Израел ще играе в Унгария домакинството си от плейофите за Европейското първенство в Германия, съобщи УЕФА. Мачът срещу Исландия на 21 март трябва да е в неутрална страна от съображения за сигурност по време на войната на Израел с Хамас.

УЕФА информира, че срещата ще е на стадион "Ференц Суса" в Будапеща, който е с капацитет от 13 500 души. Израел игра там миналият юни и победи Беларус с 2:1 в квалификационната си група за Евро 2024. Беларус бе избрал стадиона за домакинство по това време, тъй като нейните отбори не могат да приемат срещи, организирани от УЕФА, докато страната е съюзник на Русия във войната с Украйна.

Близките връзки на унгарския премиер Виктор Орбан с израелския премиер Бенямин Нетаняху помогнаха за провеждането на още два двубоя от квалификациите на Израел за Евро 2024 в Унгария през ноември. Орбан отдавна рекламира Унгария като най-безопасната страна в Европа за евреите и забрани палестинските протести за солидарност с аргумента, че представляват заплаха за обществената безопасност.

Победителят между Израел и Исландия ще продължи към финала на плейофите 5 дни по-късно, на 26 март, като гост срещу Босна и Херцеговина или Украйна. Ако Украйна продължи напред, този мач ще е във Вроцлав, Полша, тъй като Украйна не може да е домакин на международни мачове от съображения за сигурност по време на войната в Украйна.