НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:58


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Kathimerini: „Нова демокрация“ води пред СИРИЗА и в проучванията за европейските избори

Kathimerini: „Нова демокрация“ води пред СИРИЗА и в проучванията за европейските избори

5 Април 2019 | 08:04 | Агенция "Фокус"
Атина. Основната опозиционна партия в Гърция – „Нова демокрация“, има преднина от девет процента пред управляващата СИРИЗА в проучванията за европейските избори през май, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Резултатите от анкетата, проведена за телевизия „Стар“ показват, че 30,1% от гърците ще гласуват за консервативната опозиция на майските избори. СИРИЗА може да разчита на подкрепата на 21,1% от гръцките избиратели.
Лявоцентристкото „Движение за промяна“ и неонацистката „Златна зора” заемат трето място с по 6,2%, а Гръцката комунистическа партия (ККЕ) на четвърто място с 5,5%.
Що се отнася до предпочитанията за парламентарните избори, предвидени за октомври, проучването установи, че 30,6% от респондентите биха гласували за „Нова демокрация“, а 22,5% - за СИРИЗА. Разликата в подкрепата за двете партии е от 8,1 процента, подчертават от редакцията, като припомнят, че и други анкети свидетелстват за убедителната преднина на политическата сила, водена от Кириакос Мицотакис.
На въпрос кой ще бъде по-добър премиер, 35,5% са избрали Мицотакис, а 26,6% - настоящия премиера Алексис Ципрас.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: „Нова демокрация“ продължава да води убедително пред СИРИЗА в проучванията на общественото мнение

Kathimerini: „Нова демокрация“ продължава да води убедително пред СИРИЗА в проучванията на общественото мнение

29 Март 2019 | 07:25 | Агенция "Фокус"
Атина. Опозиционната „Нова демокрация“ продължава да трупа убедителна преднина пред управляващата в Гърция СИРИЗА. Това показва проучване на общественото мнение, проведено за телевизия „Скай“, съобщава електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
Проучването, проведено миналата седмица сред представителна извадка от 1 452 души, показва, че партията на Кириакос Мицотакис ще спечели 32,5% от гласовете на гърците, докато СИРИЗА може да разчита на подкрепата на 22,5% от избирателите в страната.
Неонацистката „Златна зора” и центристкото „Движение за промяна“ събират по 7,5%, а Комунистическата партия на Гърция - шест процента.
На въпрос дали ще подкрепят една и съща партия и на европейските избори на 26 май, и на парламентарни избори в страната, които трябва да се проведат през октомври, 76% от участвалите в анкетата отговарят положително.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: СИРИЗА изостава с 11 пункта от „Нова Демокрация“

Kathimerini: СИРИЗА изостава с 11 пункта от „Нова Демокрация“

28 Февруари 2019 | 21:58 | Агенция "Фокус"
Атина. СИРИЗА изостава от „Нова демокрация“ с 11 процентни пункта, според ново проучване, проведено от Pulse за телевизия Skai, като 32,5% от анкетираните казват, че ще гласуват за консервативната опозиция в сравнение с 21,5%, които ще подкрепят левицата, съобщава в.Kathimerini.
Проучването показва, че нео-нацистката „Златна зора“ ще събере 8%, следвана от центристкото „Движение за промяна“ със 7% и Комунистическата партия с 6%.
Бившият младши коалиционен партньор „Независими гърци“ и „То Потами“ („Река“) биха събрали само по 1%, а „Съюз на центристите“ - 2%, докато националистическата „Решение за Гърция“ ще се доближи до прага от 3% за влизане в парламента, спечелвайки 2,5%.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„То Вима“ (Гърция): „Нова Демокрация“ води с 11,3% на СИРИЗА в новата анкета на Европейския парламент

„То Вима“ (Гърция): „Нова Демокрация“ води с 11,3% на СИРИЗА в новата анкета на Европейския парламент

19 Февруари 2019 | 08:45 | Агенция "Фокус"
Атина/Брюксел. Според проучване на общественото мнение, поръчано от Европейския парламент за силата на партиите във всички страни-членки на Европейския съюз пред европейските избори през май, „Нова Демокрация“ запазва преднината си от 11,3% пред управляващата СИРИЗА в Гърция, пише електронното издание на консервативния ежедневник „То Вима“.
Анкетата е съсредоточена изцяло върху предстоящия вот за Европейски парламент и цитира данни от анкета, проведена от Metron Analysis за „То Вима“ и от такава на Rass survey за новинарския сайт in.gr.
Според данните, „Нова Демокрация“ ще получи 36% срещу 24,7% за СИРИЗА.
Екстремно-дясната „Златна Зора“ е на трето място с 8,6%, следвана от лявоцентристкото „Движение за промяна“ (7,9%) и Гръцката комунистическа партия (ККЕ) (6,7%).
Останалите три представени в гръцкия парламент партии не успяват да преминат 3-те процента, нужни за излъчване на евродепутат. „Съюзът на центристите“ събира 2,6%, „То Потами“ – 1,5%, „Независимите гърци“ (АНЕЛ) пък получават само 1,4%.
Сред непредставените парламентарно партии, дясната проруска „Елиники Лиси“ (Решение за Гърция) получава 2,2%, докато отцепилите се от СИРИЗА ЛАЕ (Народно единство) и „Елефтериас“ получават съответно 1,3% и 1,2%.

Разпределение на евродепутатите

Съгласно процентите от анкетата, „Нова Демокрация“ ще има 9 места в Европарламента, а СИРИЗА – 6.
„Златна Зора“, „Движение за промяна“ и ККЕ ще имат по 2.
Проучването на Европейския парламент разглежда всяка държава-членка поотделно и използва проучвания на общественото мнение, проведени в тези страни.

Следователно, това не е редовно проучване, а по-скоро проекция на резултатите въз основа на данни, събрани от различни източници до 30 януари, уточнява изданието.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гърция и Албания дискутират Изключителната икономическа зона в Йонийско море, а не сухоземната граница

Kathimerini: Гърция и Албания дискутират Изключителната икономическа зона в Йонийско море, а не сухоземната граница

16 Февруари 2019 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Атина/Тирана. Гърция и Албания дискутират Изключителната икономическа зона в Йонийско море, а не сухоземната граница, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini
Сухопътната граница между Гърция и Албания не е сред въпросите, обсъждани между двете страни, съобщиха източници от гръцкото външно министерство в изявление от петък в отговор на предложенията в този смисъл от албанския премиер Еди Рама.
"Двете страни не обсъждат границите си, тъй като те са определени от международни споразумения и не се водят преговори за тях", съобщиха източниците пред държавната информационна агенция ANA-MPA.
През май 2018 г. двете страни възобновиха преговорите за очертаване на морските граници в Йонийско море и за разрешаването на други двустранни въпроси.
Същите източници припомнят, че Атина и Тирана подписаха споразумение за приятелство през 1996 г., в което обявиха, че уважават неприкосновеността на съществуващите граници.
В интервю за албанската телевизия Vision Plus в четвъртък албанският премиер Еди Рама е заявил, че Атина и Тирана водят преговори за възможни промени в границите.
Коментарът бе направен в контекста на преговорите между Сърбия и Косово за размяна на земя като начин за прекратяване на дългогодишния спор между двете страни.
„Какво обсъждаме с Гърция днес? Границата. Какво обсъдиха и постигнаха Косово и Черна гора? Границата. Защо да не трябва да се обсъжда границата между Косово и Сърбия? Със сигурност ще бъде обсъдено независимо дали ви харесва или не. В този случай ще се проведе и процес на демаркация на границата ”, цитира думите му изданието.
Междувременно външният министър на Гърция Йоргос Катругалос заяви в петък, че Гърция е готова да разшири териториалните си води в Йонийско море през лятото.
"Това ще помогне на преговорите с Италия и Албания за определяне на нашата Изключителна икономическа зона (ИИЗ)."

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Изявлението на Еди Рама не се отнася до сухопътната граница между Гърция и Албания, твърдят източници от МВнР в Атина

Kathimerini: Изявлението на Еди Рама не се отнася до сухопътната граница между Гърция и Албания, твърдят източници от МВнР в Атина

15 Февруари 2019 | 18:09 | Агенция "Фокус"
Атина. Сухопътната граница между Гърция и Албания не е сред въпросите, обсъдени между двете страни. Това разкриха източници от Министерството на външните работи в Атина в отговор на изявленията на лидера на кабинета в Тирана Еди Рама от четвъртък вечер, съобщава електронното издание на гръцкия ежедневник Kathimerini.
„Двете страни не обсъждат границите си, тъй като те са определени от международни споразумения и не се водят преговори по тях", разкриха източници от външнополитическото ведомство в Атина пред държавната информационна агенция ANA-MPA, подчертава изданието.
Същите източници отбелязват, че Атина и Тирана са подписали споразумение за приятелство през 1996 г., в което обявяват зачитането на неприкосновеността на съществуващите граници.
В интервю за албанската телевизия Vision Plus Рама предложи Атина и Тирана да преговарят за възможни промени в границите. Коментарът бе направен в контекста на преговорите между Сърбия и Косово за размяна на територии като начин за прекратяване на дългогодишния спор между двете страни.
„Какво обсъждаме с Гърция днес? Границата. Какво обсъдиха и постигнаха Косово и Черна гора? Границата. Защо не трябва да се обсъжда границата между Косово и Сърбия? Това със сигурност ще бъде обсъдено, харесва ви или не. В този случай ще се проведе и процес на демаркация на границата”, бяха думите на Рама.
Атина и Тирана възобновиха преговорите за очертаване на морските граници в Йонийско море през май 2018 г. През октомври същата година тогавашният външен министър Никос Коциас обяви, че Гърция е готова да разшири териториалните си води в западния си фланг от 6 на 12 морски мили.
Този ход се отнася до морския регион, който се простира от островите Диапонтия, група от малки острови в Йонийско море, до Антикитера, остров, разположен между Пелопонес и Крит.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): „Нова Демокрация“ поиска от СИРИЗА да разясни дали преговаря за промяна на границите с Албания след коментар на Еди Рама

Kathimerini (Гърция): „Нова Демокрация“ поиска от СИРИЗА да разясни дали преговаря за промяна на границите с Албания след коментар на Еди Рама

15 Февруари 2019 | 15:51 | Агенция "Фокус"
Атина. Основната гръцка опозиционна партия „Нова Демокрация“ реагира на коментарите на албанския премиер Еди Рама, в които той намекна, че Атина и Тирана преговарят за евентуална промяна на границите помежду си, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Външният министър в сянка от консервативната партия Йоргос Катругалос заяви в петък, че думите на Рама, в рамките на интервю пред албанската телевизия Vizion Plus в четвъртък, повдигат сериозни въпроси относно стабилността и сигурността на региона.
Коментарите на Рама, които са направени в контекста на преговорите за „корекция на границите“ между Сърбия и Косово, като начин за затваряне на дългогодишния спор между Гърция и Албания, отбелязва изданието.
В петък Кумуцакос поиска от гръцкото правителство да разясни дали е замесено в разговори с албански представители за промяна на границите между двете страни.
Той също призова СИРИЗА да заеме позиция за коментарите на Рама за промяна на границите в по-широкия регион.

Агенция „Фокус“ припомня:

През лятото на 2018 година преговорите между Албания и Гърция за разрешаване на спора около морската граница между двете страни в Йонийско море бяха в напреднала фаза, а на 21 юни тогавашните министри на външните Дитмир Бушати и Никос Коцияс, които днес вече не са на постовете си, дори бяха близо до финализиране на текста на споразумение за разрешаване на двустранните проблеми. Това обаче не се случи, след като Атина даде приоритет на затварянето на спора за името с Македония и оттогава отношенията между Гърция и Албания деградират. Кулминацията на влошаването дойде, когато етническият грък Констанинос Кацифас, на национален празник, отбелязващ влизането на Атина във ВСВ, заби знамето на страната си в гръцко военно гробище в родното си село в Албания Буларат и заради това бе преследван и убит от специални части на тиранската полиция.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. 17 юли 2019 г.
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.