НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:48


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Над 200 българчета от Македония, Молдова, Албания, Сърбия и Украйна са на посещение във Варна

Над 200 българчета от Македония, Молдова, Албания, Сърбия и Украйна са на посещение във Варна

22 Октомври 2019 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Варна. Над 200 българчета от Македония, Молдова, Албания, Сърбия и Украйна са на посещение във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна . Децата взеха участие в XXV Есенен семинар, организиран от Фондация Българска Памет. Форумът има тринадесетгодишна история на устойчиво развитие, като програмата му ще потопи близо 200-те младежи от българската диаспора в света на технологиите, дигиталното предприемачество, бизнес планирането и много други. В рамките на посещението си децата имат възможност да обменят информация помежду си, да споделят идеи и цели за развитието им в България. Успоредно с това за тях са организирани различни семинари и трейнинги.
По думи на д-р Милен Врабевски, всички деца знаят прекрасно български език, почти всички от тях са печелили олимпиади и конкурси в различни сфери на образованието. „Стараем се всяка година да организираме различни мероприятия – било то фолклорни събития, викторини или конкурси за есета, единствено с цел да мотивираме тези деца и да ги привлечем към каузата, която е да станат неразделна част от живота на България, което разбира се, не пречи да останат граждани и на собствените си държави“, коментира още д-р Врабевски. Той добави, че непрекъснато се увеличава и броят на стипендиите, които Висшите училища в страната отпуска на децата с български корени, но живеещи в чужбина.
По отношение на това дали има достатъчен брой училища в чужбина, особено в Украйна и Молдова, д-р Милен Врабевски посочи, че училищата винаги могат да бъдат повече. Въпреки всички обаче, всички училища са снабдени с български учебници и добави, че през 2009-та година е било направено огромно дарение на учебници на 30 молдовски и 50 украински училища, в които се учат българчета. „Искам да отбележа, че дарението на тези учебници си беше истинско приключение, защото макар и от Източното партньорство, всяка държава си има изисквания за учебните помагала. След това обаче, успяхме да създадем една добра колаборация с различните страни, като вече спокойно можем да оказваме помощ на българчетата там. Най-важното е самите деца да знаят, че България я има и тя е там, за да им помогне“, каза в заключение д-р Врабевски.
Десислава ВАСИЛЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.