НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:14


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Добрич: Натрупаните задължения към ВиК, незаконните сметища и незаконното строителство са сред проблемите на ромската общност, за които Общината търси решение

Добрич: Натрупаните задължения към ВиК, незаконните сметища и незаконното строителство са сред проблемите на ромската общност, за които Общината търси решение

3 Януари 2018 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Добрич. Натрупаните огромни задължения към ВиК, незаконните сметища и незаконното строителство са сред проблемите на ромската общност в града, за които Общината търси решение. Това каза д-р Емилия Баева, зам.-кмет „Хуманитарни дейности“ в Община град Добрич и секретар на Обществения съвет по етническите и интеграционни въпроси, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. Сформирана е група, която провежда анкета сред ромската общност в Добрич и след като допитването обхване определен брой семейства от нея, обобщените резултати ще покажат кои са повтарящите се проблеми. „Ние сме провели срещи сред ромската общност. Това, което ромите споменават като проблеми на тези срещи, са огромните сметки към ВиК. Там се създаде един проблем, когато стартира водният цикъл на града. Съвпадна с кампанията на водното дружество да си събира дълговете, което е тяхно право. И аз мисля, че тогава и местната активна група, експертите на РОМАКТ, които бяха тук, помогнаха проблемът да се потуши – да се стигне до някакво разбирателство. Сметките трябва да се плащат. Ние се опитаме да обясняваме на всички, защото целта на програмата е да разясни, че трябва да се спазват законите. Няма как натрупвани с години огромни суми самите роми да платят. Но се стигна до някакво споразумение и се тушира напрежението.
Другият проблем например е със сметосъбирането. Имало е в един голям участък голямо сметище, което е било разчистено. Въпросът е някой да назове проблема и той да бъде забелязан. Разбира се знаете, друг проблем е този с незаконното строителство. Някъде между 8% и 10% от ромската общност, които живеят при крайна бедност. Също нуждата от образование. Аз мисля, че държавата прави много, за да интегрира ромските деца в образователната система. Включително и ние като Община каквото можем, правим“, каза д-р Баева. Работата на Общината включва проекти за деца билингви, за да имат допълнителни часове за изучаване на български език в подготвителните групи на детските градини и училища, за да могат в първи клас да влязат ромски деца, които знаят български език.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Емилия Баева, зам.-кмет на Добрич: В дейността на Обществения съвет по етническите и интеграционни въпроси се включват и идеите на РОМАКТ

Д-р Емилия Баева, зам.-кмет на Добрич: В дейността на Обществения съвет по етническите и интеграционни въпроси се включват и идеите на РОМАКТ

3 Януари 2018 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Добрич. В дейността на нашия Обществен съвет по етническите и интеграционни въпроси се включват и идеите на РОМАКТ. Това заяви д-р Емилия Баева, зам.-кмет „Хуманитарни дейности“ в Община град Добрич и секретар на съвета, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. Община Добрич е една от общините, които работи по програма РОМАКТ, чиято цел е да подпомага кметове, общини и общински администрации за сътрудничество с ромските общности. „Споразумението на нашата Община е от първи март, ако не се лъжа, 2017 година. Като целта е в самата общност, самите роми да си излъчат хора, които да ги представляват. Нашето желание е и идеята на програмата хората да бъдат подготвени. Те трябва да търсят възможност за интегриране на ромите в нашето общество. Защотопо програмата няма да има никакво финансиране – не трябва никой да си мисли, че някой от хората в нашата община, които са част от екипа на програмата, че ще получава някакво финансово обезщетение за това, че се занимава с тази програма, нито ще има едни целенасочени средства, които да бъдат усвоени или просто така да бъдат дадени на ромите“, посочи д-р Емилия Баева.
Целта на програмата е да се излъчи една местна активна група, както са определени по програмата. В Община град Добрич с години съществува Обществен съвет по етнически и интеграционни въпроси. „Според последната заповед на кмета от март 2017 година в съвета има четирима представители на ромите. Ние им изпращаме писма и те си излъчват представител. Председателят на Обществения съвет е представител на Сдружение „Интеграция към просветление – РОМА“. Те и досега са имали представители в Обществения съвет. Сега идеята е самите те да си изберат хората, които искат да бъдат допълнително включени в този Обществен съвет, хората, които те припознават за подготвени, хора, които могат да набележат така наречените повтарящи се проблеми. Не става въпрос за непочистен двор или крушка, която не свети. Ние говорим за това там, където в нашата община е съсредоточено компактно ромско население, да видим какви проблеми споделят самите роми. Те се повтарят. И тези проблеми тази местна активна група чрез Обществения съвет да ги представи на вниманието на Общината и на кмета и да бъдат набелязани мерки. Има предложен правилник за дейността на Обществения съвет, който ще бъде достояние на всички негови членове, за да се запознаят с него. В дейността на нашия Обществен съвет по етническите и интеграционни въпроси се включват и идеите на РОМАКТ“, коментира зам.-кметът. Идеята е конкретен проблем да бъде поставен първо от ромската общност, да бъде идентифициран, да бъде представен пред Общината и да се види дали тя има капацитет, за да го реши. Ако проблемът не е общински, да се уточни къде Общината може да отнесе проблема за решаване. По този начин се създава план, който поетапно решава проблемите, отбеляза д-р Баева и допълни: „Няма как всички проблеми, трупани с години, да се решат наведнъж. Но ние ще започнем един по един“.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Общинският съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси ще проведе заседание

Добрич: Общинският съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси ще проведе заседание

13 Декември 2017 | 09:26 | Агенция "Фокус"
Добрич. Общинския съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси (ОССЕИВ) ще проведе заседание в 10.00 часа в конферентната зала на Община Добрич, съобщиха от пресцентъра на Общината. За участие в заседанието освен постоянните членове на съвета ще бъдат поканени и представители на новосформираната в рамките на програма РОМАКТ Местна активна група (МАГ), включваща представители на квартали от общината с преобладаващи ромско население. МАГ е създадена в съответствие с ангажиментите, поети от общината с подписването на Споразумение между Съвета на Европа, Европейската комисия и Община Добрич за изпълнение на програма РОМАКТ.
Програмата РОМАКТ е програма на Европейската комисия и Съвета на Европа и се реализира от 2013 г. в 6 страни на Европа – България, Италия, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия. В България над 20 общини са включени в програмата. Акцентът на програмата е подпомагането на местните власти при осъществяване на политиката за приобщаване на ромите и други уязвими групи. Целта е да се подобри планирането и изпълнението на местните политики за интеграция на уязвимите етнически общности, като се обединят усилията на всички заинтересовани страни, с акцент върху участието на представители на самите уязвими общности в тези процеси. Важен елемент от изпълнението на програмата е създаването на Работна група (Обществен съвет), чиято основна цел е да подпомогне работата на местната власт за изпълнението на интеграционната политика, чрез създаването на устойчив и ефективен консултативен процес между представители на местната власт, институции и гражданското общество. Община Добрич се включи в програмата от тази пролет, като вече са налице и първите съвместни дейности между местната власт и представители на кварталите, населени предимно от етнически малцинства.
На заседанието на ОССЕИВ ще бъде направен преглед на досегашната дейност на съвета и ще се обсъди план за работа през 2018 година. Ще се обсъди и преструктуриране на съвета и неговото разширяване, с включване на представители на МАГ и образователни институции, които до момента не участват в Съвета. Ще бъде разгледан и правилник за работата на ОССЕИВ, в съответствие с ангажиментите, поети от общината в рамките на програма РОМАКТ.
В заседанието на ОССЕИВ ще вземат участие и представители на националното координационно звено по програма РОМАКТ, експерти по програмата, както и представители на ръководния екип от Страсбург- Франция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев и Алексис Ципрас след подписването на договора за името в Преспа - 17 юни 2018 година
Зоран Заев и Алексис Ципрас след подписването на договора за името в Преспа - 17...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.