НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:23


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Стартира 90-дневният срок за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“

Стартира 90-дневният срок за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“

22 Май 2019 | 10:41 | Агенция "Фокус"
София. Процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“ е публикувана, днес – 22 май 2019 г., в брой С176 в Официален вестник на Европейския съюз. Срокът за получаване на заявления за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор е до 90-тия ден, считано от датата на публикуване на поканата в Официален вестник на ЕС. Индикативният срок за приключване на процедурата е 12 месеца от днешна дата. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката.
Припомняме, че с Решение на Народното събрание на Република България от 7 юни 2018 г. и Решение № 447 от 29 юни 2018 г. на Министерския съвет бяха възобновени действията по търсене на възможност за реализация на проекта за АЕЦ „Белене“, съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип. Заявление за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор, съответно интерес за придобиване на миноритарно акционерно участие в проектната компания, могат да подават български или чуждестранни юридически лица, както и обединения от такива.
Повече информация за процедурата е публикувана тук.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красен Станчев, икономист: Проектът за АЕЦ „Белене“ най-вероятно няма да тръгне

Красен Станчев, икономист: Проектът за АЕЦ „Белене“ най-вероятно няма да тръгне

13 Март 2019 | 20:10 | Агенция "Фокус"
София. Проектът за АЕЦ „Белене“ най-вероятно няма да тръгне. Tова каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ основателят на Института за пазарна икономика и преподавател в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ Красен Станчев. Той обясни, че въпреки това се правят всички опити той да тръгне отново със съществено участие на държавата, тоест на българските данъкоплатци, и ако преди сумата е била 600 милиона, то сега няма да бъде такава. „Сега сумата ще отиде на над 12 милиарда евро при всички случаи, тоест около 24 милиарда лева. Така че нещата са много странни. И същите хора, които доведоха до плащането на тези 600 милиона евро към "Газпром", сега управляват този процес. Какво може да се очаква в тази ситуация? Може да се очаква пълно подчинение на българската енергийна система на Русия, поради простия факт, че онова, което трябва да се произведе от една нова централа като „Белене“, ще трябва да се продава на равнището на 11-12 евроцента. Тоест няма да има кой да купува това нещо, което би произвеждала новата централа „Белене“, каза той. Красен Станчев обясни, че проект няма ясно бъдеще. Цената на това, което ще бъде държавно финансиране, ще бъде около два и половина милиарда евро, ако се отчитат и закъснения, и всичко, което трябва да се построи като свързваща инфраструктура, добави икономистът.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красен Станчев, икономист: На около 4 милиарда възлизат авантюрите на страната ни с руските енергийни проекти

Красен Станчев, икономист: На около 4 милиарда възлизат авантюрите на страната ни с руските енергийни проекти

13 Март 2019 | 19:38 | Агенция "Фокус"
София. На около 4 милиарда възлизат авантюрите на страната ни с руските енергийни проекти. Tова каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ основателят на Института за пазарна икономика и преподавател в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ Красен Станчев. „Вероятно два и половина милиарда лева е „Белене“. До момента около 600 милиона е „Турски поток“. Не е ясна съдбата на около 850 милиона, които са предварително финансирани от руска страна, а вероятно и те трябва да бъдат включени. Само от тази сметка разходите възлизат на около 4 милиарда, което е равно на фалита на КТБ“, уточни той.По думите на Красен Станчев карамболът с енергийните проекти е нужен на хората, които ги управляват. Той обясни, че екипът е същия, който подписа анекса, с който бе направено плащането и в момента подготвя следващите два проекта. Българските партньори на „Росатом“ и „Газпром“ все още съществуват като фирми по „Южен поток“ и Бургас- Александруполис, а техните разходи се плащат от българските данъкоплатци. Те плащат и разходите по проекта „Белене“, допълни той. Оборудването на проекта е доставено, но за поддръжката му трябва да се плаща, като разходите за нея възлизат вероятно на 20-30 млн. евро на година, каза още той. Според Станчев е по-добре проектът „Белене“ да бъде спрян и да се приеме, че е провален, доставеното оборудване да се реализира на по-ниска цена, от тази, на която е закупено, а ако не може да се продаде, да се сложи като паметник пред Министерския съвет.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Всички европейски правила са спазени за „Турски поток“, а най-голямата гаранция пред Европа, че един проект ще се случи, е именно това

Министър Теменужка Петкова: Всички европейски правила са спазени за „Турски поток“, а най-голямата гаранция пред Европа, че един проект ще се случи, е именно това

12 Март 2019 | 09:08 | Агенция "Фокус"
София. Всички европейски правила са спазени за „Турски поток“, а най-голямата гаранция пред Европа, че един проект ще се случи, е да бъдат спазвани именно правилата. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова за „Турски поток“ в предаването "Тази сутрин" по бТВ. „По отношение на реализацията на този проект, всички европейски правила са спазени“, каза Петкова и уточни, че е по-удачно проектът да се нарича „Балкански поток“. „Когато някой иска гаранции, говори, че правителството трябва да издейства такива, че ние нямаме гаранции от Брюксел, ще кажа следното: нека си спомним защо беше спрян проектът „Южен поток“. Той беше спрян заради грубо нарушение на първо място на третия либерализационен пакет и на второ място беше спрян поради нарушения в областта на обществените поръчки“, допълни Петкова. „Българският премиер, българското правителство се борят единствено и само за националните интереси“, каза още министърът на енергетиката.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Надявам се в хода на преговорите по АЕЦ „Белене“ в следващите 12 месеца да има добър резултат

Министър Теменужка Петкова: Надявам се в хода на преговорите по АЕЦ „Белене“ в следващите 12 месеца да има добър резултат

12 Март 2019 | 08:41 | Агенция "Фокус"
София. Надявам се в хода на преговорите по АЕЦ „Белене“ в следващите 12 месеца да има един добър резултат. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова за процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене” в „Тази сутрин“ по бТВ. „Предстои да разберем дали ще има АЕЦ „Белене“. Горещо се надявам процедурата да приключи с успех, защото наистина такъв един проект е важен както за България, така и за целия регион“, каза Петкова.
Тя изрази надежда всички компании, които са заявили интерес и на които страната ще изпрати покана със стартиране на процедура за търсене на стратегически инвеститор да потвърдят своя интерес и в рамките на 90 дни след публикуването ѝ да направят заявление за интерес.
Според нея фактът, че до този момент има заявен интерес и са водени разговори с най-голямата китайска ядрена компания, с General Electric и с корейската хидро-атомна корпорация, показват, че има интерес към реализацията на този проект. „Процедурата е достатъчно гъвкава, така че тя ще създаде възможност за водене на преговори с потенциалните стратегически инвеститори, с потенциалните миноритарни инвеститори или с потенциалните желаещи да закупят електрическа енергия на база на дългосрочни договори, така че се надявам в хода на преговорите в следващите 12 месеца да има един добър резултат“, заяви още Петкова. Тя уточни, че срокът е индикативен. „Той започва да тече от датата на публикуване на поканата в официален вестник на ЕС. След публикуване на поканата в Европейския вестник започва да тече първо срока 90-дневния за подаване на заявления и по принцип този индикативен срок, който сме определили в рамките на 12 месеца“, допълни още министърът не енергетика.
Петкова обясни, че блокиращата квота е едно от условията, които защитават в голяма степен националния интерес. „Ние ще имаме възможност да участваме в целия процес както по изграждане, експлоатация и съответно извеждане от експлоатация на ядреното съоръжения“, допълни министърът. Тя уточни, че не е задължително тя да бъде съответно 34%, а може да бъде и по-малък процент.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започва процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“

Започва процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“

11 Март 2019 | 13:03 | Агенция "Фокус"
София. В изпълнение на решения на Народното събрание от 7 юни 2018 г. и на Министерския съвет от 29 юни 2018 г. „Национална електрическа компания“ ЕАД отправя покана за избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ „Белене“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката. В рамките на поканата се дава възможност и за заявяване на интерес за придобиване на миноритарно участие в бъдещата проекта компания, както и/или за закупуване на електрическа енергия от бъдещата електроцентрала. Целта на поканата е да предостави определена информация на страните, които желаят да заявят участие в процедурата.
Българската страна ще участва в проектната компания, екплоатираща АЕЦ „Белене“ с апортна вноска на активите, в това число – лицензираната площадка, наличното оборудване, издадените решения, разрешение, лицензии и други документи, свързани с проекта. В процедурата са заложени редица условия с цел максимална защита на имуществения интерес на българската страна. Българската държава, чрез НЕК ЕАД, си запазва правото на блокираща квота при вземането на решения по определени въпроси от компетентността на общото събрание на акционерите в проектната компания. Предвижда се изграждането на централата да се реализира на пазарен принцип, без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия от държавата и предоставяне на държавни гаранции.
Заявление за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор, съответно интерес за придобиване на миноритарно акционерно участие в проектната компания, могат да подават български или чуждестранни юридически лица, както и обединения от такива. Срокът за получаване на заявления за участие е до 90-ия ден, считано от датата на публикуване на поканата в Официален вестник на Европейския съюз. Индикативният срок за приключване на процедурата е 12 месеца, считано от датата на публикуване на настоящата покана в Официален вестник на ЕК.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Беновска към Данаил Кирилов: Опростете задълженията и на медиите, те са „вероизповеданията“ на гражданите

Беновска към Данаил Кирилов: Опростете задълженията и на медиите, те са „вероизповеданията“ на гражданите

11 Март 2019 | 07:56 | Агенция "Фокус"
София. Данаил Кирилов, ГЕРБ, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Радио К2” и „Канал 3” заяви позиции по следните теми:
Ден за прошка – за какво трябва да поискат прошка политиците
Беновска посрещна госта си Данаил Кирилов с „Прошка да Ви е!“, а той отвърна с „Молим за прошка, простено да Ви е!“. Водещата припомни призива си в коментара - слушателите и зрителите на предаването да споделят в имейл за какво политиците трябва да поискат прошка от гражданите. Кирилов коментира, че има много неща, за които да се иска прошка, но е най-лесно да се обвини представителят, който всъщност е функция на представлявания. „Президентът Радев за какво трябва да ни поиска прошка“, попита Беновска. Кирилов възкликна и се позасмя, защото се е затруднил да отговори, тъй като според него президентът трябва да поиска прошка за комплекс от действия. „За мен революцията е лъжа. Смятам, че внушаването, че крайното решение е вярно, е неистинско, то заблуждава. Праща махалото винаги в една крайност и винаги стабилното положение, уви, се оказва, че е по средата. Трябва да търсим еволюция, вместо революция“ коментира Кирилов. „Еволюционер ли е Борисов, или е революционен“, попита Беновска. „Той е боец, воин, той е генерал. Има огромна сила, но в последните години на политическа работа смятам, че обогати чисто воинското с доста от добродетелите, които са в политиката“, посочи Кирилов. Беновска попита госта си защо не виждаме воинското в поведението му и е готов да отстъпи на всеки протест под прозорците му. „Той е основата, той е базата, той е фундаментът. Всички знаят, че Борисов е силен и като човек, и като принципи и виждания. Да, на базата на тези принципи и виждания, в голяма част от случаите публиката или настроенията се опитват да се прикачат“, отговори Кирилов. Той заяви, че категорично одобрява отстъпчивостта на министър-председателя и лидер на ГЕРБ Борисов, защото партията е народна и трябва да е близко до народа, до сетивността и реактивността на гражданите и да реагира адекватно и на битовите и на пръв поглед несъществени проблеми, защото това е в основата на осъществяването на големите политически принципи. „Корнелия Нинова от „хората“ ли е, до които да бъдете близко? Близко ли сте до нейните идеи, искания? Защо там не сте близко до хората“, попита водещата на „Беновска пита“. „Как да сме близко до Корнелия Нинова? Аз не съм приватизирал на 28 години външнотърговско дружество… смятам, че и 7 - 8 милиона българи също не са били избрани да станат горди собственици“, отговори Кирилов. На въпроса на Беновска как ги избират, Кирилов отговори, че историята може да обясни, но това ще се случи, когато вече няма да има значение и болката ще е преминала. „Виждате с какъв цинизъм се отнесе БСП към нашия проект за промяна в Конституцията по отношение на наказателната давност, свързана с престъпления извършени в приватизацията… даже не беше постигната тяхната норма на лицемерие. Абсолютно го игнорираха. Пуснаха няколко, уж, конституционни твърдения за това, че не може давността да ретроаргира. Въобще се избегна дебатът. Никой не прочете нашите мотиви тогава“, коментира Кирилов. Беновска попита госта си за какво трябва лидерът на БСП да поиска прошка и припомни призива на Цвета Караянчева към Нинова – „Корнелия върни се в народното събрание със здрави нерви и повече разум“. Кирилов отговори, че БСП са възприели поведение „реванш“ и дори на „пълен преврат“ по отношение на принципите на демократичното общество. Според него „радикализацията“ пречи на Нинова да възприема.
Законът за вероизповеданието; „Амнистиране“ и на медиите и задълженията им – възможно ли е?; Комисията по финансов надзор
„Вие отново станахте черната овца. Даже Ви обвиниха, някои анализатори, че гласуването на първо четене на закона за вероизповеданието е станало и с подкрепата на БСП, които не са влезли в залата. Защо решихте да опростите 8 милиона лева на мюфтийството? Нека само да подчертая, че направих опит да поканя и представители на ДПС, но мисля, че бяха обективно заети със свои изяви по региони“, попита Беновска. Кирилов отговори, че правната комисия е участвала в този дебат на ниво работна група и то само в частите, в които са били поканени. „Принципът, който е установен е равенство. Вие казвате – да опростите на конкретно вероизповедание. Ако заровим в историята, ще излязат много факти и обстоятелства, за които не се говори. Нека хипотетично говорим – ако Вие си подавате редовно декларацията и обявявате задълженията си, но казвате „аз нямам средства да платя“, а аз не съм вършил тази работа и не смятам, че съм задължен или не съм задължен в този размер“, коментира Кирилов, а Беновска подчерта, че има закон и няма как да не е задължен. Кирилов веднага попита в кой класификатор на свободните професии попада „проповедник“. „Това, което е защитено, е равнопоставеността. Никъде не се казва само на тези се прави такава отстъпка, въпреки че аз бих спорил и по този въпрос. Искате ли на всички вероизповедания да се направи осигурителна и данъчна ревизия и да се види какво са действителните задължения? Не правя предложение, защото законодателят е приел друг принцип и е казал на всички, за да могат да започнат на чисто, поставяме една равна черта“, обясни Кирилов. „Един неспецифичен случаи медиите – медии, които са си внесли също своите осигуровки, декларирали са ги, както мюфтийството надлежно – не ми отговаряйте, че медиите са бизнес, защото медиите има и мисия и също като вероизповеданието са подложени на чуждо въздействие. Знаете какво направи Сорос, за да ограничи това въздействие в Унгария. Знаете, имаме примери – чужди собственици на радиа, телевизии, сайтове, вестници до скоро имаше, финансирани от Америка за България – изданията на Прокопиев. Ще предложите ли подобен подход и към медиите – амнистирайте ги“, коментира Беновска. Кирилов отговори, че на теория е възможно, но религиите осъществяват една конституционна ценност, която не е с комерсиална цел, а медиите са демокрацията на религията, на свободата на словото, на друга ценност. Гостът продължи, че контрааргумент е купуването и слагането на всички медии на „хранилка“ и въпросът ще е - има ли свобода на словото в този случай. Беновска от своя страна припомни, че за кръщенета, за сватбени церемонии, за погребални ритуали, за свещички и други се плаща и попита това не е ли търговска дейност, и добави, че не се издава касова бележка за всичко това. Кирилов обясни, че се издават кръщелен документ, например, в някои случаи се издава и ордер за платените средства. Беновска подчерта, че има закон за прозрачността на средствата, с които се финансират медиите, с който ще се улеснят и задълженията към НАП. Кирилов коментира, че медиите също плащат данъци и осигуровки, но Беновска го прекъсна и попита какво се прави в случай, че някоя медия има нужда от „амнистиране“. Кирилов отговори, че такава мярка може да се приложи равно, но правната комисия е правила предложение за осветляване на средствата на съдийските организации, но никакви последващи действия не са били предприети. На финала Беновска попита Кирилов какво се случва с Комисията по финансов надзор. Гостът отговори, че са приели прави за публичен подбор, но не може да каже актуални данни дали са се появили кандидатите, и внесени ли са книжа и документи, но всеки може да провери на сайта на Народното събрание.
Така завърши разговорът между Данаил Кирилов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Радио К2” и „Канал 3” на 10-ти март 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Беновска към министър Караниколов: Русия, игнорира ни от „Турски поток“, заради „Лукойл“ и Закона за горивата? Караниколов: Не са свързани

Беновска към министър Караниколов: Русия, игнорира ни от „Турски поток“, заради „Лукойл“ и Закона за горивата? Караниколов: Не са свързани

11 Март 2019 | 07:46 | Агенция "Фокус"
София. Емил Караниколов, министър на икономиката, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ заяви позиции на следните теми:
Купуването на Нова телевизия от Кирил Домусчиев
Илиана Беновска посрещна госта си Емил Караниколов в студиото, които й поиска прошка. Тя направи същото и каза „Нека по-малко да искаме прошка, по-малко да сме виновни.“ Първият й въпрос към министъра на икономиката беше дали е инвестиция покупката на Нова телевизия от Кирил Домусчиев. Емил Караниколов каза, че не дели инвестициите на чуждестранни и български, на големи и на малки и припомни, че това е казал и на наградите за Инвеститор на годината. Той се радва и на най-малките инвестиции. Според него инвестициите означават доверие в България и по-високи доходи за българските граждани. Беновска каза, че е задала този въпрос, за да направят не само икономически, но логистичен български анализ кои инвестиции за важни за България, а не само, за да вкара фигура като Кирил Домусчиев, който предизвиква обществен интерес. Тя каза, че се оформя обществено мнение, че пробългарското трябва да вземе връх и купуването на Нова телевизия от българин е пробългарски акт.
Емил Караниколов каза, че при купуването на Нова телевизия няма значение дали ще е български или чуждестранен инвеститор. Важното е това да остане обективна телевизия и пожела да запази постигнатото през годините, в които е съществувала. По темата той каза, че всички медии са обективни, въпросът е какъв им е мирогледа, същото е и при партиите. Беновска се засмя и предложи, ако всички медии са обективни да направят един обективен анализ колко обективни са политическите партии.
Икономически ръст в България
Тя припомни, че БСП обвинява Караниколов, че сме на дъното на инвестициите и попита, дали, в такъв случай може да каза, че партиите са обективни. Министърът на икономиката обясни, че икономическият ръст в страната ни е над средния за Европейския съюз и е убеден във високите резултати и за тази година. Той припомни, че безработицата в България достига нива, които никога не е имало и скоро ще бъде под 4 процента.
„Враговете казват, че безработните са напуснали България“, добави Беновска, а гостът й потвърди, че това е така и българи излизат в чужбина, защото там има по-висок стандарт. Въпреки това в IT-сектора вече няма разлика и заплатите в България са такива, каквито са и в ЕС. Той заяви, че има много работа и трябва да се инвестира в образование, защото ако имаме подходящото образование, инвеститорите ще търсят България и доходите ще се подобряват. „Това ни е на нас основен приоритет – образование и наука, за да имаме икономика, която да може да отговори на всичко“ добави Караниколов.
Професионалното и дуалното образование
Илиана Беновска попита Караниколов, като министър на икономиката и патрон на това обезпечаване на бизнеса ,чрез дуално и професионално образование, какви лостове има да даде тласък на младите хора да търсят добрите страни на образованието в занаят, отколкото да се записват за висшисти с тройки да учат право. Гостът припомни, че преди няколко години е било модерно да си юрист, финансист, икономист, а водещата попита дали не е обидно да влезеш с тройка. Караниколов заяви, че това е друго, когато те пускат и отговаряш на изпитите, защото човек гони амбициите си.
„Как да направим привлекателен труда на онзи човек, който има занаят в енергетиката, в минната промишленост, в леката промишленост, в хранително-вкусовата промишленост?“, попита Беновска, а според министъра е трудно правителството да направи един труд привлекателен, ако човек не иска да го работи и не му харесва, няма кой друг да го убеди. Той допълни: „Министърът на икономиката не е лост. Основен приоритет на цялото правителство е образованието.“ и припомни, че е имало повече средства за образование миналата година, тази година също, а оперативните програми дават възможност за иновации и наука. Караниколов каза, че задачата на Министерство на икономиката, както и на Министерство на образованието и Министерство на труда и социалната политика е да създадат необходимата среда. Той допълни, че вече се подготвя образователна карта, работи се тясно с бизнеса и в министерството се подготвя наредба, която ще предоставя данни за работодателите, които отговарят на условията да предоставят дуално обучение. Според него това е изключително важно, защото, както е казал на предишно си участие в „Беновска пита“, много от родителите не знаят значението на дуалното образование. Караниколов заяви, че според него не трябва да се нарича дуално обучение, а възможност детето в ученическите си години да влиза в производствена база и да работи, за да излиза със занаят. „Нека след това да става юрист, финансист, не се знае как ще се завърти палачинката, но човек трябва да може да работи и други неща. Тоест това ще е инвестиция в образованието“ заключи министърът.
Илиана Беновска припомни, че и предишният й гост проф. Вълканов е съпричастен към инициативата за човешкото популяризиране на дуалното и професионалното образование, а събеседникът й добави, че професионалното образование в България отдавна го е имало, просто е забравено. Водещата се съгласи и каза, че нейното поколение го е закрило, това се е случило по времето на Иван Костов и сега въвеждаме, незнайно защо швейцарски и немски модели, след като сме имали български модел. Емил Караниколов каза, че швейцарският модел е доста успешен и за периода от няколко години, за който е действал 1600 деца са преминали през него, но на нас ни трябва в пъти по-мащабно.
Беновска припомни, че е имало по 30-40 хиляди образоващи се на година, когато е имало технически училища. Министърът на икономиката каза, че това трябва да се върне и трябва да се покаже на родителите и на децата как изглеждат отвътре предприятията. Беновска допълни, че това трябва да бъде направено човешки и разбираемо и сподели, че си е позволила да пусне част от песента на инициативата на проф. Вълканов, който ще бъде домакин на първото събитие, на което Караниколов ще бъде един от патроните. Министърът благодари за това и каза, че за него ще бъде изключителна чест. „Трябва тези хора да разберат, и родителите, и децата, че ако учиш, ти знаеш и можеш, от което си гарантираш доходи, които ти позволяват да си решиш всякакви проблеми и да се чувстваш щастлив.“ каза Илиана Беновска и допълни, че е искала да избегне думата богат, а гостът каза, че човек може да бъде богат и без да има много пари. Като важно Емил Караниколов открои, че с уменията, които се придобиват от дуалното и професионално образование, човек може да има среден доход за Европа. Той не знае дали това ще спре младите българи да напускат страната ни и да се опитват да се реализират в чужбина, но трябва да бъде създадена такава среда.
Развитието на индустриалните зони
„В тази връзка нека да Ви попитам как върви развитието на индустриалните зони?“, каза Беновска и припомни, че това е другият приоритет на правителството, освен образованието. „Аз благодаря за това, лично за Министерство на икономиката индустриалните зони наистина са приоритет.“ каза гостът. Емил Караниколов благодари на работещите в зоните и на мениджърския екип, защото Национална компания индустриални зони е успяла за първи път за миналата година да излезе на печалба. Беновска отбеляза, че това е новина от преди две-три седмици, а министърът каза, че за него това е изключително важно. „Реално в момента има реални инвестиции за 550 милиона лева, около 2700 работни места. В момента предоговаряме за още 170 милиона лева инвестиции и за още около 1000 - 1500 работни места, но това са в индустриални зони, които са държавни“ заяви Емил Караниколов и обърна внимание, че има много частни индустриални зони. Той даде пример с Пловдив, където се развиват много добре и има страхотен интерес към индустриалните зони в България. „В момента правителството работим да обособим тези индустриални зони.“ допълни министърът.
Беновска попита дали правителството отделя средства да се усъвършенства инфраструктурата и да се създадат производствени мощности. Стана ясно, че към момента се инвестират собствени средства. Ако един инвеститор обаче мине през сертификация клас А или Б, тогава държавата отговаря с насърчителни мерки като изграждане на съпътстваща инфраструктура, възстановяване на разходи за социални осигуровки за една или две години, възстановяване на до 25% за обучение на новоназначени кадри. Емил Караниколов каза, че в момента се работи, ако има възможност за следващия програмен период, освен парите, които правителството и компанията инвестират в инфраструктура, да можем да бъдем и като бенефициент на европейски проекти, за да може наистина да се инвестира в индустриалните зони. Той заяви, че се обмисля да се направят центрове за преквалификация, за обучение на кадри, каквито са необходими в зоната и ще бъдат съвместно с учебните заведения и висшите училища в тези региони. Илиана Беновска попита дали имат прогнозни разчети как ще се отрази това на растежа на БВП. „До края на мандата на правителството т.е. след 2 години очакваме да са над 130 милиарда“ отговори гостът и допълни, че растежът тази година се очаква да е над 3 процента и се надява, че следващите години също. Водещата стигна до извода, че вървят по заложените прогнози в корелация с международните отношения. Емил Караниколов каза че има неща, които не зависят от тях – отношенията Китай-ЕС, Китай-САЩ, САЩ-ЕС. В отговор на често задаван въпрос дали държавата е готова за нова криза, той заяви, че не само държавата трябва да е готова, а и самият бизнес също. Това е показала кризата преди няколко години, че самият бизнес трябва да е готов да поеме тази криза и според него в България сме си взели поука.
Законът за горивата
Във връзка с големите сили, които гостът спомена, Беновска припомни за визитата на Медведев миналата неделя и каза, че няма толкова да пита за резултати в областта на икономиката и попита за нещо, което се е разиграло зад кулисите. Шефът на „Газпром“ Алексей Милер е казал, че няма ясни договорености дали „Турски поток“ ще мине през България. „Това не е ли отговор на това, което се случи по Закона за горивата?“ попита водещата и поясни, че Газовата асоциация , начело с Валентин Златев, който е и ръководител на Лукойл България тук, т.е. Русия, е бил изключително недоволен от предприетите мерки за „санирането“ на този закон и е дал знак, че напуска КРИБ и ще се опита да продължи по пътя, по който е бил тръгнал законът.
Водещата синтезира въпроса си – Русия не ни ли е даде косвен отговор, че Лукойл е недоволен от развоя по Закона за горивата, чрез несигурността за газовия коридор „Турски поток“? Емил Караниколов отговори, че не може да свърже по никакъв начин двата проекта. България е член на ЕС и е в НАТО и за да мине такъв проект, тя трябва да се съобрази с европейските ценности и право, за да мине всеки един проект като „Турски поток“ или който и да е друг. Беновска добави, че Ангела Меркел в момента не се съобразява за „Северен поток“, а министърът отбеляза, че Меркел не е ЕС и трябва да има решения и правилата на ЕС да се спазват. Караниколов припомни, че българската страна също ясно е заявила това: „За да се случи това, ние трябва да имаме съгласието“, което е казал и Медведев. „От тази гледна точка не мисля, че този проект по някакъв начин е свързан.“ каза министърът, а относно горивата, напомни, че се е създало огромно напрежение между самия бизнес.
Въпреки всичко, към момента имаме действащ закон. Беновска припомни, че проф. Вълканов е бил катализатор на това закона да се усъвършенства, както и Емил Караниколов и помоли събеседника си да каже новите неща около закона. „Кажете новите неща около закона, защото това е като, не знам защо се сетих за Ревизоро, който беше вносител на закона, като мината на Ревизоро, която седи под нашата маса.“ попита Беновска. „Вижте по никакъв начин, аз още един път казвам, не считам, че г-н Емил Димитров е направи. Нещо. Напротив, той иска да има секторен закон. Всички искаме да го има. Въпросът е в разговорите и в обсъжданията.“ отговори Караниколов.
За новите неща Емил Караниколов каза, че в четвъртък за първи път е свикан консултативния съвет по закона и са обсъждали най-важното за съдбата на този закон. Беновска попита дали Петролната и газовата асоциация е била, а министърът потвърди. Той каза, че най-важното, което се очаква тази седмица е Комисията за защита на конкуренцията да излезе със секторния анализ, който се е правил доста дълъг период. Според него трябва много сериозно да се запознаят с този анализ и тогава да се мисли дали ще има изменения в този закон. Водещата каза: „Аз дочух, че в секторния анализ, тука издавам малко тайна ,който Вие в момента може би не искате да говорите за него?“, а Караниколов отговори, че не го е виждал. Беновска каза, че е дочула, че в секторния анализ има неща, които са в подкрепа на мерките, които той е предприел по закона с факти. „Към момента това, което се направи със закона е да се спре влизането в сила на наредбата, да се отсрочи с 6 месеца, което означава, че бизнесът ще има 6 месеца да се подготви за регистрация и да отговаря на условията.“ каза министърът и поясни, че секторният анализ в този сектор обхваща внос, износ, търговия, не само вътре оборота. Затова той смята, че този анализ ще е много ценен за всички в сектора.
Илиана Беновска напомни, че се е оказало, че в сектора няма сътресения и припомни, че Бойко Борисов преди две седмици е показал центъра за наблюдение. Караниколов каза, че това е много хубаво, но трябва да се види секторният анализ.
„Законът, който беше приет обхваща вътре търговията и регистрацията, а системата, която наблюдава обхваща вноса и износа. Според мен този секторен анализ ще обобщи абсолютно всичко и за нас той ще е изключително ценен.“ допълни министърът. Беновска каза, че той прави новина в момента и попита кога другата седмица ще излезе анализът, а министърът каза, че това е решение на Комисията за защита на конкуренцията. Беновска попита дали те са инициатори, а Караниколов отрече и каза, че имат задължение да го качат на страницата си и да го изпратят на ресорните министри, които имат отношение. Водещата попита дали тогава всеки от тези министри ще може да вземе конкретно отношение или консултативния съвет. Караниколов поиска прошка и сподели, че миналата седмица е трябвало да се види с представители на малкия бизнес, които вече са асоциация, които имат готовност да представят нов закон. Беновска каза: „Виждайте ги моля Ви се, аз съм техен застъпник“, а министърът увери, че ще види всеки, независимо кой на кого е застъпник. Той добави: „Аз не казвам, че с този закон всички ще бъдат доволни. Няма такъв закон, който всеки да е доволен, но този закон трябва наистина да създава една конкурентна среда и ясни условия за правене на бизнес.“
Интересът на Саудитска Арабия към България
Беновска припомни, че предстои икономически форум в Саудитска Арабия на 19 и 22 март и каза, че посланикът ни там Димитър Абаджиев е връчил копията от акредитивните си писма на краля и предстои официалното откриване на посолството . „Ще имам честта за първи път в моя мандат да водя над 50 компании“ заяви Караниколов и поясни, че те са от хранително-вкусовата промишленост, IT-сектора, енергетика, строителство и др.
„Големият въпрос – Саудитска Арабия има ли интерес към нас? Малки сме териториално, малки сме пазарно, малки сме инвестиционно, малки сме ресурсно?“ попита водещата.
Министърът каза, че последните 6-7 месеца благодарение на европредседателството и на уменията на премиера да води външна политика, този свят гледа много сериозно на България. „България е стълб на стабилност в региона.“ допълни той и заключи с думите „Ние можем да й бъдем трамплин за целия Европейски съюз.“ Така завърши разговорът между Емил Караниколов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 10 март 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Гергов, БСП: Борисов си е „опекъл работата“ за „Турски поток“, с Нинова нямаме нужда от „забиване на ножове в гърба“

Георги Гергов, БСП: Борисов си е „опекъл работата“ за „Турски поток“, с Нинова нямаме нужда от „забиване на ножове в гърба“

10 Март 2019 | 17:34 | Агенция "Фокус"
София. Борисов си е „опекъл работата“ за „Турски поток“, с Нинова нямаме нужда от „забиване на ножове в гърба“. Това заяви Георги Гергов, председател на БСП-Пловдив област, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3” и „Радио К2:
Илиана Беновска: Разговаряме с лидера на БСП Пловдив – област Георги Гергов след срещата на евродепутатите от БСП, която имаше за цел да отчете тяхната дейност. Г-н Гергов, какво е лицето на БСП сега, днес, преди евроизборите за нов парламент?
Георги Гергов: Както винаги БСП е готова за избори, колкото и да се съмняват нашите опоненти. Вие, видяхте залата, присъствието на хората, духа на хората и ние се готвим за победа. Това е положението.
Илиана Беновска: Как точно смятате да победите Бойко Борисов?
Георги Гергов: Както се побеждава опонент – със средства, които са легитимни и законни.
Илиана Беновска: С числено или идейно превъзходство?
Георги Гергов: Е, при тях не може да се говори за идеи. Извинявай, ГЕРБ е една партия като НДСВ – имаше я, няма я. БСП е друго нещо. Ние сме 130 години партия и си имаме здрави основи и оцеляваме.
Илиана Беновска: Какво значи „имаше я, няма я“? Няма ли го ГЕРБ, вече?
Георги Гергов: НДСВ го няма. То, така беше станало , по същия начин.
Илиана Беновска: Да де, питам за ГЕРБ, ако приложим тази максима „имаше я, няма я“?
Георги Гергов: И това време ще дойде.
Илиана Беновска: Кога?
Георги Гергов: Ще видим. Времето ще покаже, но ние оставаме. БСП оцеляваме. Те ни закриваха, те ни линчуваха през тези години. Както виждаш, БСП има едни резултати, които са почти колкото ГЕРБ, да не кажа, в дадени моменти и дадени области, повече от ГЕРБ.
Илиана Беновска: Като казвате „ние“, Вие къде се намирате в момента в БСП, след като Корнелия Нинова Ви отстрани от Изпълнителното бюро, освен че сте шеф на Пловдив – област?
Георги Гергов: Не е болка за умиралка. Аз се намирам в централното ръководство на партията, член съм на Националния съвет, знам какво трябва да направя и го правя. Какво според теб трябва да се случи на тези избори? БСП Пловдив да спечели и да докаже, че БСП Пловдив е сериозна партийна структура. Така или иначе вече по последните преброявания БСП Пловдив е най-голямата партийна структура в България, повече от софиянци.
Илиана Беновска: Кой е Вашият фаворит на БСП Пловдив за евроизборите?
Георги Гергов: Значи, за моя фаворит, ако говорим е едно, а за фаворит, който спечели номинациите, най-много на този етап, е Сергей Станишев. Елена Йончева е веднага плътно до него, след него. И тя, листата, е широка, голяма, близо 100 кандидати, тъй че няма смисъл да ги цитирам, но това е положението.
Илиана Беновска: А Вашият личен фаворит?
Георги Гергов: Моя личен фаворит го казах на конгреса – Сергей Станишев. И ще се аргументирам защо. Сергей Станишев е човек, който е доказал себе си в годините. Той е европейски политик, доказал, че може и аз вярвам в него. Да, за тези години, в които той е участвал в управлението сигурно има негативи, които в този момент неговите опоненти ги използват. Но, той е най-подготвеният. И е просто смешно да се мисли, че лидер на ПЕС да не е в листата или водач на листата. Тъй, че аз просто следвам логиката. Аз съм всъщност бизнесмен, освен политик и винаги преценявам на коя карта трябва да се заложи и как трябва да се играе. В този момент, ако искаме ние, трябва да заложим на тази карта - Сергей да води листата. Моите опоненти ще кажат „Ние ще загубим изборите, ако сложим Сергей“ да води листата. Тъй ,че ще коментираме след изборите, но много е важно как ще се подреди листата. Много е важно това нещо, от това зависи изходът на изборите. Вие знаете, че като извадиха такъв кандидат за президент, ГЕРБ загубиха изборите.
Илиана Беновска: А, ако следваме Вашето твърдение, че БСП Пловдив е най-голямата по численост и по авторитет организация, това означава ли, че Вие се надявате и на местните избори да излъчите най-сетне кандидат за кмет, който да спечели?
Георги Гергов: Значи, ние винаги сме се старали да излъчваме кандидат за кмет, който да спечели, но това е Пловдив. Пловдив е различен, но в крайна сметка в областта ние винаги сме били на кантар с ГЕРБ, даже в дадени моменти и печелим повече гласове и населени места, и кметства. Тъй, че много е относително, това, какви кандидати ще изкараме на есен на изборите, но това е подготовката – евроизборите. От това ще зависи какво ще се случи на есен, защото ние не сме далеч от логиката на Цветан Цветанов, която той ясно я изрази и го каза – от тук зависи атестацията кой ще номинираме веднага след евроизборите за местните избори. Аз мисля, че този принцип трябва да важи и за нашата партия, а не да гледаме отстрани и да чакаме нещо да се случи, и да си потриваме ръцете, да чакаме да дойде есента, за да ни номинират. Не – тази битка решава следващата битка.
Илиана Беновска: Ако следваме тази логика, в такъв случай, Вие можете ли да ми отговорите ясно на въпроса: загуби ли БСП, че Сергей Станишев вече не е лидер на партията?
Георги Гергов: Не. Това е съвсем различна тема. Значи, Сергей Станишев сам се оттегли, той пое един много сериозен пост в Европа и аз смятам, че БСП дали е загубила, или не е загубила, ние сме съвсем различна партия. Ние не сме лидерска партия. Ако Бойко Борисов не е лидер на ГЕРБ, ми те ги няма.
Илиана Беновска: Сякаш, избягвате името Корнелия Нинова.
Георги Гергов: Не, не избягвам. Ние с Корнелия Нинова каквото е имало да си го кажем, сме си го казали. Държим се партийно и смятам, че няма нужда от забиване на ножове в гърба. Отиваме към избори, това означава бием в една точка, иначе лошо.
Илиана Беновска: Като почетен консул на Русия Вие бяхте един от 8те души, които посрещнаха на живо на самото летище слизането на министър-председателя на Русия Медведев. Как според Вас заслужихте тази чест?
Георги Гергов: Вижте сега, аз съм трети мандат почетен консул на Руската Федерация…
Илиана Беновска: И сте гражданин на Русия.
Георги Гергов: …и съм руски гражданин, и точно с указ на г-н Медведев. Когато точно той ми подписа указа, тогава стана президент. И е нормално да бъда поканен на посрещането на г-н Медведев. Какво да Ви кажа, дано това, което се случва и се говори, да се случи.
Илиана Беновска: Говори се, че няма да се случи Турски поток да мине през нас.
Георги Гергов: Не мисля така.
Илиана Беновска: Алексей Милер, „Газпром“ го заяви доста недвусмислено.
Георги Гергов: Сигурно, така смятат в този момент, но аз мисля, че „Турски поток“ в България може да се строи по друг начин.
Илиана Беновска: Как?
Георги Гергов: С руската държава. Това не е само „Газпром“, има и много други фирми, които могат да изпълнят тази работа и е най-добре така да се случи.
Илиана Беновска: Говори се, че Европа трябва да разреши.
Георги Гергов: Ще разреши Европа. Как мислиш, че Бойко Борисов не си е опекъл работата ли? Не мисля така.
Илиана Беновска: А за „Южен поток“ защо не ни разрешиха? Тогава, Борисов не си ли беше „опекъл работата“?
Георги Гергов: „Южен поток“ беше доста интересна схемата, която не проработи на базата на доста заложени подводни мини. Тъй, че това ще се случи. България ще има и „Белене“, България ще има и „Турски поток“ или „Балкански поток“, или както ще да го наричат. Но, няма Русия да не използва този момент на вариант, в който да не отклонява от „Турски поток“ друга тръба, за да идва надолу. Няма как да не й се случи. Може да отнесе времето, две-три години. Може да не е в мандата на Борисов или на следващите, но това ще се случи, защото е необходимост, реалност. Ние може да имаме газ за нас, но утре може да не достига.
Илиана Беновска: Като човек, „посветен на руската чест“, ако мога така да се изразя, как оценявате, че президента Радев разговаря с шефа на НАТО Столтенберг на английски, но с Медведев не разговаря на руски?
Георги Гергов: Виж сега, този въпрос е за тях.
Илиана Беновска: Кои „тях“?
Георги Гергов: За президента и въобще кой какво говорил, аз не мога да нося отговорност кой на какъв език е говорил.
Илиана Беновска: Питам, защото, надали, е останало незабелязано това за руската страна.
Георги Гергов: Е, много неща са забелязани от руската страна и затова Русия пак продължава да ни подава ръка. Аз не знам, все пак сме важен фактор, за да те да продължават да ни подават ръка Русия.
Илиана Беновска: Добре, благодаря Ви за това интервю. Позволете ми и аз да Ви подам ръка.
Така завърши разговорът между Георги Гергов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3” и „Радио К2” на 10 март 2019 година.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илиана Беновска: Политици, поискайте прошка от хората

Илиана Беновска: Политици, поискайте прошка от хората

10 Март 2019 | 11:59 | Агенция "Фокус"
София. Политици, поискайте прошка от хората! Това заявява журналистът Илиана Беновска в коментара си към днешното издание на предаването „Беновска пита” по Канал 3 и К2, съобщиха от екипа на предаването.
„Обявявам инициатива да посочим кои политици за какво да ни поискат прошка на нас, техните избиратели. Очакваме вашите предложения на мейл benovskapita@gmail.com.
Помечтавам си, днес, политиците да поискат прошка от българите. Дали, ще им я дадем? Ще си проличи на изборите.
Представям си, че прошка ни искат:
Президентът Румен Радев, че 2-ра година не е обединител.
Премиерът Бойко Борисов, че 2-ри мандат отстъпва на протести и удовлетворява капризи в коалиции.
Председателката на БСП Корнелия Нинова, че обезкървява лявата БСП.
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган, че се оттегли от видимата политика.
Председателят на ПЕС Сергей Станишев, че не е достатъчно полезен на БСП и левите избиратели.
Европа, че ни лиши от селско стопанство, ядрена енергетика, Южен, а, може би и Турски поток, че ни държи на изтривалката пред Шенген.
САЩ, че продължават да се отнасят с нас така , както Бойко Борисов го квалифицира 2015-та година: „Както казват американците, в един танц, танго, трябва да има двама партньори, не да ни мъкнат те под мишница и ние да се влачим след тях непрекъснато, а трябва да има равнопоставеност“.
Русия, че не ни прощава, че сме на геополитически и икономически кръстопът, на който България няма регулировчик.
Ден на прошка е. Нека да я поискаме от душа. Нека дадем и прошка от сърце. И, нека, поне, с близките и обичани хора да живеем в хармония.
Аз съм Беновска. И питам”, се посочва още в коментара на Илиана Беновска.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Огнян Златев, ЕК: Комисията няма как да даде гаранция за "Турски поток" през България

Огнян Златев, ЕК: Комисията няма как да даде гаранция за "Турски поток" през България

9 Март 2019 | 14:05 | Агенция "Фокус"
София. ЕК няма как да даде гаранция за "Турски поток" през България. Това каза ръководителят на Представителството на ЕК в България Огнян Златев в предаването „Седмицата“ по Дарик Радио в отговор на въпрос защо ЕК не може да даде гаранции на Русия, че е допустим „Турски поток“ през България. „Комисията подкрепя и насърчава проекти, които са насочени към диверсифициране на източниците на енергия и спазване на правилата на откритост и на честна конкуренция“, заяви той. „Ето защо България подкрепя проекта за газовия хъб „Балкан“, защото представлява платформа, която би предоставила възможност за диверсифицирани доставки на газ от много източници“, изтъкна Огнян Златев. „„Южен поток“ беше спрян от самата на Русия. Те не пожелаха проектът да спазва това, което пише в третия енергиен пакет. Да има възможност да достъп до тръбата на оператори от други държави“, посочи Огнян Златев и допълни, че в „Северен поток“ това е урегулирано.
За Брекзит, Златев коментира: "Ако цитирам почти дословно Тереза Мей от снощната й реч в Гримзби тя каза, че за съжаление единственото сигурно в тази несигурност е неизвестността. Продължаваме да сме в същото състояние от последните няколко месеца. Очакваме да разберем какво желае Великобритания". "Готови сме за всякакъв изход, със или без споразумение. Ако има желание за отлагане или нещо друго, някой трябва да го каже ясно и конкретно. Във вторник, сряда и четвъртък ще има три поредни гласувания в британския парламент. Всички се надяваме от там да дойде някаква яснота", каза още ръководителят на Представителството на ЕК в България.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: В подалите оферти за „Турски поток“ консорциуми участват познати международни компании, следващата седмица ще е ясно имат ли подизпълнители

Министър Теменужка Петкова: В подалите оферти за „Турски поток“ консорциуми участват познати международни компании, следващата седмица ще е ясно имат ли подизпълнители

7 Март 2019 | 18:20 | Агенция "Фокус"
София. За наша радост постъпиха три оферти, от три различни консорциума, с участието на изключително добре познати компании в международното пространство. Участват австрийски, италиански, унгарски компании, както и компания от Саудитска Арабия. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ министърът на енергетиката Теменужка Петкова след отварянето на офертите за участие в изграждането на „Турски поток“ на българска територия. В отговор на въпрос съдържа ли се информация за подизпълнители, тя уточни: „На този етап, броени часове, след като бяха отворени офертите публично не може да стане ясно дали тези консорциуми ще използват подизпълнители. Следващата седмица ще бъде ясно дали те имат подизпълнители и кои са те“. „Вчера беше последният срок, в който можеха да бъдат предоставяни заявления за участие в откритата процедура, съгласно Закона за обществените поръчки, свързана с избора на изпълнител за изграждане, реализация, инженеринг, доставка на материали за разширението на газопреносната инфраструктура, от турско-българската граница до българо-сръбската граница“, обясни Теменужка Петкова. „Ще имаме възможност за избор. Това означава, че обществената поръчка, която „Булгартрансгаз“ обяви е проведена максимално публично, прозрачно, не съдържа критерии, които ограничават възможността за участие на потенциалните кандидати за реализацията на проекта“, изтъкна тя. По думите й това е първата гаранция за това, че България спазва всички правила в областта на обществените поръчки и в третия либерализационен пакет. „Оттук нататък следва процедурата, която законодателството в областта на обществените поръчки, е предвидило. Има назначена комисия, абсолютно публично и прозрачно, която ще направи преглед и оценка на всички постъпили оферти“, поясни енергийният министър. „Ще бъде направен преглед на това дали подадените оферти отговарят на критериите за подбор от страна на „Булгарстрангаз“. Дали като технически параметри компаниите отговарят на съответните изисквания, дали има пропуск по отношение на документацията“, обясни Теменужка Петкова и допълни, че предстои техническа оценка на офертите, а след нея ще бъдат отворени ценовите оферти и ще се направи комплексната оценка и избора на изпълнител. „Тази инфраструктура е изцяло българска. Ще се финансира от „Булгарстрансгаз“. Не трябва да има колебания по отношение на финансирането“, коментира Петкова. Попитана колко би ни струвало, тя уточни: „Обществената поръчка, която към момента е обект на възлагане, е в размер на 2,2 млрд. лева. Отделно от това за компресорните станции, които трябва да бъдат изградени, също ще се проведе обществена поръчка. Цялата стойност на проекта е близо 2,7 млрд. лева“. „При прогнозната стойност на обществената поръчка са направени много сериозни анализ и преглед за разходите, които трябва да бъдат извършени, за да бъде реализиран такъв тип проект“, обяви Теменужка Петкова. Според нея оценката на „Булгартрансгаз“ за прогнозната стойност на обществената поръчка е актуална и съвсем реалистична.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Три са офертите за „Турски поток” на българска територия

Три са офертите за „Турски поток” на българска територия

7 Март 2019 | 17:37 | Агенция "Фокус"
София. Три консорциума подадоха оферти за изграждането на газопровод на територията на България, който може да е част от „Турски поток”. В тях има фирми от Италия, Унгария и Саудитска Арабия, предаде БТВ. Трите оферти бяха отворени пред комисията на публично заседание с председател Камен Манев, зам.- изпълнителен директор на „Булгартрансгаз”. Те са от: ДЗЗД Консорциум – Газово развитие и разширение в България ГРРБ с участници: Консорцио Варна 1 (учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А) и Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л- клон България; Обединение от Industries Fovallalkozo Zrt и Industries-KVV Kivitelezo Zrt; Обединение Консорциум Аркад с участници: Аркад Ей Би Би С.п.А и Аркад Енджиниъринг енд Констръкшънс Къмпъни.
„Тръжната комисия ще работи до края на март, когато се очаква да бъдат отворени и ценовите предложения“, съобщи изпълнителният директор на компанията Владимир Малинов. Цената, която е предвидена от „Булгартрангаз” за изграждането на газопровода, е 2,8 млрд. лв., а самото трасе е с дължина 485 километра.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Христов, СДС: Руският газ е най-евтин за България, но трябва да имаме възможност да се снабдяваме и от други източници

Румен Христов, СДС: Руският газ е най-евтин за България, но трябва да имаме възможност да се снабдяваме и от други източници

6 Март 2019 | 09:01 | Агенция "Фокус"
София. Вчера гледах Румен Петков, който твърди, че руският газ е най-евтин са България- да, но ние трябва да имаме възможност да се снабдяваме и от други източници, за да може когато монополистът реши да вдигне цената, ние да му кажем, че ще си вземем египетски или кипърски газ. Това каза лидерът на СДС Румен Христов в предаването „Сутрешен блок“ по БНТ. В отговор на въпрос какъв е личният му прочит на визитата на руския премиер Дмитрий Медведев и дали вижда знак, че тя се случи ден след Националния празник 3 март, лидерът на СДС посочи: „Дипломатите ще кажат дали има някаква идея за това да се дойде на 4, а не на 3 март. Доколкото знам беше коментирано, че ще бъде поканен президентът Путин, той не дойде. Миналата година беше патриархът, тази година премиерът“. „Появата на който и да е премиер в България е нещо добро от гледна точка на взаимноизгодното сътрудничество. Надявам се това наистина да бъде такова“, коментира Румен Христов. Той посочи, че политиката на Русия е имперска и тя защитава интересите си. Според него въпросът е как България защитава своите. „Нямам отговор на въпроса как ще намерим пари да построим тръбопровода в Северна България. Друг е въпросът, че имаме изграден такъв, който се освобождава и може да се използва“, заяви лидерът на СДС. „Без да съм специалист, чувам какво говорят специалистите. Не можем да намерим малко средства, за да довършим интерконекторната връзка повече от 10 години, за да осигурим някаква диверсификация“, каза още Румен Христов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Не можем да отговорим ясно ЕК подкрепя ли „Турски поток“, което не говори добре за правителството

Румен Петков, АБВ: Не можем да отговорим ясно ЕК подкрепя ли „Турски поток“, което не говори добре за правителството

6 Март 2019 | 08:48 | Агенция "Фокус"
София. Чудим се как руска газ ще дойде от Турция през „Турски поток“ и дали ще стане. Не можем да дадем ясен и смислен отговор ЕК подкрепя ли този проект или не, което не говори добре за правителството и институциите. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков в предаването „Сутрешен блок“ по БНТ. „Решихме да инвестираме в частен терминал в Гърция, вместо да работим с гръцката държава и държавния им терминал, ако евентуално имаме добра цена на втечнен газ“, посочи той. „Това са серия от въпроси, на които правителството няма отговори“, коментира Румен Петков. В отговор на въпрос какъв е личният му прочит на визитата на руския премиер Дмитрий Медведев и дали вижда знак, че тя се случи ден след Националния празник 3 март, лидерът на АБВ заяви: „Важно е, че имаме посещение от такова високо ниво от руска страна и че се коментират стратегически за България проекти. Проблем е, че не бяхме достатъчно добре подготвени“. „Когато президентът Путин гостува в България бяха подписани 9 стратегически документа“, припомни Румен Петков. „Днес премиерът Медведев пита каква е позицията на ЕК по „Турски поток“. Оставям настрани какви провали имаме в енергетиката“, посочи той и даде примери със „Син поток“ и „Южен поток“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Огнян Минчев: Енергийната зависимост от Русия превръща България в заложник в отношенията между Москва и Запада

Проф. Огнян Минчев: Енергийната зависимост от Русия превръща България в заложник в отношенията между Москва и Запада

5 Март 2019 | 20:25 | Агенция "Фокус"
София. Енергийната зависимост от Русия превръща България в заложник в отношенията между Москва и Запада. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Огнян Минчев относно реализацията на проектите АЕЦ „Белене“ и „Турски поток“ и руското участие в тях. „Осъществяването на тези руски енергийни проекти, предвид цялостната руска стратегия за енергийна монополизация на доставките, особено към страна като България, която е под твърде тежък монопол на руски доставки в сферата на енергетиката, ще има стратегически последствия за повишаване на пряката зависимост на България от Русия, в такъв стратегически отрасъл, какъвто е енергетиката, в условията на непрекъснато нарастващото напрежение между Русия и Европа, Русия и Атлантическия свят, вследствие на агресията към Крим и Украйна и инвазивната политика на дестабилизация на Русия спрямо Източна Европа“, обясни политологът.
Според Огнян Минчев ползите, които България би инкасирала от АЕЦ „Белене“ и „Турски поток“, не са дефинирани. Трябва да има ясна картина за това, по какъв начин транзитни такси от „Турски поток“ ще доведат до изплащането на инвестицията и съответно – до печалба от транзитирането на газ.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Огнян Минчев, политолог: Визитата на руския премиер Дмитрий Медведев у нас не даде конкретни резултати

Проф. Огнян Минчев, политолог: Визитата на руския премиер Дмитрий Медведев у нас не даде конкретни резултати

5 Март 2019 | 18:49 | Агенция "Фокус"
София. Визитата на руския премиер Дмитрий Медведев у нас не даде конкретни резултати. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът Проф. Огнян Минчев. Той допълни, че освен срещата, свързана с развитието на туризма, всички останали дискутирани теми не са довели до подписването на документи между двете страни. Станала е размяна на мнения, но без документи за споразумение, каза още той. Огнян Минчев обърна внимание на разминаването на позициите по „Турски поток“ между България и Руската федерация. Премиерът Бойко Борисов твърди, че газопровода „Турски поток“ ще бъде един от източниците за захранване на бъдещия газов хъб „Балкан“, докато от „Газпром“ заявяват, че не са предвиждали снабдяване на хъба. За Русия „Турски поток“ през България е проект за транзитиране на газ по посока Сърбия – Унгария, а не за създаване на газоразпределителен център в самата България, каза още Огнян Минчев.„Разговорите по тези въпроси са на доста предварително равнище и голяма част от съпътстващите проблеми, като например: ще продължи ли преноса на газ през газопреносната мрежа на Украйна, Румъния и България, какво ще бъде съотношението между „Турски поток“ и тази мрежа – Хъб „Балкан“, са теми, които може да са били обект на дискусия, но не са довели до някакво споразумение, което да бъде огласено“, каза политологът. Що се отнася за АЕЦ „Белене“ Огнян Минчев заяви, че въпреки заявлението на руския премиер Медведев за желанието на Русия да участва като инвеститор, нищо не е споменато за условията, при които проектът трябва да се реализира. Позицията на българското правителство е, че който и да инвестира в проекта, трябва да го направи без гаранция от българска страна, но Медведев не уточни дали Русия е съгласна с това условие, обобщи политологът.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Бяхме неподготвени за посещението на Медведев, тъй като имаше очаквания за по-категорична позиция от страна на ЕК за газопреносната мрежа

Румен Петков, АБВ: Бяхме неподготвени за посещението на Медведев, тъй като имаше очаквания за по-категорична позиция от страна на ЕК за газопреносната мрежа

5 Март 2019 | 17:50 | Агенция "Фокус"
София. Бяхме неподготвени за посещението на Медведев, тъй като имаше очаквания за по-категорична позиция от страна на Европейската комисия за газопреносната мрежа. Това каза председателят на АБВ Румен Петков в интервю за предаването „Лице в лице“ по бТВ.
„За приключилото посещение на Медведев трябва да отбележим, че това е добра стъпка след 10-годишно прекъсване на взаимоотношенията между изпълнителната власт на двете държави. Мисля, че ние бяхме неподготвени, защото стана очевидно, че има очаквания за по-ясна и категорична позиция отстрана на ЕК за газопреносната мрежа“, заяви Петков.
Той посочи, че България има няколко много големи провала в енергетиката. „Трябва да се върнем назад и да видим провалите в енергетиката ни – ние пропуснахме „Син поток“ и загубихме милиарди, пропуснахме „Южен поток“ и сега се борим за „Турски поток“. А вече минимум 30% от трансфера сме ги загубили – това са 5 млрд. куб. м., които си остават в Турция“, посочи Петков.
Лидерът на АБВ коментира, че България не е успяла да убеди премиера на Русия, че има категорично подкрепата на Европейската комисия за изграждането на проекта „Турски поток“. „Според мен правителството пропусна да се бори за пряка доставка на руски газ, защото това би било по-евтино за Европа. Това е бъдещето, ако искаме да гарантираме добра цена“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП настоява правителството да поиска и получи от ЕК гаранциите, които руската страна очаква за „Турски поток“ (ОБЗОР)

БСП настоява правителството да поиска и получи от ЕК гаранциите, които руската страна очаква за „Турски поток“ (ОБЗОР)

5 Март 2019 | 17:47 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев бе на визита у нас в понеделник и вторник. Той се срещна с министър-председателя Бойко Борисов и президента Румен Радев. Подписани бяха и редица двустранни документи. Теми на разговорите бяха енергийните проекти и двустранните отношения, като новината от визитата е, че Русия иска гаранции от Европейската комисия за бъдещето на "Турски поток". Петата визита на руски премиер или президент за последните 30 години и втората поред на Дмитрий Медведев у нас бе тема на редовната пресконференция на „Позитано“ 20 във вторник.
БСП оцени високо и положително визитата на руския премиер. Позицията на партията бе изразена от лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя изтълкува посещението като стъпка за диалог и подобряване на отношенията между Русия и България. Нинова изтъкна, че за БСП е в интерес на България да имаме двустранен диалог и възстановяване на икономическите отношения с Русия. Корнелия Нинова посочи, че по енергийните проекти позицията на БСП винаги е била ясна. Тя припомни, че партията винаги е смятала, че България има нужда от АЕЦ „Белене“ и от „Южен поток“ преди да бъде спрян. Нинова отчете, че премиерът Борисов е претърпял развитие по тези теми и от първоначалната оценка за „гьол“, вече приема АЕЦ „Белене“ като стратегически проект за България. Тя разкритикува трите кабинета на Бойко Борисов и подчерта, че те са загубили много възможности през тези години. „От срещата стана ясно, че руската страна няма да се ангажира с проекта „Турски поток“ през България“, докато не получи гаранции от ЕК. Затова имаме въпроси към правителството на България. Поискало ли е такива гаранции? Ако да, получило ли ги е? Ако не, защо не ги е поискало и какви стъпки ще предприеме оттук нататък да получи тези гаранции от ЕК, за да може да стартира целият процес? Иначе би изглеждало, че правителството на България е само на етап добри пожелания, предизборен пиар преди европейските избори и нищо конкретно. Оттук нататък на ход е премиерът Борисов. ЕС се управлява от неговите партньори. Искаме той да отправи към ЕК питане за гаранции и да ги получи в интерес на България и на стратегическите ни проекти. Сега той е на ход. По втората тема – хъб „Балкан“ и тук са имали нашата подкрепа и положително мнение“, каза Нинова. Тя посочи, че от ТАСС е изтекла информация, че „Газпром“ заявява, че не планира да участва в проекта газов хъб „Балкан“ в България.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, "Атака": Този път да не допуснем външен пръст да спре газовия поток и АЕЦ „Белене“

Волен Сидеров, "Атака": Този път да не допуснем външен пръст да спре газовия поток и АЕЦ „Белене“

5 Март 2019 | 15:01 | Агенция "Фокус"
София. Този път не трябва да допуснем външен пръст да спре газовия поток и АЕЦ „Белене“. Това заяви пред журналисти Волен Сидеров след срещата с руския премиер Дмитрий Медведев в Народното събрание, съобщиха от пресцентъра на ПП "Атака".
Сидеров определи Медведев като изключително интелигентен и проницателен човек. По време на разговора руският премиер е коментирал по ироничен и дипломатичен начин, че България се е отказала преди години от „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“. Партия АТАКА винаги е подкрепяла тези важни за страната ни проекти, но те бяха провалени с външна намеса. Ако бяха осъществени, брутният вътрешен продукт щеше да е скочил с 20%, а икономическият ръст на България да е поне двоен.
„Не знам как ще завършат преговорите. Като част от управляващото мнозинство в парламента ще направя всичко възможно, за да се реализират проектите. „Турски поток“ да минава през България, а не през Гърция.
Според мен Ципрас беше в Москва, за да осигури преминаването на газовия път през Гърция, което означава България да бъде пренебрегната отново.
Ако ние извоюваме „Турски поток“ да минава през България, това ще е все пак някакъв вариант на „Южен поток“, изгоден за нас, и ставаме стратегически много по-важна държава. Дано някой външен пръст отново не се намеси да го спре”, заяви Сидеров и добави: „Вярвам, че днес имаме правителство и премиер, които водят по-балансирана политика и ще удържат националния интерес”.
„България да се еманципира и да започне да гледа интереса си. Да паднат тези нелепи санкции на ЕС срещу Русия и да се нормализират икономическите ни отношения, за което аз работя”, коментира още Сидеров.
Той е категоричен, че ако АТАКА има представител в Европарламента, ще работи именно за това – да паднат санкциите срещу Русия и отношенията Европа – Руската федерация да бъдат нормализирани.
На въпрос за посещението на Столтенберг у нас Сидеров коментира: „Чувам и разбирам по неформален начин за някакви амбиции на НАТО, сещайте се САЩ, да станем едва ли не фронт срещу Русия, т.е. тук да бъдат разположени ракетни установки, дори и с ядрени глави, както вече публично поиска лобистът на НАТО у нас Соломон Паси. Моят съвет към правителството е да бъде много внимателно към всички предложения”, подчерта Сидеров.
В заключение той заяви, че България трябва да развива отношения с Русия, защото е изгодно за нас. „Въпросът е да престанем да се плашим с Русия като с Торбалан. Да започнем да действаме разумно. Няма какво да си правим илюзии, друг не може да построи АЕЦ „Белене“, освен руския концерн „Росатом“. Такава същата започва да се строи в Унгария, която е член на НАТО и ЕС, така че няма нищо страшно”, завърши пред медиите Сидеров.
При изпращането на Медведев Сидеров прати лични поздрави на президента Путин.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Очакваме от правителството не пиар ефекти и приказки, а да поиска и получи от ЕК гаранциите, които руската страна очаква за „Турски поток“

Корнелия Нинова, БСП: Очакваме от правителството не пиар ефекти и приказки, а да поиска и получи от ЕК гаранциите, които руската страна очаква за „Турски поток“

5 Март 2019 | 14:15 | Агенция "Фокус"
София. Очакваме от правителството не пиар ефекти и приказки, а да поиска и да получи от ЕК гаранциите, които руската страна очаква за „Турски поток“. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция във връзка с визитата на руския премиер Дмитрий Медведев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„От срещата стана ясно, че руската страна няма да се ангажира с проекта „Турски поток през България“, докато не получи гаранции от ЕК. Затова имаме въпроси към правителството на България. Поискало ли е такива гаранции? Ако да, получило ли ги е? Ако не, защо не ги е поискало и какви стъпки ще предприеме оттук нататък да получи тези гаранции от ЕК, за да може да стартира целия процес? Иначе би изглеждало, че правителството на България е само на етап добри пожелания, предизборен пиар преди европейските избори и нищо конкретно. От тук нататък на ход е премиерът Борисов. ЕС се управлява от неговите партньори. Искаме той да отправи към ЕК питане за гаранции и да ги получи в интерес на България и на стратегическите ни проекти. Сега той е на ход. По втората тема – хъб „Балкан“ и тук са имали нашата подкрепа и положително мнение“, каза Нинова. Тя посочи, че току-що от Агенция „ТАСС“ е изтекла информация, че „Газпром“ е заявил, че не планира да участва в проекта газов хъб „Балкан“ в България.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Оценяваме много високо и положително визитата на руския премиер Медведев в България

Корнелия Нинова, БСП: Оценяваме много високо и положително визитата на руския премиер Медведев в България

5 Март 2019 | 14:10 | Агенция "Фокус"
София. Оценяваме много високо и положително визитата на руския премиер Медведев в България. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на Нинова това е стъпка за диалог и подобряване на отношенията между нашите две страни. „По енергийните проекти, които бяха основни тема на обсъждания, позицията на БСП винаги е била ясна. България има нужда от тях – и от АЕЦ „Белене“, и от „Южен поток“ преди да бъде спрян“, каза още Нинова. По думите ѝ е добре, че премиерът Борисов е претърпял развитие по тези теми и от първоначалната оценка за „гьол“, вече приема АЕЦ „Белене“ като стратегически проект за България. „Правителствата на Борисов загубиха много възможности през тези години“, допълни Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Атака“: Дано някой външен пръст не се намеси да спре „Турски поток“

Волен Сидеров, „Атака“: Дано някой външен пръст не се намеси да спре „Турски поток“

5 Март 2019 | 11:53 | Агенция "Фокус"
София. Дано някой външен пръст отново не се намеси да спре „Турски поток“, дано да удържим. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на „Атака“ Волен Сидеров след среща с руския премиер Дмитрий Медведев с участието на ръководството на Групата за приятелство с Русия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вярвам, че днес имаме премиер, който води по-балансирана политика от предишни такива, ще удържи националния интерес и ще даде уверенията за това „Турски поток“ да бъде гарантиран. Премиерът Бойко Борисов има искрено желание да се постигне договореност. Вярвам, че той не само има желание, разбира, осъзнава, а и работи за реализацията на проектите „Турски поток“ и АЕЦ „Белене““, заяви той. „Намесата отвън в каква степен ще бъде и до колко ще удържи е въпрос на устойчивост“, коментира Сидеров. „Зам.-държавният секретар на САЩ дойде и небрежно подхвърли нещо против това „Турски поток“ да минава през България отново. Надявам се този път това да бъде просто подметнато изречение, да не се вземе толкова сериозно, да не спре двата важни проекта“, посочи лидерът на „Атака“. „Досега не съм се срещал с премиера Дмитрий Медведев. За мен това е човек, който е изключително интелигентен, проницателен, точен. Той коментира дори с лека ирония това, че България се отказа от важни проекти, изгодни и за нас. Имам предвид главно „Южен поток“, а и АЕЦ „Белене““, каза Волен Сидеров. „„Атака“ винаги е подкрепяла тези проекти. И единият, и другият бяха провалени поради външна намеса“, изтъкна той. „Дмитрий Медведев го загатна в разговора, деликатно и дипломатично. Каза, че е добре тези решения да се взимат без толкова външна намеса“, коментира лидерът на „Атака“. „Не знам как ще завършат преговорите. Като част от управляващото мнозинство ще направя, каквото е възможно за реализирането „Турски поток“, той да минава през България, а не през Гърция, каквато възможност има“, обяви Сидеров. Според него, ако извоюваме „Турски поток“ да преминава през България това ще бъде някакъв вариант на „Южен поток“ и е изгоден е за нас, защото ставаме стратегически много по-важна държава. По думите на Сидеров, ако АЕЦ „Белене“ работеше БВП на България сигурно щеше да скочи с 20%, а икономическият ръст с 3-5%. „Ако „Южен поток“ беше направен икономическият ръст на България щеше да бъде двоен, даже повече“, изтъкна той. „Работя за нормализирането на икономическите отношения с Русия и бих работил във всяка една функция. Ако „Атака“ има представител в европарламента, той ще работи за това да паднат санкциите срещу Русия, а отношенията между ЕС и Руската федерация да бъдат нормализирани“, подчерта лидерът на „Атака“. В отговор на въпрос вижда ли връзка между посещението на генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и руския премиер Медведев, той посочи: „Обикновено тези посещения се планират много време, особено на руския премиер. Те са съпроводени с тежки делегации. Едва ли са се гонили, за да съвпаднат“. „В посещението на Столтенберг има неизяснени моменти- какво точно иска НАТО от нас. Чувам и разбирам по неформален начин за някакви амбиции на НАТО ние да станем фронт, разбираме САЩ, срещу Русия. Тук да бъдат разположени оръжия, сега имаме само радарни съоръжения“, каза още Сидеров.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„България се държи за тръбата“ – коментари в руските медии за посещението на Дмитрий Медведев в страната (Агенция „Фокус“)

„България се държи за тръбата“ – коментари в руските медии за посещението на Дмитрий Медведев в страната (Агенция „Фокус“)

5 Март 2019 | 11:52 | Агенция "Фокус"
София/Москва. Двудневното официално посещение на министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев в София – първото по рода си на подобно ниво от дълги години насам – бе широко отразено в руските медии, които не пропуснаха да отбележат, че „България се държи за тръбата“.
Водещите средства за масова информация в Русия поставят акцента от визитата на Медведев върху сътрудничеството в енергийната сфера и преди всичко – върху продължаването на газопровода „Турски поток“ през територията на България. Част от медиите се фокусират също върху българо-руското сътрудничество в областта на туризма. Агенция „Фокус“ представя някои от по-интересните коментари в руските медии:„Като част от руско-българските преговори, които се състояха на 4 март в София, премиерите на двете страни Дмитрий Медведев и Бойко Борисов отбелязаха значително забавяне на търговския оборот от предишните обеми - поради европейските санкции и руското ембарго върху храните. Страните се надяват да наваксат загубата, като подновят работата на междуправителствената комисия за търговско-икономическо сътрудничество, замразена за три години. В София беше обсъдена и енергийната програма, но преговорите не донесоха видими резултати: с оглед съдбата на „Южен поток“, Русия очаква гаранции от Европейската комисия, за да продължи диалога за преминаване на „Турския поток“ през България“, обобщават в редакцията на вестник „Коммерсант“ в статия, озаглавена „България се държи за тръбата“.
„На 4 март министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев пристигна за първи път на посещение в България, за да проведе преговори преди всичко за търговско-икономическото сътрудничество между Москва и София. Данните за 2018 г. в това отношение са все още скромни“, отбелязва вестникът, като привежда информация за обема на стокообмена между България и Русия.
Руският износ, 75% от който е енергиен, е нараснал само с 1,6% (до 2,9 млрд. долара), вносът (главно машини и фармацевтични продукти) е намалял с 4,4% (до 525 млн. долара). „Санкциите на ЕС и руските ограничения за храните продължават да имат отрицателно въздействие върху двустранната търговия - България оценява щетите си от тях на 150 милиона евро", отбеляза руското правителство в преговорите. Дмитрий Медведев изрази надежда, че неотдавнашното възобновяване на дейността (след тригодишна пауза) на руско-българската междуправителствена комисия по търговско, икономическо и научно-техническо сътрудничество ще подпомогне връщането към предходната динамика.
„Приоритет в отношенията е енергетиката, особено за българската страна: Русия е единственият доставчик на газ, който ежегодно осигурява около 3 млрд. куб. м (собственото производство на България е не повече от 100-150 млн. куб. м). Най-големият проект в областта е „Турски поток“, който се появи вместо „Южен поток“ след отмяната на проекта през 2014 г.“, пише „Коммерсант“, като същевременно припомня за съдбата на последния посочен в текста проект.
„След обсъждането на проекта не бе разпространена никаква по-конкретна информация. Дмитрий Медведев просто припомни позицията на руската страна по този въпрос: „Ще можем да говорим за по-нататъшни стъпки, когато Европейската комисия може да предостави надеждни гаранции, че бъдещето на този проект няма да се срине и няма да бъде възпрепятстван”, цитира изданието думите на лидера на кабинета в Москва.


След срещата с българския си колега Бойко Борисов министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев обърна внимание от необходимостта за съсредоточаване на вниманието към сътрудничеството в областта на енергетиката, отбелязва руският вестник „Аргументи и Факти“.
Така Медведев коментира изявлението на Борисов за намеренията на София да модернизират МиГ-29 и Су-25 от ВВС на България. Руският премиер подчерта, че усъвършенстването на самолетите са най-простото от всички наложителни решения на проблемите.
„Изтребителите ще дойдат винаги, но най-важното е да потече газта и електроцентралите да работят“, заяви ръководителят на руското правителство.Той изрази мнението си, че Русия и България трябва да работят заедно в тази област.


„Газ след гаранции“ е заглавието на статия по темата, публикувана от руския вестник „Российская газета“. „За последен път представител на политическото ръководство на Русия посети страната през 2008 г. В продължение на дълги години отношенията между двете страни бяха далеч от приятелски. Това доведе до пропадането на редица съвместни проекти. Официална София направи обрат миналата година – най-напред в Москва пристигна държавният глава Румен Радев, а буквално след няколко дни и премиерът Бойко Борисов. Желанието и на двамата бе обсъждане на развитието на взаимноизгодно сътрудничество в различни сфери, най-вече в енергетиката, припомнят от редакцията „Российская газета“.
„Българското ръководство очаква практически резултати от посещението. На първо място – за газопровода, който ще транспортира природен газ от Русия до Европа. Когато възникна въпросът за продължаване на маршрута на „Турски поток“, в София не само се извиниха за провала на проекта за „Южен поток”, но и предложиха да го съживят. Сега България провежда търг за изграждане на участък от газопровода на нейна територия до границата със Сърбия.
Решението за продължаване на „Турски поток“ през българската територия зависи от това дали София ще може да получи твърди гаранции от Европейския съюз“, подчертава изданието.


„Медведев изтъкна пред България необходимостта от гаранции от ЕК за „Турски поток“, е заглавието на материала, който вестник „Взгляд“ публикува за посещението на Медведев в София.

Министър-председателят на България Бойко Борисов счита за предатели онези, които се противопоставят на газопровода „Турски поток“, отбелязва РБК в статия за визитата на премиера на Русия.
„Говорейки пред журналисти след срещата с руския си колега Дмитрий Медведев, Борисов заяви, че целта на София е да запази съществуващите доставки на природен газ. Той припомни съдбата на проекта „Южен поток”, блокиран с решение на Европейската комисия. Според Борисов хора, които се противопоставят на изграждането на газопреносен център в страната, са по същество предатели. „Те искат нашите инвестиции да бъдат погребани в земята, а ние искаме да създадем максимално прозрачен хъб", са думите на бълбългарският премиер.
„Ако в Турция свърши газта, нашите тръби ще бъдат празни. И какво да правим тогава?”, бе въпросът, с който Борисов се обърна към опонентите на проекта.
Българският премиер засегна и въпроса за текущите отношения между Русия и Запада. Според него е необходимо връщане на масата за преговори, тъй като евентуален военен конфликт „ще има катастрофални последици за целия свят".
„Има хора, които използват посещението на Медведев, за да зададат въпрос за бъдещето на България: Русия или НАТО? А аз искам Черно море да бъде зона на приятелство и туризъм ”, увери Борисов.
Медията припомня, че българският участък на „Турски поток“ с дължина 474 км трябва да бъде пуснат в експлоатация в края на 2019 г. Едното разклонение на газопровода ще снабдява Турция с газ, а другият ще доставя гориво за Европа (3,75 млрд. куб. м в центъра Баумгартен, Австрия) през България (3,5 млрд. куб. м ще останат в страната), Сърбия (2,5 млрд. куб. м) и Унгария (6 млрд. куб. м).


Държавната информационна агенция TACC публикува материал за програмата от втория ден на посещението на Медведев в България, като съобщава, че след приключването му той ще отпътува за Люксембург.
„Медведев и Борисов ще вземат участие в откриването на руско-български бизнес форум в сферата на туризма. В събитието, инициирано от българска страна, ще се включи също и руският министър на икономическото развитие Максим Орешкин и Николина Ангелкова, българският министър на туризма. В рамките на форума ще бъде подписан меморандум за сътрудничество между Министерството на туризма в България и Туристическата асоциация на Русия“, предава агенцията.
По данни на правителството на Русия, страната заема шесто място в туристическия поток в България. За 11 месеца на 2018 г. България е посетена от 502 хил. руски туристи, с 8,5% повече спрямо предходната година. За същия период от България в Русия са пристигнали 56 хил. туристи.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Калфин: България не трябва да играе ролята на пощальон между Брюксел и Москва, а да заеме ясна позиция и да формулира националния интерес

Ивайло Калфин: България не трябва да играе ролята на пощальон между Брюксел и Москва, а да заеме ясна позиция и да формулира националния интерес

5 Март 2019 | 11:22 | Агенция "Фокус"
София. България не трябва да играе ролята на пощальон между Брюксел и Москва, а да заеме ясна позиция и да формулира националния интерес. Това каза за дневния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ бившият външен министър Ивайло Калфин във връзка с посланията от двудневната визита на руския премиер Дмитрий Медведев у нас. Според него най-полезният ход за България ще е да не бъде в зоната на напрежение между двата континента. Не успяваме обаче да запазим неутралитет и да поддържаме баланс между големите сили, допълни Ивайло Калфин. „Само преди няколко години говорихме за „Южен поток“, който трябваше да докара 64 млрд. кубически метра през България. Сега говорим само за ¼ от това количество и се молим да мине през България. Очевидно е, че сме в много по-лоша позиция спрямо този период преди 10 години. А дали „Турски поток“ ще завие към България – пред този въпрос стоят много условности. Нека припомня, че дълго чакахме газопроводът „Набуко“ да завие през страната ни, а той отиде към Гърция и Италия. Същото нещо може да се случи и с „Турски поток“. Руският премиер Дмитрий Медведев поиска гаранции от страна на ЕС, но аз не виждам какви биха могли да са те“, коментира бившият външен министър. Българската позиция по отношение на проектите за преминаване на газ през страната днес спрямо тази преди 10 години показва по-слаби позиции и по-ниска амбиция, посочи още Ивайло Калфин. Според бившия външен министър позициите ни по отношение на „Турски поток“ и неяснотата на българското участие в този процес е доказателство за тези отслабени позиции. Необходимо е България ясно да постави приоритетите си и да отстоява националния си интерес на международната сцена, заяви Калфин, като уточни, че политиката „да се харесаме на всички“ няма да даде желаните резултати.
Евелина БРАНИМИРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РБК (Русия): Българският премиер нарече „предатели“ противниците на „Турски поток“

РБК (Русия): Българският премиер нарече „предатели“ противниците на „Турски поток“

5 Март 2019 | 11:06 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят на България Бойко Борисов счита за предатели онези, които се противопоставят на газопровода „Турски поток“, отбелязва РБК.
Говорейки пред журналисти след срещата с руския си колега Дмитрий Медведев, Борисов заяви, че целта на София е да запази съществуващите доставки на природен газ. Той припомни съдбата на проекта „Южен поток”, блокиран с решение на Европейската комисия. Според Борисов хора, които се противопоставят на изграждането на газопреносен център в страната, са по същество предатели. „Те искат нашите инвестиции да бъдат погребани в земята, а ние искаме да създадем максимално прозрачен хъб", увери българският премиер.
„Ако в Турция свърши газта, нашите тръби ще бъдат празни. И какво да правим тогава?”, бе въпросът, с който Борисов се обърна към опонентите на проекта.
Българският премиер засегна и въпроса за текущите отношения между Русия и Запада. Според него е необходимо връщане на масата за преговори, тъй като евентуален военен конфликт „ще има катастрофални последици за целия свят".
„Има хора, които използват посещението на Медведев, за да зададат въпрос за бъдещето на България: Русия или НАТО? А аз искам Черно море да бъде зона на приятелство и туризъм ”, увери Борисов.
Медията припомня, че българският участък на „Турски поток“ с дължина 474 км трябва да бъде пуснат в експлоатация в края на 2019 г. Едното разклонение на газопровода ще снабдява Турция с газ, а другият ще доставя гориво за Европа (3,75 млрд. куб. м в центъра Баумгартен, Австрия) през България (3,5 млрд. куб. м ще останат в страната), Сърбия (2,5 млрд. куб. м) и Унгария (6 млрд. куб. м).

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Калфин: България не трябва да бъде зона на напрежение между Русия и САЩ

Ивайло Калфин: България не трябва да бъде зона на напрежение между Русия и САЩ

5 Март 2019 | 11:02 | Агенция "Фокус"
София. България не трябва да бъде зона на напрежение между Русия и САЩ. Това каза за дневния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ Ивайло Калфин, бивш външен министър. Чрез политика на съгласие и диалог, въздържане от разполагане на оръжия, инфраструктура в интерес и на двете големи сили страната ни може да съдейства както за българския интерес, така и за стабилизирането на връзките между Запада и Русия. По думите му България обаче не работи за постигане на този баланс. Като член на ЕС и НАТО по време на визитата на руския премиер Дмитрий Медведев у нас страната ни трябва да постави темата за Договора за ракетите с малък и среден обсег на действие, обясни Калфин. „Този договор и още един, който изтича през 2021 г., са единствените, които поставят пречка пред надпреварата във въоръжаването. След вдигането на тези пречки регионът, тук в Европа, ще започва да се запълва с унищожителни, ядрени оръжия и ракети, които досега бяха забранени. България ще бъде една от потърпевшите страни. Ние нито произвеждаме такива оръжия, за да подпомагаме собствената си икономика като участваме в тази надпревара, нито имаме интерес те да бъдат разполагани на наша територия. Би трябвало да бъдем сред страните, които настояват за подновяване на споразуменията и за гаранции от страна на Европа, по темата за въоръжаването“, уточни Ивайло Калфин. Той каза още, че не вижда връзка между посещенията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и руския премиер Дмитрий Медведев у нас. Според бившия външен министър не може да се говори за скрити послания на Русия към САЩ през България.
Евелина БРАНИМИРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Над 397 млн. лева годишно ще бъдат приходите ни от реализирането на „Турски поток“

Министър Теменужка Петкова: Над 397 млн. лева годишно ще бъдат приходите ни от реализирането на „Турски поток“

5 Март 2019 | 09:55 | Агенция "Фокус"
София. Анализите, които сме направили до този момент, показват, че приходите, които ще реализираме на година са над 397 млн. лв. Или за периода от 2020 до 2039 г. приходите от реализацията на този проект ще бъдат малко над 7 млрд. лв. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия в отговор на въпрос след колко време ще сме си върнали средствата, които сме дали за „Турски поток“. „Всички разходи, които „Булгартрансгаз“ ще направи за реализацията на проекта ще бъдат възстановени чрез таксата, която ще получаваме за транспортирането на тези количества природен газ“, уточни министърът. „Преди всичко договаряме нашия национален интерес и интереса, който има целия регион, от това да бъде осигурена сигурността на доставките и диверсификация на маршрутите на доставка на природен газ, съответно и за диверсификация на източниците“, обясни тя и уточни, че за „Турски поток“ на територията на България е налице необходимост от изграждане на 11 км, които са от турско-българска граница до компресорна станция „Странджа“, както и газоизмервателна станция. „Липсващата инфраструктура е 484 км., тя ще бъде изградена от компресорна станция „Провадия“, която ще даде възможност за регулиране на налягането. Тези километри ще стигнат до българо-сръбската граница, в района на град Зайчар“, поясни Петкова. „Много е важно да се направи следното уточнение- и България, и „Газпром“ са взели своите поуки, свързани с реализацията на проекта „Южен поток““, коментира Теменужка Петкова. „Това, което е направено във връзка с реализацията на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура на територията на България, от българо-турската до българо-сръбска граница, е изцяло в рамките на европейските правила. Ние сме спазили всички изисквания на европейските регламенти“, изтъкна енергийният министър. В отговор на въпрос вярно ли е, че тръбата на 90% ще бъде за руски газ, тя поясни: „Тази тръба има свободен капацитет над 10% на вход и над 20% на изход. Той ще бъде представен на платформата за разпределение на капацитет. Изцяло в съответствие с европейските правила“, обясни Петкова, като припомни, че обществената поръчка на проекта се провежда от 21 декември миналата година. „ЕК, нашите партньори, са абсолютно убедени в това, че България работи за диверсификация, чрез изграждането на липсващата инфраструктура и за липсващите връзки, които трябва да изградим със съседните страни“, отбеляза тя. „Особено важна е междусистемната връзка между България и Гърция, която дава възможност да се свържем с южния газов коридор“, посочи Петкова.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Аргументи и Факти“ (Русия): Медведев посъветва България да обърне внимание на енергийното сътрудничество

„Аргументи и Факти“ (Русия): Медведев посъветва България да обърне внимание на енергийното сътрудничество

5 Март 2019 | 08:33 | Агенция "Фокус"
София/Москва. След срещата с българския си колега Бойко Борисов министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев обърна внимание от необходимостта за съсредоточаване на вниманието към сътрудничеството в областта на енергетиката, отбелязва вестник „Аргументи и Факти“.
Така Медведев коментира изявлението на Борисов за намеренията на София да модернизират МиГ-29 и Су-25 от ВВС на България. Руският премиер подчерта, че усъвършенстването на самолетите са най-простото от всички наложителни решения на проблемите.
„Изтребителите ще дойдат винаги, но най-важното е да потече газта и електроцентралите да работят“, заяви ръководителят на руското правителство.Той изрази мнението си, че Русия и България трябва да работят заедно в тази област.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсант“: България се държи за тръбата

„Коммерсант“: България се държи за тръбата

5 Март 2019 | 08:24 | Агенция "Фокус"
София/Москва. Като част от руско-българските преговори, които се състояха на 4 март в София, премиерите на двете страни Дмитрий Медведев и Бойко Борисов отбелязаха значително забавяне на търговския оборот от предишните обеми - поради европейските санкции и руското ембарго върху храните. Страните се надяват да наваксат загубата, като подновят работата на междуправителствената комисия за търговско-икономическо сътрудничество, замразена за три години. В София беше обсъдена и енергийната програма, но преговорите не донесоха видими резултати: с оглед съдбата на „Южен поток“, Русия очаква гаранции от Европейската комисия, за да продължи диалога за преминаване на „Турския поток“ през България, обобщават в редакцията на вестник „Коммерсант“ в статия, озаглавена „България се държи за тръбата“.
На 4 март министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев пристигна за първи път на посещение в България, за да проведе преговори преди всичко за търговско-икономическото сътрудничество между Москва и София. Данните за 2018 г. в това отношение са все още скромни.
Пикът на стокообмена между двете страни падна през 2012 г. до 5 млрд. долара. За 2018 г. той е бил само 3,47 млрд. долара.
Руският износ, 75% от който е енергиен, е нараснал само с 1,6% (до 2,9 млрд. долара), вносът (главно машини и фармацевтични продукти) е намалял с 4,4% (до 525 млн. долара). „Санкциите на ЕС и руските ограничения за храните продължават да имат отрицателно въздействие върху двустранната търговия - България оценява щетите си от тях на 150 милиона евро", отбеляза руското правителство в преговорите.
Дмитрий Медведев изрази надежда, че неотдавнашното възобновяване на дейността (след тригодишна пауза) на руско-българската междуправителствена комисия по търговско, икономическо и научно-техническо сътрудничество ще подпомогне връщането към предходната динамика.
Приоритет в отношенията е енергетиката, особено за българската страна: Русия е единственият доставчик на газ, който ежегодно осигурява около 3 млрд. куб. м (собственото производство на България е не повече от 100-150 млн. куб. м).
Най-големият проект в областта е „Турски поток“, който се появи вместо „Южен поток“ след отмяната на проекта през 2014 г. (планирано бе изграждането на четири газопровода, капацитетът бе оценен на 64 млрд. куб. м газ годишно). България също участваше в този проект, но по настояване на Европейската комисия тя се отказа от него и не издаде разрешение за полагане на тръби на нейна територия. Сега вече е изградена офшорната част на газопровода „Турски поток” - това са две линии по дъното на Черно море за 15,75 млрд. куб. м газ на година. Един от тях е предназначен за турския пазар, а другият - за балканските страни и Унгария. Наземната част от проекта вече е в процес на изграждане в Турция, а работата в България и Сърбия трябва да започне тази година. В момента се разработва възможността за разширяване на разклонението на газопровода по трасето Турция-България-Сърбия-Унгария с достъп до газоразпределителния център в Баумгартен, Австрия.
След обсъждането на проекта не бе разпространена никаква по-конкретна информация. Дмитрий Медведев просто припомни позицията на руската страна по този въпрос: „Ще можем да говорим за по-нататъшни стъпки, когато Европейската комисия може да предостави надеждни гаранции, че бъдещето на този проект няма да се срине и няма да бъде възпрепятстван”. Бойко Борисов от своя страна разкритикува противниците на газовото сътрудничество и заяви, че София възнамерява да продължи транспортирането на газ, дори ако транзитният поток на газ през страната към Турция (след изграждането на газопровода „Турски поток“) бъде спрян. „Не искаме нашите тръби да останат празни, затова търсим възможността за транспортиране на газ от различни източници към бъдещия газов център, този въпрос е съгласуван с Европейската комисия", увери Борисов.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Дмитрий Медведев завършва визитата си в България и заминава за Люксембург

ТАСС: Дмитрий Медведев завършва визитата си в България и заминава за Люксембург

5 Март 2019 | 08:11 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев завършва официалната си визита в България, след което ще отпътува за Люксембург, предава TACC.
Медведев пристигна в България в понеделник и проведе преговори с премиера Бойко Борисов, а също и с държавния глава Румен Радев. За втория ден от програмата на лидера на кабинета в Москва са планирани още редица срещи.
Медведев и Борисов ще вземат участие в откриването на руско-български бизнес форум в сферата на туризма. В събитието, инициирано от българска страна, ще се включи също и руският министър на икономическото развитие Максим Орешкин и Николина Ангелкова, българският министър на туризма. В рамките на форума ще бъде подписан меморандум за сътрудничество между Министерството на туризма в България и Туристическата асоциация на Русия.
По данни на правителството на Русия, страната заема шесто място в туристическия поток в България. За 11 месеца на 2018 г. България е посетена от 502 хил. руски туристи, с 8,5% повече спрямо предходната година. За същия период от България в Русия са пристигнали 56 хил. туристи.
След края на визитата си в България Медведев ще отпътува за Люксембург. Това ще бъде първото му официално посещение в херцогството.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Русия иска гаранции от ЕК за бъдещето на "Турски поток" (ОБЗОР)

Русия иска гаранции от ЕК за бъдещето на "Турски поток" (ОБЗОР)

5 Март 2019 | 02:35 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов посрещна председателя на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев и водената от него делегация на площад „Александър Невски“, след което гостът поднесе венец на Паметника на незнайния войн. Програмата на посещението продължи със среща на четири очи между двамата премиери в сградата на Министерския съвет.
В делегацията на председателя на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев участваха: Олга Голодец, заместник-председател на правителството, Денис Мантуров, министър на промишлеността и търговията, председател на руската част на Руско-Българската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, Александър Новак, министър на енергетиката, Максим Орешкин, министър на икономическото развитие, Максим Топилин, министър на труда и социалната защита, Зарина Догузова, ръководител на Федералната агенция по туризъм, Александър Грушко, заместник-министър на външните работи, Алексей Лихачев, генерален директор на държавната корпорация за атомна енергия „Росатом“, Алексей Миллер, председател на управителния съвет на ПАО „Газпром“ и др.
В пленарната среща на двете делегации от българска страна с премиера Бойко Борисов участваха вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев, и министрите Владислав Горанов, Бисер Петков, Емил Караниколов, Теменужка Петкова и Николина Ангелкова.
Фокус на разговорите между двамата премиери и по време на пленарната среща между делегациите бяха енергетиката, търговията, туризма, транспорта, науката, образованието, културата, социалната политика.
Премиерът Бойко Борисов заяви, че България ясно артикулира, че ще участва в газоразпределителния хъб „Балкан“, защото ни се полага. В момент, в който транзитната газ за Турция през България спре, нашите тръби се изпразват и ние не правим нищо различно от това да търсим източници, за да си напълним тръбите обратно“, посочи премиерът. „Нашето решение е ясно, съгласувано е с ЕК. Така че както „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“ се движат, така и ние можем да продаваме около 15-16 млрд. куб. м. от газовия хъб“, каза още Бойко Борисов и посочи, че България няма да се откаже от това свое предимство пред своите съседи – да има добра и модерна газопреносна система. Според него относно АЕЦ „Белене“ ситуацията е променена, след като сме загубили години. "Но арбитражът в Париж ясно отсече, че двата реактора са български, за което страната трябва да плати 1,1 млрд. лв. с лихви. Но президентът Владимир Путин ни опрости и сега България има два ядрени реактора българска собственост“, каза още министър-председателят и уточни, че от „Росатом“ са заявили, че ще участват в конкурса за проекта АЕЦ „Белене“ и ако не го спечелят, ще съдействат максимално, за да се построи. По думите му България не иска нови количества газ, а да запази това, което има.
Премиерът на Русия Дмитрий Медведев заяви, че между руското правителство и ЕК не се провеждат преговори, което показва съмнения един в друг. „С България искаме да вдигнем нивото на търговско-икономическото и хуманитарното сътрудничеството на двете страни. Преди рестрикцията около 5 млрд. долара беше нивото на търговския ни стокообмен, а сега е 3 млрд. долара и това не е добре нито за България, нито за Русия. Става дума за това, че, за съжаление, нашите икономически връзки са доста сложни. Имаме широк кръг от възможности, надявам се, че ще можем да достигнем нивото преди кризата“, каза още Медведев и подчерта, че за по-нататъшни стъпки по отношение на „Турски поток“ ще може да се говори след гаранция от ЕК, че за този проект няма да има прегради. Медведев уточни, че България и Русия продължават сътрудничеството в областта на енергетиката, въпреки проблемите, които имаше с проекта „Южен поток“.
България и Русия подписаха редица документи за сътрудничество. Двете страни подписаха Програма за съвместни действия в областта на туризма за периода 2019 – 2021 г. Документът беше подписан от министъра на туризма на България и министъра на икономическото развитие на Русия, в присъствието на премиерите Бойко Борисов и Дмитрий Медведев. Подписан беше и План за консултация между Министерствата на външните работи на България и Русия за 2019 г. Подписани бяха и два протокола в областта на социалното развитие - Протокол за изменение на договора между България и Русия за социална сигурност от 27 февруари 2009 г. и Протокол за изменение на споразумението между министъра на труда и социалната политика на България и Министерството на здравеопазването и социалното развитие на Русия за прилагане на договора за социална сигурност от 27 февруари 2009 г.
След срещата си с премиера Бойко Борисов, Дмитрий Медведев проведе среща и с държавния глава Румен Радев. Президентът заяви, че въпреки различията по някои двустранни и международни въпроси между народите на България и Русия съществуват дълбоки исторически, духовни и културни връзки. По думите му българо-руският диалог допринася за възстановяване на доверието между ЕС и Русия, от което всички имат интерес. От своя страна Медведев покани Румен Радев на Петербургски икономически форум, като изрази надежда това да спомогне за по-доброто разбирателство между страните ни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Русия иска гаранции от ЕК за бъдещето на "Турски поток" (ОБЗОР)

Русия иска гаранции от ЕК за бъдещето на "Турски поток" (ОБЗОР)

4 Март 2019 | 21:08 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов посрещна председателя на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев и водената от него делегация на площад „Александър Невски“, след което гостът поднесе венец на Паметника на незнайния войн. Програмата на посещението продължи със среща на четири очи между двамата премиери в сградата на Министерския съвет.
В делегацията на председателя на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев участваха: Олга Голодец, заместник-председател на правителството, Денис Мантуров, министър на промишлеността и търговията, председател на руската част на Руско-Българската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, Александър Новак, министър на енергетиката, Максим Орешкин, министър на икономическото развитие, Максим Топилин, министър на труда и социалната защита, Зарина Догузова, ръководител на Федералната агенция по туризъм, Александър Грушко, заместник-министър на външните работи, Алексей Лихачев, генерален директор на държавната корпорация за атомна енергия „Росатом“, Алексей Миллер, председател на управителния съвет на ПАО „Газпром“ и др.
В пленарната среща на двете делегации от българска страна с премиера Бойко Борисов участваха вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев, и министрите Владислав Горанов, Бисер Петков, Емил Караниколов, Теменужка Петкова и Николина Ангелкова.
Фокус на разговорите между двамата премиери и по време на пленарната среща между делегациите бяха енергетиката, търговията, туризма, транспорта, науката, образованието, културата, социалната политика.
Премиерът Бойко Борисов заяви, че България ясно артикулира, че ще участва в газоразпределителния хъб „Балкан“, защото ни се полага. В момент, в който транзитната газ за Турция през България спре, нашите тръби се изпразват и ние не правим нищо различно от това да търсим източници, за да си напълним тръбите обратно“, посочи премиерът. „Нашето решение е ясно, съгласувано е с ЕК. Така че както „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“ се движат, така и ние можем да продаваме около 15-16 млрд. куб. м. от газовия хъб“, каза още Бойко Борисов и посочи, че България няма да се откаже от това свое предимство пред своите съседи – да има добра и модерна газопреносна система. Според него относно АЕЦ „Белене“ ситуацията е променена, след като сме загубили години. "Но арбитражът в Париж ясно отсече, че двата реактора са български, за което страната трябва да плати 1,1 млрд. лв. с лихви. Но президентът Владимир Путин ни опрости и сега България има два ядрени реактора българска собственост“, каза още министър-председателят и уточни, че от „Росатом“ са заявили, че ще участват в конкурса за проекта АЕЦ „Белене“ и ако не го спечелят, ще съдействат максимално, за да се построи. По думите му България не иска нови количества газ, а да запази това, което има.
Премиерът на Русия Дмитрий Медведев заяви, че между руското правителство и ЕК не се провеждат преговори, което показва съмнения един в друг. „С България искаме да вдигнем нивото на търговско-икономическото и хуманитарното сътрудничеството на двете страни. Преди рестрикцията около 5 млрд. долара беше нивото на търговския ни стокообмен, а сега е 3 млрд. долара и това не е добре нито за България, нито за Русия. Става дума за това, че, за съжаление, нашите икономически връзки са доста сложни. Имаме широк кръг от възможности, надявам се, че ще можем да достигнем нивото преди кризата“, каза още Медведев и подчерта, че за по-нататъшни стъпки по отношение на „Турски поток“ ще може да се говори след гаранция от ЕК, че за този проект няма да има прегради. Медведев уточни, че България и Русия продължават сътрудничеството в областта на енергетиката, въпреки проблемите, които имаше с проекта „Южен поток“.
България и Русия подписаха редица документи за сътрудничество. Двете страни подписаха Програма за съвместни действия в областта на туризма за периода 2019 – 2021 г. Документът беше подписан от министъра на туризма на България и министъра на икономическото развитие на Русия, в присъствието на премиерите Бойко Борисов и Дмитрий Медведев. Подписан беше и План за консултация между Министерствата на външните работи на България и Русия за 2019 г. Подписани бяха и два протокола в областта на социалното развитие - Протокол за изменение на договора между България и Русия за социална сигурност от 27 февруари 2009 г. и Протокол за изменение на споразумението между министъра на труда и социалната политика на България и Министерството на здравеопазването и социалното развитие на Русия за прилагане на договора за социална сигурност от 27 февруари 2009 г.
След срещата си с премиера Бойко Борисов, Дмитрий Медведев проведе среща и с държавния глава Румен Радев. Президентът заяви, че въпреки различията по някои двустранни и международни въпроси между народите на България и Русия съществуват дълбоки исторически, духовни и културни връзки. По думите му българо-руският диалог допринася за възстановяване на доверието между ЕС и Русия, от което всички имат интерес. От своя страна Медведев покани Румен Радев на Петербургски икономически форум, като изрази надежда това да спомогне за по-доброто разбиране между страните ни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Промени в Договора за социална сигурност между България и Русия облекчават отпускането на пенсии за граждани на двете страни

Промени в Договора за социална сигурност между България и Русия облекчават отпускането на пенсии за граждани на двете страни

4 Март 2019 | 20:24 | Агенция "Фокус"
София. България и Русия подписаха Протокол за изменение и допълнение на Договора за социална сигурност между двете страни. С промените се запазва възможността за придобиване на социални права от гражданите, работили или живели на територията на двете страни, като същевременно се разрешават възникнали практически проблеми от досегашното приложение на документа. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.
Протоколът беше подписан от министъра на труда и социалната политика Бисер Петков и Максим Топилин, министър на труда и социалната защита на Руската федерация. Двамата подписаха и Протокол за изменение и допълнение на Споразумението за прилагане на Договора за социална сигурност.
Направените изменения ще облекчат процедурата за отпускане на руски пенсии за българи и обратното. При преценка на правото на пенсия България и Русия ще могат да зачитат осигурителен стаж, придобит в трети страни, с които имат сключен международен договор. По този начин се разширява закрилата за осигурените лица и се дава възможност те да придобият право на пенсия в случаите на недостигащ осигурителен стаж.
С цел подобряване на контрола върху изплащането на пенсиите и обезщетенията България и Русия ще обменят информация за упражняваната трудова дейност от хората, получаващи пенсия и ежегодно ще предоставят списъци на лицата, които получават пенсии по Договора за социална сигурност. Детайлно се регламентира и начинът за преизчисляването на пенсиите, отпуснати до влизане на документа в сила. Изрично се предвижда да се запази размерът на пенсията, отпусната преди влизане в сила на Договора, ако той е по-благоприятен.
Договорът за социална сигурност между България и Русия се изпълнява от 2010 г. С него се гарантират социалните права на около 300 000 български граждани, живели и работили на територията на бившия СССР и днешна Русия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерствата на външните работи на Република България и Руската федерация подписаха план за консултации

Министерствата на външните работи на Република България и Руската федерация подписаха план за консултации

4 Март 2019 | 20:14 | Агенция "Фокус"
София. В рамките на посещението у нас на председателя на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев, министерствата на външните работи на Република България и на Руската федерация подписаха план за консултации между двете ведомства. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.
Предвижда се консултациите да включват консулски въпроси, различни регионални и международни теми, сред които Близък изток, Африка и ООН, както и разговори по уреждане на въпросите, свързани с дипломатическата собственост на двете държави.
Последните консултации между двете министерства са проведени преди пет години.
От българската страна планът бе подписан от заместник-министъра на външните работи на Република България Юрий Щерк, а от руска – от заместник-министър Александър Грушко.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ИХА: Дмитрий Медведев от София: За „Турски поток” е нужна гаранция от ЕС

ИХА: Дмитрий Медведев от София: За „Турски поток” е нужна гаранция от ЕС

4 Март 2019 | 20:06 | Агенция "Фокус"
София/Москва/Анкара. Министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев заяви, че за реализацията на проекта „Турски поток” е необходима гаранция от ЕС, предаде информационната агенция Ихляс Хабер ажансъ (ИХА). Изявленията му са направени в България в рамките на неговата 3-дневна задгранична визита. „Преминаването на проекта „Турски поток” през територията на България е единствено възможно след получаване на гаранция от страна на Брюксел, че няма да се намесва по никакъв начин към газовите доставки. … В този проект за газов тунел (подразбира се – по дъното на Черно море – бел. на „Фокус”), не трябва да има нещастна ситуация, подобна на тази от „Южен поток”. Всичко е свързано с това; дали София ще може да получи гаранции от ЕС, че Брюксел няма да има никаква намеса по отношение на газовите доставки.”. Думи на Дмитрий Медведев, цитирани от ИХА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов и премиерът на Руската федерация Дмитрий Медведев ще открият Българо-руски бизнес форум в областта на туризма

Министър-председателят Бойко Борисов и премиерът на Руската федерация Дмитрий Медведев ще открият Българо-руски бизнес форум в областта на туризма

4 Март 2019 | 18:51 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов и премиерът на Руската федерация Дмитрий Медведев ще открият Българо-руски бизнес форум в областта на туризма утре, 5 март. Това съобщиха от Министерството на туризма. Във форума ще участват министърът на туризма Николина Ангелкова, министърът на икономическото развитие на Руската федерация Максим Орешкин, кметове и представители на българския и руския туристически бизнес.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дмитрий Медведев: Общите възгледи за историческите събития свързват България и Русия

Дмитрий Медведев: Общите възгледи за историческите събития свързват България и Русия

4 Март 2019 | 18:35 | Агенция "Фокус"
София. Общите възгледи за много неща, включително за историческите събития, свързват България и Русия, заяви премиерът на Русия Дмитрий Медведев на пресконференцията след края на преговорите с Бойко Борисов, предава РИА Новости.
„Близките възгледи за много неща свързват нашите страни. Преди всичко имам предвид историческите събития“, заяви руският министър-председател.
Той напомни, че през миналата година България е отбелязала 140-ата годишна от края на Руско-турската война, а през тази година страните отбелязват 140-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения.
„Уверен съм, че ако се обърнем към историята, имаме достатъчно съвместни знаменателни дати, които бихме могли да използваме лесно за укрепване на взаимодействието между нашите страни. Още повече, не е тайна, че жителите на нашите народи се интересуват от културата един на друг“, подчерта Медведев.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия и България сключиха споразумения в сферите на социалното осигуряване и туризма

ТАСС: Русия и България сключиха споразумения в сферите на социалното осигуряване и туризма

4 Март 2019 | 17:55 | Агенция "Фокус"
София. В хода на визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в София бяха сключени няколко споразумения с България, включително в сферите на социалното осигуряване и туризма, предава ТАСС.
Министърът на труда на Русия Максим Топилин и българския му колега Бисер Петйков подписаха протокол за внасяне на изменения в Договора между Русия и България от 2009-а година за социалното осигуряване, както и протокол за внасяне на изменения в едно от междуведомствените споразумения по същата тема. По-рано бе съобщено, че новите положения ще помогнат за по-ефективното разрешаване на проблемите в пенсионното осигуряване на гражданите на двете страни.
На свой ред, министърът на икономическото развитие на Русия Максим Орешкин и българският министър на туризма Николина Ангелкова поставиха подписите си под програма за съвместни действия в сферата на туризма за периода 2019-2021 гг.
Заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко и заместник-министърът на външните работи на България Юрий Щерк подписаха план за консултации между двете външнополитически ведомства.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Считам, че съществува политическа воля и необходимите условия за развитие на равнопоставено и взаимноизгодно сътрудничество с Русия

Президентът Румен Радев: Считам, че съществува политическа воля и необходимите условия за развитие на равнопоставено и взаимноизгодно сътрудничество с Русия

4 Март 2019 | 17:45 | Агенция "Фокус"
София. Считам, че съществува политическа воля и необходимите условия за развитие на равнопоставено и взаимноизгодно сътрудничество с Русия. Това каза президентът на Република България Румен Радев в началото на пленарните разговори с министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев и предвожданата от него руска делегация в президентството, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Има сфери като туризма, където отношенията са устойчиви и перспективни. Русия е стратегически партньор в енергетиката, където има голям потенциал за задълбочаване на нашите отношения. Разбира се, при спазване на важни принципи“, заяви още държавният глава.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев прие министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев

Президентът Румен Радев прие министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев

4 Март 2019 | 17:37 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев прие министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев в Гербова зала, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . Провежда се среща на държавния глава и госта на четири очи. След това са предвидени пленарни разговори между двете официални делегации. Министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев е на официално посещение в България и утре. Той бе посрещнат от премиера Бойко Борисов на официална церемония пред Паметника на Незнайния войн в столицата. След церемонията Борисов и Медведев проведоха разговор на четири очи в Министерски съвет, последван от пленарна среща на двете делегации.
Това е петата визита на руски премиер или президент у нас за последните 30 години. За Медведев това е втора визита в България. Последно той бе тук през 2008 г. като част от делегацията на президента Владимир Путин.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов за хъб „Балкан“: България не иска нови количества газ, а да запази това, което има

Премиерът Бойко Борисов за хъб „Балкан“: България не иска нови количества газ, а да запази това, което има

4 Март 2019 | 17:28 | Агенция "Фокус"
София. България не иска нови количества газ, а просто да запази това, което има. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с руския премиер Дмитрий Медведев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Относно газовата сфера понесохме големи щети. Особено „Газпром“ – тръбите им бяха на Варна и Бургас, но тогава имаше наказателна процедура от ЕК. Нека ясно да кажа за тези, които критикуват газоразпределителния хъб „Балкан“ – България не иска нови количества газ. Но когато количеството газ към Турция спре, нашите тръби ще се изпразнят. И какво ще правим тогава? Така че България иска поне да запази това, което има“, заяви Борисов.
Той посочи, че „Южен поток“ е бил голям проект за 60 млрд. кубика. „А тук става въпрос за 15 млрд. кубика. И да се говори за зависимост при 15 млрд. е абсурдно. Това е интересът на България – да си запазим капацитета поне такъв, какъвто имаме в момента. И това и в Брюксел го знаят. Юли месец започваме строежа на тръбите за терминала с Гърция. Просто искаме да останем толкова, колкото е сега. И ако има национални предатели, това са тези, които искаме инвестициите ни да остават закопани в земята. Така че в тази сфера правителството много ясно е заявило своята позиция – максимално прозрачен хъб, така че да няма упреци“, посочи Борисов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: „Росатом“ заявиха, че ще участват в конкурса за проекта АЕЦ „Белене“ и ако не го спечелят, ще съдействат максимално, за да се построи

Премиерът Бойко Борисов: „Росатом“ заявиха, че ще участват в конкурса за проекта АЕЦ „Белене“ и ако не го спечелят, ще съдействат максимално, за да се построи

4 Март 2019 | 17:25 | Агенция "Фокус"
София. „Росатом“ заявиха, че ще участват в конкурса за проекта АЕЦ „Белене“ и ако не го спечелят, ще съдействат максимално, за да се построи. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с руския премиер Дмитрий Медведев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нашата среща се проведе в изключително напрегнато за света време - време, в което надпреварата за въоръжението надминава това, което беше по времето на Студената война“, посочи той. „Аз съм един от хората, които настояват за здрав разум и за това, всички да се върнат на масата за преговори. Защото в тази ситуация един военен конфликт би бил пагубен за света“, заяви Борисов. Премиерът обясни, че с руския му колега са разговаряли и за засилването на взаимодействието между правоохранителните органи на двете държави и максимален обмен на информация при необходимост. „Що се касае до АЕЦ „Белене“ – пак го поставяме само според българския интерес. Волята на Русия е да участва в конкурса. Но ако не бъдат избрани те, „Росатом“ казаха, че ще съдействат максимално, за да се построи“, обяви премиерът. „Има сили, които се възползват от присъствието на Медведев, да задават въпроса- „НАТО или Русия“. Аз искам Черно море да е зона на приятелство, на туризъм, на фериботи… то е прекрасно море, но е тясно за военни действия. Затова приканвам НАТО и Русия да седнат на преговори и да вземат решение“, призова министър-председателят.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев: За по-нататъшни стъпки по отношение на „Турски поток“ ще можем да говорим след гаранция от ЕК, че за проектa няма да има прегради

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев: За по-нататъшни стъпки по отношение на „Турски поток“ ще можем да говорим след гаранция от ЕК, че за проектa няма да има прегради

4 Март 2019 | 17:18 | Агенция "Фокус"
София. За по-нататъшни стъпки по отношение на „Турски поток“ ще можем да говорим след гаранция от ЕК, че за този проект няма да има прегради. Това каза министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев след среща с премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Медведев уточни, че България и Русия продължават сътрудничеството в областта на енергетиката, въпреки проблемите, които имаше с проекта „Южен поток“. „И отчитаме опита, който придобихме покрай този проект. Но за по-нататъшни конкретни стъпки с „Турски поток“ ще можем да говорим, когато ни бъдат дадени гаранции от ЕК за това, че в бъдеще този проект няма да има прегради. Надявам се българските ни колеги разбират това и да работят по въпроса“, посочи той.
Руският премиер коментира и проекта АЕЦ „Белене“. „Ние сме готови да разгледаме участието си в централата. Нашата компания „Росатом“ има голям опит в участие в подобни проекти. И искам да кажа, че изтребители винаги ще има. Важно е да има електроцентрали, за да дойде газ“, коментира Медведев.
Той обясни, че България и Русия водят преговори и по отношение на хуманитарната сфера. „Ние сме на мнение, че трябва да разширяваме контактите в образованието, науката и изкуството. Над 80 руски града имат побратимени връзки с българските общини и това е добра база за развитие на хуманитарните връзки. Страните ни имат сходни възгледи за много неща. Миналата година отбелязахме 180 години от Руско-турската война и тази година ще празнуваме 140 години от установяване на дипломатическите отношения между Русия и България. А ако потърсим още назад в историята, ще намерим още такива възпоменателни дати. Руснаците с удоволствие прекарват отпуската си в България и ние се радваме на туристите от България“, заяви Медведев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Медведев се надява, че България работи с ЕК за получаването на гаранции за „Турски поток“

ТАСС: Медведев се надява, че България работи с ЕК за получаването на гаранции за „Турски поток“

4 Март 2019 | 17:13 | Агенция "Фокус"
София. България е длъжна да разбере, че за продължаването на „Турски поток“ по нейната територия се изискват надеждни гаранции от Европейската комисия. На това обърна внимание премиерът на Русия Дмитрий Медведев на пресконференцията след края на преговорите с българския си колега Бойко Борисов в София, предава ТАСС.
„Надявам се, че ще можем да говорим за бъдещите конкретни действия (по въпроса за продължаването на „Турски поток“ на българска територия), след като бъдат издадени съответстващите гаранции – имам предвид не от страна на българското правителство, а когато Европейската комисия предостави надеждни гаранции, че в бъдеще този проект няма да бъде спрян и няма да бъдат поставяни пречки пред него. Надявам се, че нашите български приятели също разбират това и извършват съответната работа – ние, с моя колега, говорихме за това“, заяви Медведев.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев: Между руското правителство и ЕК не се провеждат преговори, което показва съмнения един в друг

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев: Между руското правителство и ЕК не се провеждат преговори, което показва съмнения един в друг

4 Март 2019 | 17:11 | Агенция "Фокус"
София. Между руското правителство и ЕК не се провеждат преговори, което показва съмнения един в друг. Това каза министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев след среща с премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„С Бойко Борисов приключихме двустранните преговори. Диалогът ни винаги е откровен и конструктивен, обсъдихме доста подробно регионалния дневен ред, набелязахме планове за бъдещето и потвърдихме взаимно желание отношенията ни да се развиват в най-различни спектри“, заяви Медведев.
Той посочи, че между правителството на Русия и ЕК не се провеждат разговори. „Това е лошо, защото когато няма контакти, значи има съмнения един в друг“, коментира Медведев.
„С България искаме да вдигнем нивото на търговско-икономическото и хуманитарното сътрудничеството на двете страни. Преди рестрикцията около 5 млрд. долара беше нивото на търговския ни стокообмен, а сега е 3 млрд. долара и това не е добре нито за България, нито за Русия. Става дума за това, че, за съжаление, нашите икономически връзки са доста сложни. Имаме широк кръг от възможности, надявам се, че ще можем да достигнем нивото преди кризата“, каза още Медведев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: България ясно артикулира, че ще участва в газоразпределителния хъб „Балкан“

Премиерът Бойко Борисов: България ясно артикулира, че ще участва в газоразпределителния хъб „Балкан“

4 Март 2019 | 16:14 | Агенция "Фокус"
София. България ясно артикулира, че ще участва в газоразпределителния хъб „Балкан“. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в началото на срещата с руския премиер Дмитрий Медведев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Доста теми се натрупаха в едни трудни времена. България като член на ЕС и НАТО имаше период, в който стокообменът ни с Русия намаля“, коментира той. „С дружни усилия успяхме да се справим в сферата на туризма- утре ще поставим въпроса да има ферибот Бургас – Новоросийск“, заяви Борисов и посочи, че най-голямата руска инвестиция е в пионерския лагер в България.
„За газоразпределителен хъб „Балкан“ много ясно сме артикулирали, че България ще участва в газопреноса, защото просто ни се полага. В момент, в който транзитната газ за Турция през България спре, нашите тръби се изпразват и ние не правим нищо различно от това да търсим източници, за да си напълним тръбите обратно“, посочи премиерът. „Нашето решение е ясно, съгласувано е с ЕК. Така че както „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“ се движат, така и ние можем да продаваме около 15-16 млрд. куб. м. от газовия хъб“, каза още Бойко Борисов и посочи, че България няма да се откаже от това свое предимство пред своите съседи – да има добра и модерна газопреносна система.
„Относно АЕЦ „Белене“ ситуацията е променена, след като загубихме години. Но арбитражът в Париж ясно отсече, че двата реактора са български, за което страната трябва да плати 1,1 млрд. лв. с лихви. Но президентът Владимир Путин ни опрости и сега България има два ядрени реактора българска собственост“, каза още министър-председателят.
От своя страна Дмитрий Медведев заяви, че наистина това е неговата първа официална визита в България в качеството си на ръководител на правителството на Русия. „В миналото се срещахме в Москва и на срещата на върха АСЕАН-Русия. Ще използвам повода, за да поздравя искрено вас и гражданите на България за националния празник, за Освобождението от османско иго. Това е важна дата за нашите страни. През 2018 г. отбелязахме 100-годишнината от Освобождението на България, а през юли тази година отбелязваме 140 години от установяването на дипломатически отношения между нашите държави. Благодаря за министър-председателя Бойко Борисов за поканата към мен и моите колеги, за да разменим впечатления за текущото състояние на развитието на двустранните отношения. Говорихме за икономика, за важни проекти, които сме започнали. Има към какво да се стремим, защото през последната година някои от цифрите за икономическото сътрудничество станаха по-добри, а други – за съжаление, по-лоши. Но въпреки това, бе възстановена работата на междуправителствената комисия“, коментира Медведев.
Той уточни, че има важни проекти, които са обсъдили с премиера и които засягат енергетиката и газовия пазар, атомното сътрудничество. „Има неща, които ни свързват – особено сътрудничеството в сферата на туризма. Нашите граждани посещават България. По тази тема утре ще има специален форум, на който ще обсъдим развитието на туризма между нашите страни. Още веднъж искам да благодаря за министър-председателя за поканата. Надявам се да постигнем добри резултати. Благодаря за поканата“, каза още Дмитрий Медведев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Следващото заседание на руско-българската междуправителствена комисия може да се проведе през есента

ТАСС: Следващото заседание на руско-българската междуправителствена комисия може да се проведе през есента

4 Март 2019 | 15:37 | Агенция "Фокус"
София/Москва. Следващото заседание на руско-българската междуправителствена комисия може да се проведе през есента. Това става ясно от материали на пресслужбата на кабинета в Москва по повод официалната визита на министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев в България, предава TACC.
Агенцията припомня, че последното заседание на междуправителствената комисия се проведе на 25 октомври 2018 г. След него бе приета програма за съвместни действия в областта на туризма за периода 2019-2021 г.
Руско-българската междуправителствена комисия се председателства от Денис Мантуров, министър на промишлеността и търговията на Руската федерация, и Теменужка Петкова, министър на енергетиката на България.
Според правителството на Руската федерация, търговията между двете страни се е увеличила с 0.6% през 2018 г. до 3.469 млрд. долара. В същото време руският износ се е увеличил с 1.6% до 2.94 млрд. долара, докато вносът е намалял с 4.4% до 525 млн. долара. Обемът на руските инвестиции в България, според Централната банка на Руската федерация, е 3,351 млрд. долара.Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Дмитрий Медведев положи венец през паметника на Незнайния войн в София

РИА Новости: Дмитрий Медведев положи венец през паметника на Незнайния войн в София

4 Март 2019 | 15:27 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев започна официалната част от двудневното си посещение в България с полагането на венец пред паметника на Незнайния войн в София, предава РИА Новости.
Преди това пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ се състоя церемонията по посрещането на руския премиер от лидера на кабинета в София Бойко Борисов. Двамата си стиснаха ръцете и преминаха край почетния караул. След като военният оркестър изпълни националните химни на двете страни, премиерите приветстваха участниците в делегациите на Русия и България.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов посрещна руския премиер Дмитрий Медведев на официална церемония на пл. „Св. Александър Невски“

Министър-председателят Бойко Борисов посрещна руския премиер Дмитрий Медведев на официална церемония на пл. „Св. Александър Невски“

4 Март 2019 | 14:59 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов посрещна руския премиер Дмитрий Медведев на официална церемония на пл. „Св. Александър Невски“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Медведев пристигна на официално двудневно посещение у нас ден след националния празник 3 март. Това е втората визита на руския премиер в България след идването му през 2008 г. като част от делегацията на президента Владимир Путин.
След церемонията по официалното посрещане на руската делегация Медведев и Борисов ще проведат разговор на четири очи в Министерски съвет, последван от пленарна среща на двете делегации. Основните теми, които ще бъдат обсъдени, са в областта на енергетиката, икономиката и туризма.
През втория ден от посещението на Медведев в София - 5 март, двамата с премиера Борисов ще открият Българо-руски бизнес форум в областта на туризма.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Новият лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания Борис Джонсън. 23 юли 2019 г.
Новият лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания Борис Джонсън...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.