НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:55


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Европейски избори 2019: Адв. Мартин Бусаров, РИК – Благоевград: Сигнали за купуване и продаване на гласове и нарушения на Наказателния кодекс се поддават към органите на реда

Европейски избори 2019: Адв. Мартин Бусаров, РИК – Благоевград: Сигнали за купуване и продаване на гласове и нарушения на Наказателния кодекс се поддават към органите на реда

23 Май 2019 | 21:50 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Към момента в Районна избирателна комисия (РИК) – Благоевград сме разгледали 2 сигнала, по които сме произнесли нашите решения. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин председателят на комисията адв. Мартин Бусаров. По думите му един от тях е бил обжалван пред Централната избирателна комисия, която е потвърди тяхното решение. „С това смятаме, че и ние в най-висша степен сме защитили интереса на закона и сме се произнесли с правилно и законосъобразно решение“, заяви още адв. Бусаров. Той добави, че предстои да видят дали това решение ще бъде обжалвано по съответния ред пред Административен съд – Благоевград. „По другия сигнал също се уведомили гласоподавателя, че жалбата му е отхвърлена. За момента няма подадена жалба от негова страна по повод на нашето решение. Тоест за сега от към жалби сме спокойни, но практиката показва, че в изборния ден ще бъдем залети от всякакви сигнали за нередности. От наша страна сме готови да разгледаме всяка една от тях, като ако не е по нашата компетентност ще я предадем на съответните институции. Тук е мястото да кажем, че сигнали за купуване и продаване на гласове и някакви нарушения на Наказателния кодекс РИК не отговаря, тези сигнали трябва да отиват към телефон 112 и Прокуратурата“, добави адв. Бусаров.
Той допълни, че от РИК имат ангажимент към нещата, които касаят самия изборен процес, тъй като купуването и продаването на гласове или другите подобни са нарушения на Наказателния кодекс, затова трябва да се сезират съответните органи, които разследват. „Ако все пак постъпи такъв сигнал при нас, ние можем да го препратим по компетентност, но сами разбирате, че това би затруднило разкриването на подобно престъпление. Моят апел е – станете ли свидетели на такъв вид престъпление или на такова закононарушение сигнализирайте на телефон 112 и полицията, за да могат да вземат мерки и евентуално да могат да прекратят такъв вид грубо нарушение. Всички искаме да имаме честни и прозрачни избори, но от нас зависи да бъдем бдителни и да преустановяваме такива видими нарушения, които ни смущават“, подчерта Бусаров. Той отбеляза, че организацията по отношение отчитането на резултатите е традиционна. „Това ще се случва в Драматичен театър „Никола Вапцаров“, където екипите от РИК ще посрещат нашите колеги от секционните комисии. Иначе сме подсигурили линейка, пожарна, зала „Пейо Яворов“, където ще могат да чакат нашите колеги от СИК-овете, както ѝ фоето на театъра. Уверявам Ви, че ще вземем всички адекватни мерки, но все пак нека не забравяме, че ние сме 19 човека на фона на 4 100, колкото са членовете на секционните избирателни комисии. Надявам се, че ще се справим, но все пак нека сме обективни – очакваме някъде между 10.00 и 12.00 часа на 27 май да приключим с последната комисия, а след това да идем до София, за да си отчетем резултатите от общините, както правим на всички избори“, уточни адв. Бусаров.
Ливия НИНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Адв. Мартин Бусаров, РИК – Благоевград: 140 секции ще има в областта, в които ще се използва и машина за гласуване, което е приблизително 1/3 от общи брой

Европейски избори 2019: Адв. Мартин Бусаров, РИК – Благоевград: 140 секции ще има в областта, в които ще се използва и машина за гласуване, което е приблизително 1/3 от общи брой

22 Май 2019 | 17:39 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 140 секции ще има в Област Благоевград, в които ще се използва и машина. Това е приблизително 1/3 от общи брой. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин председателят на Районна избирателна комисия (РИК) – Благоевград адв. Мартин Бусаров. Той добави, че към момента част от членовете на секционните избирателни комисии, където ще има ѝ машини за гласуване са притеснени от това, че за пръв път се сблъскват с обслужване им. „Нас, като Районна избирателна комисия ни притесняват неща от чисто логистичен характер, а не как ще се справят нашите колеги, тъй като от това, което виждаме в обучителните клипове на страницата на ЦИК и това, което имаме като информация – лесно се работи с машините. Тя е с така нареченият touch screen, своя вот за партия подаваш от ляво, а преференциите са в дясно, потвърждаваш и излиза разписка. Тоест няма нищо сложно като стъпки, така че нашия вот да бъде зачетен, използвайки машинното гласуване“, каза още адв. Бусаров.
Той изрази надежда, че всичко ще мине безпроблемно и няма да има спирания на тока, защото 30 минути трае батерията на тази машина, след което захранването приключва и машината е в извън работен режим. „Да се надяваме, че в по-отдалечените и по-малки населени места евентуално лошо време няма да доведе до прекъсване на захранването. За съжаление такава е реалността, че при лошо време и бури на 26 май може да се стигне до проблеми“, заяви адв. Бусаров. Той коментира, че ако в края на изборния ден спре тока – след 19,30 часа, то трябва да се изчака електричеството да дойде, за да може машината да бъде приключена и да се извади разпечатката от нея и да се попълни протокола. „Няма такава опция, да. При всички положения машината трябва да бъде приключена и да се разпечатат съответните резултати, трябва да се съхранят на флаш памет като контролен инструмент идва при нас в РИК и ние я носим на ЦИК, която да сравни данните от машината с разпечатките от тази флашка“, подчерта адв. Бусаров. Той отбеляза, че тайната на вота и правото за гласуване е гарантирано, друг е въпроса колко ще бъде интересна на избирателите към това да полазват машините, а не добре познатите бюлетини, които разнасяме по общините, и които са повод за зорко следене за нарушения в секционните избирателно комисии.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Адв. Мартин Бусаров, РИК – Благоевград: Над 560 ще бъдат изборните секции в областта

Европейски избори 2019: Адв. Мартин Бусаров, РИК – Благоевград: Над 560 ще бъдат изборните секции в областта

22 Май 2019 | 16:51 | Агенция "Фокус"
Благоевград. До момента сме сформирали 558 секции, като очакваме техния брой да бъде малко над 560, тъй като още не са ни подали информация за образувани секции в болниците в Благоевград, Разлог, Гоце Делчев, Петрич и Сандански. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин председателят на Районна избирателна комисия (РИК) – Благоевград адв. Мартин Бусаров. Той отбеляза, че такива секции могат да се образуват до 2 дни преди изборния ден, а също така може да има секции в домове, където се предоставя специализирана грижа, така че може би с още 7 – 8 секции ще се увеличи броя.
„Както казах вече очакваме да бъдат малко над 560, може би 565. Имаме 5 подвижни секционни избирателни комисии в 5 общини – Благоевград, Симитли, Кресна, Разлог и Гоце Делчев. В тези 5 общини, избирателите, които са се заявили в законовоустановения срок ще очакват в техния дом да бъдат посетени от подвижната избирателна кутия, за да гласуват от домовете си, поради това че заради една или друга причина за възпрепятствани да стигнат до своята избирателна секция, тъй като са с увреждания, които не им позволяват да напуснат къщите си“, каза още адв. Бусаров. Той подчерта, че на 20 май е изтекъл крайният срок, в който при вече образувани подвижни секционни избирателни комисии, избирателите можеха да пуснат заявление, въпреки че не са го спазили в първоначални срок, да бъдат включени във вече изработените списъци.
„Очакваме в кратки срокове да имаме обобщени данни какъв е броят на тези хора, за да може да предвидим съответните книжа и материали. Надявам се, че няма да има по над 100 човека в подвижна секционна избирателна комисия. Предполагам, че броят ще бъде някъде между 50 и 70. Определено колегите ще имат доста работа, защото ще пътуват по адреси, но в крайна сметка всичко се прави в помощ на избирателите“, добави адв. Бусаров. Той допълни, че Изборния кодекс е гъвкав, а колегите са достатъчно опити, за да посетят домовете. „Има някакъв дискомфорт, когато хора влизат в жилището ти, но все пак всички сме положително настроени към нашите задължения и няма да създаваме проблеми в домовете на избирателите“, посочи адв. Бусаров.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.