НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

С повишен риск Българските въоръжени сили изпълняват задачите си, според Доклада за националната сигурност (ОБЗОР)

С повишен риск Българските въоръжени сили изпълняват задачите си, според Доклада за националната сигурност (ОБЗОР)

17 Октомври 2018 | 19:49 | Агенция "Фокус"
София. Българските въоръжени сили са в състояние със затруднения и повишен риск да изпълняват задачите си. Това се посочва в Доклада за състоянието на националната сигурност през 2017 г. Докладът бе приет от Народното събрание със 78 гласа „за“, без „против“ и с 3 „въздържали се“. Според Доклада опасностите за националната ни сигурност през изминалата година са произтичали от продължаващите бойни действия в Сирия, както и от бежанския и миграционен натиск към страните от ЕС. Реална заплаха са представлявали завръщащите се в европейските страни джихадисти, както и самостоятелно радикализирали се лица. Ключово предизвикателство е било ефективното разграничение между бежанци и икономически мигранти. През 2017 г. 31 586 българи са променили адреса си в страната с такъв в чужбина. Всеки втори емигрант (55.1%) е на възраст 20-39 години. Най-предпочитаните дестинации са Германия, Обединеното кралство и Испания. През 2017 г. по данни на Евростат над 700 хил. мигранти са потърсили закрила в страните от ЕС. 8044 са опитите за нелегално преминаване на границите ни, намалението спрямо 2016 г. е 81%. Задържани са 743 лица за нелегално преминаване в България. Във вътрешността на страната установените мигранти са 1801. 3700 са потърсили закрила в страната.
Документът отчита значителна вътрешно и външнополитическа дейност, насочена към подготовката за Българското председателство на Съвета на ЕС. Като риск за обществената сигурност се обособяват маргинализацията и потенциала за дезинтеграция на някои етно-социални групи. Приоритет на управлението през миналата година е била киберсигурността. Запазва се интересът към продукти на българската оръжейна индустрия.
От Доклада става ясно, че населението на България продължава да намалява. Основните фактори за това са ниските нива на раждаемост, миграцията и смъртността. През 2017 г. населението на страната е 7 050 034 души, намалението в сравнение с 2016 г. е 0.7%. Положителни тенденции през миналата година се отчитат с намаляването на детската смъртност, увеличаването на сключените бракове и намаляването на разводите, както и увеличаване на средната продължителност на живота.
В рамките на дебата по Доклада председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обърна внимание, че БСП ежедневно рушат авторитета на парламента и посочи, че той е част от националната сигурност на страната. „Това, което мога да заявя е, че от ПГ на ГЕРБ ще подкрепим Доклада. Убедени сме, че това е правилният и доста всеобхватен Доклад, който може да бъде представен на Народното събрание, това, че колегите от ляво няма да го подкрепят, то е показателно с тяхното отсъствие от пленарна зала“, допълни Цветанов. По думите му всеки един може да си направи извода кой иска да прави реални политики, кой иска да обсъжда реалните теми, които стоят днес пред обществото и пред парламента като институция. Народният представител от ПГ на ГЕРБ вицеадмирал Пламен Манушев допълни, че Докладът за националната сигурност не е правен от ГЕРБ, а от хора, които са деполитизирани.
От БСП заявиха, че за авторите на Доклада за националната сигурност за 2017 г. бедността, неравенствата и социалното изключване не представляват риск за сигурността. Народният представител от ПГ на „БСП за България“ Димитър Данчев коментира, че фактите, които липсват в Доклада за състоянието на националната сигурност през 2017 г. са много точно посочени в публикувания само преди два дни преглед на Европейската статистическа служба. „Въпреки твърденията в Доклада, че България се развива добре, все пак трябва да се отбележи, че има известен растеж и просперитет, тъй като България остава на върха на негативните класации“, каза той и уточни, че страната ни все още е най-бедната държава в ЕС.
Малко преди гласуването на Доклада парламентът удължи работното си време до приемането му. Това предизвика дебат между заместник-председателя на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски и заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов. Малко по-късно Свиленски поиска поименна проверка, но до такава не се стигна, тъй като вече бе започната процедурата по гласуване. Той отново поиска поименна проверка и прегласуване и призова председателят на Народното събрание Цвета Караянчева да поеме ръководството на заседанието. Председателстващият Емил Христов от своя страна му направи забележка, че грубо погазва Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. След заседанието Свиленски обяви пред журналисти, че в БСП ще обсъдят варианта да поискат оставката на Емил Христов като заместник-председател на парламента.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: Ще обсъдим варианта да поискаме оставката на заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов

Георги Свиленски, БСП: Ще обсъдим варианта да поискаме оставката на заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов

17 Октомври 2018 | 14:40 | Агенция "Фокус"
София. Ще обсъдим варианта да поискаме оставката на заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов. Това каза пред журналисти заместник-председателят на ПГ на “БСП за България“ Георги Свиленски във връзка с гласуването на Доклада за националната сигурност за 2017 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За три минути, три пъти наруши правилника, което е закон пред очите на службите за сигурност“, заяви още Свиленски. Той уточни, че председателстващият Емил Христов е допуснал след 14.02 ч. да се водят дебати, след това не е допуснал поименна проверка за първото гласуване и след това при искането за прегласуване отново не е допуснал поименна проверка. Свиленски допълни, че накрая Докладът е приет с около 80 гласа, което е под 121.
На въпрос защо Емил Христов го е обвинил, че нарушава правилника, Свиленски заяви, че е защото няма какво да каже. „Защо не ме наказа“, попита още Свиленски.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие Доклада за състоянието на националната сигурност през 2017 година

Парламентът прие Доклада за състоянието на националната сигурност през 2017 година

17 Октомври 2018 | 14:36 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие Доклада за състоянието на националната сигурност през 2017 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ гласуваха 78 народни представители, а трима се въздържаха.
Според доклада Българските въоръжени сили са в състояние със затруднения и повишен риск да изпълняват задачите си. Опасностите за националната ни сигурност през изминалата година са произтичали от продължаващите бойни действия в Сирия, както и от бежанския и миграционен натиск към страните от ЕС. Реална заплаха са представлявали завръщащите се в европейските страни джихадисти, както и самостоятелно радикализирали се лица. Ключово предизвикателство е било ефективното разграничение между бежанци и икономически мигранти.
През 2017 г. 31 586 българи са променили адреса си в страната с такъв в чужбина. Всеки втори емигрант (55.1%) е на възраст 20-39 години. Най-предпочитаните дестинации са Германия, Обединеното кралство и Испания. През 2017 г. по данни на Евростат над 700 хил. мигранти са потърсили закрила в страните от ЕС. 8044 са опитите за нелегално преминаване на границите ни, намалението спрямо 2016 г. е 81%. Задържани са 743 лица за нелегално преминаване в България. Във вътрешността на страната установените мигранти са 1801. 3700 са потърсили закрила в страната.
Документът отчита значителна вътрешно и външнополитическа дейност, насочена към подготовката за Българското председателство на Съвета на ЕС. Като риск за обществената сигурност се обособяват маргинализацията и потенциала за дезинтеграция на някои етно-социални групи. Приоритет на управлението през миналата година в била киберсигурността. Запазва се интересът към продукти на българската оръжейна индустрия.
От доклада става ясно, че населението на България продължава да намалява. Основните фактори за това са ниските нива на раждаемост, миграцията и смъртността. През 2017 г. населението на страната е 7 050 034 души, намалението в сравнение с 2016 г. е 0.7%. Положителни тенденции през миналата година се отчитат с намаляването на детската смъртност, увеличаването на сключените бракове и намаляването на разводите, както и увеличаване на средната продължителност на живота.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът удължи работното си време до приемане на доклада за националната сигурност на страната за 2017 г.

Парламентът удължи работното си време до приемане на доклада за националната сигурност на страната за 2017 г.

17 Октомври 2018 | 14:15 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът удължи работното си време до приемане на доклада за националната сигурност на страната за 2017 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предложението направи народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Правна комисия Данаил Кирилов и то бе прието от зала.
Във връзка с предложението на ГЕРБ, заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски обвини управляващите, че нарушават правилника. „Вие искате в 14.05 часа да нарушите правилника на Народното събрание. Моля, да прекратите заседанието“, каза още Свиленски.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Колегите от БСП ежедневно рушат авторитета на парламента, а той е част от  националната сигурност на страната

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Колегите от БСП ежедневно рушат авторитета на парламента, а той е част от националната сигурност на страната

17 Октомври 2018 | 14:13 | Агенция "Фокус"
София. Колегите от БСП ежедневно рушат авторитета на парламента, а той е част от националната сигурност на страната. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите по Доклада за националната сигурност на България за 2017 г. , предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това, което мога да заявя е, че от ПГ на ГЕРБ ще подкрепим Доклада. Убедени сме, че това е правилният и доста всеобхватен Доклад, който може да бъде представен на Народното събрание, това, че колегите от ляво няма да го подкрепят, то е показателно с тяхното отсъствие от пленарна зала“, допълни Цветанов.
По думите му всеки един може да си направи извода кой иска да прави реални политики, кой иска да обсъжда реалните теми, които стоят днес пред обществото и пред парламента като институция. „Част от националната сигурност е авторитетът на институцията Народно събрание. Колегите от БСП ежедневно рушат авторитета на Народното събрание, неучаствайки в заседанията и абдикирайки от своята ежедневна дейност“, допълни още Цветанов. По отношение на срещите на БСП по „Визия за България“ Цветанов заяви, че ГЕРБ се среща с хората в извънработно време.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Данчев, БСП: За авторите на доклада за националната сигурност за 2017 г. бедността, неравенствата и социалното изключване не представляват риск за сигурността

Димитър Данчев, БСП: За авторите на доклада за националната сигурност за 2017 г. бедността, неравенствата и социалното изключване не представляват риск за сигурността

17 Октомври 2018 | 14:09 | Агенция "Фокус"
София. За авторите на доклада за националната сигурност за 2017 г. бедността, неравенствата и социалното изключване не представляват риск за сигурността. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Димитър Данчев по време на дебатите по доклада за националната сигурност на България за 2017 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Фактите, които липсват в доклада за състоянието на националната сигурност през 2017 г. са много точно посочени в публикувания само преди два дни преглед на Европейската статистическа служба. Въпреки твърденията в доклада, че България се развива добре, че все пак трябва да се отбележи, че има известен растеж и просперитет, България остава на върха на негативните класации“, каза той и уточни, че страната ни все още е най-бедната държава в ЕС. „По данните на „Евростат“ за 2017 г. повече от една трета от населението на страната живее в риск от бедност или социално изключване. Повече от 30% от българите са живели в тежки материални лишения“, допълни още Данчев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Делян Добрев, ГЕРБ: Хубаво би било да имаме повече информация за въпросите с проучванията в дълбоко Черно море в доклада за националната сигурност за следващата година

Делян Добрев, ГЕРБ: Хубаво би било да имаме повече информация за въпросите с проучванията в дълбоко Черно море в доклада за националната сигурност за следващата година

17 Октомври 2018 | 14:04 | Агенция "Фокус"
София. Хубаво би било да имаме повече информация за въпросите с проучванията в дълбоко Черно море в доклада за националната сигурност за следващата година. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по енергетика Делян Добрев по време на дебатите по доклада за националната сигурност на България за 2017 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Важни са проучванията в дълбоко Черно море, те започнаха в средата на 2012 г. Спомняте си имаме три блока в дълбоко Черно море“, каза Добрев. „В първия блок „Хан Аспарух" предстои трети проучвателен сондаж. Това е изключително важно и свързано с националната сигурност, защото няма по-голяма гаранция на доставките на газ от собствения добив. Няма как външна някаква заплаха да го застраши. През следващата година очакваме да има проучвателен сондаж в блок „Силистар“ и за последния блок „Хан Тервел“ имаше две процедури в миналото. Последните две имаше две процедури за концесия на този блок, нямаше желаещи“, обясни. Според него може би сега е добър момент да се рестартира процедурата за концесия на този блок. Той припомни, че в средата на годината в парламента са променили Закона за енергетиката, в частта, касаеща хранилищата за газ. „Дадохме възможност да се изгради в България второ газохранилище, което наистина е важно за плановете за развитие на газов хъб „Балкан“ и изобщо за страната като сигурност на доставките“, допълни още Добрев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.