдалечаваме от хората, чието доверие искаме да получим? Нима не е ясно, че трябва да насочим нашите усилия, за да разобличим нищетата на управлението на малообразовани и крадливи мерзавци? Докога залисани в нашите вътрешнопартийни разпри ще позволяваме държавата да се ръководи от деспотичен и самонадеян човек?“, каза още Данчев. Той посочи, че БСП може да убеди хората, че е промяната, но това изисква борба за всеки един човек.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Корнелия Нинова се е доказала като човек, който знае какво прави и носи отговорност за постъпките си

Президентът Румен Радев: Корнелия Нинова се е доказала като човек, който знае какво прави и носи отговорност за постъпките си

16 Юни 2019 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Много е важно България да не остава без политическа опозиция, защото това ще бъде пагубно за нашата демокрация. Това каза пред журналисти в село Труд президентът Румен Радев по повод оттеглената оставка на Корнелия Нинова на конгреса на БСП днес, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пловдив. "Мисля, че Корнелия Нинова се е доказала като човек, който знае какво прави и носи отговорност за своите постъпки", каза още Радев и допълни, че един лидер на партия не трябва да се води само от това как той лично се чувства, а как се чувства партията му, за да бъде силна. "Мисля, че Нинова знае какво прави", повтори президентът и уточни, че няма никаква информация за днешния конгрес на БСП. Държавният глава изрази очакването си България да има единна, сплотена политическа позиция, защото е важно за всяка една власт да не остава без опозиция. На въпрос как вижда развитието на БСП, Румен Радев отговори, че многократно е заявявал, че в партийни дела не се меси.
Президентът пристигна в село Труд по повод 150-годишнината на местната църква "Света Троица". "За народа ни сигурният брод към нашата идентичност винаги е съществувал и това е вярата", заяви президентът в словото си през жителите на селото. "Убеден съм, че подкрепата на БПЦ има традиции и днес те са силни. Отстояването на нашата вяра изисква духовна сила", добави Румен Радев. Президентът отбеляза, че не за първи път е в тази църква и че познава отец Кирил още от времето, когато е бил в Авиобазата в Граф Игнатиево.
Храм "Света Троица" в село Труд е създаден от майстор Минчо Богданов Стари през 1869 година. Честването на 150-годишнината и съвпада с един от най-големите православни празници Петдесетница. Тържествена литургия по случай празника отслужи пловдивският митрополит Николай.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мандатната комисия на 49-тия конгрес на БСП констатира, че заседанието е редовно и може да взима решения

Мандатната комисия на 49-тия конгрес на БСП констатира, че заседанието е редовно и може да взима решения

16 Юни 2019 | 13:47 | Агенция "Фокус"
София. Мандатната комисия на 49-тия конгрес на БСП констатира, че заседанието е редовно и може да взима решения. Това каза Атанаска Тенева, председател на Мандатната комисия на 49-тия конгрес на БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя поясни, че до Мандатната комисия няма подадени жалби. Тенева допълни, че от 780 делегати са установени 703-ма. „Те представляват 90% от делегатския състав на конгреса. От избраните делегати отсъстват общо 77“, коментира Тенева. Тя уточни, че делегатите до 35 години към днешна дата са 79, от 36 до 50 години са 276, от 51 до 65 години – 314, а над 65- годишна възраст делегатите са 111. Жените са 262, а мъжете 518. Народните представители и евродепутатите са 57, кметовете на общини – 26, кметовете на кметства са 35“, допълни Тенева. Председателят на Мандатната комисия допълни, че най-възрастният делегат на конгреса е Димитър Иванов, роден на 22 декември 1934 г., а най-младият Ивелина Арсова от Търговище, родена на 13 юли 1994 г. „С прискърбие ви съобщавам, че редиците на делегатския корпус напуснаха другарите Владимир Стопенчаров от район „Оборище“, Борис Генчев от Монтанско и Митка Георгиева от Габрово“, каза тя. По думите й на 16 юни са родени петима делегати на конгреса. „От името на делегатите на 49-тия конгрес им честитим рождения ден“, каза още Тенева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Жаблянов, БСП: Представителите ни в местната власт трябва да водят политика, спомагаща за преодоляване на натрупаните с годините проблеми

Валери Жаблянов, БСП: Представителите ни в местната власт трябва да водят политика, спомагаща за преодоляване на натрупаните с годините проблеми

16 Юни 2019 | 13:25 | Агенция "Фокус"
София. Нашите представители в местната власт трябва да водят политика, която спомага за преодоляване на натрупаните с годините проблеми. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Валери Жаблянов по време на представяне на политическия доклад за евровота и за подготовката на местните избори, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние БСП, трябва да се утвърдим във всяка община като носители на друго качество на живот за хората, които не са облагодетелствани от общинските пари и разходи, нямат достъп до невидимите користни стимули на местната власт и искат бъдеще за себе си и децата си. На предстоящите местни избори ние трябва да обявим нашите изцяло социални цели всеобщо и достъпно образовани, всеобщо и качествено здравеопазване, демократично местно самоуправление и ясно изразходване и контрол върху обществените средства – бюджет и данъци“, каза Жаблянов. Той призова отговорно да се избират кандидатите за кметове и общински съветници, като водещите критерии да са: избираемост, близост до ценностите на БСП и добра експертна подготовка, да са разпознаваеми за местната общност лица, позитивни, диалогични и комуникативни. Валери Жаблянов засегна в доклада си и резултатите от евровота. „Безспорно трябва да отбележим ръстът на подадените за БСП гласове, както и спечелените 5 мандата, постигнатите първи места в Монтана и Ямбол, и на областно ниво в Плевен и Добрич. В разпределението на гласовете за БСП по места може ясно да се открои потенциал за успешно представяне на местните избори в общините при издигане на подходящи кандидатури за кметове, партийно и политическо единство, ясни ангажименти към проблемите на местното самоуправление", заяви той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

49-ят конгрес на БСП отхвърли предложението за точка за промени в Устава, делегатите ще дискутират процедура за пряк избор на лидер след изтичане мандата на Корнелия Нинова

49-ят конгрес на БСП отхвърли предложението за точка за промени в Устава, делегатите ще дискутират процедура за пряк избор на лидер след изтичане мандата на Корнелия Нинова

16 Юни 2019 | 12:08 | Агенция "Фокус"
София. 49-ят конгрес утвърди дневния ред на петото си заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Делегатите ще обсъдят стартиране на процедурата за вътрешнопартиен избор на председател след изтичане на мандата на Корнелия Нинова. Остава точката за политическия доклад за резултатите от евровота и подготовката на партията за местния вот. Отпадна точката за констатиране на оставката на Корнелия Нинова, тъй като тя заяви пред конгреса, че няма да я внесе. Не бе прието и предложението за включване на точка в дневния ред за промени в Устава и връщане на старите правила за избор на председател, т.е. председателят да не се избира пряко от цялата партия, а от конгреса, както беше преди направените от Корнелия Нинова промени в основния партиен документ. „За“ включване на подобна точка в дневния ред гласуваха 186 делегати, „против“ бяха 461, а 14 се въздържаха.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Имам много трески за дялане, стилът ми е силов и не познавам задна скорост – като кажа нещо, го правя докрай

Корнелия Нинова, БСП: Имам много трески за дялане, стилът ми е силов и не познавам задна скорост – като кажа нещо, го правя докрай

16 Юни 2019 | 12:04 | Агенция "Фокус"
София. Имам много трески за дялане, стилът ми е силов и не познавам задна скорост – като кажа нещо, го правя докрай. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на заседанието на 49-тия конгрес на БСП във връзка решението й да не си внесе оставката, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Лидерът на БСП посочи, че й липсва гъвкавост и изглежда това не е добро качество за политик. Нинова разкритикува и така наречената вътрешнопартийна опозиция: „Те твърдят, че се превръщаме в лидерска и авторитарна партия, и подменяме колективното начало и идеологическата си идентичност. Това са сериозните въпроси, които няма как да подмина. Внушението за еднолична власт не почива на никакви факти. Слава Богу нашият устав е направен така, че председателят, който и да е той, има само едно единствено право в партията – да предложи Изпълнително бюро. Всичко друго се взима като решение в колективните й органи", заяви Нинова. "Такова беше например решението за напускане на парламентарната група, за което много ни обвиняват. То е взето от Националния съвет. Или, че чрез европейските избори ще искаме предсрочни парламентарни. То е прието от този конгрес. Никой не е заобикалял решението на органите. Веднъж на Националния съвет попитах: „Като ме обвинявате, че взимам еднолични решения, дайте ми поне един пример“. Мислиха, мислиха другарите и ми казаха следното: „Ти подкрепи този Кьовеши без разрешение от Националния съвет“. Тук мога само да кажа, че този Кьовеши е жена и да замълча, но и мълчаливо да се попитам защо другарите са против г-жа Кьовеши да бъде европейски главен прокурор“, коментира тя. „Другото внушение, че сменяме идеологията. То толкова често започна да се повтаря, че вече ще се приеме за даденост. Веднъж попитах откъде идва това обвинение“, допълни Нинова и посочи, че са й отговорили, че то идва от отхвърлянето на Истанбулската конвенция. Лидерът на БСП обясни, че вътрешната й опозиция е изтъкнала, че това е отклоняване от левите ценности. „Когато чух това в съзнанието ми изплува една среща. Имахме изпратена мисия от ПЕС дали БСП можем да отстъпим и да признаем Истанбулската конвенция. Един член на тази делегация ми каза следното: „Ние сме прогресивни партии. Ние не можем да вървим след мнението на хората. Това е популизъм. Членовете на БСП и българите явно не разбирате прогресивните тенденции, не сте ограмотени. Нашата роля е да им обясняваме на хората, не да ги следваме". Пред 25 души свидетели, част от които сме тук в залата заявих следното: „Уважаема г-жо Вие сте дошли в моята Родина, седите в моя кабинет и ми обяснявате, че моята партия и моят народ е неграмотен, защото не разбира джендър идеологията. Или си оттеглете думите веднага или срещата ни току-що приключи“, подчерта Корнелия Нинова.
„Преди три години ме избрахте за председател с програма. „Променям БСП, за да променим България“, се казваше тя. В нея има много ясно разписани ангажименти, които бих обобщила в пет точки. „Три за БСП и две за България. За партията: предложих преместване тежестта на партията от върха към общинските партийни организации, които нарекох кръвоносната система на БСП. Поех ангажимент това да стане чрез въвеждане на вътрешнопартийни допитвания за всеки член по важни въпроси за партията; намаляване финансирането в центъра и увеличаване на субсидията на структурите, решаване на въпросите с диалог, а не с натиск от центъра или ръководството. Изпълних го. Проведохме вътрешнопартийно допитване за коалиционна политика. Променихме Устава така, че всеки член да може да избира председателя. Увеличихме финансирането на структурите два пъти и половина. От 1,2 млн. на 2,9 млн. Въведохме режим на равнопоставен диалог, като отменихме така наречените организационни съвети, които обикаляха страната, сменяха ви ръководствата насила и налагаха решения от центъра. Второ, за партията ви обещах да я отворим за младо попълнение от професионално и политически подготвени хора, които да бъдат мост между БСП и младите хора на България. Изпълних го“, каза тя и уточни, че над 30% от общинските председатели в партията са до 30 години, а 13 депутати са до 40 години. „46 от депутатите ни за пръв път са такива. Разбира се, има още много да се работи с младите кадри на БСП, докато стигнат върха в тяхната реализация. Дадохме им възможност да се развиват и всеки да докаже себе си“, допълни още Нинова. Тя посочи, че е поела ангажимент вестник „Дума“, социалните мрежи и собствена телевизия да станат комуникационни канали с хората. „Изпълних го“, подчерта лидерът на БСП. Тя посочи, че е спасила вестника от спиране поради натрупани дългове.
„За България, уважаеми социалисти през 2016 г., когато ме избрахте съм заявила пред вас следното: „Правителството на Бойко Борисов е вредно за държавата и я води към катастрофа“. Потвърждавам го и днес. Тогава съм поела ангажимент да превърнем БСП в ударна опозиция без никакви задкулисни договорки и последващи отстъпления. Изпълних го. БСП се превърна в единствена опозиция и отказахме договорки за власт и пари. Ангажирала съм се пред вас да изготвим план за извеждане на България към нов път за развитие, но не в кабинетите на „Позитано“, а заедно. Изпълних го с изготвянето на „Визия за България“, допълни Корнелия Нинова. „Който и да е лидер, Господ да е, без вас е нищо“, каза тя на Националния съвет, парламентарната група и социалистите. Тя отчете, че предизвикателство пред БСП е местният вот. „Не само, защото е фундамент на централната. С криза на върха в партията успехът ни по места е под въпрос и вие го знаете. Можем да влезем в юридически блокаж и спор кой е председател, кой е временно изпълняващ, по кой устав и по коя процедура. Рискуваме да блокираме цялата партия, което да доведе до политическа слабост“, каза още Корнелия Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Три години социалистите работеха за нас, време е ние да поработим за тях– не за постове, а за лостове, с които заедно да променим България

Корнелия Нинова, БСП: Три години социалистите работеха за нас, време е ние да поработим за тях– не за постове, а за лостове, с които заедно да променим България

16 Юни 2019 | 11:36 | Агенция "Фокус"
София. Три години социалистите работеха за нас, време е ние да поработим за тях– не за постове, а за лостове, с които заедно да променим България. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на заседанието на 49-тия конгрес на БСП и във връзка решението й да не си внесе оставката, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предлагам точка 2 констатиране на оставката да отпадне поради липса на такава. Обръщам се към вас, делегатите на конгреса - не приемайте точка промяна в Устава, не правете моята грешка – не отваряйте кутията на Пандора преди местните избори“, посочи Нинова. Тя призова да си остане текстът в Устава, който гласи, че председателят се избира пряко от цялата партия. „Нека бъдем модерна европейска партия. Моля ви, приемете точка три да стартира процедура на пряк избор за председател не сега, аз съм тук, върнах се и не за предстоящите местни избори, а след тях и по време на пълния цикъл отчети и избори в партията. Скъпи социалисти, отърсете се от стреса, стягайте редиците за местните избори. Три години вие работихте за нас, да бъдем депутати, евродепутати, време е ние да поработим за вас – вие да бъдете кметове и общински съветници и не просто, за да имаме постове, а за да имаме лостове, заедно да променим България“, заяви Корнелия Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Пред избора ми беше егото и бъдещето на стотици хиляди хора, на БСП и на държавата – избрах второто

Корнелия Нинова, БСП: Пред избора ми беше егото и бъдещето на стотици хиляди хора, на БСП и на държавата – избрах второто

16 Юни 2019 | 11:32 | Агенция "Фокус"
София. Пред избора ми беше егото и бъдещето на стотици хиляди хора, на БСП и на държавата – избрах второто. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на заседанието на 49-тия конгрес на БСП и във връзка решението й да не си внесе оставката, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Мнозина ми градиха в годините фалшив образ на човек, обладан от егото си, който се стреми само към постове. Ако това беше вярно, сега пред вас щеше да стои председател на Народното събрание. Ако това беше вярно и мислех само за собственото си благоденствие и оцеляване, нямаше да правя никакви промени в БСП. Щях да се договоря с всички. Нямаше да има вътрешна опозиция. Ако това беше вярно, щях да се сговоря с едрия бизнес и някои от тях те си знаят кои, нямаше днес в този ден и предишните няколко да наддават за главата ми. Не поставям поста на първо място, но не мога да гледам безучастно как вярата, усилията на стотици хиляди хора изтичат в канала“, подчерта Корнелия Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова няма да внесе оставката си пред 49-тия конгрес

Корнелия Нинова няма да внесе оставката си пред 49-тия конгрес

16 Юни 2019 | 11:22 | Агенция "Фокус"
София. Няма да внеса оставката си на 49-тия конгрес. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в началото на петото заседание на 49-тия конгрес на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Още не сте се произнесли, но другари се самоиздигат за председатели вече. Други вече без да са издигнати се считат за такива и раздават кабинета на "Позитано"", коментира Нинова. "Трети ме пратиха в миналото и даже приживе ми отредиха място в историята", посочи Корнелия Нинова. "Другари, които тези дни се събирате по ресторанти, кабинети, бизнес офиси и се сговаряхте, карахте как да разделите наследството след Корнелия Нинова да ви кажа: още не съм умряла и освен наследството не е открито. Чакайте, не бързайте, ще имате възможност, но не сега, не веднага и не тук на този конгрес", подчерта Нинова.
Тя пое цялата отговорност за вота и подаде оставка на Пленум на партията на 28 май 2019 г.
Деница КИТАНОВА

Очаквайте подробности.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова: БСП не се продава - по-скоро търговците ще напуснат храма, отколкото да ви дадем да го превземете отвътре

Корнелия Нинова: БСП не се продава - по-скоро търговците ще напуснат храма, отколкото да ви дадем да го превземете отвътре

16 Юни 2019 | 11:12 | Агенция "Фокус"
София. БСП не се продава- по-скоро търговците ще напуснат храма, отколкото да ви дадем да го превземете отвътре. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на заседанието на 49-тия конгрес на БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "БСП не се продава, тя не е стока - ако можете да купите 10-20 търговци в храма, зад каузата на партията стоим стотици хиляди", посочи Нинова. Тя коментира подадената от нея оставка: "Отворих кутията на Пандора. За две седмици видях как всички пороци на Прехода, на бизнес интереси, на подмяна, на натиска и парите, срещу които се борим в държавата, мощно нахлуха в БСП", заяви Корнелия Нинова. Според нея различни политически и икономически лобита са задвижили интересите си за овладяване на БСП и за поставяне начело на нов председател. "На тези бизнесмени, които отвън се опитват да се бъркат в партийните ни работи, искам да кажа от тук, от това място, защото не ходя в кабинетите им: "Наиграхте се последната една седмица - затворете си портфейлите, уважаеми господа", подчерта Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: В момента сме на прага на криза с неизвестен край, причини за нея има много, но поводът съм аз

Корнелия Нинова, БСП: В момента сме на прага на криза с неизвестен край, причини за нея има много, но поводът съм аз

16 Юни 2019 | 11:07 | Агенция "Фокус"
София. В момента сме на прага на криза с неизвестен край, причини за нея има много, но поводът съм аз. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на заседанието на 49-тия конгрес на БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „При цялата свършена работа, стотиците срещи, усилията ви, труда ви и покачващото се доверие в БСП, в момента ние сме на прага на криза с неизвестен край. Причини за кризата има много, но поводът за нея съм аз", заяви тя. "След загубата на европейските избори, веднага на другия ден, не се чакаше обявяването на резултатите, Георги Гергов ми поиска оставката. След него се включиха и други другари. Отвори се стара рана“, допълни Нинова. Тя подчерта, че след пренареждането на листата за евровота е казала, че отговорността носи Националният съвет. „Но моята представа за морал и достойнство в политиката, за личен пример как се носи отговорност, за модерен европейски политик, не ми позволи това- да се крия зад колективна отговорност, т.е. безотговорно“, каза още Корнелия Нинова и посочи, че е сгрешила в последствията.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Делегати от Пазарджик, Казанлък, Велико Търново, Русе и Хасково призоваха Корнелия Нинова да оттегли оставката си като председател на БСП

Делегати от Пазарджик, Казанлък, Велико Търново, Русе и Хасково призоваха Корнелия Нинова да оттегли оставката си като председател на БСП

16 Юни 2019 | 10:55 | Агенция "Фокус"
София. Делегати от Пазарджик, Казанлък, Русе и Хасково призоваха Корнелия Нинова да си оттегли оставката като председател на БСП. Това се случи по време на дебатите по дневния ред на заседанието на конгреса и във връзка с предложение на делегатите от БСП – Пазарджик точката по гласуване на оставката на Корнелия Нинова да отпадне, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предложението за оттегляне на оставката на Корнелия Нинова е внесено от делегатите от Пазарджик. Подписано е от 21 делегати от Пазарджик, от общо 23-ма. Председателят на БСП – Казанлък Румяна Друмева изрази позицията на делегатите от структурата тя да оттегли своята оставка. Делегатите от Хасково също призоваха Корнелия Нинова да се откаже от своята оставка. Такова становище изразиха и делегати от Русе.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румяна Друмева, БСП – Казанлък: Даваме пълния си вот на доверие на Корнелия Нинова, тя изведе партията като мощен локомотив

Румяна Друмева, БСП – Казанлък: Даваме пълния си вот на доверие на Корнелия Нинова, тя изведе партията като мощен локомотив

16 Юни 2019 | 10:53 | Агенция "Фокус"
София. Даваме пълния си вот на доверие на Корнелия Нинова, тя изведе партията като мощен локомотив. Това каза председателят на БСП - Казанлък Румяна Друмева по време на дебатите за дневния ред на конгреса на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Даваме пълния си вот на доверие към теб и те молим да осмислиш и оцениш, че ни изведе като един мощен локомотив и че ни вдъхна надежда и кураж да говорим смело, открито и да назоваваме проблемите с истинските ни имена“, обърна се Друмева към лидера на БСП Корнелия Нинова. „Не са напразно тези усилия и още по-достоен акт от твоята оставка е силата да се изправиш, да продължиш и да довършиш мандата“, подчерта тя. Румяна Друмева отчете, че все пак партията бележи ръст в доверието си.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: За две години Корнелия Нинова успя да направи така, че партията да се ръководи от органите си

Георги Свиленски, БСП: За две години Корнелия Нинова успя да направи така, че партията да се ръководи от органите си

16 Юни 2019 | 10:37 | Агенция "Фокус"
София. В рамките на две години Корнелия Нинова успя да направи така, че партията да се ръководи от органите си. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на дебатите за дневния ред и по предложение за промяна в Устава на БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Свиленски коментира, че не може да разбере поведението на вътрешната опозиция. „Другарката Нинова в рамките на две години успя да се отърси от тези зависимости. Успя да направи така, че партията да се ръководи от органите си: от Националния съвет, Изпълнителното бюро и парламентарната група", заяви той. „Да, някои хора не са доволни. Имаме в Устава ясно разписана точка какво се прави при подадена оставка“, подчерта Свиленски и уточни, че при оставка се стартира процедура за пряк избор, което е ясно разписано в Устава. Георги Свиленски поясни, че в мотивите на вносителите на предложението за промени в Устава пише- с оглед на ситуацията в партията след подадената оставка и във връзка от необходимостта от изпълняващ длъжността председател. Свиленски коментира, че временно изпълняващият длъжността председател също е разписан в Устава и това е един от заместниците на председателя. „Призовавам ви да не подкрепяте промени на Устава сега, защото това е конгрес свикан в рамките на две седмици. Тези промени не са обсъждани нито в общински, нито в областни, нито в основни партийни организации. Уставът ни е Конституцията на партията“, заяви Георги Свиленски и посочи, че без да е питана партията няма как да се искат тези промени.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С кворум от 661 делегати бе открито петото заседание на 49-тия конгрес на БСП

С кворум от 661 делегати бе открито петото заседание на 49-тия конгрес на БСП

16 Юни 2019 | 10:19 | Агенция "Фокус"
София. С кворум от 661 делегати бе открито петото заседание на 49-тия конгрес, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Заседанието започна с химна на България, този на Европейския съюз и на Социалистическия интернационал. „Другарки и другари делегати, уважаеми дами и господа и драги гости, днешното заседание на 49-тия конгрес се свиква по решение на Националния съвет на БСП на основание чл. 31, ал. 3 от Устава на БСП. От избраните 780 делегати на конгреса до момента са се регистрирали 661“, каза лидерът на левицата Корнелия Нинова и уточни, че има необходимото мнозинство. „Обявявам заседанието на 49-тия конгрес на партията за открито", обяви Нинова.
Предстои делегатите да утвърдят своя дневен ред и да изберат работни органи на конгреса. Петата сесия на конгреса бе насрочена от Националния съвет на партията на 28 юни по искане на Корнелия Нинова. Проектът на дневен ред предвижда политически доклад за евровота и задачите пред БСП, решение за констатиране на оставката на председателя на партията Корнелия Нинова и за стартиране на пряк избор за лидерското място.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Заседанията на 49-ия конгрес на БСП (Справка Агенция „Фокус“)

Заседанията на 49-ия конгрес на БСП (Справка Агенция „Фокус“)

16 Юни 2019 | 08:25 | Агенция "Фокус"
Първо заседание
На 7 и 8 май 2016 г. се проведе първото заседание на 49-ия Конгрес на БСП, на което за лидер на партията бе избрана Корнелия Нинова. Общият брой на кандидатите за поста председател на Националния съвет на БСП бе 28, но впоследствие 23-ма от тях си направиха самоотвод. В надпреварата останаха 5-ма кандидати: Валери Жаблянов, Георги Гергов, Корнелия Нинова, Красимир Янков и Михаил Миков. Гласуването започна към 23.00 часа на 7 май. Съгласно резултатите Михаил Миков получи доверието на 329 делегати, а Корнелия Нинова на 280. При това положение двамата отидоха на балотаж. След балотажа делегатите на 49-ия Конгрес на БСП избраха за лидер на партията Корнелия Нинова с 395 гласа, като опонентът й Михаил Миков получи 349 гласа. След като спечели лидерската надпревара новоизбраният лидер на БСП Корнелия Нинова направи заявка, че първо трябва да започне промяната вътре в партията, а след това - силно втвърдяване на опозиционния тон към правителството и случващото се в България. Тя обеща на делегатите, че няма да ги разочарова и си постави за цел до края на годината да се изработи алтернативен национален план за извеждане на България от катастрофалното й състояние. На първото заседание на 49-ия за членове на Националния съвет на БСП бяха избрани само Дора Янкова и Стефан Данаилов, а останалите бяха утвърдени по висшегласие с явно гласуване. Тъй като в бюлетината са били пропуснати трима кандидати за членове на Пленума БСП, делегатите решиха те да бъдат гласувани в зала анблок. Пропуснатите кандидати Боян Ангелов, Иван Токаджиев и Мирослав Михайлов бяха приети за членове на Пленума, с което съставът му бе увеличен с трима души. Впоследствие бе направено предложение за увеличаване на младежката квота в Националния съвет с един човек, което бе прието. За председател на Общопартийната контролна комисия гласуваха 751 делегати. Броят на получените гласове от Валентина Богданова бе 409. За Росен Малинов бяха подадени 319 гласа, така за председател на Общопартийната контролна комисия бе избрана Валентина Богданова.


Второ заседание
На 4 и 5 февруари 2017 г. в зала 1 на НДК се проведе второто заседание на 49-ия Конгрес на БСП под надслов „Поискай промяна“. На заседанието присъстваха 728 делегати от цялата страна и над 2000 гости. Делегатите на 49-ия Конгрес на БСП приеха предизборната платформа на партията за извънредните парламентарни избори. „За“ платформа гласуваха 472 делегати, „против“ - 7 и въздържали се 4-ма, с което предизборната платформа бе приета. Сред акцентите на предизборната платформа на БСП са създаване на фонд „Иновации“, фонд „Индустрия, отпадане на пръстовия отпечатък за болниците и балансирана външна политика. Платформата бе допълнена с предложения за удвояване на средствата на фонда за лечение в чужбина на деца с увреждания и увеличение от първата година на учителските заплати с 15 % в началото на мандата, което да достигне 40 % в края на управлението. Делегатите на 49-ия Конгрес на БСП приеха коалиционната рамка на партията. „За“ рамката гласуваха 400 делегати, „против“ – 0, „въздържали се“ – 1, с което тя бе приета. Партийният форум реши да преименува коалицията „БСП лява България“ на „БСП за България“. Новата коалиционна рамка се наложи, тъй като досегашната структура и състав на коалицията е изчерпала възможностите за разширяване на електоралното влияние на БСП.
В своето слово към конгреса лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че БСП ще положи основите на друга България, в която държавата има своята роля в икономиката. Според нея БСП е положила началото на тази промяна с избора на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент на България. Тя обяви, че основната цел на партията е да съхрани народа си, българщината и да даде хоризонт на държавата, докато целта на ГЕРБ е да получи 1 млн. гласа на изборите. Нинова заяви, че БСП ще избави България от паралелната държава на мафията и корупцията, която коства на данъкоплатците 10 млрд. лева годишно.
През втория ден от заседанието на 49-ия конгрес бе обсъден и приет новият устав на БСП. Новият документ е за повече демократичност, за ясни права и отговорности на всички партийни органи, за обновление и по-добрата организация. С Устава се разшири кръгът от хора, които вземат важните за партията. Съгласно новия устав председател на БСП няма да се избира от Конгреса, а пряко от членовете на партията. В името на равните права се въведе мандатност и за народните представители до 12 години. Ограничение от 2 мандата съществува за общинските и областните председатели, както и за председателя на партията. Със закриването на второто заседание на 49-ия Конгрес бе открита и предизборната кампания на БСП за предсрочните парламентарни избори на 26 март.


Трето заседание
На 28 октомври 2017 г. в зала 1 на НДК се проведе третото заседание на 49-ия Конгрес на БСП. Делегатите възложиха на ПГ на „БСП за България“ да поиска вот на недоверие към кабинета "Борисов" 3 по тема, разкриваща най-ясно корупционната политика на ГЕРБ. Тогава опозицията взе решение за първия вот на недоверие към кабинета „Борисов“ 3.
Третото заседание на най-висшия форум бе под надслов „БСП алтернатива за България“.
В речта си пред делегатите лидерът на БСП Корнелия Нинова отчете, че БСП е опозиция, но все още не е алтернатива.
Тя подчерта, че в свикването на Конгреса няма извънредност и призова: "Предайте на членовете ни и на обществото, че не сме се разцепили - заедно продължаваме да се борим за тях и няма да ги предадем". Нинова подчерта, че няма да иска вот на доверие от партията, тъй като не желае след два месеца отново да я оглави, но след като в нея "са ровили вътрешнопартийни интриги и лобита". В рамките на заседанието Конгресът на БСП прие алтернативната бюджетна политика на партията, доклада „Председателството на Съвета на ЕС - възможност за България", алтернативния проект за държавен бюджет на БСП и издигна кандидатурата на Сергей Станишев за трети мандат като президент на ПЕС.


Четвърто заседание
На 26 януари 2019 г. в зала 3 на НДК се проведе четвъртото заседание на най-висшия партиен орган. На този конгрес БСП прие проекта "Визия за България", с което утвърди своята алтернатива. Документът доби популярност в обществото след 21 юли 2018 г., когато бе представен в НДК, а след това беше подложен на широко обществено обсъждане в цялата страна. Темата за евровота бе водеща сред делегатите, тъй като тя е свързана с платформата за евроизборите, която бе приета от конгреса. От партията изтъкнаха, че БСП е първата политическа сила, която излиза с платформа за изборите. По регламент четвъртата сесия бе открита от лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя представи политическия си доклад „България и Европа днес. Визия за утрешния ден. Задачите на БСП". Нинова заяви, че държавата е превзета от малцина, а народът е поробен и държан в страх от свои и това не може да продължава. „ГЕРБ са 10-годишно минало и провалено настояще, а нашият разговор днес е за бъдещето“, каза лидерът на БСП. Тя изрази убедеността си, че БСП ще победи ГЕРБ, ако изборите са честни. Според нея победата на евроизборите е възможност те да бъдат отстранени от власт и да започне промяната в България". Нинова посочи, че започва с политиките, с националните за България и общите за Европа интереси, а не с интригите и реденето на листи. Тя подчерта пред конгреса, че БСП се променила и затова си заслужава да бъде избирана. Лидерът на БСП предложи и единодушно конгресът прие декларация в подкрепа на Елена Йончева, заради повдигнатите й обвинения за пране на пари в особено големи размери. В нея се посочва, че чашата на търпението към диктаторските напъни на кръговете на паралелната държава е преляла. „Няма да търпим опитите на бивши рекетьорски групировки и олигархични кръгове да решават бъдещето на страната, със задкулисни договорки да съсипват бъдещето на достойните и честни български граждани“, пише в декларацията. БСП е категорична, че няма да я сплашат. „Всички ние днес сме Елена Йончева. Истината идва. Насилието няма да мине“, се посочва още в декларацията.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петото заседание на 49-тия конгрес на БСП ще разгледа оставката на лидера на партията Корнелия Нинова

Петото заседание на 49-тия конгрес на БСП ще разгледа оставката на лидера на партията Корнелия Нинова

16 Юни 2019 | 07:43 | Агенция "Фокус"
София. Петото заседание на 49-тия конгрес на БСП ще се проведе в зала 1 на НДК от 10.00 ч. То бе свикано с решение на Националния съвет на партията от 28 май 2019 г. Петата сесията на най-висшия партиен форум се свиква по искане на лидера на БСП Корнелия Нинова, която пое цялата отговорност за резултатите от евровота и подаде оставка като председател на партията. Съгласно Устава на БСП конгресът е органът, който може да констатира оставката й. Именно това е една от точките в дневния ред на заседанието. Друга важна точка е стартиране на процедура за пряк избор на лидер на БСП. Основният партиен документ предвижда председателят на БСП да се избира чрез пряк вътрешнопартиен избор по ред и условия, определени от Националния съвет на партията. Вотът за лидерското място се счита за редовен, ако в него са участвали повече от половината от членовете на БСП. Прекият избор на председател на партията бе една от промените в Устава, които инициира самата Корнелия Нинова още след като оглави БСП. Междувременно седмиците преди свикване на конгреса редица структури на партията от цялата страна подкрепиха Корнелия Нинова и изразиха несъгласие с нейната оставка. Сред тях са организациите на БСП в Стара Загора, Пазарджик и редица други. Най-висшият партиен орган ще се занимае с Политически доклад на Националния съвет на БСП „За резултатите от преминалите избори за членове на Европейския парламент и готовността на БСП за предстоящите местни избори“. Ориентировъчната програма предвижда да се проведат и разисквания по доклада.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Александър Маринов: Оставката на Корнелия Нинова заплашва БСП с процеси, които могат да извадят партията извън конкуренцията за властта

Проф. Александър Маринов: Оставката на Корнелия Нинова заплашва БСП с процеси, които могат да извадят партията извън конкуренцията за властта

14 Юни 2019 | 20:47 | Агенция "Фокус"
София. Оставката на Корнелия Нинова заплашва БСП с процеси, които могат да извадят партията извън конкуренцията за властта. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Александър Маринов. По думите му когато една партия изпадне в тежка вътрешна ситуация, с елементи на непредвидимост, тя не може да претендира да управлява държавата. Според него има спорове в тълкуванията на устава, какво трябва да се случи. Могат да възникнат юридически спорове в степен, да не е ясно, кой представлява БСП и кой е нейният легитимен лидер, каза още той. Проф. Маринов обясни, че това са формалните въпроси, а има и политически такива, защото след 3 месеца има избори. „Импулсивността и емоционалността на действията на Нинова не за пръв път създават проблеми на нея и на БСП. Виждате един парадокс – едно, по принцип, правилно и почтено политическо решение, да подадеш оставка, което е направено по някакъв начин, който създава впечатлението, че като че ли нарочно някой е искал да стане така, че да се забърка цялата тая каша. Това вече мога да кажа, че е грешка на Нинова – след първоначалния си силен период, тя се изкуши да поема повече отговорност, отколкото един политически ръководител, на БСП особено, може да поеме“, добави политологът. Проф. Маринов допълни, че въпреки всичките си кусури, БСП е успяла да запази елемент на демократичност – ръководителите са поставяни на критика, има орган, при който има различни мнения и противопоставяния, както и механизми, които пречат на своеволията. Поведение, при което лидера поема отговорност само за победите, а не за грешките, винаги свършва зле, обобщи анализаторът.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП ще проведе заседание на 49-я Конгрес на партията на 16 юни

БСП ще проведе заседание на 49-я Конгрес на партията на 16 юни

14 Юни 2019 | 15:55 | Агенция "Фокус"
София. На 16 юни от 10.00 часа в зала 1 на НДК ще се проведе заседанието на 49-я Конгрес на БСП. Това съобщиха от пресцентъра на партията. Като първа точка от дневния ред на заседанието ще бъде обсъден Политическият доклад на Националния съвет на БСП. Втора точка ще бъде обсъждане на констатация за прекратяване мандата на председателя на Националния съвет на партията, а трета точка ще включва обсъждане на стартирането на кампания за пряк вътрешнопартиен избор за председател на левицата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Младенов: Сигурен съм, че след конгреса в неделя БСП ще излезе обединена и мъдра

Йордан Младенов: Сигурен съм, че след конгреса в неделя БСП ще излезе обединена и мъдра

13 Юни 2019 | 18:40 | Агенция "Фокус"
София. Сигурен съм, че след конгреса в неделя БСП ще излезе обединена и мъдра. Това каза в интервю за предаването „Червена линия” на Радио „Фокус” народният представител от ПГ на „БСП за България” и член на Националния съвет на партията Йордан Младенов. Според него не е трябвало само Корнелия Нинова да поеме отговорността за резултатите от евровота. "Отговорността трябваше да се поеме след един много обширен анализ по места. Като се започне долу от структурите, общинските съвети, областните съвети и се стигне до Националния съвет на БСП. За съжаление при нас в Националния съвет се обърнаха нещата обратно. Председателката, въпреки че листата беше пренаредена, и тя не носеше реално отговорността за тези избори, реши да покаже един нов модел, като поеме отговорността. Ние се противопоставихме остро, защото не мислим, че сега е моментът да правим дебати за лидерството в нашата партия. Ние имаме лидер, който показа в последните години промяна в БСП. Направихме изключително добър резултат на президентските избори, имаме подкрепен от БСП президент. След това увеличихме двойно депутатите си на изборите за Народно събрание", каза Младенов и посочи, че БСП е имала големи очаквания за евровота. "Ние в област Пазарджик на места, където в последните години губим, където има кметове от ГЕРБ, сме първа политическа сила. На много места, където сме били трета политическа сила вече сме втора, но не след ГЕРБ, а след ДПС", допълни Младенов. Той посочи, че Областния съвет на БСП - Пазарджик са излезли с декларация в подкрепа на Корнелия Нинова и са изразили притеснение, че вместо да се стягат редиците за местния вот, партията ще влезе в цикъл на вътрешнопартийни избори. "Не мисля, че ще има изненади. Пак казвам тук е решението на председателката дали тя ще оттегли тази оставка. Сигурен съм, че конгресът има изключително мъдри и зрели хора, където ще се вземе решение. Надяваме се да не провеждаме избори за председател, а да се вгледаме в нашите организации и да започваме да се стягаме за най-важните избори в България - местните", допълни той. Младенов призова Корнелия Нинова да си оттегли оставката.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Румен Гечев, БСП: ГЕРБ да не си правят експеримент със субсидиите и политическата система

Проф. Румен Гечев, БСП: ГЕРБ да не си правят експеримент със субсидиите и политическата система

12 Юни 2019 | 07:36 | Агенция "Фокус"
София. „ГЕРБ да не си правят експеримент със субсидиите. Не сме съгласни политическата система на България да бъде хвърлена в хаос“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев в студиото на БНТ, съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на БСП. Той подчерта, че в проектозакона няма разчети какви ще бъдат финансовите и политически последици за партиите. „Ние сме против този начин на издаване на заповеди и правене на политика – с експерименти, без разчети и с риск за политическата система. Дебатът е много важен и трябва да бъде проведен професионално“, категоричен е народният представител. „Подкрепяме това, че данъкоплатците са в правото си да осъществяват контрол и когато е необходимо да бъдат намалени субсидиите. България пропуска инвестиционни проекти за милиарди, къщичките за гости са над 100 млн. лв. Всеки лев е важен за данъкоплатеца, но не трябва да допускаме с лека ръка да се рискува политическата система на страната“, каза още той.
Проф. Гечев даде примери с финансирането на партиите в Европа. „Прегледахме няколко стотин страници анализи от опита на ЕС, правени с години. С изключение на Холандия и Германия, тенденцията е силно намаляване и нулиране на частните плащания към партиите и изцяло финансиране на партиите от държавата, плюс членски внос“, посочи той. Според него, ако няма субсидии, партиите ще бъдат зависими изцяло от олигархията. Той цитира думи на Борисов по повод предложението субсидията да бъде 1 лв.: „Убеден съм, че това ще доведе олигархията в управлението, но щом 3.5 млн. искат това – глас народен, глас Божи“. Той подчерта, че в цяла Европа и България финансирането от държавата няма да ликвидира напълно корупцията в партиите, но ще я намали драстично. „Ако твърдим, че бизнесът в България не влияе на политиката, няма да бъдем откровени“, каза още проф. Гечев. Той обясни, че парите се дават от Министерството на финансите. „Министърът и неговият екип са длъжни да си правят сметката какво дават. Институциите трябва да работят по-добре“, коментира народният представител.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: В дневния ред на конгреса не съществува точка за промяна в Устава на партията и връщане на старото положение за избор за председател

Корнелия Нинова, БСП: В дневния ред на конгреса не съществува точка за промяна в Устава на партията и връщане на старото положение за избор за председател

8 Юни 2019 | 18:22 | Агенция "Фокус"
София. В дневния ред не съществува точка за промяна в Устава на партията и връщане на старото положение за избор на председател. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това, което най-много интересува публиката – не са приемани предложения за промяна в Устава и за влизане на точка за това на конгреса. 25 членове на Националния съвет внесоха своите идеи за промяна в Устава. За информация тези идеи не са гласувани и не са включени в дневния ред на конгреса“, обясни Нинова. „Беше приет политическият доклад – оценка за европейските избори и за подготовките за местни избори. В дискусията бяха направени много предложения, много различни мнения по доклада. Приехме го и възложихме на една комисия от 17 души да го допълни и да го внесем на конгреса“, обясни тя. „Беше приет доклада на Комисията по идейно развитие за това как „Визия за Европа“ е била претворена в кампанията също с много голяма дискусия и много предложения, и също с комисия, която ще ги отрази“, допълни Нинова.
Във връзка с обвиненията срещу нея, че за конгреса вече има готов сценарий и няма изобщо да се стига до избор на нов председател на партията, Корнелия Нинова коментира, че не си пада по сценариите. „Питайте сценаристите. Не ме занимавайте със сценарии. Подала съм я, конгресът има дневен ред, ще реши как да действаме оттук нататък“, посочи тя. По повод избора на Петър Витанов за ръководител на групата на депутатите от БСП в Европейския парламент за и негативни коментари на нейни съпартийци, Нинова заяви: „Не харесвам агресивния тон и лепенето на етикети. Обръщам се към тези другари, които си позволяват да го правят. Това е грозно и демотивира партията и нейните членове“. „Решението за избор на Петър Витанов е взето с тайно гласувано от петте евродепутати. Неслучайно нямаме политическо решение кой да им бъде председател. Няма решение на Изпълнителното бюро, няма мое решение, няма мое изказване“, обяви Корнелия Нинова. „Умишлена е политиката да не се бъркаме в работата на групата ни евродепутати. Доколкото знам събрали са се, с тайно гласуване, имало е две кандидатури на Петър Витанов и на Сергей Станишев – избрали са си Петър Витанов“, коментира Нинова. Тя посочи, че БСП не е вождистка партия и евродепутатите с тайно гласуване са направили своя избор.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП е "за" намаляване на партийната субсидия, но не на 1 лев

БСП е "за" намаляване на партийната субсидия, но не на 1 лев

8 Юни 2019 | 16:34 | Агенция "Фокус"
София. Националният съвет на БСП прие позиция ПГ на "БСП за България" да не подкрепя предложението на ГЕРБ за 1 лев на действителен глас партийна субсидия. Това съобщиха от пресцентъра на партията. Отчитайки и силните обществени настроения срещу партийното финансиране, Националният съвет на БСП възлага на парламентарната група да започне експертен и политически дебат за намаляване на субсидията, което да отговаря на гражданските очаквания, без да застрашава функционирането на политическите партии.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП: Ако сега държавата се грижи за политическата система, с намаляване на субсидиите, означава да хвърлим системата в частно-правни ръце

Калоян Паргов, БСП: Ако сега държавата се грижи за политическата система, с намаляване на субсидиите, означава да хвърлим системата в частно-правни ръце

8 Юни 2019 | 11:13 | Агенция "Фокус"
София. Ако сега държавата се грижи за политическата система, с намаляване на субсидиите, означава да хвърлим системата в частно-правни ръце. Това каза председателят на Градския съвет на БСП - София и член на Изпълнителното бюро на партията Калоян Паргов пред журналисти преди Националния съвет на партията, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Във връзка с предложението на управляващите за намаляване на партийната субсидия, която е заложена в дневния ред на Пленума, Паргов коментира: "Крайното залитане в такъв популизъм е по-скоро опасно за политическата система. Ако сега държавата се грижи за тази система по определен ред и правила, дали субсидията ще е 1 лв. или 0 лв. означава да я хвърлим в частно-правни ръце", каза Паргов. На въпрос дали гледа към председателското място в БСП, Паргов отговори, че гледа към местния вот. По думите му местните избори са основата за бъдеща национална власт. "Ако не постигнем съществен резултат на местните избори, не можем да мечтаем за национална власт".
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.