НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Благоевград: Над 5 000 участници ще вземат участие в 15-ото юбилейно издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“

Благоевград: Над 5 000 участници ще вземат участие в 15-ото юбилейно издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“

10 Януари 2018 | 19:19 | Агенция "Фокус"
Симитли. Над 5 000 участници ще вземат участие в 15-ото юбилейно издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин организаторите на събитието. Записването за фестивала вече приключи. Той ще се проведе на 13 януари на стадион „Септември“ в Симитли от 10.00 часа. Сред записалите се групи има такива, които са от най-различни краища на България, а също и две македонски. Според организаторите броят на записалите се участници тази година е рекорден. Тази година на фестивала ще участват 33 групи, като 8 от тях са от Симитли, а 25 са гостуващи. Седем групи от страната за първи път пристигат в Симитли. Фестивалът „Симитлия – Древната земя на кукерите” се провежда за петнадесета година под патронажа на кмета на Общината Апостол Апостолов, който е и основен инициатор за създаването на маскарадните игри и утвърждаването на фестивала през годините.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Кирил Бельов, хореограф: Над 30 групи ще вземат участие във фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“

Кирил Бельов, хореограф: Над 30 групи ще вземат участие във фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“

10 Януари 2018 | 16:34 | Агенция "Фокус"
Симитли. Над 30 групи ще вземат участие в тазгодишното издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“. Това каза в интервю за предаването „Симитли – минало, настояще и бъдеще“ на Радио „Фокус“ – Пирин Кирил Бельов, хореограф и дългогодишен член на журито на фестивала. По думите му маскарадните игри в Симитли са от „отворен тип“, тоест няма ограничение за брой и групи участници. „По предварителна информация с която разполагам, защото продължават да се записват групи, в дефилето в Симитли ще участват над 30 групи от цяла България, а дори и от чужбина. Освен това сурвакарските групи от Община Симитли сами по себе си са много интересни, дори бих казал уникални“, каза още Бельов.
Той добави, че отделните персонажи, които участват в групите като бабугери, мечки, мечкари, старци, младоженци, дяволи, попове и други, които са с геоморфни маски са уникални сами по себе си за цялата страна. „За пример мога да дам бабугерите, които се правят с кожи от кози и пръчове, които са с дъги косми. Участниците в сурвакарнският фестивал и специално бабугерите отглеждат специални сортове кози за направата на своите костюми. Те са много интересни, красиви и същевременно респектиращи. Нашите групи, които са участвали в разни фестивали у нас и в чужбина винаги са привличали интерес върху себе си със своята колоритност и уникалност. Заедно с това винаги печелят и първите места“, добави Бельов. Според него, за да се уверят в това, то хората задължително трябва да посеят фестивала в Симитли.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Бельов, хореограф: „Симитлия – Древната земя на кукерите“ се превърна във фестивал с национален мащаб и значимост

Кирил Бельов, хореограф: „Симитлия – Древната земя на кукерите“ се превърна във фестивал с национален мащаб и значимост

10 Януари 2018 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Симитли. 10 януари 2018 | 15:39 „Симитлия – Древната земя на кукерите“ се превърна във фестивал с национален мащаб и значимост. Това каза в интервю за предаването „Симитли – минало, настояще и бъдеще“ на Радио „Фокус“ – Пирин Кирил Бельов, хореограф и дългогодишен член на журито на фестивала. Той заяви, че поради тази причината очакванията му към юбилейното 15-то издание на фестивала са големи.
„Този фестивал е уникален по своите мащаби, защото по статут се води общински. Заради неговата отвореност през годините започнаха да идват групи, които са от всички краища на нашата държава. Има много групи от цяла Благоевградска област, от Перник, Кюстендил. Силно присъствие отчитаме и от Ямболска област. Община Карлово също редовно присъства с много групи от населените места, които са разположени на нейна територия“, каза още Бельов. Той добави, че през годините е имало участие и на групи от Бургас – кв. „Меден рудник“. „Дойдоха и групи от Шумен, където има преселници от селата Железница и Сухострел. Те са пренесли със себе си традицията на Сурва от Симитли чак в северна България. Не на последно място ми се иска да спомена и силното участие на местните групи от община Симитли, защото без тяхната колоритност и масовост фестивалът не би бил същият“, допълни Бельов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Костадин Динчев, фолклорист: Фестивалът „Симитлия – Древната земя на кукерите“ представя цялата същност на кукерската традиция по много атрактивен начин

Проф. Костадин Динчев, фолклорист: Фестивалът „Симитлия – Древната земя на кукерите“ представя цялата същност на кукерската традиция по много атрактивен начин

10 Януари 2018 | 14:18 | Агенция "Фокус"
Симитли. Фестивалът „Симитлия – Древната земя на кукерите“ представя цялата същност на кукерската традиция по много атрактивен начин. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин фолклористът проф. Костадин Динчев. По думите му традиционно маскарадните игри в Симитли впечатляват с високата организираност от страна на Общината.
„В Симитли е интересно и това, че кукерите обикалят селищата още в новогодишните дни, а по-късно правят въпросния фестивал. Винаги на игрите наблюдаваме една изключително добра организация, което означава, че имаме създаване на предварителна нагласа на организация, за да се получи този обичай“, каза още проф. Динчев. Той допълни, че на миналогодишното издание на фестивала много добри постижения са отбелязали квартал „Ораново“, селата Крупник и Брежани, Черниче, Полето, сборната група на Симитли и др. „Публиката също беше достатъчно голяма и то в тези зимни дни, когато стадионът беше покрит със снежна покривка. Хората, които наблюдаваха фестивала, бяха много емоционални, а на фестивала е важно да кажем, че участваха и цели семейства. Много хора от участниците пък коментираха, че проявите на този ден, на този фестивал, ги имат като голямо нещо, като голям празник, и даже отделните многобройни награди, които фиксира организационният комитет – над 45 плакета и купи, показват, че има нужда от такива прояви“, коментира проф. Динчев. Според него много характерни за „Симитлия – Древната земя на кукерите“ са бабугерите от Брежани.
Фолклористът посочи също, че названието на маскарадните игри идва от „маска“, което означава „превъплъщавам се в нещо друго“. Костадин Динчев заяви, че нашите прадеди са наблюдавали природната цикличност или преходите от едно състояние в друго. „Или, както ще каже Мирча Илияде – „Това е митът за вечното завръщане“. Сходна е митологията живот – смърт – раждане, тоест отново живот. Зимата е символ на смъртта, а лятото на живота и между тях това е всъщност борбата между доброто и злото. Ние всъщност обясняваме обикновено, че тези древни практики, които са ни завещани още от тракийско време и старите славяни имат много добра митологическа подкладка и всеки образ всъщност е преиграване на някакъв мит. Те съдържат в себе си различни функции – едната е магическата, тоест чрез магическите действия трябва да се предизвика добруване, победа на доброто над злото, да може да се стигне до практическата функция – да има умножаване на стадата, родидба в полето, много голяма челяд в семейството и така нататък“, каза още проф. Динчев.
Той добави, че всичко това, цялата тази организация се наблюдава в маскарадната обредност както в Западна България, така и на изток. „Ако трябва да направи една съпоставка за Западна България, то може да кажем, че в Разлог кукерите биват наричани „Старци“, в Петрич „Станчинари“, „Бабугери или кукери“ в Симитли и Благоевград, но в Перник те са „Сурвмаскари“. Основните маски, основните действащи лица са булката и женихът, които имитират сватба и раждане – те могат да бъдат във варианти циганин – циганка, дядо – баба. Мечкаря и мечката също са много важни персонажи, защото самата мечка е медиатор между живота и смъртта, тя прави зимния сън, а сънят, както и зимата са рефлексии на понятието „Смърт“, времена смърт, след която настъпва живот“, допълни проф. Динчев.
Той обясни, че мечката заспива зимен сън около Андреевден и на пролет се събужда, тоест преминава към живота. „Така, че тези маски и преиграването на маскарадния обичай на бабугерите имаме точно този момент на прехода от едно състояние в друго, маркира се настъпването на по-благоприятното време. В нашите западни игри, така и в източните, които са в рамките на пролетния пост след Сирни Заговезни – там се заорава и се засява, което предвещава родидба през годината“, отбеляза проф. Динчев.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: 2-годишният Добромир Равначки ще бъде най-малкият участник в групата на село Крупник за фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“

Благоевград: 2-годишният Добромир Равначки ще бъде най-малкият участник в групата на село Крупник за фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“

9 Януари 2018 | 22:20 | Агенция "Фокус"
Симитли. 2-годишният Добромир Равначки ще бъде най-малкият участник в групата на село Крупник за фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Иванка Чакалска, кмет на селото. По думите ѝ момчето е син на един от най-внушителните бабугери в общината Радослав Равначки. „Най-възрастният участник пък е на около 68-69 години“, посочи още Чакалска. Тя добави, че кукерската група на селото ще бъде съставена от около 250 души.
„Най-много на брой внушителни кукери, мечки, мечкари, старци и каквито се сетите – поп, дяволче и други, има при нас. Радващо е, че тези вековна традиция се предава от поколение на поколение и всяка година броят на децата нараства. Тоест, с всяка година се увеличава броят на децата, желаещи да участват в карнавала“, добави кметът на село Крупник. Иванка Чакалска допълни, че големият брой кукери в селото се дължи на това, че обичаят Сурва в Крупник се е появявил преди повече от 100 години под формата на гонене на злите духове. „По-стар стил се отбелязвал на 14 януари, но след смяната на календара започва да се празнува на 1 януари. За този ден всяка година местните хора се подготвят с много голямо вдъхновение и ентусиазъм. Те се разделят на четири групи, всяка от които впечатлява с изключително красиви традиционни кукерски костюми. Важно е да кажем, че те се изработват от самите участници. Всяка къща на този ден посреща бабугерите, които влизат да сурвакат домакините, благославяйки ги за здраве, берекет и веселие през новата година. От своя страна те им дават дарове под формата на пари, вино, плодове, месо и други“, отбеляза Чакалска.
Тя подчерта, че след 1 януари четирите групи се обединяват в една обща голяма формация и започват да се подготвят за фестивала в Симитли. „Тази година съм изключително доволна от представянето на всички групи на 1 януари. Удоволствие бе и за мен, и за цялата публика, да гледаме как стадионът в селото бе изпълнен с над 60 бабугери, старци, баби, мечки и така нататък. Ще отбележа също, че на 1 януари на стадиона бяхме много впечатлени от един участник, който е на 53 години и се представи с уникален кукерски костюм. Това всъщност е много трудна задача, но аз се възхищавам на такива хора като него“, коментира Чакалска. Тя изрази благодарността си към всички участници в кукерския обичай за това, че поддържат жив духа на крупничани и превръщат 1 януари в истински празник на селото.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иванка Чакалска, кмет на село Крупник: Кукерската група на селото е една от най-награждаваните във фестивала „Симитлия – древната земя на кукерите“

Иванка Чакалска, кмет на село Крупник: Кукерската група на селото е една от най-награждаваните във фестивала „Симитлия – древната земя на кукерите“

9 Януари 2018 | 20:43 | Агенция "Фокус"
Симитли. Кукерската група на село Крупник е една от най-многобройните и награждавани формации, участващи във фестивала „Симитлия – древната земя на кукерите“. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Иванка Чакалска, кмет на село Крупник. Тя отбеляза, че тази година бабугерите от населеното място ще дефилират последни от местните групи.
„По отношение на това дали съм доволна от жребия, то ще да кажа, че съм доволна. Нашата група ще се представи 8-ма, тоест - последна. Искам да отбележа, че кукерската ни група се е утвърдила като една от най-многобройните и награждавани групи, взимащи участие в традиционния фестивал на кукерските и маскарадните игри „Симитлия – древната земя на кукерите“. Това значи, че публиката и тази година ще ни чака да се представим подобаващо“, каза още Чакалска. Тя припомни, че на XIV издание на фестивала групата от Крупник е била отличена с множество награди.
„Миналата година бяхме отличени с най-престижната награда - за цялостно представяне на групата, освен това получихме първо място за най-добре представен сурвакарски обичай, в който участие взех и аз. Представихме обичая „Васильовден“ или посрещане на бабугери в Крупник. Имахме награда и за най-хубав костюм. Мога да кажа, че при всички наши участия, не само в Симитли, винаги нашата група се е завръщала с подобаващи награди. Винаги - с първите места“, добави Чакалска. Тя уточни, че и за тази година също очаква едно достойно представяне, изразявайки надежда, че отново групата на селото ще заслужи първите места.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иванка Чакалска, кмет на село Крупник: Фестивалът „Симитлия – Древната земя на кукерите“ съхранява традиции и обичаи, предавани от поколение на поколение

Иванка Чакалска, кмет на село Крупник: Фестивалът „Симитлия – Древната земя на кукерите“ съхранява традиции и обичаи, предавани от поколение на поколение

9 Януари 2018 | 16:59 | Агенция "Фокус"
Симитли. Фестивалът „Симитлия – Древната земя на кукерите“ съхранява традиции и обичаи, предавани от поколение на поколение. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин кметът на село Крупник Иванка Чакалска. По думите ѝ самото кукерство допринася за това хората да се обединяват, а когато сме обединени, тогава сме и силни. „Именно това ще ни помогне да се съхраним като нация. А за фестивала мога да кажа, че той говори сам за себе си. Щом 15 години е съхранена традицията той да се провежда, значи хората го искат. Фестивалът съществува и до днес благодарение на самите участници, но и на кмета Апостол Апостолов, който е обединител на всички жители на общината“, каза още Чакалска. Тя добави, че на 13 януари кукерите ще сътворят един неповторим весел празник в Община Симитли. „На всички тях желая да продължават да съхранят традициите, а на слушателите на Радио „Фокус“ ще кажа да заповядат на 13 януари в Симитли, за да се насладят на уникалното зрелище което предстои“, добави Чакалска.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Манчев, кмет на село Полето: Фестивалът „Симитлия – Древната земя на кукерите“ показва, че традициите са живи и ще продължават да бъдат такива и занапред

Иван Манчев, кмет на село Полето: Фестивалът „Симитлия – Древната земя на кукерите“ показва, че традициите са живи и ще продължават да бъдат такива и занапред

3 Януари 2018 | 17:21 | Агенция "Фокус"
Симитли. Фестивалът „Симитлия – Древната земя на кукерите“ показва, че традициите са живи и ще продължават да бъдат такива и занапред. Това каза за предаването „Симитли – минало, настояще и бъдеще“ на Радио „Фокус“ – Пирин Иван Манчев, кмет на село Полето по повод XV юбилейно издание на фестивала, което ще се проведе на 13 януари на стадион „Септември“ в град Симитли. Според Манчев важно е фестивалът да го има и те да участват в него, за да може да се поддържат живи българските традиции. „Кукерските и маскарадните игри са ни завещани от нашите пра-деди затова нашата задача е да запазим тази традиция и за бъдещите поколения. В днешно време народът стана доста меркантилен. Интересува се повече от това да има пари, богатства и развлечения. При нас в село Полето обаче картината е доста по-различна, защото младите хора искат да работят в посока съхраняване на традициите, за да може те да съществуват и за напред“, подчерта Манчев. По думите му по тази причина ще се стремят и в бъдеще да съхранят кукерската традиция – да я има, да не изчезва. Той добави, че подготовката за това да си кукер отнема наистина много време. „Между нас дори се шегуваме, че след като свърши Сурва и фестивалът „Симитлия – Древната земя на кукерите“ трябва да започнем да се готвим за следващата година. Пдготовката отнема около 1 година. По отношение на костюмите ние не сме от групите, които хвърляме много средства за кожи и по-скъпи костюми. Нашата сила е в маските, в правенето на старци и в самото представяне“, каза още Манчев. Той добави, че се опитват в общи линии да са по-оригинални от останалите. „Ако обаче искаме да сме в челната тройка на Община Симитли, то ще ни трябват много средства. За момента обаче не сме готови да се „хвърлим“ на 100 % в това нещо“, коментира Манчев.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Манчев, кмет на село Полето: Във фестивала „Симитлия – древната земя на кукерите“ ще се опитаме да спечелим публиката и журито с уникалност и атрактивност

Иван Манчев, кмет на село Полето: Във фестивала „Симитлия – древната земя на кукерите“ ще се опитаме да спечелим публиката и журито с уникалност и атрактивност

3 Януари 2018 | 15:49 | Агенция "Фокус"
Симитли. Във фестивала „Симитлия – древната земя на кукерите“ ще се опитаме да спечелим публиката и журито с уникалност и атрактивност. Това каза за предаването „Симитли – минало, настояще и бъдеще“ на Радио „Фокус“ – Пирин Иван Манчев, кмет на село Полето по повод XV юбилейно издание на фестивала, което ще се проведе на 13 януари на стадион „Септември“ в град Симитли. По думите му, въпреки че жребият им е отредил първото място при представянето, те нямат претенции да спечелят и първото място в игрите. „Нашата група ще бъде доста атрактивна. В нея имаме много млади участници. Стремим се да се развиваме и да бъдем все по-оригинални“, каза още Манчев. Според него вече набират „скорост“ и отново ще се опитат да бъдат интересни, за да забавляват и зарадват публиката.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Апостол Апостолов, кмет на Симитли: Фестивалът „Симитлия – древната земя на кукерите“ показва, че традицията е жива и ще продължава да бъде и занапред

Апостол Апостолов, кмет на Симитли: Фестивалът „Симитлия – древната земя на кукерите“ показва, че традицията е жива и ще продължава да бъде и занапред

2 Януари 2018 | 18:14 | Агенция "Фокус"
Симитли. Фестивалът „Симитлия – древната земя на кукерите“ показва, че традицията е жива и ще продължава да бъде такава и занапред. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин кметът на Симитли Апостол Апостолов по повод фестивала, чието 15-то издание ще се проведе на стадион „Септември“ в града на 13 януари. По думите му 15 години не са никак малък период за организирането на подобно събитие, но през годините то е доказало, че е успешно и дълго чакано от всички жители и гости на Симитли.
„Интересът на хората идва от самите тях. Не идва от нас. Аз, като кмет, и моят екип, основахме този фестивал, но нашата работа е по-скоро рутинна, тоест - свързана с организирането на самото събитие. В общи линии, ние вършим работата, както казват в театъра, „зад кулисите“. Останалото идва от самите кукери и от публиката, от това, че те искат да се изявят и да се насладят на прекрасните български традиции“, каза още Апостолов. Той добави, че хората в Симитли са големи родолюбци, затова и съхраняването на българското е изключително важно за тях.
„Именно оттам идва желанието ни да работим и развиваме фестивала. Знаете, че в него традиционно участват от деца от 1-годишна възраст до възрастни, които са над 80-годишни. Майките, бащите, запалват своите деца и внуци в любов към кукерството и, всъщност, така се случват нещата при нас. Основното в нашия фестивал е, че той съществува заради желанието на хората. Ние, в общи линии, вършим само техническата работа“, подчерта Апостолов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Апостол Апостолов, кмет на Симитли: XV юбилейно издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“ ще бъде изпълнено с много изненади

Апостол Апостолов, кмет на Симитли: XV юбилейно издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“ ще бъде изпълнено с много изненади

2 Януари 2018 | 17:02 | Агенция "Фокус"
Симитли. XV юбилейно издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“ ще бъде изпълнено с много изненади за участниците и публиката. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин кметът на Симитли Апостол Апостолов по повод фестивала, който ще се проведе на стадион „Септември“ в града на 13 януари. По думите му се очаква в тазгодишното издание на „Симитлия – Древната земя на кукерите“ да се включат много повече групи и участници, в сравнение с предходните 14 години.
„Интересно е, че тази година местните групи много искаха и предлагаха фестивалът да се проведе в тъмната част на деня, на осветлението на стадион „Септември“, и сигурно това ще се случи поне за част от тях. Причината за това е, че групите, които ще дефилират, са много и ще трябва да започнем от рано, за да може да приключим до края на вечерта. Тази година във фестивала очакваме и доста голямо международно участие. Искам да припомня, че нашият фестивал е уникален с това, че не ние търсим и каним групите, а те търсят нас и искат да вземат участие в „Симитлия – Древната земя на кукерите“, каза още Апостолов.
Той добави, че всяка година към инициативата се присъединяват много нови групи, като това очаква да се случи и на 13 януари 2018 година. „Ще загатна, че тази година ще имаме нови категории за оценяване, но повече за това ще могат да разберат хората на самия фестивал. Надявам се, че и на предстоящото издание, както всяка година преди това, стадионът в Симитли ще е пълен с публика, която ще се радва на едно изключително зрелище“, подчерта Апостолов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Станчинарска група „Братя Соколови” е на първо място на „Станчинарски игри” 2018 в Петрич

Благоевград: Станчинарска група „Братя Соколови” е на първо място на „Станчинарски игри” 2018 в Петрич

1 Януари 2018 | 19:09 | Агенция "Фокус"
Петрич. Най-масовата проява в Петрич и тази година предложи зрелищен спектакъл на хилядите жители и гости на града. 11 групи с над 1 000 участници се включиха в „Станчинарски игри” 2018, представяйки уникално изработени маски, различни персонажи, русалии, пресъздадоха обреди и обичаи /адети/. Това съобщиха от пресцентъра на Община Петрич. Петчленно жури с председател доц. Петър Петров имаше нелеката задача да оцени изявата на станчинарските групи. На първо място тази година в класирането е групата на кв. "37" „Братя Соколови”, на второ място група кв. „Шарон” с ръководител Никола Хаджиев, на трето място група кв. „Казармите” с ръководител Борислав Гущеров. Присъдени бяха отново и индивидуални награди – плакет и грамота, както следва: за най-добри маски на група кв. „Дълбошница” с ръководител Иван Яръмов; за най-добър персонаж /балтаджия/на Константин Илиев от група кв. „Виздол”; за най-добро представяне на обред и обичай за група кв. „Поляните” с ръководител Георги Петров; за най-малък участник на Виктор Бакалов на 3 месеца от група кв. „Казармите”; за най-възрастен участник на Димитър Петров на 70 г. от група кв. „Поляните”. Класираните на първите три места групи получават диплом и статуетка за цялостно представяне, всички останали грамота за участие. На станчинарските групи се предоставя финансово подпомагане /1 500 лв. на група/ от Община Петрич за предварителната организационно-техническа подготовка.
Пресцентър

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Стотици кукери дефилираха на централния площад в Симитли

Благоевград: Стотици кукери дефилираха на централния площад в Симитли

1 Януари 2018 | 16:43 | Агенция "Фокус"
Симитли. Стотици кукери дефилираха на централния площад в Симитли в първият ден от 2018 година. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пирин Таня Тасева, експерт „Връзки с обществеността“ към Общината. Тя допълни, че точно в 12.00 часа жителите на Симитли са излезли в центъра на града, за да покажат, че традицията е жива и никога няма да спре да бъде. “Искате да видите най-красивите кукери в България, елате в Симитли. Днес 9 кукерски групи в Симитли гонят злите сили, стотици пазители на кукерската традиция сътвориха празнична феерия на площада по обяд навръх 1-ви януари. Това са те, стотиците мераклии, пазещи изконните традиции и обичаи“, каза още Тасева.
На 1 януари за жителите на общината е традиция да сложат костюми от кози кожи, които шият цяла година, на млади булки, страшни чудовища, мечкари с мечоци, сурвакари, бабугери, лекари, бръснари, певци, музиканти, много старци и баби - всички да се пременят, за да покажат, че традицията е жива. „Препълнен площад със зрители посрещна кукерите, които оповестиха в града и селата, че новата година е дошла. Уникални кукерски костюми показаха от всички махали в града, старци, малки деца, дори и жени, обикаляха и орисваха всеки за здраве и берекет. Какво по-хубаво от това никога да не забравяме корените си. Кукерите се множат, всяка година все повече млади решават, че трябва да се върнат към древните традиции, а в Симитли това е един от най-важните завети от дедите“, добави Тасева.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Стефанов, кмет на с. Черниче: Хората от селото винаги се вълнуват и с нетърпение очакват 1 януари – Васильовден, на който отбелязваме Сурва

Георги Стефанов, кмет на с. Черниче: Хората от селото винаги се вълнуват и с нетърпение очакват 1 януари – Васильовден, на който отбелязваме Сурва

1 Януари 2018 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Симитли. Хората от село Черниче, община Симитли, винаги се вълнуват и с нетърпение очакват 1 януари – Васильовден, на който отбелязваме Сурва. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Георги Стефанов, кмет на населеното място. По думите му хората, които се занимават с това, го правят от много години. „Бих казал, че Сурва и фестивалът „Симитлия – Древната земя на кукерите“ са кулминацията на новогодишните празници“, каза още Стефанов.
Той добави, че на 1 януари 5-6 групи обикалят къщите, но за 14 януари, когато ще бъде фестивалът в Симитли, те ще се обединят в една голяма група. „По-добре една голяма и обединена група, отколкото да се разделяме на повече групи. Наистина няма смисъл от това. Фестивалът в Симитли има и малко състезателен характер, затова и всички са нахъсани да бъдат на най-високо ниво и не се съмнявам, че това ще се случи“, заяви Стефанов. Той подчерта, че в Черниче има много кукери, които са деца, а най-малкият е на около 3 години. Кметът на село Черниче прибави, че за жителите на селото кукерството е традиция, която се предава от поколение на поколение.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веселин Топузов, кмет на с. Полена: Няколко групи от селото обикалят къщите по време на празника Сурва

Веселин Топузов, кмет на с. Полена: Няколко групи от селото обикалят къщите по време на празника Сурва

1 Януари 2018 | 16:23 | Агенция "Фокус"
Симитли. Няколко групи от село Полена, община Симитли, обикалят къщите по време на празника Сурва. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Веселин Топузов, кмет на населеното място. Той отбеляза, че традиционно за другия голям кукерски фестивал в Община Симитли – „Симитлия – Древната земя на кукерите“, групите се обединяват в една. „Неизменно нашата група е една от най-атрактивните групи на кукерския фестивал в Симитли. Всяка година печелим голям брой награди“, посочи още Топузов. Той заяви, че да си кукер е трудна задача, а подготовката за Сурва и за фестивала в Симитли отнема много време и много усилия.
„Лично аз съм един от заклетите пазители на кукерската традиция. От както се помня, винаги съм взимал участие в кукерските игри. Там подготовката не спира целогодишно. Тук през последните години стана много скъпо и за самите кукери, които носят кожите, защото вече хубава кожа под 1000 лева не може да се намери, а за един добре изработен костюм са нужни 8 – 9 кожи“, подчерта Топузов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Малинка Стаматова, етнограф:  В Пиринският край отбелязването на Новата година се свързва най-вече с бабугерите

Малинка Стаматова, етнограф: В Пиринският край отбелязването на Новата година се свързва най-вече с бабугерите

1 Януари 2018 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В Пиринският край отбелязването на Новата година се свързва най-вече с бабугерите. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Малинка Стаматова, етнограф. Тя обясни, че кукерските игри са свързани с прехода между старото и новото. По думите на Стаматова често тези маскаради имат връзка и с мъртвите, което съвременният човек не осъзнава толкова.
„Интересното е, че този период във времето, когато се сменя годината, т. е. - идва новото слънце, идва новият бог, за християните това е Христос, но тази обредност в някаква степен е свързана и с култовете към огъня“, каза още Стаматова. Според нея много често този култ е инициация или социализация на човека в обществото. „Всичките тези коледувания, сурвакарство, се извършват от ритуални лица, защото в културата обикновено се държи на ритуалната чистота – всъщност, това са деца или момчета, които не са женени. Те благославят и идеята е за тази магия на словото, която трябва да даде резултат“, обясни етнографът.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: За поредна година кукери гонят злите духове в града

Благоевград: За поредна година кукери гонят злите духове в града

1 Януари 2018 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Благоевград. За поредна година кукери гонят злите духове в Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин. От първите часове на Новата 2018 година групи от Благоевград обикалят кварталите в града, за да прогонят болестите и злите духове с танци. Малко след 13.30 часа те преминаха през възрожденският квартал „Вароша“ в областния център. Около 14.20 часа кукерите дефилираха и на площад „Македония“ през погледите на стотици жители и гости на града. Традиционното кукерско дефиле ще продължи и в останалата централна градска част.
И тази година персонажите в групите са традиционните за Пиринско – булка и младоженец, поп, мечка и маскирани с кожи бабугери. Кукерските групи в града ще обикалят от къща на къща в днешния ден, за да прогонят злите сили и годината да бъде плодовита. Кукерите са придружавани от автомобил на полицията, за да бъде гарантирана тяхната безопасност, но и тази на хората, които ги наблюдават.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Методи Бисерков, Община Петрич: Уникалното в „Станчинарските игри“ е, че дават възможността да се видят древните обичаи Русалии

Методи Бисерков, Община Петрич: Уникалното в „Станчинарските игри“ е, че дават възможността да се видят древните обичаи Русалии

1 Януари 2018 | 13:00 | Агенция "Фокус"
Петрич. Уникалното в „Станчинарските игри” е, че дават възможността да се видят древните обичаи Русалии. Това каза за Радио „Фокус” – Пирин Методи Бисерков, експерт в Община Петрич по повод игрите, които днес се провеждат в града. Той отбеляза, че в рамките на фестивала всяка група има по 20 минути, в рамките на които представят себе си. Елементите, които те показват, са най-различни. „Ще започнат с маските, които по възможност трябва да повтарят традиционните за Петрич „Сорати” или „Обредни лица”. Те могат да пресъздават измислени герои или животни, тоест всякакви маски, които дават изява на творческото мислене. Следващият елемент са т.нар. е „Персонажи” или „Станчинари”, „Кукери” или „Бабугери”. Много често ни питат дали нашите игри са кукерски, тук отговора е: „да, те са част от тази обредност”. Но в Петрич персонажите са много конкретни – арапи, дявол, болен здрав носи, мечка с мечкар, поп, булка с младоженец и други”, каза още Бисерков.
Част от персонажите пресъздават и обредността, характерна за коледно-новогодишните празници. „Например младоженците са символ на новата година, новото начало; булката е самата нова година; болен, здрав носи пък е образ, свързан с лекуването на хората. Имаме и мечка, която гони болестите от хората. Нашите персонажи са много интересни и се различават от традиционните кукери, които са характерни за другите части на България. Уникалното при нас всъщност е възможността да се видят Русалиите”, обясни Бисерков. Той добави, че това е вид обредност около която в българската наука има много спорове, свързани с това откъде произхожда и как е запазена. „При нас те са дошли с големите бежански вълни от Кукуш, Гевгели и така нататък. Самият Кузман Шапкарев ги описва за първи път като характерна част от фолклора на българите в тези части на Беломорието и Вардарска Македония. Основното, което те представят, са характерните русалииски танци, които се делят на първо, второ, трето. Идеята на Русалиите са т. нар. инициационни обредности, даващи възможност на младежите, на юношите, на момчетата да преминат към мъжката възраст. За целта те трябва да участват в „русалииските боеве”, допълни Бисерков. По думите му русалиите имат и специфично облекло, което включва много и различни елементи, задължителното в тях е носенето на оръжие. „Искам да подчертая, че на фестивала не се допускат истински сабии, а реквизитни, за да гарантираме безопасността както на участниците, така и на зрителите”, уточни Бисерков.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Манчев, кмет на Полето: Кукерска група ще го обиколи селото, за да прогони злите сили

Иван Манчев, кмет на Полето: Кукерска група ще го обиколи селото, за да прогони злите сили

1 Януари 2018 | 12:10 | Агенция "Фокус"
Симитли. Кукерска група ще го обиколи село Полето, за да прогони злите сили, тъй като така повелява обичаят за днешния 1 януари. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Иван Манчев, кмет на село Полето. Той допълни, че днес отбелязваме празника Сурва. „След като групата обиколи селото към следобедните часове се прибира на центъра, където прави хубаво хоро. Бабите от Полето също си имат свой обичай – Бабинден. Те също идват на центъра и раздават баница и погача за здраве“, поясни Манчев.
Кукерската група на село Полето е най-младата в Община Симитли, като е била създадена преди 7 – 8 години. „Кукерите в Полето наброяват около 50 души. Въпреки че сме млада група полагаме усилия да не изоставаме от водещите групи. Изобретателни сме в подбора на маски и обичаи и гледаме да не се повтаряме“, заяви Манчев. Той подчерта, че горе-долу половината от групата (20 – 25 души) са деца, като те се правят на дядовци и бабки с кожи.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Методи Бисерков, Община Петрич: „Станчинарските игри“ са свързани с традиция от незапомнени времена

Методи Бисерков, Община Петрич: „Станчинарските игри“ са свързани с традиция от незапомнени времена

1 Януари 2018 | 11:07 | Агенция "Фокус"
Благоевград. „Станчинарските игри“ са проява на жителите на общината, свързана с традиция от незапомнени времена. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Методи Бисерков, експерт в Община Петрич по повод с игрите, които се провеждат в града през днешния ден. По думите му въпросът, който най-често му задават, е от кога всъщност датират тези игри и какво представляват те. „Като начални години не може да кажем изобщо, че има такива, защото този празник е свързан с маскарадните игри на българите от най-древни времена. Това което може да кажем със сигурност е, че традицията за провеждането на тези маскарадни игри е от преди много години. В Петрич провеждането им на 1 януари е свързано с отбелязването на Новата година и Васильовден“, обясни Бисерков.
По думите му най-характерното за игрите е, че те представляват съчетание между маскарадните карнавални игри и така наречената русалийска обредност и танци, които са част от фолклора на Петрич. Самият този фолклор е присъщ на бежанците, които идват в града след 1912 – 1913 година. „Наистина това е един уникален празник, който само в Петрич може да бъде видян. По традиция през последните години провеждаме игрите пред сградата на Общината, като идеята е да се полазва широкото почти площадно пространство, защото групите, които участват обикновено са от по 120 – 150 човека. Сами разбирате, че е необходимо да има едно голямо пространство, в което да могат да се изявят всички участници в групата“, добави Бисерков. Според него подходът към това пространство е една от централните улици на Петрич, която позволява движението на групите да бъде под формата на дефиле, тоест гостите на Петрич и жителите на общината да могат да се насладят изцяло на представените персонажи и танците, не само по време на представянето им на сцената, но и по пътя към нея.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Кукери ще дефилират на площад „Септември” в Симитли

Благоевград: Кукери ще дефилират на площад „Септември” в Симитли

1 Януари 2018 | 08:53 | Агенция "Фокус"
Симитли. Кукери ще дефилират на площад „Септември” в Симитли от 12.00 часа. Това каза за Радио „Фокус” – Пирин Таня Тасева, експерт „Връзки с обществеността” към Общината. Отбелязването на Сурва е дългогодишна традиция на Общината, която се спазва всяка година. „В първите часове на новата година всички кукерски групи на Симитли ще покажат, че традицията е жива. Дефилето ще започне около 12.00 часа на площад „Септември”, каза още Тасева.
Всички жители и гости на община Симитли са поканени да присъстват на дефилето, за да се насладят на уникалните кукерски костюми и веселия празник, който ще сътворят стотиците кукери.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: 11 групи от кварталите на град Петрич се включват в „Станчинарски игри” 2018

Благоевград: 11 групи от кварталите на град Петрич се включват в „Станчинарски игри” 2018

1 Януари 2018 | 08:39 | Агенция "Фокус"
Петрич. 11 групи от кварталите на град Петрич се включват в „Станчинарски игри” 2018, съобщиха от пресцентъра на Община Петрич. Традиционната и изключително атрактивна проява ще бъде в 11.00 часа на сцена срещу сградата на Община Петрич. По данни на ръководителите на станчинарски групи, общият брой участници се очертава да бъде над 800 души. Всички ще се представят в дефиле, преди да излязат на сцената. Маршрутът, по който групите ще се движат започва от кръстовището на ул. “Яне Сандански“ и “Цар Борис ІІІ“ (до сградата на бившия ресторант „Ален мак”) по ул. “Цар Борис ІІІ“ (покрай търговски комплекс ГУМ) към кръговото кръстовище пред сградата на Община Петрич. Според регламента и тази година, качвайки се на сцената всяка една станчинарска група разполага с 20 минути, за да представи своите маски, персонажи, обреди и обичаи, хореография на русалиите. Всичко се включва в крайната оценка на журито за цялостна изява. Освен класираните на първите три места групи, ще бъдат връчени и шест специални награди. Всички групи ще бъдат удостоени с грамота за участие, а първите три и с плакет. За цялостната организационно-техническа подготовката станчинарските групи получават финансово подпомагане от Община Петрич. При провеждането на станчинарските игри не се допуска използването на остри метални предмети, пиротехнически средства, както и уреди и предмети, застрашаващи живота и здравето на участниците и публиката. Това е уточнено на проведена предварително работна среща с ръководителите на станчинарски групи в Петрич.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илияна Попова, зам.-кмет на Петрич: Кукерски игри „Станчинари 2018” са част от програма на Общината за новогодишната нощ

Илияна Попова, зам.-кмет на Петрич: Кукерски игри „Станчинари 2018” са част от програма на Общината за новогодишната нощ

31 Декември 2017 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Петрич. Богата програма е подготвила Община Петрич за новогодишната нощ. Това каза за Радио „Фокус” – Пирин заместник-кметът на Община Петрич по хуманитарни дейности Илияна Попова. Събитията днес ще започнат в 23.30 часа на централният градски площад. „Ще има много музика, традиционни хора и изненади, така че очаквам всички съграждани и гости – да посрещнем заедно Новата 2018 година. В първите часове на новата година традиционно ще се проведат и кукерските игри „Станчинари 2018”, каза още Илияна Попова.
Тя посочи, че на 5 януари предстои и голямата церемония на Общината по награждаване на „Спортист на годината”.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Групата на село Полето ще открие XV юбилейно издание на фестивала „Симитлия – древната земя на кукерите“

Благоевград: Групата на село Полето ще открие XV юбилейно издание на фестивала „Симитлия – древната земя на кукерите“

30 Декември 2017 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Симитли. Групата на село Полето ще открие XV юбилейно издание на фестивала за кукерски и маскаради игри „Симитлия – древната земя на кукерите“ – 2018 година, което ще се проведе на 13 януари. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от Община Симитли, която организира събитието. На финала ще дефилират представителите на село Крупник. С общо 8 групи ще се представят домакините от Община Симитли на маскарада тази година. Град Симитли участва с три групи – сборна, която ще дефилира втора, от кв. „Ораново” - трета, и „I квартал, II група” - шеста. Кукерски групи ще има и от село Черниче – те ще се представят пети поред, от с. Брежани, които ще излязат четвърти на дефилето на стадион „Септември“, представителите на с. Крупник ще са осми, на с. Полена – седми, а с. Железница няма да участва във фестивала тази година.
Редът за зрелищното дефиле бе определен чрез жребий. По традиция фестивалът се открива от гостуваща група, а за момента има над 15 подадени заявки за участие. Вече е определено и журито, което ще оценява автентичност, артистичност, уникалност и масовост на групите-участници във фестивала на кукерските и маскарадните игри „Симитлия – Древната земя на кукерите”. От Община Симитли посочиха още, интересът към фестивала е изключително силен и с всяка година се увеличава броят на участниците, които показват пъстротата на кукерската традиция, съхранена до днес през вековете, за да пребъде и за идните поколения.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: 11 групи от кварталите на град Петрич се включват в „Станчинарски игри” 2018

Благоевград: 11 групи от кварталите на град Петрич се включват в „Станчинарски игри” 2018

28 Декември 2017 | 16:07 | Агенция "Фокус"
Петрич. 11 групи от кварталите на град Петрич се включват в „Станчинарски игри” 2018, съобщиха от пресцентъра на Община Петрич. Традиционната и изключително атрактивна проява ще бъде на 1 януари 2018 г., започва в 11.00 часа на сцена срещу сградата на Община Петрич. По данни на ръководителите на станчинарски групи, общият брой участници се очертава да бъде над 800 души. Всички ще се представят в дефиле, преди да излязат на сцената. Маршрутът, по който групите ще се движат започва от кръстовището на ул. “Яне Сандански“ и “Цар Борис ІІІ“ (до сградата на бившия ресторант „Ален мак”) по ул. “Цар Борис ІІІ“ (покрай търговски комплекс ГУМ) към кръговото кръстовище пред сградата на Община Петрич. Според регламента и тази година, качвайки се на сцената всяка една станчинарска група разполага с 20 минути, за да представи своите маски, персонажи, обреди и обичаи, хореография на русалиите. Всичко се включва в крайната оценка на журито за цялостна изява. Освен класираните на първите три места групи, ще бъдат връчени и шест специални награди. Всички групи ще бъдат удостоени с грамота за участие, а първите три и с плакет. За цялостната организационно-техническа подготовката станчинарските групи получават финансово подпомагане от Община Петрич. При провеждането на станчинарските игри не се допуска използването на остри метални предмети, пиротехнически средства, както и уреди и предмети, застрашаващи живота и здравето на участниците и публиката. Това е уточнено на проведена предварително работна среща с ръководителите на станчинарски групи в Петрич.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: 15-то юбилейно издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“ ще се проведе в Симитли на 13 януари 2018 година

Благоевград: 15-то юбилейно издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“ ще се проведе в Симитли на 13 януари 2018 година

21 Декември 2017 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 15-то юбилейно издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“ ще се проведе в Симитли на 13 януари 2018 година. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пирин Таня Тасева от пресцентъра на Общината. Зрелищното шоу по традиция ще се проведе на стадион „Септември“, тъй като мястото е удобно за дефилиране на хилядите кукери и двойно повечето публика, която се очаква да присъства на фестивала. „Организацията на традиционния кукерски фестивал в Симитли през януари тече с пълна сила. Вече са изпратени покани до кукерските групи – редовни участници от страната и чужбина. Към фестивала в Симитли са проявили интерес и групи, които никога не са дефилирали в Симитли, но познават и харесват традицията“, каза още Тасева.
Регламентът за участие в „Симитлия – Древната земя на кукерите“ остава непроменен. Фестивалът е отворен за всички желаещи. Кукерското дефиле, както всяка година има и състезателен характер, като групите участват в състезателни категории за цялостно представяне, за пресъздаване на обредна традиция, за индивидуални награди. За петнадесета години организацията на „Симитлия – Древната земя на кукерите“, е едно от най-важните събития за община Симитли. Авторитетно жури ще гледа и отличава най-атрактивните и най-автентичните. За юбилейното издание организаторите имат предвид допълнителни изненади и награди за участниците и публиката на фестивала.

„Фокус“ припомня:
Фестивалът е създаден през 2003 година заради желанието на многобройните и многочислени кукерски групи от симитлийска община, с безрезервната подкрепа на кмета на общината Апостол Апостолов- най-верния приятел на кукерите. „Симитлия – древната земя на кукерите“ има за цел да утвърждава и обогатява като пъстра палитра на богатото ни нематериално наследство – кукерските игри, традиции, обичаи и ритуали, свързани със Сурва.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. 21 юни 2018 година
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.