НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Смолян: Районният съд не даде ход на делото срещу Ефрем Моллов заради неявяване на защитниците и подсъдимия

Смолян: Районният съд не даде ход на делото срещу Ефрем Моллов заради неявяване на защитниците и подсъдимия

12 Февруари 2019 | 11:09 | Агенция "Фокус"
Смолян. Районен съд – Смолян не даде ход на делото против националното и расово равенство срещу Ефрем Моллов заради неявяване на защитниците и подсъдимия, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. В съдебната зала съдя Петър Маргаритов заяви, че не следва да бъде даден ход на делото, с оглед неявяване на защитниците и подсъдимия. Той посочи, че ще бъде обезпечено разглеждане на делото в следващо съдебно заседание по реда, предвиден в НПК. „За следващото съдебно заседание се призоват посочените свидетели в списъка към обвинителния акт. Съдът ще вземе становище по разпити на вещи лица след изслушване на становищата на защитата. Съдът отлага и насрочва делото за 26 март 2019 г. от 9.30 часа, за която дата и час да се призоват защитниците на подсъдимия, така също и посочените свидетели в списъка към обвинителния акт“, поясни съдия Маргаритов.
Той припомни, че на предишното заседание се е провело т. нар разпоредително заседание. „Беше направено искане за съкратено съдебно следствие. Ако подсъдимият бе дошъл днес и беше заявил, че не желае да се разпитват лично тези свидетели и вещите лица, Съдът щеше да прочете всички тези показания, които са събрани в досъдебното заседание и да ги ползва. Тъй като подсъдимия няма възможно да се яви лично пред съда, делото ще се гледа по общите съдебни правили – ще се разпитват лично свидетелите и вещите лица“, уточни съдия Маргаритов.

„Фокус“ припомня, че подсъдимият Ефрем Моллов е обвинен в това, че на 05 май 2013 г. в читалище чрез книга е проповядвал дискриминация като е прокрамирал етноцентризъм чрез абсолютизиране и етническо разграничаване на трупа от хора причисляващи се към „помашки етнос“ и приписването им на изключителна и предопределена роля, с което са дисквалифицирани (обявени за по-низшестоящи, непълноценни, малоценни, недостойни и пр.) всички други българи неопределящи се като „етнически помаци“ и е проповядвал омраза основана на етническа принадлежност, като е използвал обидни, враждебни, дискриминационни, дехуманизирагци думи и изрази спрямо българите нечислящи се към „помашкия етнос“, насаждане на исторически неправдоподобии тези за преследване, унижения, терор, насилие, спрямо „етническата трупа на помаците“ от страна на българите, като по този начин е могъл да възбуди омраза от и към българи самоопределящи към „помашки етнос“ и българи неопределящи се като такива.
Моллов е обвинен и в това, че на същата дата чрез книгата се е проповядвал омраза основана на религиозна основа, като е апелирал за поведение противоречащо на християнската традиция и канон, използвал обидни, враждебни, дискриминационни, дехуманизирагци слова спрямо български християни и насаждане на исторически неправдоподобии тези за преследване, унижения, терор, насилие, насилствено асимилиране, геноцид спрямо българи мюсюлмани от страна на българи християни, като по този начин е могъл да възбуди омраза от и към българи изповядващи християнска религия и българи последователи на исляма.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.