НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:06


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Даниел Панов, кмет на Велико Търново: България e страна с ясно подчертан туристически профил – както в летния и зимния туризъм, така и в културния и екотуризма

Даниел Панов, кмет на Велико Търново: България e страна с ясно подчертан туристически профил – както в летния и зимния туризъм, така и в културния и екотуризма

14 Февруари 2018 | 08:16 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. България e страна с ясно подчертан туристически профил – както в летния и зимния туризъм, така и в културния, кулинарния, религиозния и екотуризма. Това каза за Радио „Фокус“ кметът на Велико Търново и председател на УС на Националното сдружение на общините в Република България Даниел Панов във връзка със срещата на високо ниво на министрите на туризма в 28-те държави-членки на Европейския съюз, проведена в София. Той подчерта, че водеща тема е била ролята на туристическата индустрия за просперитета на икономиката и за регионалната интеграция. Кметът на Велико Търново уточни, че туризмът заема 10% от БВП в редица европейски страни и това определя ключовата роля на сектора в икономиката.
„В тази връзка искам да кажа, че е много важно, че Националното сдружение на общините бе част от срещата. Велико Търново, като старопрестолен град с богато културно наследство, не е с туристически сезони от 3 или 5 месеца, както е в морските и планински курорти. Тук сезонът е повече от 10 месеца и другите останали два месеца се запълват с алтернативен туризъм, който е конгресен или еко туризъм. По този начин ние постигаме регулярна туристическа дестинация във Велико Търново и един добър туристически сезон. Колкото повече даваме условия за развитие на сектора „Туризъм“, толкова по-голяма става и възвращаемостта му в местни икономики, които растат“, коментира Даниел Панов.
Той каза още, че Българското представителство на съвета на ЕС дава възможност на страната ни да направи достояние за цяла Европа всичко, с което ние като българи се гордеем – историята, паметниците на културата от древността, писмеността, нематериалното културно наследство и природата. Кметът на Велико Търново допълни, че големи събития като срещата на високо ниво на министрите на туризма на държавите-членки на ЕС дават шанс на българските общини да популяризират даденостите си.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: В качеството си на председател на Съвета на ЕС България ще продължи процеса на намиране на решения на основните проблеми в туризма в Европа

Вицепремиерът Валери Симеонов: В качеството си на председател на Съвета на ЕС България ще продължи процеса на намиране на решения на основните проблеми в туризма в Европа

13 Февруари 2018 | 20:56 | Агенция "Фокус"
София. В качеството си на председател на Съвета на ЕС България ще продължи процеса на намиране на решения на основните проблеми в туризма в Европа.
Това се посочва в приветствие на вицепремиера Валери Симеонов за официалното откриване на срещата на високо равнище на министрите на туризма на държавите членки на ЕС "Туризъм и икономически растеж".
Агенция „Фокус“ публикува приветствието без редакторска намеса.

Уважаема госпожо председател на Народното събрание,
Уважаема госпожо министър на туризма, (домакин на събитието)
Уважаема еврокомисар Биенковска,
Уважаеми генерален секретар Пололикашвили,
Уважаеми гости и партньори,
Приветствам Ви с добре дошли в България за участие в днешния форум, който се надявам да остане в историята на европейския туризъм с редица полезни инициативи от София.
Вярвам, ще се убедите, че нашата страна има не само гостоприемен народ, богата история и впечатляваща природа, но и потенциала да ръководи вземането на важни решения за бъдещето и жизнения стандарт на милиони европейски граждани. През 2017 г. по данни на НСИ страната ни бе посетена от близо 8,9 млн. чуждестранни туристи (без транзитно преминаващите), което е повече от населението й и над 7 % ръст спрямо рекордната до момента 2016 г. Само за илюстрация ще приведа пример, че по данни на националната статистика у нас към 31 декември 2016 г. са живели малко над 7,1 млн. души.
В качеството си на председател на Съвета на ЕС, България ще продължи процеса на намиране на решения на основните проблеми в туризма в Европа.
Първият проблем е сигурността. Множеството терористични актове на територията на Европа и военните действия в Близкия Изток оказват огромно влияние върху туристическите потоци. От една страна имаме пренасочване на туристи от несигурните държави в Близкия Изток към Европа, но от друга имаме подобни процеси и вътре в Стария Континент – градове и курорти, в които е имало терористични актове губят туристи за сметка на други. Подобряването на сигурността в Европа е основна стъпка за стабилизиране на туризма, но това изисква тясно взаимодействие със сектор „Сигурност“, особено по отношение на дигитализация на туристическите системи и споделяне на данни между тях и системите за сигурност.
Вторият проблем е облекчаването на визовия режим за трети държави. Този въпрос е изключително деликатен, тъй като отново трябва да се търси баланс между сигурност и икономическо развитие. Ние не можем да продължим да игнорираме растящата конкуренция на глобалния туристически пазар и засилващата се покупателна способност на средната и висока класа туристи от развиващите се страни. Китай, Индия, Русия, Япония, Индонезия, определени страни от Близкия Изток притежават значителен потенциал от платежоспособни туристи, желаещи да посетят Стария континент. Тук ние твърде често ги посрещаме с тежки визови режими, които демотивират туристите и оскъпяват пътуването. Без съмнение, Европа трябва да преразгледа тежестта на визовите режими, но това трябва да стане внимателно и без да компрометира сигурността на нашите граждани.
В този ред на мисли, бих се радвал да видя и дискусия относно възможностите на туристическата индустрия да сближат още повече Балканските държави-членки на ЕС с нашите съседи от Западните Балкани. Туризмът е индустрия, която сближава народите културно, технически, икономически, финансово и дори политически. А не са ли именно това най-важните аспекти за реформи във всяка държава, която е поела по пътя за влизане в Европейския Съюз?
Третият проблем пред туристическата индустрия е създаването на нова и управлението на стара туристическа инфраструктура. Това е по-скоро национален въпрос, но решенията могат да бъдат зададени и обсъдени на европейско ниво. Например, през последните години видяхме как много от европейските държави с високо ниво на държавен дълг трансформираха своята инфраструктура за културен туризъм, така че тя да генерира достатъчно приходи за самоиздръжка и да работи на един по-скоро пазарен принцип. Очаквам тези процеси да продължат и дори да се засилят, като обаче те не трябва да отидат в крайността на пълна приватизация. В други държави пък тежките административни процедури и псевдо-защита на конкуренцията започва да задушава новите предприемачи, осигурявайки комфорт на утвърдените играчи в сектора. Не е тайна, че Европа отстъпва по отношение на нововъведенията в туристическата индустрия и инфраструктура.
Четвъртият проблем пред туризма е намирането на баланс между развитието на нискотарифните авиолинии и националните превозвачи. Бързият напредък и завземане на пазарен дял от първите способства за огромен тласък на туризма, особено на краткосрочните пътувания на относително къси разстояния. Например, в България през последните години можем да се похвалим с двуцифрен ръст на културния и бизнес туризъм в големите ни градове с нискотарифните превозвачи. В същото време, агресивните пазарни стратегии на нискотарифните авиолинии поставят изпитания пред бизнес модела на националните превозвачи, които все още са от незаменимо значение за туристически и бизнес пътувания към по-далечни държави и обикновено за по-дълги периоди. Тук можем също така да споменем и чартърните компании, чиито бизнес също е под натиск. Намирането на баланс между всички тези играчи и адаптиране на европейските регулаторни механизми към новите реалности на пазара е от изключително значение за туристическата индустрия в Европа.
Като вицепремиер по икономическата политика и туризма, смятам тези 4 проблема за незаобиколими пред прогресивното развитие на европейския туризъм в следващите десетилетия. Надявам се участниците в този форум и Българското председателство на Съвета на ЕС да поставят акцент върху намирането на перспективни решения и отговори на тези въпроси. Вярвам, че България може да бъде генератор на идеи в тази насока, ползвайки богатия опит на европейските ни партньори с дългогодишна туристическа практика.
Пожелавам успех на форума и пълна реализация на съвместните инициативи.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

30 държави от ЕС и Балканите обсъдиха туризма на неформална среща в София (ОБЗОР)

30 държави от ЕС и Балканите обсъдиха туризма на неформална среща в София (ОБЗОР)

13 Февруари 2018 | 20:36 | Агенция "Фокус"
София. 30 държави от ЕС и Балканите обсъдиха на неформална среща в София как туризмът да се развива устойчиво и да е двигател за икономиките в Европа и региона. Туризмът има водеща роля в икономиките на България и на ЕС и създава съответно 13% и 10% от техния брутен вътрешен продукт (БВП). Приходите от международен туризъм в страните от Съюза са над 341 млрд. евро през 2016 г. Очаква се те да са още по-високи през 2017 г.
Домакин на събитието бе българският министър на туризма Николина Ангелкова. На срещата участваха еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и малките и средни предприятия Елжбета Биенковска, генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН г-н Зураб Пололикашвили, министри на туризма от ЕС 28, от Балканите и представители на бизнеса.
Министрите обсъдиха последователно три теми: политиките на Съюза в туризма, сигурността и възможностите за сътрудничество в сектора между Европа и Китай. Те дебатираха ролята на туризма като фактор за икономически растеж и регионална интеграция. Предмет на обсъжданията бяха споделената икономика и прилагането на регулаторните политики на ЕС в туризма. Подобряването на сигурността и привлекателността на туристическата дестинация бяха в центъра на втората дискусия.
Инициативата „2018 г. – Година на туризма ЕС – Китай“ бе третата основна тема на срещата. По предварителни данни през 2017 г. в европейските страни са отчетени 12.4 млн. туристически посещения на китайски граждани като ръстът спрямо 2016 г. е 18%.
На пресконференция министър Николина Ангелова обясни, че на неформалната среща са обсъдили създаването на туристически продукти за далечни страни, както и ролята на отрасъла в икономиката на всяка страна-членка. Тя подчерта, че делегатите са се фокусирали основно върху възможностите за създаване на условия, които да подобрят качеството на туристическия продукт, най-вече условия, които да регулират т.нар. платформи Airbnb. Акцент е бил поставен и върху създаването на допълнителна свързаност в региона, не само между отделните столици, но особено на Балканите. Ангелкова добави, че са обсъдили и интеграцията на Западните Балкани, най-вече в туризма. „Обсъдихме и възможностите за финансиране на туризма, особено през предстоящото обсъждане на новата многогодишна финансова рамка“, каза още тя. По отношение на Турция, министър Ангелкова коментира, че страната е изключително важен пазар за България, особено в сектор „Туризъм“. Тя отбеляза, че повече от 636 000 турски туристи са посетили страната. Според нея на срещата на високо ниво на 26 март във Варна, която е под егидата на българския премиер Бойко Борисов и ще бъде в присъствието на Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск, Антонио Таяни и Реджеп Ердоган, ще могат да се обсъдят редица условия и политики, на които следва на отговори Турция, така че максимално да се приближи до присъединяването. Според нея се очаква и тази година страната ни да има ръст от турски туристи, не само през зимата, но през лятото, а и целогодишно.
Ангелкова обърна внимание, че се работи интензивно и за създаването на директна авиолиния между София и Пекин с цел привличане на повече китайски туристи у нас.
Еврокомисарят по вътрешен пазар, индустрия, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбета Биенковска допълни, че без транспорт, летища и инфраструктура не могат да се привличат и посрещат повече туристи в дадена страна. По думите ѝ в контекста на следващата финансова рамка е още по-важно да се обсъждат теми като цифровизацията, уменията и рекламата. Тя уточни, че ЕК е предоставила основните насоки преди около една година за това как да се използват различни източници на европейско финансиране за туризъм, защото няма отделен фонд. „Апелираме към държавите членки потенциалът на отрасъла да бъде обсъждан, за да може той да бъде финансиран по линия на следващата многогодишна финансова рамка. Най-важно е да се говори за нивото на финансиране, тъй като туризмът е много широк отрасъл. Освен това той има влияние върху други отрасли и брънки по веригата на добавената стойност“, допълни тя. Според нея другият въпрос е устойчивостта на туризма. Биенковска обърна внимание на това, че в някои градове хората не искат повече туристи и затова трябва да бъдат рекламирани и други дестинации, които не са толкова познати, както са столиците.
Генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Зураб Пололикашвили добави, че цифровизацията е бъдещето на отрасъла „Туризъм“.
Според него българското председателство е успешно, защото поставя туризма като един от своите основни приоритети. Пололикашвили допълни, че ще работят в много тясно сътрудничество с частния сектор. „Това е една прекрасна възможност да се подобри заетостта и да си сътрудничим много тясно с частния сектор. Имаме около 535 млн. члена – това са частни дружества. За съжаление нямаме български фирми, които да са членове на нашата организация, но бихме искали да имаме и такива“, заяви той. По думите му това са все дружества и фирми, които работят в сферата на туризма, които понякога получават финансиране и от външни източници, но и от частни фирми, както и от финансови институции.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Сърбия е сред водещите пазари за входящ туризъм на България

Министър Николина Ангелкова: Сърбия е сред водещите пазари за входящ туризъм на България

13 Февруари 2018 | 18:46 | Агенция "Фокус"
София. Сръбските туристи са сред най-често посещаващите България чужденци. Броят им през миналата година е нараснал с над 5% спрямо 2016 г. и достига повече от 394 хил. Така Сърбия се нарежда на 7-о място сред водещите страни за входящ туризъм у нас. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред Рената Пинджо, зам.-министър на търговията, туризма и телекомуникациите на Република Сърбия. Разговорът се състоя в рамките на срещата на министрите на туризма на страните членки на ЕС „Туризъм и икономически растеж“ в София, съобщиха от пресцентъра Министерство на туризма.
"Тази година Сърбия е страна партньор на 35-ото издание на Международната туристическа борса „Ваканция и СПА Експо“, което ще се проведе от 14 до 16 февруари в София", посочи министър Ангелкова. Всяка година България взима участие в международното туристическо изложение Belgrade Tourism Fair (IFT), което се провежда в Белград.
"На работната среща бе обсъдена и възможността за съвместни туристически проекти със Сърбия. Могат да бъдат създадени общи продукти в областта на културно-историческия, балнео- и СПА, уелнес, фестивалния и други видове туризъм", каза още министър Ангелкова.
"И двете страни обръщаме сериозно внимание върху промотирането си като обща дестинация за далечните пазари", заяви министър Ангелкова. И добави, че за ускоряването на процеса ще допринесе създаването на съвместни продукти, маршрути и маркетинг за потребителите на туристически услуги от Китай, Индия, Япония, Южна Корея и други страни.
"България и Сърбия имат готовност за подписване на документ за разбирателство и сътрудничество в туризма. Неговата цел ще бъде да популяризира двете страни като туристически дестинации, включително и за партньорство по Дунавската стратегия. Предвижда се и подкрепа за съвместни туристически, културни мероприятия и сътрудничество по инициативи на международни институции като Световната организация по туризъм (UNWTO) към ООН", заяви министър Ангелкова.
Сръбският зам.-министър оцени положително работата на Министерството на туризма в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС и изказа благодарност за добрите взаимоотношения между двете държави. Тя подчерта, че туризмът е правилният инструмент за преодоляване на различията между хората и благодари за поканата Сърбия да бъде страна партньор на туристическата борса „Ваканция и СПА Експо“. Зам.-министър Пинджо съобщи, че западната ни съседка ще реформира статистическия си институт и начина на регистрация на туристите, което ще даде по-пълна представа за техните интереси.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министри предлагат европейски фонд за туризма и карта за 100-те туристически обекта в ЕС

Министри предлагат европейски фонд за туризма и карта за 100-те туристически обекта в ЕС

13 Февруари 2018 | 17:38 | Агенция "Фокус"
София. Министрите на туризма от страните членки на ЕС обсъдиха в София създаването на Европейски туристически фонд. Той ще насърчава устойчивото развитие на отрасъла и ще съдейства за решаване на възникващите проблеми – финансиране, кадрово обезпечаване, създаване на съвместни проекти и др. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма.
Хърватският министър на туризма Гари Капели представи идеята на неформална среща под наслов „Туризъм и икономически растеж“ в българската столица. Той поиска и подкрепа от колегите си в ЕС за създаване на отделен работен орган за туризма в Брюксел заради важността на сектора за развитието на европейската икономика.
Участниците обсъдиха и предложение на българския министър на туризма Николина Ангелкова да се създаде Софийска карта на 100-те европейски туристически обекта. Целта е тя да бъде допълнителен генератор на интерес на туристите към Европа и да привлече повече посетители към Стария континент от далечни дестинации, като Китай, Япония, Индия и САЩ. Идеята е на основата на българския опит с успеха на картата на 100-те национални туристически обекта.
„Целта на Софийската карта е да подпомогнем развитието на туризма, който е важен двигател на икономически растеж. Очакваме тя да допринесе за дългосрочното, устойчиво нарастване на сектора в национален план и на европейско ниво“, коментира министър Ангелкова.
Тя цитира данни на Европейската туристическа комисия, според които през 2017 г. международните туристически пътувания в Европа са 671 млн. и са се увеличили с 8,4 на сто в сравнение с година по-рано. Информация за приходите от туризъм в Европа за миналата година все още няма, но през 2016 г. те са били повече от 440 млрд. долара (приблизително 359 млрд. евро).
„Туризмът осигурява и 12% от европейските работни места. Така секторът се нарежда сред първите три икономически отрасъла, допринасящи за създаването на брутен вътрешен продукт“, заяви още министър Ангелкова. „По време на срещата обсъдихме условията за постигане на по-добро качество на туристическия продукт и създаване на допълнителна свързаност особено на Балканите, където интеграцията в туризма вече е постигната“.
Тя подчерта важната роля на отрасъла за икономиката на всяка страна и изтъкна изключително добрите резултати на България. Общият брой чуждестранни туристически посещения през 2017 г. са 8,882 млн. и се отчита нарастване от 7,6 на сто спрямо година по-рано. От тях най-голям дял имат посещенията от страните членки на Европейския съюз. През 2017 г. те са били повече от 5,45 млн., което е над 61 на сто от всички чуждестранни пътувания до нашата страна през 2017 г. Ръстът е с 8,2% спрямо година по-рано. Приходите от международен туризъм в България нарастват с 9,1 на сто за периода януари-ноември 2017 г., съпоставено със същия период на 2016 г. В абсолютна стойност постъпленията от международен туризъм през 11-те месеца на миналата година достигат над 6,6 млрд. лв.
Във форума участваха Елжбета Биенковска, еврокомисар по вътрешен пазар, промишлеността, предприемачеството и малките и средни предприятия, Зураб Пололикашвили, генерален секретар на Световната организация по туризъм към ООН, европейски министри и делегати от 30 държави. Сред участниците бяха и представители на Европейския парламент и на Европейския комитет на регионите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова обсъди с генералния секретар на СОТ инициативи за трансгранично сътрудничество в туризма

Министър Николина Ангелкова обсъди с генералния секретар на СОТ инициативи за трансгранично сътрудничество в туризма

13 Февруари 2018 | 17:09 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща с генералния секретар на Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН Зураб Пололикашвили. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма. Това е първото му официално посещение в България на тази длъжност и се провежда в рамките на неформалната среща на министрите на туризма на държавите членки на ЕС „Туризъм и икономически растеж“ в София.
България е активен член на СОТ и работи последователно за популяризиране на нейните инициативи. Страната ни постигна забележителни резултати в туризма през последните две години, което говори че отрасълът се развива устойчиво, подчерта министър Ангелкова. Тя приведе данни от статистиката, че за 2017 г. у нас са пребивали близо 8,9 млн. чуждестранни туристи, което е с над 7% повече от миналата рекордна година.
Министър Ангелкова обърна внимание на огромния потенциал, който България притежава за развитие на културно-историческия туризъм и информира, че сме сред трите страни в Европа с най-много разкрити артефакти на територията си. Тя припомни също успешното провеждане през ноември 2016 г. в София на първия Международен конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм съвместно със СОТ. Той ще има второ издание също през ноември тази година отново в София вече като Международен конгрес на световните цивилизации и древните маршрути и ще се реализира пак в партньорство със световната организация. За модератор е поканен звездата на CNN Ричард Куест.
България има много възможности да популяризира пред света своите забележителности и културно наследство. В това отношение изключително полезна ще е идеята за създаване на карта на 100-те европейски туристически обекта, което предложих на днешната министерска среща. Тя е базирана на опита от българската карта на 100-те национални туристически обекта у нас, подчерта министър Ангелкова.
Генералният секретар Пололикашвили приветства инициативата и изказа увереност, че тя ще направи още по-разпознаваеми и посещавани природните забележителности и обектите на културно-историческото наследство на Европа и Балканите. Той оцени високо приноса на България и българското правителство за насърчаване на устойчивия туризъм. СОТ създава ad hoc работна група за туризма, която ще е част от Регионалната комисия за Европа и ще стимулира трансграничното сътрудничество чрез съвместни продукти и услуги.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Община Стара Загора: Заместник-кметът Красимира Чахова участва в среща на високо ниво на министрите на туризма от ЕС

Община Стара Загора: Заместник-кметът Красимира Чахова участва в среща на високо ниво на министрите на туризма от ЕС

13 Февруари 2018 | 16:20 | Агенция "Фокус"
София. Заместник-кметът на Стара Загора Красимира Чахова участва в срещата на високо ниво на министрите на туризма в 28-те държави членки на Европейския съюз (ЕС) и министри от държавите от Западните Балкани – Албания, Сърбия, Македония, Косово, Черна гора, Босна и Херцеговина, Хърватия и Турция. Форумът, под председателството на българския министър на туризма Николина Ангелкова, се провежда в София и е част от календара на българското председателство на Съвета на ЕС. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.
Събитието е под надслов „Туризъм и икономически растеж“ и поставя фокус върху ролята на туристическата индустрия за просперитета на икономиката, за регионална интеграция и мир. Приносът на туризма в икономическия растеж, проблемът от последните години за туризма и сигурността и новите предизвикателства и възможности пред отношенията между Европа и Китай също ще бъдат сред обсъжданите теми. Участниците ще имат възможност да споделят кратки истории за успеха по отношение на туристически проекти в съответните си страни.
Министрите ще дискутират и развитието на споделената икономика и свързаността между хората и регионите, както и прилагането на регулаторните политики на ЕС в туризма. Ще бъдат обсъдени и мерки за подобряването на сигурността в курортите.
На форума присъстват еврокомисарят по вътрешен пазар, индустрия, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбета Бенковска и генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Зураб Пололикашвили.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Малта подкрепя идеята на България за създаване на карта на 100-те европейски туристически обекта

Малта подкрепя идеята на България за създаване на карта на 100-те европейски туристически обекта

13 Февруари 2018 | 15:34 | Агенция "Фокус"
София. Малта подкрепя идеята на България да се създаде карта на 100-те европейски туристически обекта. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма. Предложението бе направено от министъра на туризма Николина Ангелкова по време на срещата на високо равнище на ресорните министри от ЕС, събитие от клас „А“ в календара на Българското председателство на Съвета на ЕС. Идеята за картата на европейските обекти възникна след диалог с неправителствения сектор. На работна дискусия министър Ангелкова и Конрад Миззи, министър на туризма на Малта обсъдиха предложенията на съвета, както и възможностите за общи инициативи в сектора. Министър Миззи посочи, че одобряват и идеята да се направи Европейски фонд за туризъм.
Министър Ангелкова представи пред колегата си постиженията на българския туризъм през миналата година. Тя съобщи, че чуждестранните туристи посетили страната са повече от 8,8 млн. и са се увеличи с 7,6 на сто спрямо година по-рано. Прогнозите са тази година също да има нарастване, допълни министърът.
Двамата коментираха и възможността за откриване на директна авиолиния между Малта и България. Министрите се обединиха около мнението, че директната транспортна връзка ще подпомогне туризма в двете държави и ще допринесе за повече пътувания на българи в Малта и на малтийци у нас. През 2016 г. е отбелязан висок ръст от над 118% на малтийските туристи в България., нараствайки до близо 5000. При пътуванията на българите зад граница Малта се нарежда сред водещите 50 дестинации. През миналата година те са се увеличили с над 38 на сто и достигат близо 13 хил.
Министър Ангелкова покани колегата си Миззи за участие във втория Международен конгрес на световните цивилизации и древните маршрути. Събитието се организира съвместно от българското Министерство на туризма и Световната организация по туризъм. Форумът ще се проведе в средата на ноември в София.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева: България разполага с огромен потенциал в областта на туризма и полага усилия той да бъде оползотворен

Председателят на НС Цвета Караянчева: България разполага с огромен потенциал в областта на туризма и полага усилия той да бъде оползотворен

13 Февруари 2018 | 13:57 | Агенция "Фокус"
София. България разполага с огромен потенциал за успехи в областта на туризма и полага усилия той да бъде оползотворен. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в приветствието си към участниците в неформалната среща на министрите на туризма на държавите членки на ЕС в София, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Темата на форума, който е в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, е "Туризъм и икономически растеж".
"Туризмът е приоритетен сектор на българската икономика", подчерта Цвета Караянчева и отбеляза, че чрез повишаване на качеството на туристическите продукти в последните години България се е превърнала в конкурентноспособна дестинация. Председателят на парламента цитира данни, според които 2017 г. е рекордна по отношение на гостуванията на чужди туристи в България, като ръстът е със 7,6 спрямо предходната година.
"България безспорно разполага с голям потенциал за успехи в областта на туризма – географско положение, благоприятен климат, планини, богато културно-историческо наследство", посочи председателят на Народното събрание. Цвета Караянчева подчерта, че приоритет за страната ни е развитието на културно-историческия, конгресния, кулинарния, селския и други видове туризъм.
"Българското председателство на Съвета на Европейския съюз ще предостави нови, още по-големи възможности за развитие на сектора и аз съм сигурна, че хората от туристическия бранш ще ги оползотворят максимално", заяви председателят на Народното събрание.
Председателят на парламента поздрави организаторите на форума, че са обърнали специално внимание на свързаността като фактор, позволяващ разширяването на отношенията между хората и нейното положително въздействие върху региона на Балканите. "В областта на туризма интеграцията на Балканите отдавна се е осъществила, секторът е символ на приятелски отношения, откриване на нови култури, хоризонти и възможности", заяви Цвета Караянчева.
Министърът на туризма Николина Ангелкова подчерта пред участниците във форума, че приносът на туризма в икономиките на страните от ЕС е над 10 на сто от Брутния вътрешен продукт и това определя неговата значима роля за развитието на европейската икономика. Тя поздрави участниците и отбеляза, че днес ще бъдат обсъдени възможностите за създаване на условия за подобряване на качеството на туристическия продукт, допълнителната свързаност в региона на Балканите, както и създаването на съвместни продукти за далечни пазари.
В неформалната среща на министрите на туризма на страните от ЕС участват и европейският комисар за вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и малките и средни предприятия Елжбета Бенковска, генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Зураб Пололикашвили, министри на туризма от страните от ЕС, от Балканите и представители на бизнеса.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Кметът Даниел Панов участва в среща на министрите на туризма в Европейския съюз

Велико Търново: Кметът Даниел Панов участва в среща на министрите на туризма в Европейския съюз

13 Февруари 2018 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов участва в срещата на високо ниво на министрите на туризма в 28-те държави членки на Европейския съюз. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Форумът се провежда в София и е част от календара на българското председателство на Съвета на ЕС. Събитието е под надслов „Туризъм и икономически растеж“ и поставя фокус върху ролята на туристическата индустрия за просперитета на икономиката, за регионална интеграция и мир.
Сред темите, които са подложени на разглеждане и дебати, е развитие на споделената икономика, както и на регулаторните политики на Европейския съюз в сферата на туризма. Специално внимание ще бъде обърнато на свързаността и сближаването като фактор, който насърчава разширяването на отношенията между хората в отделните държави и по-специално – положителното й въздействие върху Балканите. Сигурността в туризма също е сред поставените в дневния ред теми.
В срещата участват също изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева, кметовете на Самоков, Силистра, Банско, Първомай, Габрово, Златоград, Чепеларе, както и други представители на местните власти.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зураб Пололикашвили, ООН: Цифровизацията е бъдещето на отрасъла „Туризъм“

Зураб Пололикашвили, ООН: Цифровизацията е бъдещето на отрасъла „Туризъм“

13 Февруари 2018 | 12:27 | Агенция "Фокус"
София. Цифровизацията е бъдещето на отрасъла „Туризъм“. Това каза генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Зураб Пололикашвили на пресконференция след неформалната среща на министрите на туризма, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да поздравя България за тази прекрасна възможност. Вашето председателство е действително успешно, защото поставя туризма като един от своите основни приоритети. Изключително важно е да се говори за туризма по време на председателството. Вече има нови идеи как да си сътрудничим. Голям брой министри присъстват на това събитие и затова имаме възможност да обсъдим как ще се развива отрасъла в епохата на цифровизацията“, коментира Пололикашвили. По думите му това е бъдещето на отрасъла и основното послание на събитието „Съединението прави силата“. „Надявам се, че в бъдеще ще има и конкретни резултати. Нашата организация е тук, за да окаже пълна подкрепа и да помислим как ще работим заедно оттук нататък“, посочи той.
Пололикашвили допълни, че ще работят в много тясно сътрудничество с частния сектор. „Говорихме за пряката връзка със заетостта в частния сектор. Това е една прекрасна възможност да се подобри заетостта и да си сътрудничим много тясно с частния сектор. Имаме около 535 млн. члена – това са частни дружества. За съжаление нямаме български фирми, които да са членове на нашата организация, но бихме искали да имаме и такива“, заяви той. По думите му това са все дружества и фирми, които работят в сферата на туризма, които понякога получават финансиране и от външни източници, но и от частни фирми, както и от финансови институции.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еврокомисарят Елжбета Биенковска: Без транспорт, летища и инфраструктура не можем да привличаме и посрещаме повече туристи в дадена страна

Еврокомисарят Елжбета Биенковска: Без транспорт, летища и инфраструктура не можем да привличаме и посрещаме повече туристи в дадена страна

13 Февруари 2018 | 12:19 | Агенция "Фокус"
София. Без транспорт, летища и инфраструктура не можем да привличаме и посрещаме повече туристи в дадена страна. Това каза еврокомисарят по вътрешен пазар, индустрия, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбета Биенковска на пресконференция след неформалната среща на министрите на туризма, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предизвикателствата си остават едни и същи, но в контекста на следващата финансова рамка е още по-важно да се обсъждат теми като цифровизацията, уменията, рекламата. Преди един месец започнахме европейската година на туризма Европа-Китай и значението на България е региона“, коментира Биенковска.
Тя уточни, че се обсъжда многогодишната финансова рамка. „ЕК предостави основните насоки преди около една година за това как да се използват различни източници на европейско финансиране за туризъм, защото нямаме отделен фонд. Апелираме към държавите членки потенциалът на отрасъла да бъде обсъждан, за да може той да бъде финансиран по линия на следващата многогодишна финансова рамка. Най-важно е да се говори за нивото на финансиране, тъй като туризмът е много широк отрасъл. Освен това той има влияние върху други отрасли и брънки по веригата на добавената стойност“, допълни тя. Според нея без транспорт, летища и инфраструктура не могат да се привличат и посрещат повече туристи в страната. „Другият въпрос е устойчивостта на туризма. В някои градове хората просто не искат повече туристи и затова трябва да бъдат рекламирани и други дестинации, които не са толкова познати, както са столиците. Трябва да споменем и Брекзит в този контекст. Ще стигнем да успешни решения и ще можем да насочим усилията точно в онези пунктове на туризма, където въздействието ще бъде най-силно“, каза още еврокомисарят.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Фокусирахме се с делегатите върху създаването на условия за подобряване качеството на туристическия продукт

Министър Николина Ангелкова: Фокусирахме се с делегатите върху създаването на условия за подобряване качеството на туристическия продукт

13 Февруари 2018 | 12:13 | Агенция "Фокус"
София. Проведохме първата по рода си неформална среща на министрите на туризма в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконференция след неформалната среща на министрите на туризма, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тази индустрия създава изключително много работни места. Делегатите се фокусираха основно върху възможностите за създаване на условия, които да подобрят качеството на туристическия продукт, най-вече условия, които да регулират т.нар. платформи Airbnb. Също така да се създаде допълнителна свързаност в региона. Не само между отделните столици, но особено тук на Балканите“, коментира Ангелкова и добави, че са обсъдили и интеграцията на Западните Балкани, особено в туризма. „Обсъдихме и възможностите за финансиране на туризма, особено през предстоящото обсъждане на новата многогодишна финансова рамка“, каза още тя.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Работим интензивно за създаването на директна авиолиния между София и Пекин

Министър Николина Ангелкова: Работим интензивно за създаването на директна авиолиния между София и Пекин

13 Февруари 2018 | 11:58 | Агенция "Фокус"
София. Работим интензивно за създаването на директна авиолиния между София и Пекин. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконференция след неформалната среща на министрите на туризма, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Именно Китай е изключително важен не само за България, но и по отношение на ЕС и Европа като цяло. Затова и в днешния панел ще обсъдим възможността за представянето на Европа като една дестинация за китайските туристи и създаване на съвместни туристически продукти. По този начин смятаме да привлечем повече китайски туристи и към България, обединявайки усилия и с други държави-членки и със страните от Балканите. Вчера по време на срещата ми с министъра на Хърватска той направи предложение да се включим към техните съвместни пакети, които изготвят със Словения. Със сигурност ще го направим, готвим такива и с Турция, Гърция и Румъния“, коментира Ангелкова. По думите ѝ това е един от начините да се привлекат допълнително китайски туристи. „По време на срещата мината година 16+1, която се проведе в Будапеща и на двустранната среща между нашия премиер Борисов и този на Китайската народна република се взе решение да се обсъди възможността за създаване на директна авиолиния между София и Пекин“, добави тя и уточни, че в момента се водят разговори, но предстои още много работа, за да може една такава линия да бъде реализирана. „Но аз се надявам през втората половина на тази година, когато сме домакини на форума 16+1, да имаме конкретика, която можем да съобщим. Работим изключително интензивно в тази посока“, каза още Николина Ангелкова.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Очакваме и тази година ръст от турски туристи

Министър Николина Ангелкова: Очакваме и тази година ръст от турски туристи

13 Февруари 2018 | 11:48 | Агенция "Фокус"
София. Говорейки за Турция, да, тя е изключително важен пазар за България, особено в сектор „Туризъм“. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконференция след неформалната среща на министрите на туризма, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Повече от 636 000 чуждестранни турски туристи са посетили страната. Турция е наш съсед, добър и важен партньор, както за икономиката на нашата страна, така и за други секторни политики, които правителството води. За да се присъедини една държава към ЕС, е необходимо да отговаря на редица условия. Знаете, че процесът и диалогът между ЕС и Турция е изключително интензивен. Включително и на 26 март под егидата на българския премиер и президент на Съвета на ЕС Бойко Борисов ще се организира среща на високо ниво във Варна в присъствието на г-н Юнкер, Доналд Туск, Антонио Таяни, Ердоган“, заяви Ангелкова. По думите ѝ там ще могат да се обсъдят редица условия и политики, на които следва да отговори Турция, така че максимално да се приближи до присъединяването.
„Турция е важен наш партньор и затова особено и в сектор „Туризъм“ присъствието на министъра на туризма и културата днес на тази среща в Турция е важно за бъдещото ни сътрудничество. Очакваме и тази година да имаме ръст от турски туристи, не само през зимата, но и през лятото, а и целогодишно“, каза още Николина Ангелкова.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: На неформалната среща на министрите на туризма обсъдихме създаването на туристически продукти за далечни страни

Министър Николина Ангелкова: На неформалната среща на министрите на туризма обсъдихме създаването на туристически продукти за далечни страни

13 Февруари 2018 | 11:25 | Агенция "Фокус"
София. Обсъдихме ролята на туризма в икономиката на всяка една от нашите страни, колко е важна тази индустрия за всички. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконференция след неформалната среща на министрите на туризма, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Повече от 10% от БВП е на Европа. На срещата присъстваха страните от Западните Балкани и Турция. Създаването на съвместни туристически продукти за далечни пазари. Хърватският министър на туризма направи доста иновативно предложение за създаване на европейски туристически фонд“, коментира Ангелкова. По думите ѝ дискусията е била изключително успешна.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Кметът на Банско Георги Икономов ще вземе участие в среща на високо ниво на министрите на туризма в ЕС

Благоевград: Кметът на Банско Георги Икономов ще вземе участие в среща на високо ниво на министрите на туризма в ЕС

13 Февруари 2018 | 08:25 | Агенция "Фокус"
София. Кметът на Банско Георги Икономов ще вземе участие в срещата на високо равнище на министрите на туризма на държавите членки на ЕС в София. Това съобщиха от пресцентъра на Община Банско. По покана на министъра на туризма Николина Ангелкова той ще се включи в дискусията под темата „Туризъм и икономически растеж“. Събитието е включено в календара на проявите на Българското председателство на Съвета на ЕС, като в него ще вземат участие още ресорните министри от държавите от Западните Балкани – Албания, Сърбия, Македония, Косово, Черна гора, Босна и Херцеговина, Хърватска и Турция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисар Елжбета Бенковска ще участва в неформалната среща на министрите на туризма в НДК

Комисар Елжбета Бенковска ще участва в неформалната среща на министрите на туризма в НДК

13 Февруари 2018 | 07:39 | Агенция "Фокус"
София. Елжбета Бенковска, европейски комисар отговарящ за вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и малките и средни предприятия, ще участва в среща на високо ниво на министрите на туризма на държавите членки на ЕС на тема "Туризъм и икономически растеж" днес. Това съобщиха от пресцентъра на Представителство на ЕК в България. Срещата ще се фокусира върху туристическата индустрия като устойчив фактор за икономически растеж, регионална интеграция и мир. Участниците ще разгледат развитието на споделената икономика и развитието на регулаторните политики на ЕС, свързани с туризма.
Пресконференцията от събитието е насрочена за 10.30 часа и ще се предава на живо по сателитния канал Ebs+ .
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще приветства участниците в неформалната среща на министрите на туризма

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще приветства участниците в неформалната среща на министрите на туризма

13 Февруари 2018 | 07:19 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще приветства участниците в неформалната среща на министрите на туризма на държавите членки на ЕС в София, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Темата на форума, който е в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, е "Туризъм и икономически растеж". Той ще бъде открит в 11.30 часа днес в НДК.
Във форума ще участват и европейският комисар за вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и малките и средни предприятия Елжбета Бенковска, генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Зураб Пололикашвили, министри на туризма от страните от ЕС, от Балканите и представители на бизнеса.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

30 държави от ЕС и Балканите ще обсъдят туризма на неформална среща в София

30 държави от ЕС и Балканите ще обсъдят туризма на неформална среща в София

13 Февруари 2018 | 07:13 | Агенция "Фокус"
София. Как туризмът да се развива устойчиво и да е двигател за икономиките в Европа и региона ще обсъждат ресорните министри на неформална среща в София днес. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма. Събитието е от най-високия клас „А“, т.е. на министерско ниво, в календара на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и ще се проведе в НДК.
Туризмът има водеща роля в икономиките на България и на ЕС и създава съответно 13% и 10% от техния брутен вътрешен продукт (БВП). Приходите от международен туризъм в страните от Съюза са над 341 млрд. евро през 2016 г. Очаква се те да са още по-високи през 2017 г.
Домакин на събитието е българският министър на туризма Николина Ангелкова. Ще участват еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и малките и средни предприятия Елжбета Биенковска, генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН г-н Зураб Пололикашвили, министри на туризма от ЕС 28, от Балканите и представители на бизнеса. Очаква се в София да пристигнат делегации от около 30 държави.
Министрите ще обсъдят последователно три теми: политиките на Съюза в туризма, сигурността и възможностите за сътрудничество в сектора между Европа и Китай. Те ще дебатират ролята на туризма като фактор за икономически растеж и регионална интеграция. Предмет на обсъжданията ще бъдат споделената икономика и прилагането на регулаторните политики на ЕС в туризма. Подобряването на сигурността и привлекателността на туристическата дестинация ще е в центъра на втората дискусия.
Инициативата „2018 г. – Година на туризма ЕС – Китай“ ще е третата основна тема на срещата. Потенциалът на китайския пазар е огромен. По предварителни данни през 2017 г. в европейските страни са отчетени 12.4 млн. туристически посещения на китайски граждани като ръстът спрямо 2016 г. е 18%.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.