НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:01

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бургас: Нова рекордна численост на розово фламинго е отчетена в Атанасовско езеро

Бургас: Нова рекордна численост на розово фламинго е отчетена в Атанасовско езеро

13 Октомври 2017 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Бургас. Нова рекордна численост на розово фламинго е отчетена в Атанасовско езеро, съобщиха от Българска фондация „Биоразнообразие“ – Бургас. Рекордът от март тази година с 13 птици розово фламинго в Атанасовско езеро, за които съобщи екипът на проект „Солта на живота“, не се задържа дълго и на 12 октомври вече е подобрен. За 35 - 38 птици от този доскоро доста рядък вид за страната ни съобщава любителят-орнитолог Николай Колев от Раднево. Птиците са наблюдавани в Южните солници на езерото от Укритието за наблюдение на птици и Пътеката на саблеклюна.
Розовото фламинго много рядко посещава тази част на Атанасовско езеро, но явно е било привлечено от благоприятните условия и наличието на храна тук. Наблюдението на внушителния брой розови фламинги в Атанасовско езеро е второто подобно за България в последните дни. По-рано през седмицата на яз. „Студен кладенец“ в Източни Родопи бяха наблюдавани 53 птици, за които съобщиха от фондация „По-диви Родопи“, което вероятно е най-високата численост за този вид, отбелязвана някога в България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Колония розово фламинго е забелязана край яз. „Студен кладенец” и при Бургаското езеро

Колония розово фламинго е забелязана край яз. „Студен кладенец” и при Бургаското езеро

12 Октомври 2017 | 17:18 | Агенция "Фокус"
София. Колония розово фламинго е забелязана край яз. „Студен кладенец” край Кърджали и при Бургаското езеро. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” д-р Христо Христов от фондация „По-диви Родопи”. „Колонията розово фламинго бе забелязана в началото на октомври. Край язовира се бяха настанили най-много 53 птици. Те останаха там до вчера. И тъй като днес се покачи нивото на язовира, ятото се е преместило другаде. Колеги от Бургас казаха, че тази сутрин в Бургаските езера са се появили подобен брой птици”, обясни д-р Христов. Именно поради броя на птиците се предполага, че става въпрос за едно и също ято розово фламинго. Предполага се, че след като нивото на язовир „Студен кладенец” се понижи нивото, птиците отново ще се завърнат.
По думите му язовирът разполага с достатъчно храна за розовото фламинго, затова те предпочитат тук да прекарат периода си преди размножаването. „Те обитават плитчини, където намират в тинята и водата средни ракообразни и водна бълха“, обясни д-р Христов. „Яз. „Студен кладенец” обаче не предоставя възможност за свиване на гнезда, затова фламингото не остава тук пред размножителния период. Вероятно оттук им минава миграционният маршрут и спират за почивка. Но пък миналата година през зимата наблюдавахме група, която остана до пролетта, когато започва размножителният им период”, каза още д-р Христо Христов.
Инна ПЕЙЧЕВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Денко Малески. 22 март 2018 г.
Денко Малески. 22 март 2018 г.

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.