НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:15


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: Незрящи в работоспособна възраст от града настояват за преференциални карти за градския транспорт

Варна: Незрящи в работоспособна възраст от града настояват за преференциални карти за градския транспорт

15 Октомври 2018 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Варна. Членове на Организацията на незрящите във Варна настояват градската управа да отпусне карти на преференциални цени за градския транспорт. В момента тези хора са изолирани в домовете си, защото нямат възможност да плащат за транспорт. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна във връзка с Международния ден на белия бастун – Христо Шипанов от Дома на културата на слепите в града. Според него преди две години хората в така наречената трудоспособна възраст, не само пенсионерите са можели да пътуват евтино с градските линии. Възможността им обаче била отнета с мотива, че се чака новата транспортна схема на града.
„Проблемът на незрящите във Варна с градския транспорт е доста сериозен. Става въпрос за около 300 човека. Повечето от тези хора нямат средства, издържат се единствено със социалните си пенсии, а за да стигнат до лекар или до Центровете за социална рехабилитация трябва да сменят два автобуса“, коментира Христо Шипанов. По думите му без транспорт тези се обричат на изолация – не могат да посещават дори Дома на културата и участват в спортни и развлекателни игри, в културно-масови мероприятия. Според представителя на организацията на незрящите в града, слепите все пак могат да ползват общинските микробуси за хора с увреждания. Но това според него е излишно, тъй като всеки незрящ е обучен по обигран маршрут да се придвижи от дома си до спирката и с малко допълнителна помощ да се придвижи до конкретното място, до което трябва да стигне. „Тук говорим за самостоятелен начин на живот и мобилност“, каза още Христо Шипанов.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Шипанов, Дом на културата на слепите - Варна: Близо 1200 са членовете на Регионалната организация на слепите във Варна и Добрич

Христо Шипанов, Дом на културата на слепите - Варна: Близо 1200 са членовете на Регионалната организация на слепите във Варна и Добрич

15 Октомври 2018 | 16:08 | Агенция "Фокус"
Варна. Близо 1200 са незрящите, членуващи в Регионалната организация на слепите, отговаряща за областите Варна и Добрич. От тях членовете в морския град са 740. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна по повод Международния ден на белия бастун Христо Шипанов от Дома на културата на слепите във Варна. По думите му за много от тези хора недостъпната градска среда и липсата на възможности за работа продължават да са основни проблеми в ежедневието. Според Шипанов поради затруднената мобилност и невъзможността за самостоятелно придвижване, въпреки развитието на технологиите, белият бастун остава основно средство, с което слепият човек може да сигнализира за себе си на останалите на пътя.
Христо Шипанов отбеляза, че все още използването на куче-водач е скъпо „удоволствие“ за слепите хора, което се отнася и за модерните бели бастуни с вграден GPS, които се продават на цени от около 2000 лева. Той заяви, че във Варна има само трима души, които са си взели четириног помощник. Христо Шипанов уточни, че оскъпяването идва от обучението и подготовка на кучетата, която е доста сериозна и сложна. „Държавата не осигурява пари за кучета-водачи, незрящите хора сами трябва да намерят средствата“, коментира Христо Шипанов. Той добави, че кучетата-водачи са доста важни, но без помощта на белия бастун слепият човек не може да се придвижва в градска среда. „Поначало държавата не отделя никакви средства за помощни средства за хората със зрителни увреждания. А нашите средства са най-евтини. Един бял бастун струва между 10 и 18 лева, но непрекъснато се чупят зарази разрушените тротоари и настилки“, каза още председателят на Дома на културата на слепите във Варна.
Според него вече се предлагат и модерни варианти на бели бастуни с вградени джипиеси, но техните цени също са доста високи – от порядъка на около 2000 лева. По думите му, скъпи са и всички други софтуерни програми, както и видеокамерите, които помагат при четене например. Христо Шипанов добави, че ако на улицата срещнем някой, придвижващ се с бял бастун можем да му предложим помощ, но това е доста деликатен момент. „Хората трябва да знаят, че могат да предложат помощ само ако човекът желае или сигнализира по някакъв начин. Например при повдигане на бастуна над главата означава, че човекът е изпаднал в безпомощно състояние, т.е. той не може да се ориентира. Тъй като при тези ремонти в града, лошото състояние на паважа по тротоарите, кръстовищата, които не са регулирани, незрящите все по-често изпитват затруднения“, каза още Христо Шипанов.
Диана СТОЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борислав Лазаров, Съюз на слепите: Паркирането на автомобили по тротоарите е съществен проблем за придвижване на незрящите хора

Борислав Лазаров, Съюз на слепите: Паркирането на автомобили по тротоарите е съществен проблем за придвижване на незрящите хора

15 Октомври 2018 | 13:24 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Паркирането на автомобили по тротоарите е съществен проблем за придвижване на незрящите хора. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Борислав Лазаров, регионален председател на Съюза на слепите в Кюстендил. По думите му това е един голям проблем. „Проблемът е липсата на достатъчно място за паркиране на автомобилите. Дори общината да си е свършила работата, качените автомобили по тротоарите не дават възможност на един човек с белия бастун да се придвижва спокойно, а и не само на него, това касае и майките с детски колички, както и възрастните хора с увреждания”, каза Борислав Лазаров. По думите му този проблем трябва да се реши, защото на много места той е болезнен.
„Като цяло архитектурната среда в градовете се подобрява, макар и не всичко да отговаря на действащата наредба. Вече се поставят тактилни плочи по тротоарите, озвучават се и светофарните уредби”, каза Борислав Лазаров. По думите му достъпността за хората със зрителни увреждания се изразява и в друга посока, в която попада и достъпът до глобалната мрежа. „Много от незрящите имат компютри, таблети, но не всички сайтове са достъпни за екранния четец. Смятам, че нещата ще стават все по-добри с помощта на местната власт, на държавата, на неправителствения сектор”, каза Борислав Лазаров.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велик Атанасов, Съюз на слепите в България-Пловдив: След настъпването на демокрацията приключи трудовата дейност за хората със зрящи проблеми

Велик Атанасов, Съюз на слепите в България-Пловдив: След настъпването на демокрацията приключи трудовата дейност за хората със зрящи проблеми

15 Октомври 2018 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Пловдив. След настъпването на демокрацията приключи трудовата дейност за хората със зрящи проблеми. Това коментира за Радио „Фокус“-Пловдив Велик Атанасов, председател на регионалната структура на Съюза на слепите в България в Пловдив по повод Международния ден на белия бастун, който отбелязваме в днешния ден. „Много малко хора успяват да се реализират в различни институции, учреждения и т.н. Основната част от хората разчитат на социалните пенсии, които получават от държавата. Те са някъде около 250-300 лева“, каза още Атанасов. Той изрази надежда животът на незрящите хора да се подобрят след приемането на новия Закон за личната помощ, в който се предвижда да се включат лична помощ, асистенти, домашни помощници. По отношение на инфраструктурата в Пловдив Атанасов отбеляза, че все още тя не е достъпна за хората със зрящи проблеми. Със съдействието на Община Пловдив там, където има големи кръстовища, да има звукови устройства, за да могат хората да пресичат булевардите. „Но има още много да се желае по отношение на тротоарите, достъпа до институциите. Надяваме се за бъдеще да се решават тези проблеми. Има тротоари в града, които не са направени“, заяви Атанасов. Той обобщи, че държавата трябва да бъде съпричастна към тази категория хора.
Около 720 души членуват в регионалната структура на Съюза на слепите в България в Пловдив. По повод Международния ден на белия бастун структурата организира демонстрация на употребата на белия бастун на площада пред Централната пощата в града. „Незрящите хора ползват белия бастун за придвижване. Правим го с цел да могат гражданите да се запознаят, че когато виждат човек с бял бастун, той е незрящ и ако се наложи, да му се окаже съдействие“, каза още Атанасов.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.