НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Александрина Димитрова, фондация „Сийдър“: Събраните от благотворителния бал 92 000 лева ще бъдат инвестирани в грижа за деца в нужда

Александрина Димитрова, фондация „Сийдър“: Събраните от благотворителния бал 92 000 лева ще бъдат инвестирани в грижа за деца в нужда

5 Ноември 2019 | 21:27 | Агенция "Фокус"
София. Събраните от 14-тия благотворителен бал на фондация „Сийдър“ 92 000 лева ще бъдат инвестирани в грижа за деца в нужда. Това каза в интервю за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Александрина Димитрова, изпълнителен директор на фондация „Сийдер“. „Ние сме изключително удовлетворени от резултата тази година. Той доближава резултата ни от миналата година, който пък беше рекорден, откакто организираме събитието вече 14 години. Сумата, която успяхме да наберем от куверти и по време на вечерта от търга и благотворителната томбола, е наистина внушителна. И най-важното – тя ще послужи добре на децата и младежите, за които се грижим вече толкова години и на които предоставяме 24-часова грижа и специализирана подкрепа. Имахме множество партньори и всъщност точно това направи възможно да нямаме никакви разходи за събитието и всичко, което набрахме от нашите гости, да отиде директно за каузата. Имахме спонсори на събитието, както и много партньори, които дариха предмети за търга и за томболата. Също така в програмата на вечерта всички се включиха абсолютно безвъзмездно“, допълни Александрина Димитрова. Тя каза още, че към каузата са привлечени както много от дългосрочните партньори, така и много нови съмишленици. „Става все по-популярна тенденцията хората, които веднъж са били на нашето събитие, на следващата година да дойдат със свои приятели, колеги, партньори и по този начин те всъщност предават доброто нататък и разширяват мрежата от поддръжници. И това, разбира се, изключително много ни радва, тъй като прави и нашата кауза по-устойчива. Колкото повече партньори имаме, колкото по-голяма е мрежата на хората, които ни подкрепят, толкова по-възможна е и нашата кауза в дългосрочен план“, коментира Александрина Димитрова. Фондацията управлява 9 центъра, като 8 от тях са от семеен тип, където грижата е 24-часова, а деветият център е за социална рехабилитация и интеграция. Събраните през годината средства ще бъдат инвестирани в терапевти, които да осигурят допълнителна индивидуална грижа на децата и младежите. „Терапевтични сесии по арт терапия, физиотерапия, подкрепа от психолог, от логопед, в зависимост от индивидуалните нужди на всяко дете. Транспорт, който ни е много ценен, тъй като много от децата са със сериозни физически увреждания, различни активности социални – екскурзии, лагери. И всъщност годишно набираме минимум 600 хил. лв., за да можем да осигуряваме всички тези неща за нашите деца и младежи. Балът е един от начините“, подчерта изпълнителен директор на фондация „Сийдер“ Александрина Димитрова.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александрина Димитрова: Трябва да се инвестира в хората, които полагат грижи за децата и младежите в неравностойно положение

Александрина Димитрова: Трябва да се инвестира в хората, които полагат грижи за децата и младежите в неравностойно положение

5 Ноември 2019 | 20:12 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да се инвестира в хората, които полагат грижи за децата и младежите в неравностойно положение. Това каза в интервю за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Александрина Димитрова, изпълнителен директор на фондация „Сийдер“. Темата ще бъде коментирана по време на започващата утре международната конференция, свързана с деинституционализацията. Фондация „Сийдер“ е един от съорганизаторите, заедно с още шест организации и Министерството на труда и социалната политика. Конференцията ще се проведе в София и ще събере около 250 експерти от сферата на деинституционализацията от страната и чужбина. „Ще има много лектори от чужбина, които ще говорят за различните елементи на този процес – както за закриването на специализираните институции и предоставянето на по-качествена грижа на децата и младежите, които излизат от там, така и по теми като превенция на раздялата между семейството и детето, т.е. как да подкрепим семейството, за да не се стига до изоставяне“, допълни Александрина Димитрова. Тя допълни, че реформата в страната е стартирала преди повече от 9 години и е натрупан вече опит. „Важно е за нас да се обърнем назад, да видим успехите и предизвикателствата пред всички нас, ангажирани в този процес. Безспорно, най-големият успех е закриването на повечето специализирани институции за деца, следващите години ще бъдат закрити и останалите. Но е важно да обсъдим, какво правим оттук насетне, как осигуряваме истински качествена грижа за децата и младежите, излизащи от тези институции. За нас от фондацията е много важно на тази конференция да излезе посланието за нуждата от това да се инвестира в хората, които полагат грижи, които 24 часа всеки ден са с децата. Те трябва да получат достатъчно подкрепа и мотивация, за да продължат тази нелека задача и да осигурят възможно най-добрата грижа за децата и младежите в неравностойно положение“, каза още тя. Посланията ще бъдат насочени към държавата и европейските институции, допълни Александрина Димитрова.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започна 14-то издание на благотворителния бал на Фондация „Сийдър“ в подкрепа на деца в неравностойно положение

Започна 14-то издание на благотворителния бал на Фондация „Сийдър“ в подкрепа на деца в неравностойно положение

2 Ноември 2019 | 19:06 | Агенция "Фокус"
София. Започна 14-то издание на благотворителния бал на Фондация „Сийдър“ в подкрепа на деца в неравностойно положение. Годишният благотворителен бал е най-голямото събитие за набиране на средства на фондацията. Тази година балът събира около 220 гости, дипломати, представители на бизнеса, културните среди в страната и дългогодишни поддръжници на фондацията. Преди година събитието събра 100 000 лева, а колко ще бъдат събраните средства тази година ще стане ясно около полунощ. Тази година водещ на събитието е водещият и активист Стефан Щерев, а програмата е изпълнена с много музика. След малко започва и благотворителен търг в подкрепа на децата в неравностойно положение.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ще се проведе годишният благотворителен бал на фондация "Сийдър"

Ще се проведе годишният благотворителен бал на фондация "Сийдър"

2 Ноември 2019 | 07:57 | Агенция "Фокус"
София. Ще се проведе годишният благотворителен бал на фондация "Сийдър". Годишният благотворителен бал е най-голямото събитие за набиране на средства на фондацията. Балът събира около 220 гости, дипломати, представители на бизнеса, културните среди в страната и дългогодишни поддръжници на фондацията. Традиционно събитието включва изискана вечеря с четиристепенно меню, музикална програма, благотворителен търг с ексклузивни, колекционерски предмети и преживявания и благотворителна томбола.
Тази година балът ще се проведе от 19.00 ч. във Военен клуб София. Водещ на програмата ще бъде актьорът и телевизионен водещ Стефан Щерев. Водещ на търга за 3-та поредна година ще бъде професионалният аукционер, сертифициран от аукционна къща Кристис - Преслава Фентъм-Флетчър, а за изисканата четири степенна вечеря ще се погрижи популярният френски шеф Антоан Верест, главен готвач на Master chef България.
Благодарение на нашите партньори, които подкрепят събитието, разходите за него са обезпечени и това позволява цялата набрана сума от вход, търг и другите благотворителни елементи на вечерта да бъде инвестирана директно в подкрепа на децата и младежите, за които се грижим.
Фондация „Сийдър“ е българска неправителствена организация, която управлява 8 центъра от семеен тип за деца и младежи с увреждания и в неравностойно положение в Казанлък и Кюстендил и един център за социална интеграция и рехабилитация. "Сийдър" предоставя 24-часова грижа на най-много деца и младежи сред НПО сектора и е активен участник в процеса на деинституционализация в България. „Сийдър“ ежедневно подкрепя над 105 деца и младежи, закрила е изцяло един дом за деца с интелектуални затруднения и е спомогнала е за
закриването на още 14 институции. Организацията работи за промяна на държавните политики и обществени нагласи към децата и хората в неравностойно положение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.