НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Желяз Андреев и останалите четирима български граждани няма да бъдат задържани (ОБЗОР)

Желяз Андреев и останалите четирима български граждани няма да бъдат задържани (ОБЗОР)

25 Април 2018 | 19:57 | Агенция "Фокус"
София. Желяз Андреев и останалите четирима български граждани няма да бъдат задържани. Това стана ясно на брифинг в Министерския съвет от думите на главния прокурор Сотир Цацаров след среща с министър-председателя Бойко Борисов, посланика на САЩ Ерик Рубин и министъра на правосъдието Цецка Цачева.
Главният прокурор обясни, че не са налице всички юридически предпоставки за екстрадиране на лицата по казуса „Желяз Андреев“. Цацаров уточни, че са започнали консултациите, съобразно чл. 20 от Договора между България и САЩ за екстрадиция, като те са водени от една страна от представители на Департамента за правосъдие на САЩ и американски прокурори и представители на Министерството на правосъдието и прокурори от ВКП. Съобразно чл. 11 от действащия договор, в неотложни случаи всяка от молещите страни може да поиска временно задържане за срок до 60 дни. Цацаров уточни, че в резултат на проведените разговори американската страна ще приеме, че не се касае за неотложен случай и няма да се пристъпва към задържането на лицата. Според него шансът исканията за екстрадиция да бъдат уважени от българския съд, е минимален. Главният прокурор подчерта още, че не поставят под каквото и да е съмнение действието на Договора за екстрадиция между Р България и САЩ, но считат, че интересите на българските граждани трябва да бъдат защитени в максимална степен от българските институции.
Правосъдният министър Цецка Цачева допълни, че на 22 и 23 май в София в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС ще се проведе среща между ЕС и САЩ, като ЕС ще бъде представен от министрите на вътрешните работи и министрите на правосъдието. Цачева уточни, че очаква гл. прокурор на САЩ също да бъде у нас.
Агенция „Фокус“ припомня: В началото на април 29-годишният Андреев бе задържан в родния си град Добрич по искане на прокуратурата в Маями заради разследване във Флорида за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия. Общо 11 са обвиняемите, като петима от тях са българи. Те са работили в кол център на фирма регистрирана в София и седалище в Маями. През него са продавани части за самолети на сирийските авиолинии. Според САЩ те са свързани с терористична дейност. По-късно Желяз Андреев бе освободен от ареста с мярка „подписка“.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Не поставяме под съмнение Договора за екстрадиция между България и САЩ, но интересите на българските граждани трябва да бъдат защитени в максимална степен

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Не поставяме под съмнение Договора за екстрадиция между България и САЩ, но интересите на българските граждани трябва да бъдат защитени в максимална степен

25 Април 2018 | 10:53 | Агенция "Фокус"
София. Не поставяме под каквото и да е съмнение действието на Договора за екстрадиция между Р България и САЩ, но считаме, че интересите на българските граждани трябва да бъдат защитени в максимална степен от българските институции. Това каза на брифинг в Министерския съвет главният прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Позицията ни е изразена съвсем ясно пред американската страна. От страна на посланика на САЩ, а и от страна на колегите в хода на консултациите, част от които присъстваха с г-жа Цачева, е налице разбиране и съвсем конструктивно отношение към проблема. Изложени са всички както политически, така и юридически аргументи, касаещи този казус“, коментира още Сотир Цацаров.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Не са налице всички юридически предпоставки за екстрадиране на лицата по казуса „Желяз Андреев“

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Не са налице всички юридически предпоставки за екстрадиране на лицата по казуса „Желяз Андреев“

25 Април 2018 | 10:46 | Агенция "Фокус"
София. Не са налице всички юридически предпоставки за екстрадиране на лицата по казуса „Желяз Андреев“. Това каза на брифинг в Министерския съвет главният прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Току-що при министър-председателя се проведе среща, в която освен него, участва посланикът на САЩ и ние с министъра на правосъдието. Както е известно, основната тема на разговорите в момента е свързана с исканията за екстрадиция на българските граждани към САЩ. Завчера и вчера тези процеси са продължили. Започнаха консултациите, съобразно чл. 20 от Договора между България и САЩ за екстрадиция. Консултациите са водени от една страна от представители на Департамента за правосъдие на САЩ и американски прокурори и представители на Министерството на правосъдието и прокурори от ВКП“, заяви Цацаров. По думите му първият резултат е налице. „Съобразно действащия договор, чл. 11, в неотложни случаи всяка от молещите страни, може да поиска временно задържане за срок до 60 дни. Както е известно, към момента такова задържане е било поискано по отношение на българския гражданин Желяз Андреев и то е било отказано от Добричкия окръжен съд. В същото време обаче, на същите основание, за още 4 български граждани такова искане е направено и към настоящия момент прокуратурата не е пристъпила към неговото изпълнение. В резултат на проведените разговори американската страна ще приеме, че не се касае за неотложен случай“, допълни той. Според него няма да се пристъпва към задържането на лицата. „Вторият етап е свързан с това, че в определен срок при така направените искания, би следвало да пристигнат и искания за екстрадиция по същество със съответни придружаващи документи. За да сме съвсем открити пред американската страна, както в хода на консултациите, така и днес изложихме всички свои съображение. По наше разбиране не са налице всички юридически предпоставки за екстрадиране на лицата. Казано по друг начин, по наше разбиране липсва изискуемата по договора за екстрадиция европейската заповед за арест двойна наказуемост, липсват и предпоставките по силата, на които могат да бъдат предавани български граждани. Според нас тези хипотези не са налице и шансът исканията за екстрадиция да бъдат уважени от българския съд според нас е минимален“, каза още Сотир Цацаров.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: България и САЩ са започнали консултации по казуса „Желяз Андреев”

Гл. прокурор Сотир Цацаров: България и САЩ са започнали консултации по казуса „Желяз Андреев”

25 Април 2018 | 08:22 | Агенция "Фокус"
София. Предпоставките за екстрадиция, според мен, не са налице. Това каза пред Нова телевизия главният прокурор на Р България Сотир Цацаров. От думите му стана ясно, че вече са започнали консултациите между България и Съединените щати по казуса „Желяз Андреев". Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че дори и при най-тежкия сценарий, позицията на прокуратурата ще бъде, че не са налице предпоставки за екстрадирането на петимата българи. „Разговорите са в два етапа. Очакват се и окончателното решение. Възможно е въпреки всичко американските власти да поискат екстрадиционно производство, ако преценят това е необходимо“, посочи Цацаров. По думите му в консултациите със САЩ участват Министерството на правосъдието и върховната прокуратура, както и държавният департамент и прокуратурата на Флорида, от американска страна. „Предпоставките за екстрадиране, според мен, не са налице. Ако се стигне до ситуация, в която Америка настоява, това ще е позицията на прокуратурата”, заяви още Сотир Цацаров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров ще се срещне с дипломати от американското посолство по случая с Желяз Андреев

Главният прокурор Сотир Цацаров ще се срещне с дипломати от американското посолство по случая с Желяз Андреев

16 Април 2018 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Главният прокурор ще се срещне с представител на посолството на САЩ у нас, за да разговарят по случая с Желяз Андреев и по други въпроси. Това каза пред журналисти в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. „Очакват се консултации между българската и американската страна на ниво министри на правосъдието”, каза още Цацаров. „Прокуратурата няма да постанови 72-часово задържане и няма да поиска задържането под стража по отношение на останалите четирима българи. Но това не отменя задълженията на договора за екстрадиция между България и САЩ”, каза главният прокурор. По силата на нормите на този договор и европейската заповед до арест ще се стигне. Въпросът е да се проведат консултации, които американската страна да преосмисли дали случаите са толкова неотложни, както и основанията за задържане”, каза още главният прокурор. Той припомни, че заповедите за арест са били издадени още през 2016 година. Според Цацаров абсолютно необосновани и популистки са исканията, които се чуват у нас, за промяна на договора със САЩ. „Трябва да се търси баланса, при който от една страна договорът да продължи действа за предаването на лица, които са извършили тежки престъпления, но от друга страна да не се превръща този договор в средство за необоснована репресия на български граждани”, посочи главният прокурор. По думите му механизмът на естрадицията е такъв, че Прокуратурата е длъжна да задържа и да иска без право на преценка, задържане под стража по преценка на съда. Ако лицето бъде задържано постоянно, трябва да се мисли за диференциация на случая. Според Цацаров всичко това трябва да се прави с мисъл, а не с популизъм.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Диана Маринова, УНСС: България трябва да положи максимални усилия Желяз Андреев да не бъде екстрадиран

Доц. д-р Диана Маринова, УНСС: България трябва да положи максимални усилия Желяз Андреев да не бъде екстрадиран

13 Април 2018 | 11:21 | Агенция "Фокус"
София. България трябва да положи максимални усилия Желяз Андреев да не бъде екстрадиран. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ доц. д-р Диана Маринова, преподавател в Катедра "Международно право и право на ЕС" в УНСС. По думите й евентуална екстрадиция на Желяз Андреев ще означава, че делото ще бъде разглеждано по американското законодателство, а това няма да бъде в полза на българския гражданин.
"Остава същинският въпрос за вината на нашия гражданин, който ще се решава от съд по същество. И пак ще се постави международно частният въпрос за приложимия закон. И най-важният въпрос - за вината, който не е решен и е най-същественият. Така че, с оглед на това да бъде оневинен българският граждани, трябва всички тези факти в тяхната пълнота и фактическата обстановка по делото да се изясният", обясни тя.
Доц. Диана Маринова допълни, че е нужно договорът за правна помощ между САЩ и България да бъде изменен, като необходимостта за това не произтича единствено от казуса с Желяз Андреев. Тя посочи също, че е възможно случаят с Андреев да се проточи във времето.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Готова съм да подкрепя и останалите четирима българи, които са в ситуация подобна на тази на Желяз Андреев

Омбудсманът Мая Манолова: Готова съм да подкрепя и останалите четирима българи, които са в ситуация подобна на тази на Желяз Андреев

13 Април 2018 | 09:25 | Агенция "Фокус"
София. Готова съм да подкрепя и останалите четирима българи, които са в подобна ситуация. Да чуя всеки един от тях, да помогна за бързото създаване на набирателна сметка, включително и с опити да подкрепя събирането в по-бързи срокове. Това каза омбудсманът на Р България Мая Манолова в предаването „Преди всички“ по БНР. „Колкото повече институции и организации се включат, толкова по-ефективен ще бъде крайният резултат“, посочи тя и допълни, че остава намерението ѝ за среща с американския посланик Ерик Рубин. „Като национален омбудсман, който защитава правата на гражданите, не мога да остана безразлична към съдбата на Желяз“, заяви Мая Манолова. „Независимо от това как ще се развие делото за екстрадицията, наказателното производство се води в САЩ“, обясни тя. „Гражданите да подпомогнат Желяз финансово, за да бъде ангажиран адвокат, който да следи развитието на процеса, да има точна и пълна информация за това какво се случва с наказателното производство в България. Без такъв адвокат защитата в България на практика няма да може да си свърши работата“, поясни омбудсманът. „Очевидно тези млади хора не могат да си позволят по 20 хил. долара, каквото е предварителното изискване за депозит за адвокат, който да ги представлява пред американския съд“, коментира Мая Манолова. „Делото за екстрадиция е първата заплаха, първият проблем за Желяз. Наказателното производство в САЩ всъщност е истинският проблем и начинът, по който ще бъде представляван и защитаван там“, каза още тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Искрен Георгиев, обвинен от САЩ за търговия със Сирия: Не се чувствам престъпник, не съм направил нищо нередно

Искрен Георгиев, обвинен от САЩ за търговия със Сирия: Не се чувствам престъпник, не съм направил нищо нередно

13 Април 2018 | 08:48 | Агенция "Фокус"
София. Аз лично не се чувствам престъпник. Не съм направил нищо нередно. Това каза в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия Искрен Георгиев - вторият българин, обвинен от САЩ в нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия. „Сирийските авиолинии бяха поредният клиент. Аз лично не съм се обаждал на тях", посочи той. „Разбрах, че в американския офис са влезли полицаи и са търсили управителите там. Тогава и видяхме, че сме издирвани в друга държава за нещо, което не сме направили. Опитахме да влезем в нашата фирмена кореспонденция, но се оказа, че всичко е изтрито от нашите имейли. Нямаме представа от кого, но имаме подозрения", поясни Искрен Георгиев. „Желяз беше затворен 48 часа без възможност да се свърже с адвокат и с идеята, че може да лежи 20 години в затвора. Не знам защо Желяз е арестуван. Аз казах, че той не е опасен и няма да се укрие", допълни той и благодари на хората, които подкрепят Желяз и останалите българи, срещу които са повдигнати обвинения. Искрен и съпругата му заявиха, че вярват в българското правосъдие и се надяват на добро развитие на нещата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Диана Маринова, УНСС: Въпреки договора между България и САЩ може и да не се стигне до екстрадиция на Желяз Андреев, предстои обаче дълъг път по изясняване на вината му

Доц. д-р Диана Маринова, УНСС: Въпреки договора между България и САЩ може и да не се стигне до екстрадиция на Желяз Андреев, предстои обаче дълъг път по изясняване на вината му

13 Април 2018 | 08:31 | Агенция "Фокус"
София. Въпреки договора между България и САЩ и да не се стигне до екстрадиция на Желяз Андреев, предстои обаче дълъг път по изясняване на вината му. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ доц. д-р Диана Маринова, преподавател в Катедра „Международно право и право на ЕС“ в УНСС. По думите ѝ, въпреки че казусът вече е налице не са изключени и промени в договора за екстрадиране, който страната ни има със САЩ. Обвиненията, повдигнати към българина, нямат еквивалент в българското Наказателно право, добави тя. „От международно частно-правна гледна точка най-важен е въпросът за определяне на приложимия закон – българският или американският. Нашият първоинстанционен съд е разгледал въпроса по нашия закон – българския, в качеството му на отечествен закон. Но това са само предварителни въпроси, засягащи наличието на законни изисквания за екстрадиция. Но по въпроса за вината предстои произнасяне от съд по същество и отново ще се постави въпросът за приложимия закон. Важно е как той ще бъде установен, ако се окаже, че е приложим чуждестранният закон“, каза доц. Маринова. Тя коментира още, че имайки предвид позицията, която Желяз Андреев заема, той не би трябвало да носи такава отговорност. Необходимо е България да има навременна и обоснована позиция по случая, каза още тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България покани САЩ на двустранни консултации по казуса с Желяз Андреев (ОБЗОР)

България покани САЩ на двустранни консултации по казуса с Желяз Андреев (ОБЗОР)

12 Април 2018 | 21:46 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на правосъдието Цецка Цачева отправи покана до Департамента за правосъдие на Съединените американски щати (САЩ), чрез Министерството на външните работи на Република България, за провеждане на двустранни консултации. Повод за това е писмо на главния прокурор Сотир Цацаров относно обявения за международно издирване от страна на САЩ български гражданин Желяз Андреев, чиято екстрадиция бе поискана по обвинения за нарушаване на търговското ембарго на Сирия. В него главният прокурор сочи, че в прокуратурата са постъпили писма от дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ на Министерството на вътрешните работи, касаещи установяването на още четирима български граждани, издирвани с цел арест и екстрадиция от Интерпол – Вашингтон, на основания за задържане, идентични с тези на Желяз Андреев.
В тази връзка министър Цачева отправя покана за провеждане на експертни консултации в спешен порядък на основание чл. 20 от Договора за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати.
„Надявам се възможността за консултации да допринесе за своевременното и успешно разрешаване на конкретните случаи, посочени по-горе и да гарантират взаимното безпроблемно прилагане на Договора, както и защитата на правата на българските граждани“, се казва още в документа.
За отправената покана своевременно е уведомен заместник-министърът на външните работи Юрий Щерк, който от своя страна по дипломатичен път е информирал посолството на САЩ в София.
Междувременно стана ясно, че прокуратурата няма да иска задържането на петимата българи, докато ситуацията не бъде прецизирана.
Отношение по казуса взе и омбудсманът Мая Манолова. Тя се срещна днес с Желяз Андреев и приятелката му Милена Здравкова. На срещата присъства и адвокат Ивайло Дерменджиев, експерт по международно право. 29-годишният младеж, чиято екстрадиция бе поискана от САЩ, където той е обвиняем за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия, се обърна с молба към Манолова за подкрепа и съдействие пред институциите за защита правата му като български гражданин.
След промяна в Конституцията през 2005 г. се допуска предаването на гражданин на Република България на друга държава или на международен съд за целите на наказателно преследване, когато това е предвидено в международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България.
Екстрадицията е поискана от САЩ на основание на договор за екстрадиция, сключен с България и предстои българският съд да се произнесе дали ще допусне предаването му на американските власти.
Омбудсманът се ангажира да проведе среща с американския посланик Ерик Рубин, на която да обсъдят казуса на Желяз Андреев. Мая Манолова ще изпрати препоръка до министъра на правосъдието Цецка Цачева, в която ще настоява за сформиране на експертна група, която да преразгледа и анализира договора за екстрадиция със САЩ в контекста на защита правата на българските граждани.
Във връзка с откриването на набирателна сметка за осигуряване на адвокатска защита на Желяз Андреев в САЩ, омбудсманът предложи да участва в обществен съвет за наблюдение за прозрачното и целесъобразно разходване на събраните средства. В съвета ще се включи и адвокат Дерменджиев.
Предварителната информация сочи, че за защитата ще е необходим депозит от 20 000 долара. Неизразходваната част от средствата ще бъдат дарени за кауза, свързана с права на деца.
По-рано през деня омбудсманът проведе среща с премиера Бойко Борисов, на която потърси съдействие от Министерство на външните работи за предприемане стъпки в защита на българския гражданин.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерството на правосъдието изпрати покана до Департамента за правосъдие на САЩ с молба за спешни консултации във връзка със случая на Желяз Андреев

Министерството на правосъдието изпрати покана до Департамента за правосъдие на САЩ с молба за спешни консултации във връзка със случая на Желяз Андреев

12 Април 2018 | 17:37 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на правосъдието Цецка Цачева отправи покана до Департамента за правосъдие на Съединените американски щати (САЩ), чрез Министерството на външните работи на Република България, за провеждане на двустранни консултации. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието. В поканата се казва, че на 12 април 2018 г. в Министерството на правосъдието е постъпило писмо от главния прокурор на Република България Сотир Цацаров относно обявения за международно издирване от страна на САЩ български гражданин Желяз Михайлов Андреев.
В него главният прокурор сочи, че в прокуратурата са постъпили писма от дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ на Министерството на вътрешните работи, касаещи установяването на още четирима български граждани, издирвани с цел арест и екстрадиция от Интерпол – Вашингтон, на основания за задържане, идентични с тези на Желяз Андреев.
В тази връзка министър Цачева отправя покана за провеждане на експертни консултации в спешен порядък на основание чл. 20 от Договора за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати.
„Надявам се възможността за консултации да допринесе за своевременното и успешно разрешаване на конкретните случаи, посочени по-горе и да гарантират взаимното безпроблемно прилагане на Договора, както и защитата на правата на българските граждани“, се казва още в документа.
За отправената покана своевременно е уведомен заместник-министърът на външните работи Юрий Щерк, който от своя страна по дипломатичен път е информирал посолството на САЩ в София.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова иска промяна в договора за екстрадиция със САЩ след среща с Желяз Андреев

Омбудсманът Мая Манолова иска промяна в договора за екстрадиция със САЩ след среща с Желяз Андреев

12 Април 2018 | 15:31 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова се срещна днес с Желяз Андреев и приятелката му Милена Здравкова. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана. На срещата присъства и адвокат Ивайло Дерменджиев, експерт по международно право. 29-годишният младеж, чиято екстрадиция бе поискана от САЩ, където той е обвиняем за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия, се обърна с молба към Манолова за подкрепа и съдействие пред институциите за защита правата му като български гражданин.
След промяна в Конституцията през 2005 г. се допуска предаването на гражданин на Република България на друга държава или на международен съд за целите на наказателно преследване, когато това е предвидено в международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България.
Екстрадицията е поискана от САЩ на основание на договор за екстрадиция, сключен с България и предстои българският съд да се произнесе дали ще допусне предаването му на американските власти.
Омбудсманът се ангажира да проведе среща с американския посланик Ерик Рубин, на която да обсъдят казуса на Желяз Андреев. Мая Манолова ще изпрати препоръка до министъра на правосъдието Цецка Цачева, в която ще настоява за сформиране на експертна група, която да преразгледа и анализира договора за екстрадиция със САЩ в контекста на защита правата на българските граждани.
Във връзка с откриването на набирателна сметка за осигуряване на адвокатска защита на Желяз Андреев в САЩ, омбудсманът предложи да участва в обществен съвет за наблюдение за прозрачното и целесъобразно разходване на събраните средства. В съвета ще се включи и адвокат Дерменджиев.
Предварителната информация сочи, че за защитата ще е необходим депозит от 20 000 долара. Неизразходваната част от средствата ще бъдат дарени за кауза, свързана с права на деца.
По-рано през деня омбудсманът проведе среща с премиера Бойко Борисов, на която потърси съдействие от Министерство на външните работи за предприемане стъпки в защита на българския гражданин.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Моето решение е Желяз Андреев и другите четирима българи да не бъдат задържани, докато ситуацията не бъде прецизирана

Главният прокурор Сотир Цацаров: Моето решение е Желяз Андреев и другите четирима българи да не бъдат задържани, докато ситуацията не бъде прецизирана

12 Април 2018 | 15:21 | Агенция "Фокус"
София. Моето решение е Желяз Андреев и другите четирима българи да не бъдат задържани, докато ситуацията не бъде прецизирана. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с искането за екстрадиране на българския гражданин Желяз Андреев, издирван от САЩ по подозрение за нарушение на търговско ембарго, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„При развитието на фактите и документите до момента и при наличието на изводите, направени на Окръжен съд - Добрич, ние стигнахме до извода, че на този етап Прокуратурата не следва да пристъпва към задържането на лицата. Договорът между България и САЩ, ратифициран през 2008 г., предвижда възможност между Министерството на правосъдието и Държавния департамент на САЩ да се проведат консултации във връзка с работата по отделни случаи с цел ефективно изпълнение на този договор. При това положение единственият механизъм, който считаме, че е възможен с цел да установим всички свои задължения, за да изпълним международно-правните си задължения и да не засягаме правата на българските граждани, е да проведем такива консултации“, каза още Цацаров.
Главният прокурор обясни, че преди около половин час е изпратил писмо до министъра на правосъдието Цецка Цачева, в което след като излага фактите и мотивите на съда по случая на Желяз Андреев и предлага да бъдат инициирани такива консултации по всеки от петте конкретни случая между двете министерства. „Консултациите би следвало да се проведат на експертно ниво с цел прецизиране на исканията на американската страна и с цел обсъждане на това дали има неотложен случай, който да ни задължава да внесем искане за задържане на тези лица. Дотогава моето решение като главен прокурор е лицата да не бъдат задържани. Длъжни сме да изпълним задълженията, които България има по този договор, но трябва да защитим и правата на българските граждани, така че търсим механизъм, чрез който ситуацията да бъде прецизирана до такава степен, че да не се стигне до необоснована репресивна дейност“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Има искане от Интерпол за временно задържане на още четирима български граждани на същото основание като това на Желяз Андреев

Главният прокурор Сотир Цацаров: Има искане от Интерпол за временно задържане на още четирима български граждани на същото основание като това на Желяз Андреев

12 Април 2018 | 15:11 | Агенция "Фокус"
София. Има искане от Интерпол за временно задържане на още четирима български граждани на същото основание като това на Желяз Андреев. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с искането за екстрадиране на българския гражданин Желяз Андреев, издирван от САЩ по подозрение за нарушение на търговско ембарго, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Главният прокурор уточни, че става дума за двама мъже – родени през 1980 г. и 1986 г., и две жени – родени през 1987 г. и 1969г., за които е установено от органите на МВР, че се намират на територията на град София и единствените действия, които могат да бъдат предприети спрямо тях е незабавно издаване на постановление и задържане. „Задържането се претендира на същото основание, каквото се претендира за Желяз Андреев – на базата на същите обвинения, на същите съдебни актове, които са издадени. Това означава, че Върховната касационна прокуратура следва да задържи лицата за 72 часа и да изпрати преписката на съответния компетентен окръжен прокурор, който трябва да внесе искания в Софийски градски съд за временно задържане“, обясни Цацаров.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров ще направи изявление във връзка с искането за екстрадиране на българския гражданин Желяз Андреев

Главният прокурор Сотир Цацаров ще направи изявление във връзка с искането за екстрадиране на българския гражданин Желяз Андреев

12 Април 2018 | 14:05 | Агенция "Фокус"
София. Във връзка с искането за екстрадиране на българския гражданин Желяз Андреев, главният прокурор Сотир Цацаров ще направи изявление от 14.45 ч. в Зала 2 на Съдебната палата. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР предприема спешни действия за изясняване на всички обстоятелства около случая с българския гражданин Желяз Андреев

МВнР предприема спешни действия за изясняване на всички обстоятелства около случая с българския гражданин Желяз Андреев

12 Април 2018 | 12:15 | Агенция "Фокус"
София. По разпореждане на премиера Бойко Борисов МВнР предприе спешни действия за изясняване на всички обстоятелства около случая с българския гражданин Желяз Андреев. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева зам.-министър Юрий Щерк покани на среща американския посланик в София Ерик Рубин, а българският посланик във Вашингтон Тихомир Стойчев поиска спешно да бъде приет от заместник помощник държавния секретар за Европа Матю Палмър за изясняване на исканията на американската страна.
Екстрадицията на български граждани за САЩ се регулират от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и от Договора за екстрадиция между правителствата на Република България и САЩ, ратифициран на 23 април 2008 година, влязъл в сила на 21 май 2009 г.
На основание чл. 20 т. 1 от Договора МВнР ще поиска консултации между Департамента по правосъдие на САЩ и Министерството на правосъдието на Република България.
Конкретното искане за екстрадиция на Желяз Андреев е постъпило във Върховната касационна прокуратура по линия на международното полицейско сътрудничество. МВнР припомня, че решението за екстрадиция е от компетенциите на Съдебната власт.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Желяз Андреев, обвинен от САЩ за търговия със Сирия: Възможно е да си измиват ръцете с мен

Желяз Андреев, обвинен от САЩ за търговия със Сирия: Възможно е да си измиват ръцете с мен

12 Април 2018 | 08:45 | Агенция "Фокус"
София. Възможно е да си измиват ръцете с мен. Това каза Желяз Андреев, застрашен от 20 години затвор в САЩ в предаването „Добро утро, България“ по Нова телевизия. Американските власти поискаха неговото екстрадиране, защото според тях 29-годишният мъж умишлено е участвал в заговор за индиректен експорт на стоки от Съединените щати до Сирия, без да са имали разрешение за това.
Андреев заяви, че абсолютно никой не го е предупредил, че има ембарго срещу определени държави: „Постъпих във фирмата през май 2013-а. Бях служителят на най-ниско ниво. Трябваше да се свързвам с различни компании и да ги питам дали имат нужда от авиационни части. Не съм подписвал нито един документ, не съм сключвал договор, не съм виждал нито един от клиентите. Не съм взимал решения, които пряко касаят нарушаване на ембарго".
„Двамата собственици на компанията и сестра им получиха нищожни присъди в сравнение с първоначално обявените в обвинителния акт. Напълно е възможно в момента да става въпрос за измиване на ръце и те да са сключили сделка с прокуратурата в Щатите".
Преди година негов бивш колега му казва, че е прочел в български сайт, че срещу бившите им шефове и срещу него е образувано дело. „Не е приятно да видите името си в сайта на правосъдното министерство на САЩ. Свързахме се с българските власти, с омбудсмана. От Външното министерство и от Президентството ни отговориха, че не е постъпвало искане за екстрадиция", разказа Желяз Андреев.
Той не е правил опит да се свърже със собствениците на компанията. „48 часа моите адвокати не бяха допуснати до свиждане с мен. Разплаках се, когато рaзбрах за какъв широк обществен отзвук става въпрос", сподели той.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Държавният департамент на САЩ съобщава за българин, арестуван за незаконно изнасяне на забранени предмети в Сирия

Държавният департамент на САЩ съобщава за българин, арестуван за незаконно изнасяне на забранени предмети в Сирия

12 Април 2018 | 08:39 | Агенция "Фокус"
София/Маями. Българин е арестуван за опит за измама на правителството на САЩ и незаконно изнасяне на забранени предмети в Сирия, се казва в съобщение, публикувано на официалната интернет страница на Държавния департамент на САЩ.
Желяз Андреев, 29-годишен гражданин на България, е бил арестуван на основание т.нар. червена бележка на Интерпол. Обвинението срещу него са: заговор за измама на правителството на САЩ и нарушения на ембаргото на Сирия чрез търговия. Андреев е обвинен в заговор за нарушаване на регламенти чрез износ на стоки за Сирия с двойно предназначение, т.е. годни и за военно приложение.
Според съдебни документи Андреев е работил в българския офис на AW-Tronics, експортна компания в Маями, щата Флорида, която доставя различни части и оборудване за Syrian Arab Airlines.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.