НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:27


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Омбудсманът Диана Ковачева: Отдавна водим разговор за социални помощи за вода

Омбудсманът Диана Ковачева: Отдавна водим разговор за социални помощи за вода

21 Октомври 2019 | 12:34 | Агенция "Фокус"
София. Отдавна водим разговор за социални помощи за вода. Това каза омбудсманът Диана Ковачева в предаването „Хоризонт до обед“ по БНР. „Правото на достъп до вода е жизнено важно. То е свързано с правото на човешко достойнство, на нормалните условия на живот и то е провъзгласено за такова от Комитета на ООН за икономическите, социални и културни права. България не прави изключение. Отдавна водим разговор за социални помощи за вода, като тук уточнявам, че става дума за помощи по отношение на легално свързаните потребители. Нормално е да тече подобен разговор, защото цената на водата се повишава, а доходите на домакинствата по-бавно се повишават. Има много пенсионери, които не могат да си позволят да плащат високите сметки за вода“, посочи Ковачева. По думите ѝ в България има енергийни помощи и хората имат възможност да потърсят съдействие от държавата по отношение на отоплението, но по отношение на водата не могат. „Стига се дотам, че при неплатени сметки на легално свързани потребители водоподаването да бъде прекъсвано, което ги поставя в едни неудачни условия на живот. Това е идеята за предоставяне на такава помощ. Изпратена е препоръка, защото това е отговор по жалби, които са постъпвали при нас от граждани“, добави тя.
„Анализът на жалбите за първите 9 месеца на тази година показва, за съжаление, една традиция, че на първо място жалбите за ВиК услуги са най-много от всички жалби в институцията. Гражданите предимно се жалват от качеството на водата. По този повод сме изпратили препоръка до министъра на регионалното развитие и благоустройството, тъй като миналата година имаше обсъждане на евентуално приемане на нова Наредба 4 за ВиК услугите. Проведено е обществено обсъждане. В институцията на омбудсмана също имаше широк форум и всички становища бяха изпратени. Така и не се стигна до решение на проблема“, каза още Ковачева. Според нея в различни части на страната има оплаквания от качеството на водата. „Когато тя не става за питейно-битови нужди, не бива да се начисляват стойности, които са за чиста вода. За да се случи това обаче и да няма субективизъм в оценката, е необходимо да бъде изработена процедура, по която бързо РЗИ да реагира и да може да констатира лошото качество на водата за периода, за който такава вода тече и гражданите да плащат по-ниска цена. Редно е да бъде създадена такава процедура, защото в противен случай гражданите плащат като за чиста вода, но не могат да я потребяват“, посочи още Ковачева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Ентусиаст кара уейкборд пред Двореца на Дожите във Венеция след рекордното наводнение. 14 ноември 2019 г.
Ентусиаст кара уейкборд пред Двореца на Дожите във Венеция след рекордното навод...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.