НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:06


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Виктор Янев, областен управител на Кюстендил: От Дупница до Скопие трябва да бъде изграден скоростен път, както и железопътна линия София – Скопие

Виктор Янев, областен управител на Кюстендил: От Дупница до Скопие трябва да бъде изграден скоростен път, както и железопътна линия София – Скопие

22 Декември 2017 | 16:59 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. От Дупница до Скопие трябва да бъде изграден скоростен път, както и железопътна линия София – Скопие. Това каза пред журналисти областният управител на област Кюстендил Виктор Янев, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. „Важно е да бъде реализиран Коридор №8 и скоростният път. Това е важно за Югозападна България и за икономическото развитие на региона”, подчерта Янев. По думите му в рамките на Българското председателство на съвета на Европейския съюз има възможност областта да е домакин на среща за културно-историческото наследство. „Министър Лиляна Павлова присъства на едно от първите събития по отношение на Българското председателство в читалище „Братство”. Тя пое ангажимент за подобна среща”, каза Виктор Янев. По думите му и в самата областна администрация вече е проведена среща между български и македонски кметове, евродепутати, народни представители.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: Всички на Балканите осъзнахме, че няма нужда да обясняваме колко сме велики

Министър Лиляна Павлова: Всички на Балканите осъзнахме, че няма нужда да обясняваме колко сме велики

8 Декември 2017 | 08:37 | Агенция "Фокус"
София. Всички на Балканите осъзнахме, че няма нужда да обясняваме колко сме велики. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по бТВ министърът на българското председателство Лиляна Павлова. „За мен тази среща е знакова, защото от много години, особено в съвременната ни история, такава не е имало. Лидерите, държавните глави от Западните Балкани първо да са заедно на една маса. Това отправя много важен сигнал за това, че може би на Балканите осъзнахме всички, че няма нужда да обясняваме колко сме велики и да спорим. Напротив, трябва да обединим усилията си, за да вървим напред. Време е да излезем от усещането, че Балканите са нещо негативно и несигурно, нестабилно, битки, войни, пререкания или барутен погреб. За мен беше важна обратната връзка. Всеки от тях каза, че са готови и сме заедно на една маса, въпреки различията и противоречията понякога да се обединим и да имаме стабилен регион на Балканите. Бяхме коректни към тях и премиерът Бойко Борисов също – ние не можем да направим чудеса. Не сме със заявката, че от нас зависи всичко“, коментира Павлова. По думите й създаването на едни свръхочаквания или обещания, биха били още по-некоректни към тях. „Опитахме се да потушим хем емоциите“, добави министърът. По думите й премиерът Борисов е казал на лидерите на Балканите, че трябва да спрем да се наричаме велики, защото сме най-бедният регион.
„ЕС осъзнава, че без Балканите проекта за ЕС няма да е завършен. Все още нямаме директна въздушна връзка между столиците на Балканите. Вчера обсъждахме жп линиите, Коридор 8 и 10, пътната инфраструктура и магистралите“, допълни Павлова.
„На 1 декември напълно бяхме готови за председателството – с приключените ремонтни дейности, останаха довършителни тестове на техниката с вече одобрена програма и приоритети. Вчера беше една генерална репетиция. Мисля, че беше много добре. Районът се налага да бъде отцепен от съображение за сигурност винаги когато има срещи. По време на председателството ще има дни, в които районът около НДК ще бъде с малко по-затруднено преминаване. В НДК е монтирана специализирана апаратура“, подчерта тя и уточни, че преводачите са тези, които са сключили споразумение с ЕС. „Предстартовата треска приключи, защото първите срещи бяха проведени на 1 декември като част от председателството. На 1 януари с традиционния концерт в НДК ще го открием като културна програма с министъра на културата. На 11 януари в Народния театър ще бъде официалното откриване. На 12 януари започваме с първите пленарни срещи и оттам влизаме в поредицата срещи на високо ниво. Все повече стават наболелите теми, започвайки с Брекзит. Започваме и тежкия дебат за многогодишната финансова рамка. Бюджетът за председателството е 3-годишен и е до 75 млн. евро с всичко“, каза още Лиляна Павлова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Западните Балкани засилват европейската си интеграция (ОБЗОР)

Западните Балкани засилват европейската си интеграция (ОБЗОР)

7 Декември 2017 | 21:12 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов и главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева откриха в София форум, който поставя началото на инициатива в подкрепа на регионалната интеграция на Западните Балкани. На конференция в Националния дворец на културата, по покана на българския премиер, бяха президентът на Косово Хашим Тачи, президентът на Черна Гора Филип Вуканович, министър-председателите на Албания Еди Рама, на Република Македония Зоран Заев, и на Сърбия Ана Бърнабич, както и заместник министър-председателят и министър на външната търговия и икономически отношения на Босна и Херцеговина Мирко Шарович. Във форума участва и комисарят за европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан.
Във фокуса на дебатите между лидерите на Западните Балкани бяха възможностите за засилване на европейската интеграция в региона и реализацията на общи инфраструктурни проекти, какъвто е един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.
Изпълнителният директор на Световната банка Кристалина Георгиева заяви, че са готови да финансират проект за търговия и транспорт в региона на Западните Балкани в размер на до 200 млн. долара. Според нея така ще се стимулират по-добри икономически връзки, повече работни места и по-високо качество на живота на хората в региона.
Министър-председателят на Албания Еди Рама заяви, че германският канцлер Ангела Меркел и българският премиер Бойко Борисов са хора, към когото Албания гледа с голяма надежда, особено през 6-те месеца, когато България поема европейското председателство. По думите му не преди 300 или 30, а едва преди 3 години е започнал процесът на регионална интеграция. Според него преди 3 години дори този процес е изглеждал невъзможен. Еди Рама добави, че подкрепят факта, че Сърбия и Черна гора водят преговори за членство ЕС, но и за Албания и Македония е време да започнат своите преговори.
Според българския премиер Бойко Борисов тайната на успеха е страните на Балканите да бъдат като пръстите на ръцете, защото всеки пръст е важен, без значение кой колко е голям. Той подчерта, че дори терминът Западни Балкани на него не му харесва, защото има едни Балкани. Премиерът отчете и необходимостта от изграждането на дигитална инфраструктура. Според него е абсурдно България и Македония да имат роуминг 20-30 лева за минута разговор. Борисов заяви, че трябва да убедят Европа и Брюксел, че Балканите не носят проблеми, а просперитет. Според българския министър-председател най-красивият регион са именно Балканите.
Президентът на Косово Хашим Тачи посочи, че Западните Балкани никога не са били в по-удобна позиция да засилят общия си процес за интеграция в ЕС. По думите му Косово ще направи всичко възможно за по-бърза интеграция към ЕС.
Министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич заяви, че са на прав път да докажат, че Балканите могат да изглеждат и работят по много по-различен начин. По думите на сръбския премиер днешната среща допринася за различните връзки на Балканите, за различния и по-добрия имидж на Балканите пред ЕС. Бърнабич препотвърди ангажиментите на сръбското правителство, че ще работят много усилено за поддържането на темпото на диалога на Западните Балкани, както и комуникациите и съвместните проекти.
Македонският министър-председател Зоран Заев посочи, че страните от региона трябва да направят съвместими икономиките си и да бъдат обединени. Според него председателството на България ще помогне на страните от Западните Балкани, като Македония няма да пропусне възможността да засили тези възможности с цел да се изпълнят очакванията на ЕС и присъединяването на страната към него. Той подчерта, че е убеден, че преминаването на стоки и хора ще бъде улеснено за гражданите и компаниите, но и улеснение за електронно плащане на пътните такси, което представлява модернизация на този регион.
Президентът на Черна гора Филип Вуянович заяви, че изцяло, без каквито и да е резерви, подкрепят идеята за по-доброто развитие на Балканите. Той подчерта, че са успели да преодолеят в региона две големи заблуди, които са били и пречка за по-доброто регионално свързване. „Първата заблуда беше, че този проект служи за отлагане на присъединяването към ЕС и на тази така прословута умора от разширяването“, заяви той и добави, че втората заблуда е, че с този проект се застрашава индивидуалното третиране на всяка държава.
Комисарят по въпросите на европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан заяви, че подкрепата за Западните Балкани ще продължи и по време на председателството на Австрия. По думите му през последните 10 години търговията на 6-те държави в региона с ЕС се е удвоила и е станала 46 млн. евро. Според него обаче търговията вътре в региона е един неизползван потенциал.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът на Черна гора Филип Вуянович: Изцяло, без каквито и да е резерви, подкрепяме идеята за по-доброто развитие на Балканите

Президентът на Черна гора Филип Вуянович: Изцяло, без каквито и да е резерви, подкрепяме идеята за по-доброто развитие на Балканите

7 Декември 2017 | 12:20 | Агенция "Фокус"
София. Изцяло, без каквито и да е резерви, подкрепяме идеята за по-доброто развитие на Балканите. Това каза президентът на Черна гора Филип Вуянович по време на форум на българското правителство и Световната банка за регионалната интеграция на Балканите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Благодаря за организираната конференция. Тя се прави в точния момент, непосредствено преди председателството на България на Съвета на ЕС. Черна гора изцяло, без каквито и да е резерви подкрепя идеята за по-доброто развитие на Балканите. Осъзнаваме недостатъците на тази липса на свързаност, транспортната инфраструктура не отговаря на необходимото равнище“, обясни Вуянович. „Ние успяхме да преодолеем в региона две големи заблуди, които бяха и една пречка за по-доброто регионално свързване. Първата заблуда беше, че този проект служи за отлагане на присъединяването към ЕС и на тази така прословута умора от разширяването. Но не става дума за това и не се забавя интеграцията. Важно е, това е и моето послание, че в рамките на администрацията на Брюксел и членките на ЕС трябва да се ускори процесът на присъединяване на държавите от Западните Балкани към ЕС“, коментира той. По думите му втората заблуда е, че с този проект се застрашава индивидуалното третиране на всяка държава. „Това не е вярно, защото те, съобразно своите постижения и стандартите на ЕС, ще имат своя процес на присъединяване“, обясни Филип Вуянович.
„Черна гора е максимално за това транспортната инфраструктура да се подобрява, усъвършенства, да има по-добър и ефикасен контрол на транспорта и така да се развива сътрудничеството в региона“, каза още.
„Готови сме да работим да подкрепяме всички дейности, които са насочени към по-евтин, по-лесен, по-достъпен транспорт, инвестиция, мобилност на квалифицираната работна ръка и по-висока степен на цифровизация. Черна гора е за този проект, имаме ясна визия, че той трябва да допринесе и да прокара пътя за всяка държава по отделно. Като всяка държава съгласно заслугите си да премине по този път“, допълни президентът на Черна гора.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еврокомисарят Йоханес Хан: Подкрепа за Западните Балкани ще продължи и по време на председателството на Австрия

Еврокомисарят Йоханес Хан: Подкрепа за Западните Балкани ще продължи и по време на председателството на Австрия

7 Декември 2017 | 11:48 | Агенция "Фокус"
София. Подкрепа за Западните Балкани ще продължи и по време на председателството на Австрия. Това каза Йоханес Хан, комисар по въпросите на европейската политика за съседство и преговори за разширяване по време на форум на българското правителство и Световната банка за регионалната интеграция на Балканите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „През последните 10 години търговията на 6-те държави в региона с ЕС се удвои и стана 46 млн. евро, но търговията вътре в региона не се. Това е един неизползван потенциал. Необходима е инфраструктура, но и повече гъвкавост в правните аспекти. Благодарен съм, че по време на Българското председателство ще има силна подкрепа и тя определено ще продължи и по време на председателството на Австрия. Годината, която започва е много ползотворна за интеграцията на Западните Балкани.
Люба АЛЕКСИЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Балканите са едно и трябва да убедим Брюксел, че не носим проблеми, а просперитет

Премиерът Бойко Борисов: Балканите са едно и трябва да убедим Брюксел, че не носим проблеми, а просперитет

7 Декември 2017 | 11:45 | Агенция "Фокус"
София. Дори терминът Западни Балкани на мен не ми харесва, има едни Балкани. Нито без нашите приятели от Гърция, нито без Румъния, нито без България, които вече сме в ЕС. Разбира се – Словения, Хърватия. Всички сме едно. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на брифинг след форума на българското правителство и Световната банка за регионалната интеграция на Балканите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Премиерът Бойко Борисов отчете и необходимостта от изграждането на дигитална инфраструктура. „Не може да имаме роуминг с Македония 20-30 лева за минута разговор. Това е абсурд. Всичко това трябва да го изградим сега – комисията, комисарите, Световната банка. Искам през медиите да се обърна от хората към региона – политически вече сме се научили уроците. Знаем, че това е пътят“, заяви Борисов. „Сега хората искат да видят втори етап – след като сте си научили урока, какво имаме ние като полза? Затова Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка, ни дават днес инструмент, както казва Томислав Дончев – хибриден. Една част от европейски фондове, една част от вътрешните бюджети, една част от заемни пари, които ще ни осигурят банките. Те ще ни осигурят и експертиза“, допълни още той.
Според премиера трябва да убедим Европа и Брюксел, че Балканите не носят проблеми, а просперитет. „Най-красивият регион са Балканите. Страхотна природа, ресурси, морета, р. Дунав и др. Рядък шанс имаме“, заяви премиерът Борисов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонският премиер Зоран Заев: Трябва да направим съвместими нашите икономики и да бъдем обединени

Македонският премиер Зоран Заев: Трябва да направим съвместими нашите икономики и да бъдем обединени

7 Декември 2017 | 11:43 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да направим съвместими нашите икономики и да бъдем обединени. Това каза македонският министър-председател Зоран Заев на форум, който поставя началото на инициатива в подкрепа на регионалната интеграция на Западните Балкани, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Възможността за постигане на по-високи резултати за развитие на инфраструктурата е причина за нашата връзка, както и връзките ни с ЕС. Вярвам, че Коридор 8 и 10 и всичко, което значи свързване, ще представлява допълнителна възможност на икономическото развитие на този регион и ЕС. Председателството на България ще помогне. Няма да пропуснем възможността да засилим тези възможности с цел да се изпълнят очакванията на ЕС и нашето присъединяване към него“, заяви Заев. Той подчерта, че е убеден, че преминаването на стоки и хора ще бъде улеснено за гражданите и компаниите, но и улеснение за електронно плащане на пътните такси, което представлява модернизация на този регион. „Тези дебати и финансовите възможности, които ни позволява Световната банка показва сериозен интерес към този регион. Трябва да направим съвместими нашите икономики и да бъдем обединени. Съвместно да кандидатстваме на другите пазари“, каза още Зоран Заев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът на Косово Хашим Тачи: Западните Балкани никога не са били в по-удобна позиция да засилят общия си процес за интеграция в ЕС

Президентът на Косово Хашим Тачи: Западните Балкани никога не са били в по-удобна позиция да засилят общия си процес за интеграция в ЕС

7 Декември 2017 | 11:28 | Агенция "Фокус"
София. Западните Балкани никога не са били в по-удобна позиция да засилят общия си процес за интеграция в ЕС. Това каза президентът на Косово Хашим Тачи по време на форум на българското правителство и Световната банка за регионалната интеграция на Балканите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тачи благодари на българския министър-председател и на организаторите на форума от Световната банка, както и на останалите лидери от Западните Балкани. „Като се има предвид какво се случва на Балканите и с всички тези пречки, с които се срещаме днес е факт, че Западните Балкани никога не са били в по-удобна позиция да засилят общия си процес за интеграция в ЕС. Това ще помогне на нашата обща стабилност“, заяви Хашим Тачи. „Всъщност ние заедно трябва да инвестираме във всеки един общ проект“, заяви той и допълни, че Косово ще направи всичко възможно за по-бърза интеграция към ЕС. „В последно време Косово наистина работи за своята инфраструктура, свързвайки Прищина с останалите държави от Балканите, особено с Македония. Искам да подчертая, че свързаността с останалите държави от Балканския полуостров е също толкова важно за нас“, каза още президентът на Косово.
„Искам да кажа на всички правителства от Балканите, че нашите бюджети трябва да са насочени така, че за приоритет да имат една всеобща интеграция на страните от Западните Балкани“, заяви Хашим Тачи и добави, че държавите от региона имат нужда от това, както и останалите, които вече са членове на ЕС.
„Благодаря още веднъж на министър-председателя Борисов за тази покана и за това, което прави за Западните Балкани“, уточни Тачи.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: На Балканите всички трябва да бъдем като пръстите на ръцете – всеки пръст ни е важен, няма значение кой колко е голям

Премиерът Бойко Борисов: На Балканите всички трябва да бъдем като пръстите на ръцете – всеки пръст ни е важен, няма значение кой колко е голям

7 Декември 2017 | 11:20 | Агенция "Фокус"
София. Тайната на успеха, ако имаме такъв, е, че на Балканите всички трябва да бъдем като пръстите на ръцете. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на форум, който поставя началото на инициатива в подкрепа на регионалната интеграция на Западните Балкани, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всеки пръст ни е важен, няма значение кой колко е голям. Историята си е история, има кой да я коментира. Всичко лошо в България се случи по времето на бивша Югославия. Имаме рядък шанс ние. ЕС ще ни разбере, ЕК също, ако ние самите сме единни и дадем шанс да ни разбират. Европа си има достатъчно проблеми с Брекзит и вътре в съюза, за да си генерира още един проблем. Трябва да идем при тях с инфраструктура и от опит знам – дигиталната инфраструктура“, подчерта Бойко Борисов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Албанският премиер Еди Рама: Бойко Борисов е човекът, към когото гледаме с голяма надежда, поне през тези 6 месеца

Албанският премиер Еди Рама: Бойко Борисов е човекът, към когото гледаме с голяма надежда, поне през тези 6 месеца

7 Декември 2017 | 11:12 | Агенция "Фокус"
София. Не само Меркел, но и вие г-н Борисов, сте човека към когото гледаме с голяма надежда, поне през тези 6 месеца. Това каза министър-председателят на Албания Еди Рама на форум, който поставя началото на инициатива в подкрепа на регионалната интеграция на Западните Балкани, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не преди 300 или 30, а едва преди 3 години започна процесът на регионална интеграция. Преди 3 години дори този процес изглеждаше невъзможен. Европейските надежди на нашите граждани събраха заедно всички лидери от Западните Балкани.Това е процес, който ни учи да взаимодействаме заедно. Самият процес силно допринася за постигането на помирение и за обръщането на погледа напред. Убеден съм, че българския министър-председател има всички аргументи и цялата наша подкрепа. В същото време е натоварен с нашите очаквания да се бори за толкова необходимото ускоряване на процеса на интеграция. Тъй като много силно подкрепяме факта, че Сърбия и Черна гора водят преговори, смятаме, че и за Албания и Македония е време да започнат своите преговори. Това противоречие между това да си отдаден толкова в процеса на интеграция, а в същото време да не започват преговорите е нещо много неприятно“, заяви Рама. Той благодари на всички от Западните Балкани, но главно и преди всичко на министър-председателя на България. „Не бихме могли дори да си го представяме преди 3 години. Наводненията, които ни сполетяха, всички тук ни помогнаха без дори да сме ги молили. Това беше наистина удивително. Мисля, че е много красноречив пример.Чувстваме потребността да бъдем един до друг и особено в такива тежки моменти. Разбираме ясно, че има потенциал и ние можем да го разгърнем в голяма степен. Надяваме се, че берлинският процес в частта инфраструктура ще стане по-реален и конкретен, а не просто да се превърне в една мечта“, каза още Еди Рама.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кристалина Георгиева, директор на Световната банка: Готови сме да финансираме проект за търговия и транспорт в региона на Западните Балкани - в размер до 200 млн. долара

Кристалина Георгиева, директор на Световната банка: Готови сме да финансираме проект за търговия и транспорт в региона на Западните Балкани - в размер до 200 млн. долара

7 Декември 2017 | 11:05 | Агенция "Фокус"
София. Готови сме да финансираме проект за търговия и транспорт в региона на Западните Балкани - в размер на до 200 млн. долара. Това каза изпълнителният директор на Световната банка Кристалина Георгиева по време на форум на българското правителство и Световната банка за регионалната интеграция на Балканите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Благодаря на премиера Бойко Борисов затова, че ни събра, че повече напред нашия регион към по-голяма интеграция. Има огромен потенциал в интегрирането на Западните Балкани и с поемането на председателството на ЕС, България има възможност да допринесе да усвои този потенциал“, обясни Георгиева. „Днешната среща има съвсем ясна и конкретна задача – да погледнем по-сериозно на транспортните връзки и на потенциала на IT сектора в региона. По отношение на транспортните връзки – това, което искаме да видим е движението на стоки и хора в нашия регион, да се ускори с по-качествена инфраструктура и с въвеждането на интелигентни технологии да превърнем физическите опашки във виртуални. Да създадем възможности за едно гише на всяка граница и процедури, които позволяват търговията да върви по-бързо и така да стане по-голяма. Ние конкретно сме готови да финансираме проект за търговия и транспорт, който да помогне на страните в региона да отстранят пречките, които днес съществуват. Вероятно в размер на 150 до 200 млн. долара, така че 6-те страни да могат да постигнат това, което днес на ГКПП „Капитан Андреево“ България и Турция показват“, каза още тя и допълни, че така ще се стимулират по-добри икономически връзки, повече работни места и по-високо качество на живота на хората в региона.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов представи приоритетите за свързаността на Западните Балкани на среща с Кристалина Георгиева

Премиерът Бойко Борисов представи приоритетите за свързаността на Западните Балкани на среща с Кристалина Георгиева

7 Декември 2017 | 10:32 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов представи приоритетните проекти за свързаността на държавите от Западните Балкани на разговор с главния изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева, съобщиха от правителствена информационна служба. Министър-председателят заяви, че за изграждането на важните транспортни, енергийни и дигитални проекти в региона е необходима финансова помощ. Бойко Борисов допълни, че реализацията на всички начертани проекти за свързаност ще стимулират още повече бизнеса и туризма в страните от региона.
По време на разговора Кристалина Георгиева заяви, че инициативата на българския министър-председател за свързаността на държавите от Западните Балкани се цени високо от всички лидери. „Всички политици от региона са единодушни за ползите от Вашата инициатива и обещават да осигурят всичко необходимо на територията на държавите си“, заяви Георгиева по време на срещата в Министерския съвет. „Ще продължим да работим активно за строителството на пътища и контролно-пропускателни пунктове, за да могат гражданите да пътуват лесно от една държава в друга“, поясни премиерът Борисов. В разговора беше подчертано, че това е ключов фактор за стимулиране на инвестициите в тази част на Европа и подобряване на връзките със съседните държави-членки на ЕС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Развитието на инфраструктурните проекти между България и Сърбия ще спомогне за свързаността на целия регион

Премиерът Бойко Борисов: Развитието на инфраструктурните проекти между България и Сърбия ще спомогне за свързаността на целия регион

7 Декември 2017 | 10:06 | Агенция "Фокус"
София. Развитието на инфраструктурните проекти между България и Сърбия ще спомогне за свързаността на целия регион. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща със сръбския премиер Ана Бърнабич, съобщиха от правителствената информационна служба. Тя е в България по повод работната среща на лидерите от страните от Западните Балкани.
По време на срещата двамата премиери дадоха приоритет на договореното изграждане на газопреносната връзка между България и Сърбия. Те оцениха високо и напредъка по проектите от взаимен интерес, като изграждането на магистрала Ниш - София и електрификацията на железопътната линия Ниш – българска граница. Икономическата полза от реализацията на проектите за модернизацията на шлюзовете на Железни врата и на пристанището в Бръчко на р. Сава ще бъде от огромно значение не само за двете страни, но и за гражданите и бизнеса в цяла Европа. Борисов и Бърнабич оцениха високо доброто двустранно сътрудничество, като българският премиер подчерта, че само след два дни предстои подписване на Меморандум между двете държави за намаляване на тарифите за роуминг.
В хода на разговора българският премиер заяви още, че страната ни ще продължи да подкрепя евроинтеграционния прогрес на Сърбия по време на предстоящото председателство на Съвета на ЕС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): В София ще се проведе конференция за регионална интеграция на Балканите

Радио „Свободна Европа“ (Македония): В София ще се проведе конференция за регионална интеграция на Балканите

7 Декември 2017 | 08:59 | Агенция "Фокус"
София. В четвъртък, 7 декември, в София ще бъде открит форумът „По-силна регионална интеграция на Балканите“, отбелязва Радио „Свободна Европа“.
Събитието е организирано от Световната банка и в рамките му ще бъдат проведени дискусии за регионалното сътрудничество и процеса за европейска интеграция на страните от Западните Балкани.
По покана на българския премиер Бойко Борисов в София ще пристигнат колегите му от Македония - Зоран Заев, Сърбия – Ана Бърнабич, Албания – Еди Рама, както и заместник министър-председателят и министър на външната търговия и икономически отношения на Босна и Херцеговина Мирко Шарович. Косово и Черна гора ще бъдат представени от държавните глави – Хашим Тачи и Филип Вуканович.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов ще открие форум на българското правителство и на Световната банка за регионалната интеграция на Балканите

Премиерът Бойко Борисов ще открие форум на българското правителство и на Световната банка за регионалната интеграция на Балканите

7 Декември 2017 | 07:10 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов и главният изпълнителен директор на Световната банка ще открият днес форум, който поставя началото на инициатива в подкрепа на регионалната интеграция на Западните Балкани. Това съобщиха от правителствената информационна служба. На конференция в Националния дворец на културата по покана на българския премиер ще бъдат президентът на Косово Хашим Тачи, президентът на Черна Гора Филип Вуканович, министър-председателите на Албания Еди Рама, на Република Македония Зоран Заев, и на Сърбия Ана Бърнабич, както и заместник министър-председателят и министър на външната търговия и икономически отношения на Босна и Херцеговина Мирко Шарович. Във форума ще участва и комисарят за европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан.
Във фокуса на дебатите между лидерите на Западните Балкани ще бъдат възможностите за засилване на европейската интеграция в региона и реализацията на общи инфраструктурни проекти, какъвто е един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Srbija danas: Премиерът Ана Бърнабич на двудневно посещение в България

Srbija danas: Премиерът Ана Бърнабич на двудневно посещение в България

6 Декември 2017 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Белград. Премиерът Ана Бърнабич пристига на двудневно посещение в България, предава Srbija danas.
Изданието посочва, че в програмата на визитата са включени срещи с българския премиер Бойко Борисов, разговори с Кристалина Георгиева, директор на Световната банка, и участие в международната конференция "По-силна регионална интеграция на Балканите".
Посещението на премиера Бърнабич в София е отразено още от държавната агенция "ТАНЮГ", "Kurir", "Studio B", RTV и др.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Темата България в македонските медии: Сръбският премиер Ана Бърнабич в София, Албания е благодарна на България за Западните Балкани, железница по Коридор № 8, обединение на пчеларите (ОБЗОР)

Темата България в македонските медии: Сръбският премиер Ана Бърнабич в София, Албания е благодарна на България за Западните Балкани, железница по Коридор № 8, обединение на пчеларите (ОБЗОР)

6 Декември 2017 | 12:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. Политическите и икономическите отношения с България, в контекста на развитието на сътрудничеството на Балканите, е важна тема за македонските медии, които съобщават че премиерът на Сърбия Ана Бърнабич пристига на двудневно посещение в София.
Електронното издание „А1 ON" предава, че в програмата на посещението са включени срещи с българския премиер Бойко Борисов, разговори с Кристалина Георгиева, директор на Световната банка и участие в международната конференция „По-силна регионална интеграция на Балканите".
„Локално" допълва, че по време на срещата с Кристалина Георгиева ще бъде обсъдена икономическата ситуация в Сърбия и за проектите на Световната банка в страната.
Телевизия „Сител" отбелязва, че това е първото посещение на Бърнабич в София и констатира засилените двустранни контакти между България и Сърбия.
Темата за посещението на сръбския премиер в София присъства във „Вести", „Плюс Инфо", държавната агенция „Макфакс", агенция „МИА" и др.
„24 вести" припомня, че лидерите на България, Сърбия, Гърция и Румъния ще се срещнат в петък, 8 декември 2017 г. в Белград и ще продължат разговорите за икономическото сътрудничество, два месеца след първата среща във Варна.
Вестник „Вечер" цитира албанският министър на външните работи Дитмир Бушати, който е изразил изключителното си задоволство от факта, че България поставя бъдещето на Западните балкани като основен приоритет на председателството на Европейския съвет.
Изданието „Еmagazin" съобщава, че през първите десет месеца на годината Македония е търгувала най-много с Германия, Великобритания, Гърция, Сърбия и България, като се позовава на Държавния институт за статистика.
Електронното издание „Порта 3" предава, че железопътните връзки с България и Албания ще бъдат изградени до края на 2025 г. като цитира изявление на европосланика Самуел Жбогер за важността на железопътната линия по Коридор № 8. Според изданието през 2019 г. трябва да е готов участъкът Куманово - Беляковце, а през 2018 г. трябва да започне строителството на участъка Беляковце - Крива Паланка. За връзка с Албания трябва да се изградят още 63 км. железен път, като общата дължина на линията по Коридор № 8 ще достигне 315 км. и ще струва около 500 млн. евро.
„Слободен печат" пише, че прилепското сдружение на пчеларите „Братство" е подписало споразумение за партньорство с Асоциацията на производителите на мед във Варна и изтъква, че основната цел е обмяната на опит и търсенето на нови законодателни решения за защита на местното производство, изхождайки от еврочленството на България.
Превод и редакция: Мариела Русева
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): България ще бъде домакин на среща за Паневропейски транспортен коридор 8

„Локално“ (Македония): България ще бъде домакин на среща за Паневропейски транспортен коридор 8

5 Декември 2017 | 10:56 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят на България Бойко Борисов ще бъде домакин на среща, посветена на бъдещето на Паневропейски транспортен коридор 8 - една от десетте основни артерии, която предвижда свързване на Адриатическо с Черно море през Албания, Македония и България, отбелязва скопското електронно издание „Локално“.
Срещата ще се проведе в българската столица в сряда, 6 декември, а на нея ще присъстват министър-председателите на Македония и Албания – Зоран Заев и Еди Рама. Като специален представител на Световната банка в дискусиите ще участва и Кристалина Георгиева, която заедно с българския премиер ще открие форума.
Към момента няма информация дали са предвидени двустранни срещи на лидерите, поканени за участие в срещата.
В рамките на неотдавнашен разговор със Зоран Заев в Струмица, проведен на 23 ноември, премиерът на България подчерта, че Коридор 8 ще свърже Европа с Азия, изразявайки надежди, че проектът ще бъде реализиран през следващите години.
„Интересът за финансиране е много голям, защото всички виждат, че той (проектът) може да бъде реализиран“, увери Борисов на срещата в Струмица.
На срещата, планирана в София, македонската страна ще бъде представена и от вицепремиера по икономическите въпроси Кочо Ангушев.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Доналд Тръмп. Ким Чен-ун. 25 май 2018 г.
Доналд Тръмп. Ким Чен-ун. 25 май 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.