НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: „Северен поток-2“ е построен на 81 процента

ТАСС: „Северен поток-2“ е построен на 81 процента

17 Септември 2019 | 15:18 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският енергиен гигант „Газпром" е положил 1989 км от газопровода „Северен поток-2" по дъното на Балтийско море, строителството е завършено с 81%, предава TACC, като се позовават на съобщение от компанията.
„Строителството на газопровода „Северен поток-2 "продължава. Към днешна дата 1989 км от газопровода са положени по дъното на Балтийско море – това са около 81% от общата му дължина", се казва в съобщението на холдинга.
Проектът „Северен поток-2" включва изграждането на два газопровода с общ капацитет за транспортиране на 55 милиарда кубически метра газ годишно от брега на Русия през Балтийско море до Германия. Цената му е 9,5 милиарда евро, пускането в ескплоатация на газопровода се очаква преди края на 2019 г. Европейските партньори на „Газпром“ в проекта са германските Uniper и Wintershall, австрийската OMV, френската Engie и англо-холандската Shell. Те финансират 50% от проекта.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Поредна среща Маас-Лавров под знака на конфронтацията (Коментари в германския печат – Агенция „Фокус“)

Поредна среща Маас-Лавров под знака на конфронтацията (Коментари в германския печат – Агенция „Фокус“)

22 Август 2019 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Москва/Берлин. Още от първата визита на Хайко Маас след поемането му на поста министър на външните работи на ФРГ в Москва през май 2017 г. стана ясно, че с руския му колега Сергей Лавров няма да развият приятелски отношения. Маас бе посрещнат хладно – тенденция, която се запази и през следващите му пътувания. Четвъртото му по ред посещение в Руската федерация не обърна тенденцията. Въпреки опитите за запазване на добрия тон, първите дипломати на Берлин и Москва отново влязоха в конфронтация – директно пред медиите. Темата е във фокуса на водещите печатни медии в Германия. Агенция „Фокус“ представа някои от по-интересните коментари за срещата.
***

„Размяна на тежки обвинения на срещата между Маас и Лавров“ е заглавието, под което авторитетният национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung публикува материал за посещението на германския външен министър в Москва.

„Маас и Лавров обменят удари“, написа на свой ред баварският Die Sueddeutsche Zeitung, най-тиражираният вестник в Германия.

По повод визитата на външния министър на ФРГ в Русия вестник BILD публикува материал под заглавие: „Протестите в Москва: Маас отхвърли обвиненията за германска намеса“.

Изданието Focus също не пропусна да отбележи: „Лавров и Маас се скараха пред публика“.


Министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас разговаря с руския си колега Сергей Лавров в Москва. Както и предходните срещи на двамата дипломати, така и тази мина под знака на конфронтацията, коментират в редакцията на германския национален ежедневник Die Welt.
„Сергей Лавров принадлежи към онзи тип политици, които напомнят за Съветския съюз., ще му се припомни, от бившия Съветски съюз. Мечешка решителност, привидна дружелюбност, но все пак мрачна. Или на преговарящите в Камарата на представителите на САЩ. Забулен в пашкул от арогантност и сила. Вероятно точно такива мъже да участвали в конференциите от времето на Метерник. Ние определяме музиката, вие танцувате! Хайко Маас, известен с елегантния си гардероб… е на поста външен министър само от година и половина, и има малко общо с Лавров, който изпълнява функциите от 2004 г. насам“. Така изданието описва първите дипломати на Берлин и Москва, които – въпреки че вече провеждаха няколко срещи, така и не успяват да намерят верния тон в общуването помежду си.
Разговорът им от сряда в Москва бе белязан от конфронтация, макар привидно двамата да се опитаха да демонстрират приятелските си настроения един спрямо друг.
Дори беше заявено, че има знаци за напредък по въпроса за Минските споразумения. Налице са „положителни признаци“ за уреждане на конфликта в Източна Украйна и този „импулс“ трябва да се използва, увери Маас. Той допълни, че може да се проведе евентуална среща на министрите на външните работи между Русия и Украйна с посредничеството на Париж и Берлин.
Лавров изрази подобно оптимистично и сходно мнение, а освен това призова за „уреждане на всички спорове" в Персийския залив. Фактът, че САЩ не само са напуснали ядрената сделка с Иран, но също така искат да забранят на други да изпълняват това споразумение, предизвиква загриженост, коментира първият дипломат на Москва.
Подобни призиви, дори онези, подсказващи за своеобразен фронт за солидарност срещу Вашингтон, не трябва да заблуждава, предупреждават от редацията. „Тъй като различията са огромни големи, германско-руските връзки се приближават единствено до добри отношения. Дипломацията има фини форми на измерване на силата“.
След протестите на опозицията в хода на изборите за московски градски съвет на 8 септември и последвалите масови арести, имаше обвинение за намеса на Германия във вътрешните работи на Русия. Маас отхвърли атаката толкова спокойно, колкото и решително. Вероятно „не е реалистично нито в настоящето, нито в бъдещето да се смята, че Германия или германските медии искат да повлияят на вътрешнополитическото развитие или дори да го инициират“.
И социалдемократът влезе в контраатака. Според Маас фактът, че журналист на „Дойче веле“ е бил възпрепятстван и арестуван по време на работа е „абсолютно неразбираем процес", който „не е в съответствие със свободата на пресата". „Това е доста остър меч сред дипломатите“, отговори Лавров. Служителите на руската държавна телевизия RT също биха били възпрепятствани в работата си в Германия, изключени от пресконференции, предаванията им да бъдат блокирани при подобни подозрения.
„В Германия нито една руска медия не е блокирана или маргинализирана“, отговори Маас.
Полемика възникна и около обсъжданията на Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО), който изтече в началото на август. Лавров се оплака, че американците междувременно са изпробвали нова наземна крилата ракета, която е в разрез с ДРСМО.
Маас остана напълно неподвижен. Той каза, че НАТО е „реагирало по подходящ начин". Защото Русия вече е провеждала такива изпитания, подчерта германският външен министър.
От редакцията припомнят, че в редиците на партията на Маас – ГСДО, не е много популярно да се заема ясна позиция срещу Москва или Путин. Още от самото начало Маас се противопостави на това неписано правило. Още през март 2018 г. той критикува преизбирането на Путин с думите: „Резултатът от изборите в Русия ни изненада толкова, колкото обстоятелствата на тези избори“.
В този дух Маас, който в четвъртък ще се срещне с представители на гражданското общество и неправителствените организации, отново призова Москва да освободи 24-мата украински моряци. Те бяха арестувани през ноември, докато се опитваха да стигнат от Черно до Азовско море.
След края на пресконференцията Лавров и Маас се изправиха весело, за да отидат на вечеря. Със сигурност не са приятели. Но двамата външни министри сякаш се уважават. Може би защото двамата, въпреки всичките си различия, все пак имат прилики.


След протестите и масовите арести в Москва федералният министър на външните работи Хайко Маас (ГСДП) отхвърли твърденията за намеса на Германия във вътрешните работи на Русия, отбелязва националният ежедневник Die Zeit.
„Това не е реалистично - нито в настоящето, нито в бъдещето - да се вярва, че Германия или германските медии искат да повлияят на вътрешнополитическото развитие или дори да ги инициират", заяви Маас на среща с руския външен министър Сергей Лавров в Москва.
Руското външно министерство обвини германската корпорация „Дойче веле“ в насърчаване на протестите в Москва. Медията категорично отхвърли твърденията. САЩ също бяха обвинени в подкрепа на демонстрациите срещу изключването на опозицията от изборите за московски градски съвет на 8 септември. В отговор руският парламент създаде орган за разследване на чуждестранна намеса в протестите.
В същото време Маас подчерта, че Русия, като член на Съвета на Европа, се ангажира да защитава свободата на печата и събранията. Недопустимо е служител на „Дойче веле“, както се случи при протестите, да бъде възпрепятстван или арестуван по време на работа.Това е абсолютно неразбираем процес", категоричен бе Маас.
Лавров посочи, че западните медии няма да бъдат възпрепятствани при отразяването на протестите, но същевременно припомни, че служителите на държавния телевизионен канал RT в ЕС понякога са били възпрепятствани в работата им.

Германското издание Der Spiegel публикува материал за срещата между министрите на външните работи на ФРГ и Руската федерация – Хайко Маас и Сергей Лавров, като поставя акцента върху спора, възникнал между двамата дипломати по време на пресконференцията в Москва.
Маас критикува открито Русия за ситуацията със свободата на пресата в страната, засягайки скандала с арестуването на журналист на „Дойче веле“. В отговор Лавров напомни за трудностите, с които са се сблъсквали журналисти на руската държавна телевизия RT.
Руското външно министерство обвини чуждестранния оператор на Федерална република Германия в призоваване към участие в протестите в Москва. Медията отхвърли твърденията и обвини Русия в използване на „методи на полицейска държава".


Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Лавров и Маас спориха на пресконференцията след срещата в Москва

Der Spiegel: Лавров и Маас спориха на пресконференцията след срещата в Москва

22 Август 2019 | 10:27 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германското издание Der Spiegel публикува материал за срещата между министрите на външните работи на ФРГ и Руската федерация – Хайко Маас и Сергей Лавров, като поставя акцента върху спора, възникнал между двамата дипломати по време на пресконференцията в Москва.
Маас критикува открито Русия за ситуацията със свободата на пресата в страната, засягайки скандала с арестуването на журналист на „Дойче веле“. В отговор Лавров напомни за трудностите, с които са се сблъсквали журналисти на руската държавна телевизия RT.
Руското външно министерство обвини чуждестранния оператор на Федерална република Германия в призоваване към участие в протестите в Москва. Медията отхвърли твърденията и обвини Русия в използване на „методи на полицейска държава".

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: Маас отхвърли твърденията за намеса на Германия в протестите в Москва

Die Zeit: Маас отхвърли твърденията за намеса на Германия в протестите в Москва

22 Август 2019 | 09:56 | Агенция "Фокус"
Москва. След протестите и масовите арести в Москва федералният министър на външните работи Хайко Маас (ГСДП) отхвърли твърденията за намеса на Германия във вътрешните работи на Русия, отбелязва националният ежедневник Die Zeit.
„Това не е реалистично - нито в настоящето, нито в бъдещето - да се вярва, че Германия или германските медии искат да повлияят на вътрешнополитическото развитие или дори да ги инициират", заяви Маас на среща с руския външен министър Сергей Лавров в Москва.
Руското външно министерство обвини германската корпорация „Дойче веле“ в насърчаване на протестите в Москва. Медията категорично отхвърли твърденията. САЩ също бяха обвинени в подкрепа на демонстрациите срещу изключването на опозицията от изборите за московски градски съвет на 8 септември. В отговор руският парламент създаде орган за разследване на чуждестранна намеса в протестите.
В същото време Маас подчерта, че Русия, като член на Съвета на Европа, се ангажира да защитава свободата на печата и събранията. Недопустимо е служител на „Дойче веле“, както се случи при протестите, да бъде възпрепятстван или арестуван по време на работа.Това е абсолютно неразбираем процес", категоричен бе Маас.
Лавров посочи, че западните медии няма да бъдат възпрепятствани при отразяването на протестите, но същевременно припомни, че служителите на държавния телевизионен канал RT в ЕС понякога са били възпрепятствани в работата им.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия и Германия се договориха за сътрудничество за реализацията на „Северен поток-2“

ТАСС: Русия и Германия се договориха за сътрудничество за реализацията на „Северен поток-2“

22 Август 2019 | 09:19 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва и Берлин се договориха да улеснят изпълнението на големи съвместни инвестиционни проекти, включително за изграждането на газопровода „Северен поток-2“. Това обяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров на съвместна пресконференция в Москва след разговори с германския си колега Хайко Маас, предава TACC.
„Когато разглеждахме търговските и икономическите въпроси, ние изразихме интерес да задълбочим инвестиционното сътрудничество и да помогнем на нашите компании да изпълняват мащабни проекти, включително„ Северен поток-2 “, отбеляза руският външен министър.
„Приветстваме настроението на германския бизнес да работи активно в Руската федерация, което бе потвърдено по време на неотдавнашния Петербургски международен икономически форум, където германският бизнес бе един от най-представените", добави първият дипломат на Москва.
„Северен поток-2“ е чисто търговски проект, който ще увеличи енергийната сигурност на Европа и който по никакъв начин не е замислен с цел да навреди на Украйна“, каза още Лавров. „Украинските колеги знаят това, срещат се министри на енергетиката, срещат се представители на „Газпром“ и „Нафтогаз“. Има абсолютно конкретни решения, които ще позволят да паднат притесненията на онези, които се опасяват за съдбата на Украйна, освен ако не се опитат отново да политизират тази тема, както направи предишният режим в Киев".
Договорът за транзит на руски газ през територията на Украйна е сключен през 2009 г. и изтича в края на 2019 г. Украинската страна многократно е заявявала, че не може да приеме искането на Русия да удължи договора в предишната му форма и обмисля сценарии в случай на прекратяване на транзита.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Външните министри на Русия и Германия се договориха за „Северен поток 2“

ТАСС: Външните министри на Русия и Германия се договориха за „Северен поток 2“

21 Август 2019 | 19:00 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва и Берлин се договориха да улеснят изпълнението на големи съвместни инвестиционни проекти, включително изграждането на газопровода „Северен поток 2“, предава ТАСС.
Това беше обявено от руския външен министър Сергей Лавров на съвместна пресконференция, след разговори с германския външен министър Хайко Маас.
„Когато разглеждахме търговските и икономическите въпроси, ние изразихме интерес да задълбочим инвестиционното сътрудничество и да помогнем на нашите компании да изпълняват мащабни проекти, включително„ Северен поток-2 “, отбеляза Лавров.
"Ние приветстваме желанието на немския бизнес да работи активно с Руската федерация, което беше потвърдено по време на неотдавнашния Петербургски международен икономически форум, където германският бизнес беше един от най-представените", добави той.
Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ и Румъния се обявиха против „Северен поток 2“ и аналогичните проекти на Русия

ТАСС: САЩ и Румъния се обявиха против „Северен поток 2“ и аналогичните проекти на Русия

21 Август 2019 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ и Румъния се обявяват против строителството на газопровода „Северен поток 2“, както и други проекти в енергийната сфера, които правят техните съюзници и партньори зависимо от руските енергоресурси. Това се казва в разпространено от Белия Дом съвместно заявление на президентите на тези две страни Доналд Тръмп и Клаус Йоханис след края на срещата им във Вашингтон, предава ТАСС.
„САЩ и Румъния признават, че енергийната сигурност е национална сигурност. Подчертаваме нашето несъгласие със „Северен поток 2“ и други проекти, които правят нашите съюзници и партньори зависими от руските енергоносители“, се казва в съобщението.
„Запасите от природен газ в Румъния могат да подобрят благосъстоянието на нашите страни и да повишат енергийната сигурност в Европа“, посочват държавните глави. „САЩ и Румъния ще разгледат въпроса, как по най-добър начин да се подобри инвестиционният климат в Румъния, така че това да е изгодно и за двете страни“.
„Ние, също така, настоятелно призоваваме нашите отрасли в производството да си сътрудничат тясно за постигането на целите на гражданската ядрена енергетика на Румъния“, отбелязват президентите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Хайко Маас ще посети Моксва, от руското МВнР обявиха темите на преговорите

РИА Новости: Хайко Маас ще посети Моксва, от руското МВнР обявиха темите на преговорите

15 Август 2019 | 14:27 | Агенция "Фокус"
Москва. Министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас ще направи ново посещение в Москва, където ще се срещне с руския си колега Сергей Лавров, предава РИА Новости.
Визитата е двудневна и е насрочена за 21 август. Говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова поясни, че двамата дипломати ще обсъдят ситуацията в Украйна, в Сирия, Иран и въпросите на стратегическата стабилност.
"Федералният министър на външните работи на Германия ще посети с работно посещение в Москва на 21-22 август. Ръководителят на руското министерство на външните работи Сергей Лавров ще проведе разговори с колегата си на 21 август", обяви Захарова на брифинг.
"Ще има задълбочен обмен на мнения по най-належащите международни проблеми, включително ситуацията в Украйна, в Сирия, ситуацията около Иран, както и по въпросите на глобалната стабилност и стратегическата сигурност", добави Захарова.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Junge Welt: Природен газ от Изток или Север? САЩ откриха алтернатива на "Северен поток-2"

Junge Welt: Природен газ от Изток или Север? САЩ откриха алтернатива на "Северен поток-2"

9 Август 2019 | 01:00 | Агенция "Фокус"
Атина/Вашингтон. Правителството в Атина може и да е ново след изборите на 7 юли, но външната политика, която Гърция следва през последните години, остава без промяна, коментират в редакцията на германския вестник Junge Welt в статия, посветена на развитието на формата "3+1" в Източното Средиземноморие като алтернатива на „Северен поток-2“.
Срещата на министрите на енергетиката на Гърция, Кипър, Израел и САЩ, проведена в Атина в сряда, имаше за цел да допринесе за развитието на проекта за газопровода Eastmed, който да доставя гориво от богатите находища в Източното Средиземноморие през Кипър и Гърция към Италия. Новото гръцко правителство потвърждава сближаването си с Израел и предлага на Вашингтон възможността да представи алтернатива на горещо оспорвания газопровод „Северен поток-2" през Балтийско море.
Миналата седмица комисията по външни отношения на Сената на САЩ прие законопроект, който ще държи САЩ отговорен за „Защита на европейската енергийна сигурност“. Ключовият въпрос е заплахата от санкции срещу компании от Европа, които полагат тръби за газопроводите „Северен поток-2“ и „Турски поток“. Така правителството на САЩ няма да може просто да забрани вноса на газ от Русия, без да осигури жизнеспособна алтернатива, поне в бъдеще. Вносът на втечнен природен газ от САЩ през планираните терминали във Вилхелмсхафен и Брунсбютел трябваше да осигури тази алтернатива, въпреки че е доказано, че той е много по-скъп от природното гориво, доставяно по газопровода. Eastmed предлага точно тази алтернатива - но едва след 2025 г.
На първата конференция присъстваха гръцкият министър на енергетиката Костис Хацидакис, както и неговите колеги от Кипър и Израел Йоргиос Лакотрипис и Ювал Щайниц. Поканен беше и Франсис Фанън, помощник-секретар в Бюрото за енергийни ресурси на Държавния департамент на САЩ, който проведе отделна среща с Хацидакис преди конференцията. Според гръцкия всекидневник Kathimerini конференцията е „послание към Турция“ за незабавно прекратяване на „незаконните сондажи за газ“ край бреговете на Кипър. Вероятно съобщението не е пристигнало. Едновременно с конференцията Анкара продължи с провокативната си тактика и изпрати трети турски изследователски кораб край бреговете на Кипър. „Явуз", придружен от турски военни кораби, вече достигна на дълбочина 710 метра в проучванията си, съобщиха в сряда държавната информационна агенция Anadolu и CNN Türk. Турция има край Кипър още два кораба.
Остава да разберем дали Вашингтон ще отговори на заплахата на Анкара. С конкуренцията от Eastmed, САЩ вече планират да приложат санкции срещу участващите в „Северен поток-2“. Те са насочени по-специално към операторите на корабите, които полагат тръбите в Балтийско море. Може да бъде наложена забрана за влизане в САЩ на техните мениджъри и основни акционери, а активите им в страната може да бъдат замразени. Корпорациите, участващи в проекта, може до голяма степен да бъдат изключени от американските финансови пазари.
Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Датските изисквания за „Северен поток-2“ ще забавят проекта с осем месеца, допълнителните разходи ще са 660 милиона евро

Reuters: Датските изисквания за „Северен поток-2“ ще забавят проекта с осем месеца, допълнителните разходи ще са 660 милиона евро

8 Август 2019 | 21:43 | Агенция "Фокус"
Копенхаген. Забавянето на газопровода „Северен поток-2“ заради липсата на разрешения от Дания ще отложат изпълнението на проекта с осем месеца, което ще доведе до загуби в размер на 660 млн. евро, става ясно от документ, представен пред Reuters.
На изграждането на „Северен поток-2“ се противопостяват няколко източноевропейски, скандинавски и балтийски страни, които се опасяват от нарастващата зависимост на Европа от руския природен газ.
Времето за стартиране на „Северен поток-2“, който „Газпром“ изгражда с подкрепата на западни партньори, е от решаващо значение за по-нататъшното газово сътрудничество между Москва и Киев, тъй като сега Украйна е основната точка за износ на руски газ за Европа.
Настоящият газов договор между Киев и Москва, основният източник на приходи за украинския бюджет, изтича в края на 2019 г. До този момент, според плана на Руската федерация, трябва да бъде стартиран „Северен поток-2“с капацитет от 55 млрд. куб. метра газ годишно.
В момента „Газпром“ е положил 70% от новия газопровод, но от април 2017 г. не получава разрешение от датските власти да проложи участъка през територията на страната, което бави въвеждането на „Северен поток-2“ в експлоатация.
Операторът на проекта Nord Stream 2 AG изпрати две искания до датските власти за изграждането на газопроводa, като първото постъпи в Копенхаген преди повече от две години. През март обаче Датската енергийна агенция поиска екологична оценка за третия вариант за полагане на газопровод. В отговор операторът на проекта заяви, че новото изискване е„умишлен опит за забавяне на завършването на проекта“.
През април Nord Stream 2 изпрати писмо до агенцията, в което информира за набъбването на разходите със 100 млн. евро следствие от новото изискване на датските власти.
Според писмото, получено от Reuters, работата по третия вариант за полагане на газопровода би довела до забавяне на стартирането на проекта с до осем месеца и допълнителни разходи от още 560 млн. евро. Планираният бюджет на проекта е 9,5 млн. евро.
„Забавянето на проекта ще доведе до значителни финансови загуби за „Северен поток-2“, се казва в писмото до Датската апелативна камара за енергетика с искане да отмени искането на властите за трети маршрут. Nord Stream 2 пояснява, че многократно е искал властите да информират за състоянието на заявленията му, но не е получил отговор.
„Газпром“ финансира половината от разходите по проекта, втората половина е осигурена от германските компании Uniper и BASF, англо-холандската Shell, австрийската OMV и френската Engie.
Reuters разполага с писмо от Датската апелативна камара на енергетиката. В него тя потвърди, че Nord Stream 2 обжалва решението си за третия маршрут на газопровода. Агенцията отказа да предостави подробности.
Nord Stream AG 2 отказа да коментира конкретни цифри, добавяйки, че забавяне от няколко месеца ще доведе до разходи от няколкостотин милиона евро. „Закъснението от няколко месеца ще доведе до допълнителни разходи от няколко милиона евро, но не можем да ги оценим напълно, тъй като крайният ефект ще зависи от решенията на съответните органи“, заяви представител на Nord Stream 2.
През юни операторът на проекта оттегли заявлението си от 2017 г. за полагане на газопровод през датски териториални води на юг от балтийския остров Бьорнхолм. Копенхаген може да наложи вето върху тази опция. През 2017 г. Дания прие закон, който й позволява да блокира изграждането на съоръжението през своите териториални води от съображения за сигурност.
В същото време Дания не може да наложи вето, тъй като се предвижда изграждането на газопровода в изключителната икономическа зона, а не в териториални води на страната.
През май Nord Stream AG 2 обяви, че проектът ще стартира през 2020 г., а не в края на 2019 г. поради забавянето на получаването на разрешителни от Дания. Министърът на енергетиката Александър Новак заяви миналия месец, че Москва е предложила на Киев да удължи договора за доставка на газ при настоящите условия за срок от още една година.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Junge Welt: Природен газ от Изток или Север? САЩ откриха алтернатива на "Северен поток-2"

Junge Welt: Природен газ от Изток или Север? САЩ откриха алтернатива на "Северен поток-2"

8 Август 2019 | 20:48 | Агенция "Фокус"
Атина/Вашингтон. Правителството в Атина може и да е ново след изборите на 7 юли, но външната политика, която Гърция следва през последните години, остава без промяна, коментират в редакцията на германския вестник Junge Welt в статия, посветена на развитието на формата "3+1" в Източното Средиземноморие като алтернатива на „Северен поток-2“.
Срещата на министрите на енергетиката на Гърция, Кипър, Израел и САЩ, проведена в Атина в сряда, имаше за цел да допринесе за развитието на проекта за газопровода Eastmed, който да доставя гориво от богатите находища в Източното Средиземноморие през Кипър и Гърция към Италия. Новото гръцко правителство потвърждава сближаването си с Израел и предлага на Вашингтон възможността да представи алтернатива на горещо оспорвания газопровод „Северен поток-2" през Балтийско море.
Миналата седмица комисията по външни отношения на Сената на САЩ прие законопроект, който ще държи САЩ отговорен за „Защита на европейската енергийна сигурност“. Ключовият въпрос е заплахата от санкции срещу компании от Европа, които полагат тръби за газопроводите „Северен поток-2“ и „Турски поток“. Така правителството на САЩ няма да може просто да забрани вноса на газ от Русия, без да осигури жизнеспособна алтернатива, поне в бъдеще. Вносът на втечнен природен газ от САЩ през планираните терминали във Вилхелмсхафен и Брунсбютел трябваше да осигури тази алтернатива, въпреки че е доказано, че той е много по-скъп от природното гориво, доставяно по газопровода. Eastmed предлага точно тази алтернатива - но едва след 2025 г.
На първата конференция присъстваха гръцкият министър на енергетиката Костис Хацидакис, както и неговите колеги от Кипър и Израел Йоргиос Лакотрипис и Ювал Щайниц. Поканен беше и Франсис Фанън, помощник-секретар в Бюрото за енергийни ресурси на Държавния департамент на САЩ, който проведе отделна среща с Хацидакис преди конференцията. Според гръцкия всекидневник Kathimerini конференцията е „послание към Турция“ за незабавно прекратяване на „незаконните сондажи за газ“ край бреговете на Кипър. Вероятно съобщението не е пристигнало. Едновременно с конференцията Анкара продължи с провокативната си тактика и изпрати трети турски изследователски кораб край бреговете на Кипър. „Явуз", придружен от турски военни кораби, вече достигна на дълбочина 710 метра в проучванията си, съобщиха в сряда държавната информационна агенция Anadolu и CNN Türk. Турция има край Кипър още два кораба.
Остава да разберем дали Вашингтон ще отговори на заплахата на Анкара. С конкуренцията от Eastmed, САЩ вече планират да приложат санкции срещу участващите в „Северен поток-2“. Те са насочени по-специално към операторите на корабите, които полагат тръбите в Балтийско море. Може да бъде наложена забрана за влизане в САЩ на техните мениджъри и основни акционери, а активите им в страната може да бъдат замразени. Корпорациите, участващи в проекта, може до голяма степен да бъдат изключени от американските финансови пазари.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019 г.
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.