НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:27

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Благотворителен поход под надслов „Заедно за Никол“ ще се проведе във града

Велико Търново: Благотворителен поход под надслов „Заедно за Никол“ ще се проведе във града

7 Ноември 2017 | 13:09 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Благотворителен поход под надслов „Заедно за Никол“ ще се проведе от 16.00 часа във Велико Търново, съобщиха организаторите на инициативата, която цели да подкрепи дарителската кампания за Никол Георгиева в борбата й тежко заболяване, като насочи фокуса на обществото и националните медии към каузата. С апел за съдействие, общинският съветник Георги Недев се обърна към няколко младежки организации, сред които – най-активната група за здраве и масови тренировки на открито – Tarnovo Run, Спортувам.инфо и мотоциклетистите от състезателен клуб „SixSports“. В събитието ще се включат и студенти от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.
Начело на пешеходната колона ще има кемпер, брандиран с дарителската сметка на момичето. Под звуците на любимата музика на борбеното дете, ученици от всички училища в града ще се влеят в шествието, което ще стартира от Дворец на културата и спорта „Васил Левски“ и по бул. „България“ ще се насочи към паметника „Майка България“. Там всеки, който има възможност и желание, ще може да запише видеопослание до 13-годишното момиче, което ще бъде публикувано в страницата на събитието в социалните мрежи, ще бъдат поставени и кутии за дарения.
Заради похода в града се въвежда и временна организация на движението. За периода от 16.00 до 18.00 часа поетапно ще бъдат затваряни и освобождавани за движение улици по маршрута: бензиностанцията на ул. „България”, ул. „България”, ул. „Васил Левски”, паметник „Майка България”.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Близо 1 400 лв. събра благотворителният концерт на Градския ученически парламент

Велико Търново: Близо 1 400 лв. събра благотворителният концерт на Градския ученически парламент

5 Ноември 2017 | 16:53 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Близо 1 400 лв. събра благотворителният концерт на Градския ученически парламент във Велико Търново. Средствата са дарени на 13-годишната Никол от града, която страда от Сарком на Юинг – рядък вид рак на костите. Това поясни пред Радио „Фокус“ – Велико Търново Савина Иванова, председател на Градския ученически парламент. Съорганизатор на събитието беше Община Велико Търново.
„Концертът премина при сериозен успех. Голямата зала на Общината беше препълнена. Имаше много млади хора, както и официални лица. Точната сума, която събрахме е 1399, 84 лв.“, обясни още Савина. Парите вече са преведени по сметката на Никол. Благотворителната кампания продължава, като кутии за дарения са разположени в почти всички големи магазини във Велико Търново, в заведенията, в сградите на образователните институции и на Общината.
Луиза ТРАНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Меглена Кунева: Увеличаването на заплатите на учителите е чудесно, но не е достатъчно, за да оздрави системата

Меглена Кунева: Увеличаването на заплатите на учителите е чудесно, но не е достатъчно, за да оздрави системата

4 Ноември 2017 | 13:25 | Агенция "Фокус"
София. Увеличаването на заплатите на учителите е чудесно, но не е достатъчно, за да оздрави системата. Това каза за предаването „Метроном“ по Радио „Фокус“ Меглена Кунева, вицепремиер в кабинета „Борисов 2“ и министър на образованието и науката в периода 3 февруари 2016 – 27 януари 2017. „Да се каже, че само с увеличаване на заплатите на учителите, системата ще се оздрави, е глупаво. Не може да налеем средства, без да дадем възможност на по-добрите да прогресират. Грижата за учителя е комплексна и трябва да се измерва“, коментира Кунева.
По думите ѝ, когато се заделят повече пари в образованието, трябва да се уточни кое ще се приема за успех - децата ни да бъдат по-добре представени в международните конкурси или в оценката PISA, или да има по-малко отпаднали. Трябва да е ясно през какви неща се мерят средствата, които се изразходват, като това е цяла наука, допълни Кунева. Тя обърна внимание, че в България започваме и правим много добри неща, но не измерваме, къде и защо сме успели или провалили. Кунева даде пример с ЕС, където на най-малко две години се прави преглед на закона - до какво е довел той, и каква е ситуацията преди и след като го има. Тя смята, че корупцията, конфликтът на интереси и липсата на истинска конкурентоспособност са причините, които ни пречат да просперираме.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Почетохме народните будители (ОБЗОР)

Почетохме народните будители (ОБЗОР)

1 Ноември 2017 | 21:45 | Агенция "Фокус"
София. С различни събития в цялата страна бе отбелязан Денят на народните будители, 1 ноември – празник на всички ученици, учители, студенти, университетски преподаватели, книжовници, читалищни работници, учени и журналисти.
Празникът е честван за пръв път в Пловдив през 1909 г. В този ден православната църква отдава почит към покровителя на българския народ Св. Иван Рилски. В Деня на народните будители почитаме делото на всички просветители, възрожденци и борци за духовна независимост на България. Официалното включване в празничния календар на страната става през 1922 г. В 1945 г. честването на деня е отменено от комунистическия режим. Традицията е възобновена през 1992 г. по идея на проф. Петър Константинов. Сред най-тачените български народни будители са Свети Иван Рилски, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, Иван Селимински, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Априлов, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Никола Бацаров, Иван Вазов, Григор Пърличев, Александър Екзарх, Никола Бобев, Стефан Антонов, Иван Богоров, Нешо Бончев, Найден Геров и много други.
В словото си по случай празника държавният глава Румен Радев заяви, че в съзнанието на българина будителството сродява светеца, писателя, артиста, даскала, революционера и просветителя. Радев допълни, че в демократични времена будителите са призвани да се борят с невежеството и конформизма, с примирението и кича, с лукавата реч и посредствеността. „Будителите са мисионерите на културата, морала и свободата. Но будителите не са само хората от портретите – често това са и тихите герои на нашето съвремие. Учители в селски училища, пазители на правописа в социалните мрежи, почтени журналисти – на тях днес искам да благодаря. А на вас, днешните будители, благодаря за честта да отбележим заедно този светъл за всеки българин ден. Честит празник!“, каза още Румен Радев.
По повод 1 ноември – Ден на народните будители, Агенция „Фокус“ се обърна със сходни въпроси към Петър Стоянов – президент в периода 1997-2002 г., Георги Първанов – президент в периода 2002-2012 г. и Росен Плевнелиев – президент в периода 2012-2017 г.
Петър Стоянов коментира, че въпросът е не само да отдадем дължимата почит на народните будители, а да се замислим какво трябва да направим днес. По думите му трябва да сме наясно, че нищо няма да се постигне, ако не обърнем взор към семейството, училището и църквата. „Там се създава манталитетът на една нация, манталитетът на бъдещето. Този манталитет, тази тъкан на българския народ, която беше разрушена по времето на комунистическия режим, поради което деморализацията продължава и днес. Ето защо, ако днес говорим за народни будители, то това трябва да са хората, които да започнат от началото, от дъното, от най-отдолу – от семейството, от училището, от църквата“, каза още Петър Стоянов.
Георги Първанов заяви, че вероятно мнозина мислят, че от тях вече нищо не зависи. „Надявам се да се събуди националният дух. Денят на будителите е много силен национален празник, с общославянски измерения“, каза още той и допълни, че не са много народите в Европа, а и по света, които имат два празника на духовността, както ние имаме 24 май и 1 ноември. „Това е една признателност за онези, които са дали всичко от себе си, дори живота си, за да я има България, българската нация. Освобождението на България първо става духовно. Духовната Санстефанска България е била очертана благодарение на усилията на православната ни църква, училища, читалища“, коментира още Георги Първанов.
Според Росен Плевнелиев трябва да се върнем отново към идеята, че това е празник, който се обръща преди всичко към младите, които да научат урока на историята. „Нагледахме се на криво разбран национализъм, на популизъм, на хора, които се кълнат в Левски и Ботев, но правят точно обратното на техния завет“, коментира Плевнелиев. По думите му затова трябва да се даде на младите истината за миналото, да им се помогне да гледат напред, стъпили здраво на корените на нашата история. „Защото Левски ни казваше, че трябва да бъдем равни на европейските народи, това още не е постигнато. Левски ни казваше, че трябва да изградим чиста и свята република, не сме я постигнали, а това зависи от всеки един от нас. Зависи от всеки един от нас да постигнем завета“, допълни Росен Плевнелиев.
По повод празника министър-председателят Бойко Борисов заяви, че националното самосъзнание, ценностите и културата ни днес са плод на усилията на хиляди българи - книжовници, просветители и революционери. По думите му именно осъзнатата почит към предците и оценяването на съвременните будители са мостът към по-доброто ни бъдеще.
Вицепремиерът Валери Симреонов отбеляза, че българинът трябва да се събуди най-вече от късогледството, от това да гледа само в ежедневието си и да се опита да разбере, че хубава или лоша, това е единствената родина, която имаме. Той пожела на хората да се гордеят, че са българи, да изживеят пълноценно този празник и всеки божи ден да се опитват нещо да направят не само за себе си и за семействата си, но и за държавата.
В интервю за Агенция „Фокус“ началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ ген.-майор Груди Ангелов коментира, че Денят на народните будители показва единството на българската нация – днес празнуват хората с перо и хората с оръжие. По повод празника ген.-майор Ангелков поздрави курсантите, читателите и слушателите на „Фокус“, преподавателите и всички студенти, които се обучават във Военна академия и във всички военни учебни заведения – Военния университет във Велико Търново със своите филиали в Шумен и Долна Митрополия и Военноморското училище във Варна. „Искам да им пожелая да бъдат преди всичко здрави, да не забравят, че са българи и че трябва да са готови винаги да защитят своята Родина“, каза ген.-майор Груди Ангелов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Александър Маринов: Политическите лидери днес са антиподи на будителите

Проф. Александър Маринов: Политическите лидери днес са антиподи на будителите

1 Ноември 2017 | 20:25 | Агенция "Фокус"
София. Политическите лидери днес са антиподи на будителите. Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ проф. Александър Маринов. Той коментира, че са необходими морални управленски стандарти и хора, които да служат за пример на младото поколение, защото будителството е мисия. „Много малко са будителите днес, поне тези будители сред хората, които са оправомощени да водят нацията. Аз съм убеден, че сред българската нация, включително сред хората около нас, има много хора, които са достойни да бъдат наречени будители. За съжаление, тези, които по силата на демократичните процедури са излъчени, са много далече от капацитета да носят този кръст, защото будителството е кръст, то не е регалия и привилегия на властта – това не са лимузини, не са високи заплати. Будителството е мисия. Но, аз се надявам, че както в България в много тежки времена е имало будители, които са били готови да жертват всичко, така и в бъдеще ще има, нищо, че днес нещата са по-песимистични“, коментира проф. Александър Маринов. Той допълни, че причината за ефекта на контраста, който се получава между идеята за Деня на народните будители и актуалната политическа обстановка е, че упорито се внушава на обществото, че няма алтернатива на съществуващата.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Църов, РИМ-Велико Търново: На 1 ноември музеят отличава своите „модерни будители“- дарителите на културната институция

Иван Църов, РИМ-Велико Търново: На 1 ноември музеят отличава своите „модерни будители“- дарителите на културната институция

1 Ноември 2017 | 17:55 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. На 1-ви ноември Регионален исторически музей - Велико Търново отличава своите „модерни будители“- дарителите на културната институция. Това каза в предаването „Царевград Търнов - славата и величието на България“ на Радио „Фокус“ директорът на музея Иван Църов. По думите му през тази година са получени 75 различни дарения, като 95% от тях притежават качествата на движими културни ценности. „Най-често се дарява литература, като автори подаряват своите собствени монографии. Получаваме множество етнографски вещи като тъкани, ризи, рокли. Даряват се и много снимки. Повечето дарени вещи са били част от семейното наследство на хората, които знаят, че предоставяйки ги на музея те ще бъдат съхранени завинаги. За нас дарителите са будителите на нашето време като неслучайно сме избрали днешния ден, за да ги отличим подобаващо“, обясни той. Църов коментира още, че имат принос в обогатяване музейния фонд, като не е изключено много ценни експонати веднага след получаването им да влязат в изложба. „Непрестанно се стараем да обогатяваме експозициите си, за да поддържаме интереса на посетителите. В тазгодишната ни изложба ще включим и постъпления от обект в село Петко Каравелово, където беше открито двуетажно жилище от праисторическата епоха, керамика и множество накити. Изложбата се открива днес, традиционно е достъпна в рамките на месец, но при интерес ще остане и за по-дълго“, каза директорът на културната институция. Иван Църов призова всеки, имащ желание да подпомогне и запази историческата и родовата си памет, да дари на музея.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Община Смолян: Ученици и учители отбелязаха с различни прояви един от най-светлите български празници – Деня на народните будители

Община Смолян: Ученици и учители отбелязаха с различни прояви един от най-светлите български празници – Деня на народните будители

1 Ноември 2017 | 17:48 | Агенция "Фокус"
Смолян. Ученици и учители от смолянски училища отбелязаха с различни прояви един от най-светлите български празници – Деня на народните будители, съобщиха от пресцентъра на Община Смолян. В навечерието на 1 ноември, учениците от VIII и V клас от ППМГ „Васил Левски” подготвиха интересна презентация и я представиха пред всички ученици. Чрез нея за пореден път си спомниха за делата на будителите от миналото. Най-малките ученици поздравиха и всички учители – будителите на настоящето. Директорът на ППМГ Мария Илиева поздрави с празника и обърна внимание на дейностите на клуб „Млади възрожденци“ към училището, който запазва спомена за всичко българско чрез многобройните си инициативи. Същият ден петокласниците поднесоха венци и цветя пред паметниците на Васил Левски и Стою Бобутанов. Учениците и учителите от СУ „Отец Паисий“ в Смолян поднесоха цветя пред паметника на Паисий Хилендарски и се поклониха пред святото дело на възрожденци. Бяха припомнени имената на книжовниците, просветителите и духовниците, посветили живота и знанията си за опазване духа на българския народ, за неговото просвещение и израстване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген.-майор Груди Ангелов: Идеите на Георги Раковски за единението на България са актуални и днес

Ген.-майор Груди Ангелов: Идеите на Георги Раковски за единението на България са актуални и днес

1 Ноември 2017 | 17:45 | Агенция "Фокус"
София. Идеите на Георги Раковски за единението на България са актуални и днес. Това каза началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Деня на народните будители. По думите му той се смята и за основоположник на новата българска армия. "Той е основал Първата българска легия, която се счита за първата организирана българска войскова част. Той е ярък пример за нас, особено, че тази година се навършиха 150 години от неговата смърт. Идеите, които той е поставял за единението на България, смятам, че са актуални и днес. Както неведнъж съм казвал Българската армия е важен елемент от българската държавност“, коментира ген.-майор Груди Ангелов. На въпрос дали са будни българите днес, началникът на Военна академия обясни, че бунтарът в българина винаги е жив и ще бъде. „Така че може да не са достатъчно събудени, но ще се събудят и ще се пробудят. Това може да се случи във всеки един момент“, заяви той.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Сливен Стефан Радев: Радвам се, че през последните години образованието е приоритет

Кметът на Сливен Стефан Радев: Радвам се, че през последните години образованието е приоритет

1 Ноември 2017 | 17:37 | Агенция "Фокус"
Сливен. Кметът на Сливен Стефан Радев се срещна с млади учители, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен. На срещата бяха обсъдени проблемите на образованието и трудностите, с които се срещат младите преподаватели. „Радвам се, че през последните години образованието е приоритет за управляващите.“, заяви Радев и допълни, че се надява младите педагози да запазят ентусиазма си, защото от тях и техните усилия зависи каква ще бъде България след 50 години. Поводът за срещата е днешният празник – Денят на народните будители. Преди това празникът бе отбелязан на централния градски площад „Хаджи Димитър“ пред паметника на войводата и сливенските възрожденци с общоградско тържество. Събитията за празника се организират от Община Сливен, Регионално управление на образованието и ППМГ „Добри Чинтулов“ и областната болница „Д-р Иван Селимински“.

Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Младите учени са истинският капитал на България

Президентът Румен Радев: Младите учени са истинският капитал на България

1 Ноември 2017 | 17:22 | Агенция "Фокус"
София. Независимо от тежките условия българските млади учени продължават да творят с отдаденост, много усилия и патриотизъм. От това се нуждае България, за да съградим една просперираща и модерна страна. Трябва да инвестираме в българските млади учени, защото те са нашият капитал. Това заяви президентът, който участва в тържественото събрание на Българската академия на науките по случай Деня на будителите и връчи наградите за млади и най-млади учени на БАН –„Професор Марин Дринов“ и „Иван Евстатиев Гешов“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
В словото си държавният глава благодари на младите учени за техния принос във формирането на национално значими цели, за повишаването на благосъстоянието на българските граждани и гарантирането на тяхната сигурност, както и за модернизацията на нашата държава и нейното пълноценното и по-интензивно интегриране във важни европейски структури и инициативи. „И аз не приемам, че трябва да дойдат еврокомисари, както се случи напоследък, и да ни кажат, че 0,2% от БВП за наука и за научни изследвания са крайно недостатъчни”, подчерта президентът.
Румен Радев посочи също така, че като народ имаме исторически заложен пример, в който трябва да се вслушаме и призова да се обърнем към строителите на съвременна България и към завета на хората, които са съградили Третата българска държава. „От къде започнаха и в какво инвестираха първо? Това е Българската академия на науките - най-старата институция в съвременна България. Нашите предци заложиха на науката и благодарение на техния залог България много бързо започна да се превръща в една модерна европейски държава“, добави президентът.
„Ако наистина искаме да имаме модерна държава, трябва да се обърнем към науката, защото тя ще ни покаже начините, по които да постигнем национално значими резултати“, коментира държавният глава и допълни, че науката е и неделима част и от нашия суверенитет, и от националната ни сигурност.
Президентът поздрави ръководството на Академията за помощта, която оказва на своите млади учени за тяхното развитие и при международните им изяви. „Днес с гордост можем да отчетем, че Академията развива дейност във всички направления на съвременната наука и успехите на научните й институти са на световно равнище“, каза още държавният глава.
Конкурсът за млади учени „Професор Марин Дринов” и наградите за най-млади учени „Иван Евстатиев Гешов” имат за цел да откриват и стимулират талантливите млади учени в БАН, както и да улеснят техните международни научни контакти, да подпомогнат развитието и научното им израстване, както и да направи науката по-привлекателна за млади и даровити специалисти в България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Българинът трябва да се събуди най-вече от късогледството

Вицепремиерът Валери Симеонов: Българинът трябва да се събуди най-вече от късогледството

1 Ноември 2017 | 16:57 | Агенция "Фокус"
София. Българинът трябва да се събуди най-вече от късогледството, от това да гледа само в ежедневието си и да се опита да разбере, че хубава или лоша, това е единствената родина, която имаме. Това каза за Агенция „Фокус“ вицепремиерът Валери Симеонов по повод 1 ноември – Ден на народните будители. Според него съвременните измерения на будителството са само и единствено службата на народа, службата на интересите на родината. „Като нейните измерения съответно са насочени към преодоляването на нихилизма, връщането към традиционната ценностна система на българите. Връщането към тези чисти изворни чувства, които определят поведението на всеки един родолюбец и справянето с негативните процеси, които за съжаление, имат развитие тук през последните 27 години“, обясни Симеонов. Той подчерта, че трябва да защитават свободата и суверенитета на страната, както и преди са го правили. „Трябва да определяме хората или политиците, дори и политическите сили, които работят за собствен интерес. Фактически по никакъв начин не служат на общото благо и да не им се дава никакъв аванс на доверие“, заяви вицепремиерът.
Той пожела на хората да се гордеят, че са българи, да изживеят пълноценно този празник и всеки божи ден да се опитват нещо да направят не само за себе си и за семействата си, но и за държавата.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Росен Плевнелиев: Идеята за Деня на народните будители се роди в най-голямата драма на робството и в най-тежките национални кризи

Президентът Росен Плевнелиев: Идеята за Деня на народните будители се роди в най-голямата драма на робството и в най-тежките национални кризи

1 Ноември 2017 | 16:38 | Агенция "Фокус"
София. Идеята за Деня на народните будители се роди в най-голямата драма на робството и в най-тежките национални кризи. Това каза за Агенция „Фокус“ Росен Плевнелиев – президент на Република България между 22 януари 2012 и 22 януари 2017 г. по повод 1 ноември – Ден на народните будители. „Нека никога да не забравяме, че Денят на народните будители е празник и на българските журналисти. Така че с най-дълбоки думи на благодарност Ви поздравявам и Вас, и всички български журналисти с днешния Ден на българската журналистика. И си пожелавам българските медии да служат на народа, на истината и на демократичното и европейско развитие на България. Днешният ден е и Ден на българските учени, на българската наука и Ден на народните будители. Днешният ден е много специален. Нека никога не забравяме, че идеята за Деня на народните будители се роди в най-голямата драма на робството, в най-тежките периоди на национални кризи“, заяви Плевнелиев и добави: „Тогава, когато едно поколение невероятни български политици и културни обществени лидери се обърнаха преди всичко с идеята как младите да се върнат в смисъла на съществуването, към завета на предците, към делото на българските революционери, будители, българската интелигенция, тези, които доведоха до създаването на силния български дух, до решимостта ни да водим борба за национален суверенитет. Тези, които се отдадоха на будителството, тези, които поведоха народа по пътя към свободата. Затова аз съм безкрайно благодарен, че мога чрез Вашата уважавана медия да честитя на всички мои сънародници Деня на будителите“.
Росен Плевнелиев допълни, че никога не бива да забравяме, че същият този празник е бил отменен, практически и буквално съсипан и забранен от комунистическия тежим и тоталитарната власт в България. „Нека си даваме сметка какво означава това. За мен е поредното национално предателство на комунистите. В целия период на тоталитарното управление на България се нагледахме не на едно такова предателство. Това да забраниш Деня на народните будители, обслужвайки нечия чужда пропаганда, през това да вървиш в посоката 16-ата република на Съветския съюз, или предателството по македонския въпрос. Нека затова си спомняме истината за историята и да знаем, че имаме доказателства и за възход, и за падение“, подчерта Плевнелиев и допълни, че е възход да създадеш Деня на националните будители, падение е да го забраниш. „Нека помним историята. Нека младите знаят какво е било, за да може никога повече да не се повтаря“, каза още Росен Плевнелиев.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Минев, зам.-кмет на Карлово: Икономическото замогване на всички подбалкански градчета с компактно българско население през 18-19 век е довело до влагане на средства в духовност

Антон Минев, зам.-кмет на Карлово: Икономическото замогване на всички подбалкански градчета с компактно българско население през 18-19 век е довело до влагане на средства в духовност

1 Ноември 2017 | 16:33 | Агенция "Фокус"
Карлово. Икономическото замогване през 18-19 век на всички подбалкански градчета с компактно българско население, каквото е било и Карлово, е довело до влагане на средства в духовност. Това каза за Радио „Фокус” – Пловдив зам.-кметът на Карлово Антон Минев. По думите му именно това е причината в град Карлово да е имало толкова много видни възрожденци. „Град Карлово се е бил оформил като един от икономическите центрове на тогавашната Османска империя”, добави Минев. „Не случайно град Карлово е бил наричан „гайтанената столица на империята”, с над 2000 гайтанджийски чарка”, добави Минев. По това време гайтаните са били масово използвани за апликация на дрехи. Именно това замогване води до търсене на образование, защото занаятчиите са искали децата им да се изучат и да просперират в техните занаяти. Именно това е довело до бум на образованието през 19 век.
„Карловски възрожденци с национално значение са д-р Иван Богоров – издател на първия български вестник, първата българска граматика и борец за чистотата на българския език, даскал Райно Попович – един от най-известните възрожденски учители, който не е от Карлово, но е дошъл да живее тук, който може да се смята за родоначалник на новобългарското образование, макар, че училището му е било елинобългарско”, посочи Антон Минев. В неговото училище са учили едни от най-видните възрожденци – Раковски, Васил Левски, д-р Иван Богоров. Други тачени възрожденци в Карлово са и братята Евлогий и Христо Георгиеви, във връзка с даренията, които са направили на Софийския университет и за град Карлово. Минев посочи още, че в старинната част на Карлово са запазени къщите на Брайко Хаджигенов и Христо Попвасилев, които са създатели на първите новобългарски училища. Единият – на първото взаимно училище, другият – на първото девическо училище. И двамата са ученици на Райно Попович. За будители могат да се смятат и Пешо Радоев – създател на първия български балет, Елена Снежина – първата българска театрална актриса, академик Иван Лазаров – създател на първият факултет по скулптура в Художествената академия в София и първият български скулптор. „Това са все личности, които са топ в различни сфери на науката и изкуството, просветата”, каза Минев. „Васил Левски също е будител, в качеството му и на учител, и на революционер, даскал Ботьо Петков, който е от Карлово и който създава своето училище в Калофер, също е емблематична фигура през Възраждането“, добави Минев.
„Възрожденският дух на карловци го има и днес и се поддържа постоянно”, каза още Антон Минев. Според него, обаче държавата трябва да помисли за това този ден да не бъде почивен, а празничен за учениците. „Трябва да се празнува на 1 ноември, а не преди това, или след това”, смята Антон Минев.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген.-майор Груди Ангелов: Денят на народните будители показва единството на българската нация – днес празнуват хората с перо и хората с оръжие

Ген.-майор Груди Ангелов: Денят на народните будители показва единството на българската нация – днес празнуват хората с перо и хората с оръжие

1 Ноември 2017 | 16:27 | Агенция "Фокус"
София. Денят на народните будители показва единството на българската нация – днес празнуват хората с перо и хората с оръжие. Това каза началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ ген.-майор Груди Ангелов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Деня на народните будители. По думите му Българската армия е навсякъде. „Тя има учения, тя участва в бедствия и аварии, както в момента в Бургаско. При всяко едно действие, след кризи, аварии и бедствия, армията е неотлъчно на тези мероприятия и помага на български народ. Народът винаги може да разчита на своята армия. Тя също е на границата и помага на колегите ни от МВР“, поясни началникът на Военна академия. Той заяви, че иска да поздрави по повод празника курсантите, читателите и слушателите на „Фокус“, преподавателите и всички студенти, които се обучават във Военна академия и във всички военни учебни заведения – Военния университет във Велико Търново със своите филиали в Шумен и Долна Митрополия и Военноморското училище във Варна. „Искам да им пожелая да бъдат преди всичко здрави, да не забравят, че са българи и че трябва да са готови винаги да защитят своята Родина“, каза ген.-майор Груди Ангелов.
Деница КИТАНОВА


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Методи Чимев, кмет на Дупница: Денят на народните будители е празник на духа, на невидимата вътрешна сила, която дава стремеж, сили и вяра да променим с дела действителността

Методи Чимев, кмет на Дупница: Денят на народните будители е празник на духа, на невидимата вътрешна сила, която дава стремеж, сили и вяра да променим с дела действителността

1 Ноември 2017 | 16:26 | Агенция "Фокус"
Дупница. Денят на народните будители е празник на духа, на невидимата вътрешна сила, която дава стремеж, сили и вяра да променим с дела действителността. Това каза в поздравителен адрес по повод Деня на народните будители кметът на Дупница инж. Методи Чимев, съобщиха от пресцентъра на Общината. „Уважаеми съграждани, приемете моите поздравления за днешния празник, празник на духа, на невидимата вътрешна сила, която дава стремеж, сили и вяра да променим с дела действителността. И не само да я променим и съградим, но да го направим с ум и разум, прилагайки мъдростта на буквите в силата на действията. Това е най-великото постижение – да растеж и да побеждаваш не само със силата на десницата, но и със светлината на знанието”, се посочва в поздравителния адрес.
По думи на Методи Чимев днес трябва да се отдаде почит на българските будители, не само носители на висок морал, знание и синовна любов към Отечеството, но и техни защитници и разпространители. Кметът отправя пожелания за дръзновение и неугасващ плам на всички хора на духа, които, въпреки трудностите, въпреки неразбирането, въпреки всичко, са нашите съвременни будители. „Уважаеми журналисти, приемете моите поздравления за вашия професионален празник. Вашият професионален стремеж, сили и вяра в правотата и истинността, са и вашето най-силно оръжие – думите. Да вършиш дела за обществото, да побеждаваш със силата на словата, но и със светлината на знанието, коректността и професионализма. Бъдете нашите нови български просветители – решителни, непоклатими и дръзки в защитата на правдата, свободата на словото. Пожелавам дръзновение и неугасващ плам на целия екип на Агенция „Фокус“! Бъдете здрави и успешни!“, посочва Методи Чимев.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов предаде реликва на Ботьо Петков в Националния музей „Христо Ботев“

Вицепремиерът Валери Симеонов предаде реликва на Ботьо Петков в Националния музей „Христо Ботев“

1 Ноември 2017 | 16:15 | Агенция "Фокус"
Калофер. Вицепремиерът Валери Симеонов предаде днес на Националния музей „Христо Ботев“ в Калофер бастунчето на даскал Ботьо Петков, дарен от Центъра за българска култура в Одеса, съобщиха от правителствената информационна служба. Официалното дарение беше извършено в най-старата автентична стая на класното училище.
В Калофер вицепремиерът Симеонов взе участие в празненствата по случай Деня на народните будители, както и в среща на Националното сдружение на кметовете на кметства в България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Росен Плевнелиев: Важно е да направим разликата между патриотизма и национализма

Президентът Росен Плевнелиев: Важно е да направим разликата между патриотизма и национализма

1 Ноември 2017 | 16:03 | Агенция "Фокус"
София. Много е важно за мен първо да направим разликата между патриотизма и национализма. Това каза за Агенция „Фокус“ Росен Плевнелиев – президент на Република България между 22 януари 2012 и 22 януари 2017 г. по повод 1 ноември – Ден на народните будители. „Защото днес като че ли национализмът стана отново модерен. Той шества по улиците в България и в Европа, но нека никога не забравяме, че криворазбраният национализъм, който се базира на това да се набляга на различията, който ни казва, че чужденците не са добре дошли, който се базира на използване на езика на омразата срещу някои групи от населението в нашата държава, няма да ни доведе до нищо добро“, заяви Плевнелиев. „Аз искам да се върнат младите и всички ние към този чист идеалистичен патриотизъм на нашите деди, които искаха чиста и свята република за България, правила за всички и институции, които да гледат с лице към хората и да им служат. Които казваха, че всякой роб щом стъпи на родна земя свободен става. Които направиха най-модерната за времето Конституция. Които издигнаха българската икономика и предприемачество на много високи нива. Които пазеха завета на Неофит Рилски, на Левски, св. Йоан Рилски, на братя Миладинови, Христо Ботев, Георги Стойков Раковски – една плеяда гиганти на българската духовност и революционно движение и развиваха техния завет. За мен съвременното измерение на това да бъдем равни на другите европейски народи, завета на Левски и на чистата и святата република, означава следното: да, постигнахме членството в ЕС, но това не ни прави равни с другите. Правилна посока е, но не е крайната цел“, допълни той. Плевнелиев уточни, че по същия начин иска да види в България социално отговорни действия и икономика, а не олигархични кръгове. „Институции, които работят с електронно правителство, с пълна прозрачност, в интерес на хората, а не всеки ден от скандал до скандал за това, че институциите по-скоро може би служат на силните на деня, отколкото на народа. Тази чиста и свята република трябва да я постигнем и зависи от всеки един от нас. Това си пожелавам“, коментира още Росен Плевнелиев.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Ритуал по поднасяне на цветя пред Паметника на будителите се състоя в града

Хасково: Ритуал по поднасяне на цветя пред Паметника на будителите се състоя в града

1 Ноември 2017 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Хасково. Ритуал по поднасяне на цветя пред Паметника на будителите се състоя в Хасково, съобщиха от пресцентъра на Община Хасково. Кметът Добри Беливанов в словото си заяви: „Днес честваме един изключително български празник - Деня на народните будители! Всеки народ има своите герои, борци за свобода и независимост, но българите почитаме и тези, които в най-трудните години за народа ни са успели да съхранят българския дух.“ Градоначалникът разказа историята на празника и добави: „Неслучайно припомням историята на този празник, защото понякога той е незаслужено пренебрегван, остава като един почивен ден за учениците, а този ден заслужава своето достойно място в календара, защото това е денят на духовните водачи на България през вековете. Ние сме се съхранили като дух и като народ именно заради тяхната дейност. На този паметник са изписани имената на будители свързани с Хасково. Дългият списък доказва, че Хасково е един град с богата и славна история, че ни сме наследници на едни велики българи. Жизненият път на всеки един от будителите е урок срещу безразличието и инертността. И днес имаме съвременни будители в лицето на всички учители и работещи в сферата на просветата и културата. Благодаря Ви за това, че и днес пазите огъня на българския дух жив. Продължавайте все така да предавате пламъка на знанието и просвещението на идните поколения!“
Рецитал със стихове от и за будителите изнесоха учениците от театралната школа на Младежки център. В ритуала участва и Духовият оркестър на община Хасково
Цветя пред паметника положиха представители на училища, политически и родолюбиви организации, граждани и ученици.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бранимир Митов, Драматичен театър „Проф. Енчо Халачев“-Благоевград:  Хората, занимаващи се с театрално изкуство, са съвременни будители

Бранимир Митов, Драматичен театър „Проф. Енчо Халачев“-Благоевград: Хората, занимаващи се с театрално изкуство, са съвременни будители

1 Ноември 2017 | 15:51 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Хората, занимаващи се с театрално изкуство, са едни съвременни будители. Това каза за предаването „Симитли – минало, настояще и бъдеще“ на Радио „Фокус“-Пирин Бранимир Митов, директор на Драматичен театър „Проф. Енчо Халачев“-Благоевград. Той обясни, че му се е случвало, а и на негови колеги, да ходят на места в България, където трудно се играе театър, но въпреки това те не престават да бъдат едни нови будители.
„Ние правим школи, възпитаваме децата, правим представления. Нашата работа е будителска и такава трябва да бъде“, допълни Митов. По думите му младите хора все повече са се отдалечили от книгите, библиотеките и театрите, затова работа на актьорите е да подбудят техният интерес. „Нашата мисия е да покажем, че изкуство ни е едно от най-интересните,защото в него са преплетени словото, действието, музиката, танцът, песните. Смятам, че ние сме будители и трябва да бъдем все повече“, добави директорът на Драматичен театър „Проф. Енчо Халачев“ – Бранимир Митов.
"Да си съвременен будител не е трудно, а е интересно", заяви също Бранимир Митов. По думите му театърът има много съмишленици в България, подпомагащи неговата дейност, а интересната част е запознанството с нови хора. „Такива наши приятели имаме на много места, едно от тях е Симитли. Не само кметът Апостол Апостолов, но и цялото ръководство на Общината, ръководството на читалището в града, са хора, които работят и искат да се случват нещата в областта на културата“, каза още Митов. Той призова на този ден хората да се замислят защо празнуваме Деня на народните будители и с какво може всеки от нас да спомогне за съхраняването на българщината. „Ходете на театър, влизайте в библиотеките, уважавайте това, което хората преди нас са създали и направили, защото, без да имаме история, няма как да имаме бъдеще“, подчерта Митов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Дебочички, Регионален исторически музей – Кюстендил: Първият български печатар Яков Крайков е един от истинските български будители

Валентин Дебочички, Регионален исторически музей – Кюстендил: Първият български печатар Яков Крайков е един от истинските български будители

1 Ноември 2017 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Първият български печатар Яков Крайков е един от истинските български будители. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Валентин Дебочички, директор на Регионален исторически музей – Кюстендил. По думите му Яков Крайков е не само печатар от 16 век, той всъщност е и първият български книжовник, редактор, първият български художник, гравьор, който е оставил една трайна диря в българската култура, а и в славянската култура със своето книгопечатане, с издадените от него книги.
„Би следвало да припомняме заслугите и делото му, защото той е един истински български будител, който успява да съхрани българското народно самосъзнание и книгите му да се разпростират и да стигат до краищата на българската земя”, каза Валентин Дебочички. Предполагаемата година на раждане на Яков Крайков е между 1520 и 1530 година в семейство на свещеници, които в едно тъмно и тежко време и османско иго успяват да съхранят и предадат на Яков Крайков стремежа към знание. През 1566 година той отпечатва и първата си книга- първата българска печатна книга. Това е Часослова, в който са поместени и 31 гравюри. През 1569 и 1570 година Яков Крайков е издал съответно втората и третата си книга, които са вече големи книги – псалтир и молитвеник, за да приключи с печатарската си дейност през 1571- 1572 година с втората си книжка от тази поредица книга за пътника, която се казва „Различни потреби”. Тя е в обем от 128 листа.
„В съдържанието на книгата личи стремежът на Яков Крайков да създаде една полезна книга, не само за духовниците, а и за по – широк кръг тогавашни наши сънародници и на останалите славянски народи, които да я използват при техните дела – търговски или други и наред с литургичните си текстове, той за пръв път в „Различни потреби” помества и текстове на старобългарската апокрифна литература”, каза Дебочички.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Цветя бяха поднесени пред паметниците на бележити възрожденци и революционери в Карлово

Пловдив: Цветя бяха поднесени пред паметниците на бележити възрожденци и революционери в Карлово

1 Ноември 2017 | 15:44 | Агенция "Фокус"
Карлово. Цветя бяха поднесени пред паметници и паметни къщи на бележити възрожденци и революционери по повод Деня на народните будители в Карлово. Това съобщи за Радио „Фокус” – Пловдив зам.-кметът Антон Минев. В къщата на Райно Попович в Старинно Карлово е била изнесена кратка литературно-музикална програма, а в къща Белия двор се е провела дискусия на тема „Да откриеш Европа“, в която са участвали ученици от ПГ „Ген. Владимир Заимов“, с ръководител Христина Томанова.
„От 17.30 часа ще бъде открито балетно студио, посветено на основоположника на балетното изкуство у нас Пешо Радоев, който също е карловец”, посочи Антон Минев.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Градският ученически парламент организира благотворителен концерт в Деня на народните будители

Велико Търново: Градският ученически парламент организира благотворителен концерт в Деня на народните будители

1 Ноември 2017 | 15:39 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Градският ученически парламент организира благотворителен концерт във Велико Търново, посветен на Деня на народните будители. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново председателят на организацията Савина Иванова. Събитието се провежда за втора поредна година, а събраните средствата от него ще бъдат дарени за лечението на 13-годишната Никол Георгиева, която страда от Сарком на Юинг, или рак на костите.
„Тя е приятелка на клуба и затова ние решихме да и помогнем с нашия, вече традиционен, концерт“, отбеляза Савина Иванова. Събитието ще е с „вход свободен“, но на двата входа на залата, в която ще се проведе, ще бъдат поставени кутии за дарения. Подобни дарителници има в почти всички големи супермаркети във Велико Търново, в кафенетата, в ресторантите и в училищата. Кампанията се провежда не само във Велико Търново, но и в други населени места. „Информация за събраните до момента средства нямам, но знам, че клиниката в Турция е изпратила оферта за лечението, която е на стойност 165 000 евро. Тази сума е непосилна за семейството на Никол, затова призовавам всеки, който има възможност, да помогне“, каза още Савина Иванова. Концертът ще се проведе в Голямата зала на Община Велико Търново. Началото ще бъде поставено в 18.00 часа.
„Фокус“ припомня, че на последната си редовна сесия Великотърновският общински съвет гласува да бъдат отпуснати 5 000 лева за лечението на Никол Георгиева. 2 000 лева ще бъдат предоставени от бюджета на Община Велико Търново по предложение на кмета инж. Даниел Панов. Още 3 000 лева ще бъдат отделени от бюджета, с който се покрива издръжката на Общински съвет. Отделно стана ясно, че общинската администрация е събрала още 3 000 лева само за 1 ден.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Росен Плевнелиев: Трябва да помним историята и завета на будителите, революционерите и да продължим тяхното дело

Президентът Росен Плевнелиев: Трябва да помним историята и завета на будителите, революционерите и да продължим тяхното дело

1 Ноември 2017 | 15:32 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да се върнем отново към идеята, че това е празник, който се обръща преди всичко към младите, които да научат урока на историята. Това каза за Агенция „Фокус“ Росен Плевнелиев – президент на Република България между 22 януари 2012 и 22 януари 2017 г. по повод 1 ноември – Ден на народните будители. „Към младите, които да се поучат от великото дело на националните будители и революционерите. Към младите и към всички, които да отдадат заслужена признателност и почит към тези, които помогнаха българския народ да се издигне духовно, да възстанови своята държавност и да гледа със самочувствие и гордост напред. Най-важното за мен, съвременното измерение, за което толкова много се мечтае и желае да постигнем, е да помним историята и завета на будителите, революционерите и да продължим тяхното дело. Нагледахме се на криво разбран национализъм, на популизъм, на хора, които се кълнат в Левски и Ботев, но правят точно обратното на техния завет“, коментира Плевнелиев. По думите му затова трябва да се даде на младите истината за миналото, да им се помогне да гледат напред, стъпили здраво на корените на нашата история. „Защото Левски ни казваше, че трябва да бъдем равни на европейските народи, това още не е постигнато. Левски ни казваше, че трябва да изградим чиста и свята република, не сме я постигнали, а това зависи от всеки един от нас. Зависи от всеки един от нас да постигнем завета“, каза още Росен Плевнелиев.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гергана Чотрева, Народно читалище „Екзарх Стефан”-Широка лъка: Първият образован учител в Широка лъка е Георги Богданов, когото местните жители са сравнявали със слънцето

Гергана Чотрева, Народно читалище „Екзарх Стефан”-Широка лъка: Първият образован учител в Широка лъка е Георги Богданов, когото местните жители са сравнявали със слънцето

1 Ноември 2017 | 15:32 | Агенция "Фокус"
Смолян. Първият образован учител в Широка лъка е Георги Богданов, когото местните жители са сравнявали със слънцето. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян Гергана Чотрева – секретар на Народно читалище „Екзарх Стефан”-Широка лъка по повод Деня на народните будители. „Георги Богданов е един от първите образовани учители в селото. Той идва от Пловдив през 1872 година и за него местните хора казвали - дошъл е не даскал, а истински учител и с неговото идване в селото, като че ли е огряло слънце”, обясни Чотрева. По думите й след него се нареждат имената на Ангел Георгиев, Дойчо Каров, Теофан Чолаков, Илия Чернев, Стоян Попгеоргиев, Васил Чолаков, Георги Найденов, Тодор Димитров, Илия Каров, Мара Захариева, която е и първата жена архитект в България.
„Тук няма как да не споменем и името на високо уважавания и почитан от всички българи екзарх Стефан. Заслугата му в национален исторически мащаб е ясна, но ние – широколъчани, можем да му благодарим за още много други неща като това, че той е основен дарител за построяването на сградата на читалището, дарява много книги на библиотеката. И всичко, което е направил за Широка лъка заслужено е довело до това читалището да носи неговото име”, посочи секретарят на читалището. Според Гергана Чотрева има приемственост между тях и следващите поколения интелигенция в Широка лъка.
„Това са Никола Гьочев, Никола Мурджев, Рада Карова, инж. Димитър Георгиев, Дамян Каров, Георги Дурев и още много други. Повечето имена ги свързваме с учителството, но така или иначе няма как да отделим учителя от читалището. В основата на читалищната дейност, в основата на културните изяви в селото, винаги стои учителят и хората, които са покрай него”, обясни Чотрева. Тя каза още, че и в днешно време има будители и това са тези, които създават, опазват и предават на следващите поколения стремеж към четмо, писмо, традиции и история.
Даниела БОЙКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Младежи от БСП дариха книги на Регионална библиотека” Никола Фурнаджиев”

Пазарджик: Младежи от БСП дариха книги на Регионална библиотека” Никола Фурнаджиев”

1 Ноември 2017 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. В Деня на народните будители младежи от Областната структура на БСП в Пазарджик дариха книги на Регионална библиотека” Никола Фурнаджиев” в Пазарджик, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Йордан Младенов, народен представител от БСП от 13 МИР-Пазарджик. Дарението съдържа 71 заглавия, сред които и нови книги на пазарджишки автори - Георги Балабанов, Христина Колева, Катя Сеферинкина, както и заглавия за най-малките читатели.
„Дарявайки книги, ние искаме да покажем, че те са ценни и нужни на обществото ни. Библиотеките днес сякаш са забравени, много млади хора въобще не четат и не си купуват книги. Твърде много младежи дори не са влизали в библиотеките. А те са убежище, богатство, съкровищница. Искаме с тази наша инициатива да стимулираме четеното и обогатяването на библиотеките – както общинските, така и домашните, защото книгите са безценен дар“, уточни Младенов. Той каза също, че всеки от нас може да бъде съвременен будител и носи в себе си искрата, и призова да си я предаваме един на друг чрез силата на словото.
В кампанията на младежите от БСП в цялата област са се включили народните представители от района Йордан Младенов, Надя Клисурска и Славчо Велков, както и областният председател на партията Петя Цанкова. В рамките на инициативата книги са дарени и на библиотеките в читалище ”Васил Петлешков” в град Брацигово и читалище ”Развитие” в Пещера.
Алена ЖИЛЕКОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Денят на народните будители е един от най-българските празници

Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Денят на народните будители е един от най-българските празници

1 Ноември 2017 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Денят на народните будители, който честваме днес, е един от най-българските празници. Това се казва в празничното обръщение на кмета на Велико Търново Даниел Панов по повод Деня на народните будители, съобщиха от Общината. „Днес почитаме всички славни българи – книжовници, просветителите, революционери, духовници, които дори в най-тъмните времена пазеха живи българския дух, език и култура, вярата, националната памет, които през епохата на Възраждането поведоха нашия народ към Освобождението, които изградиха съвременната българска държава. Честит празник на всички съвременни будители – хората, които днес ни образоват, които ни възпитават в дух на родолюбие, които ни учат да обичаме България и да знаем историята й, да пазим ценностите, традициите, обичаите и да ги предаваме на поколенията. Съхраняването на нашата българска идентичност е един от важните дългове към идните поколения“, се посочва още в празничното обръщение на кмета на Велико Търново.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Денят на народните будители бе отбелязан в Дупница с поднасяне на венци и цветя на бюст-паметника  на Христаки Павлович

Кюстендил: Денят на народните будители бе отбелязан в Дупница с поднасяне на венци и цветя на бюст-паметника на Христаки Павлович

1 Ноември 2017 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Дупница. Денят на народните будители бе отбелязан в Дупница с поднасяне на венци и цветя на бюст-паметника на Христаки Павлович. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Таня Камбурова, експерт в отдел „Култура” към Община Дупница. По думите й десетки граждани са се събрали на централния площад в града, за да отдадат почит и уважение към делото на будителите. На церемонията са присъствали кметът на Община Дупница Методи Чимев, зам.-кметът Крум Милев, председателят на Общинския съвет Емил Гущеров, представители на патриотични организации и граждани. Слово по повод празника е изнесено от директора на Общинския исторически музей Анелия Геренска, в което е посочено, че на този ден се отдава почит на хилядите знайни и незнайни български будители и радетели, които са направили възможно да се съхрани тази вяра, този език, които са направили възможно да я има и днес държавата България.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимира Анастасова, кмет на Долни чифлик: В Деня на народните будители изразяваме своята почит към създателите и пазителите на духовната ни традиция

Красимира Анастасова, кмет на Долни чифлик: В Деня на народните будители изразяваме своята почит към създателите и пазителите на духовната ни традиция

1 Ноември 2017 | 14:34 | Агенция "Фокус"
Варна. В Деня на народните будители – 1 ноември, изразяваме своята почит към създателите и пазителите на духовната ни традиция. Това заяви в своето приветствено слово към учители, просветни и културни дейци кметът на Община Долни чифлик Красимира Анастасова по повод Деня на народните будители, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „Прекланяме се пред всички онези бележити българи, съхранили вечния български дух и стремежа към овладяване на знанието. На всички вас, съвременни просветители, пожелавам здраве, силен дух и светлина, за да показвате пътя, по който да върви българският народ. Обогатявайте и опазвайте българската духовност и копнежа по нови хоризонти в образованието и културата“, посочи Красимира Анастасова.
По случай Деня на народните будители, като подарък от ръководството на Община Долни чифлик към всички просветни и културни дейци, на сцената на Народно читалище„Изгрев 1919“ гостуваха артистите от Драматичен театър „Невена Коканова“, гр. Ямбол. Те представиха постановката „Юнаци с умни калпаци“, чиято премиера бе едва преди няколко дни – на 25 октомври.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Георги Първанов: Вероятно мнозина мислят, че от тях вече нищо не зависи – надявам се да се събуди националният дух

Президентът Георги Първанов: Вероятно мнозина мислят, че от тях вече нищо не зависи – надявам се да се събуди националният дух

1 Ноември 2017 | 14:31 | Агенция "Фокус"
София. Българинът трябва да се освободи от умората, безнадеждността, която е обхванала много от сънародниците ни. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Георги Първанов – президент на Република България в периода 2002-2012 г. по повод 1 ноември – Ден на народните будители. „За съжаление мнозина вероятно си мислят, че от тях вече нищо не зависи. Нещата са оставени на едно инерционно течение, а не е било така. Прекарали сме векове в османско робство, били сме в много други тежки периоди и винаги са се намирали лидери, които да очертаят нови параметри на националните цели и идеали и такива, които да ги следват. Надявам се в крайна сметка да се събуди националният дух“, заяви Първанов. „Денят на будителите е много силен национален празник, с общославянски измерения“, каза още той и допълни, че не са много народите в Европа, а и по света, които имат два празника на духовността, както ние имаме 24 май и 1 ноември. „Това е една признателност за онези, които са дали всичко от себе си, дори живота си, за да я има България, българската нация. Освобождението на България първо става духовно. Духовната Санстефанска България е била очертана благодарение на усилията на православната ни църква, училища, читалища“, коментира още Георги Първанов.
Мариела РУСЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”По повод 1 ноември – Ден на народните будители Агенция „Фокус“ се обърна със сходни въпроси към Петър Стоянов – президент в периода 1997-2002 г., Георги Първанов – президент в периода 2002-2012 г. и Росен Плевнелиев – президент в периода 2012-2017 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Врачанският митрополит Григорий: На 1 ноември отбелязваме празника на всички достолепни българи, които в годините будеха нашето съзнание и призоваваха българската ни чест

Врачанският митрополит Григорий: На 1 ноември отбелязваме празника на всички достолепни българи, които в годините будеха нашето съзнание и призоваваха българската ни чест

1 Ноември 2017 | 14:22 | Агенция "Фокус"
Враца. Врачанският митрополит Григорий: На 1 ноември отбелязваме празника на всички достолепни българи, които в годините будеха нашето съзнание и призоваваха българската ни чест и синовен дълг да се трудим и творим за нашето Отечество - България. Това казва в архипастирски благослов до духовно обгрижваните от него православни християни Врачанският митрополит Григорий, временно управляващ и овдовялата Видинска епархия по повод днешния празник - Денят на народните будители, предаде репортер на Агенция "фокус". В благослова на митрополит Григорий се казва още: "Възлюбени в Господа братя и сестри, скъпи жители на Богохранимата Врачанска епархия, на 1 ноември отбелязваме празника на народните будители. Денят на всички достолепни българи, които в годините будеха нашето съзнание и призоваваха българската ни чест и синовен дълг да се трудим и творим за нашето Отечество - България. Този единствен по своята същност ден, в който прекланяме глава пред нашите първоучители и просветители, люде пламтящи в своето достойнство, разкрили любовта си и отговорността си пред нашия народ, е свързан с паметта на най-българския светец, преподобния и богоносен отец наш Йоан Рилски Чудотворец. Духовният пастир, който изпроси Господнята благословия и озари чрез Божествената благодат своя пробуждащ се народ. Затова този ден е ден на радост, чудно тържество, понесло спомена за множеството будители, които през всичките векове на България, изпълваха с доброта, вяра и доблест народното ни съзнание. Празник не на миналото, но ден на предстоящето, защото не ще имаме достойно бъдеще, ако нямаме будното съзнание, чрез завета на тия, които подклаждаха Божествения дух в нас.
Днес аз прося, чрез застъпничеството на свети Йоан Рилски, успех във всички начинания на вас, скъпи братя и сестри, членове на Богообдарената ни епархия и жители на нашия обичан град Враца. Благопожелавам на вас, общински служители, ръководители народни, които носите отговорността за благополучието на съгражданите ни - много сила, устрем и решителност в преодоляването на трудностите във всекидневната ви работа. Дни, изпълнени с честност и радост от постигнатите резултати. На вас, учители - нови апостоли на словото, които разпространявате знанието и културата сред нашите деца, желая с много любов и търпение да изпълнявате вашата благородна работа. Сила на духа, радост и обич към обучението.
А, на вас, скъпи деца – усърдие и труд, като не забравяте, че вие сте бъдещите будители на скъпото ни Отечество.
На всички вас, братя и сестри – честит да е празникът на народните будители! Да съхраним и усилим вярата си! Да живеем в Христовите добродетели и навсякъде да показваме нашата обич, защото този, който обича, той е Христовият. На много и благословени лета! Честит празник! Амин!".
Никола ПЕТКОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Петър Стоянов: Българинът трябва да се събуди и да се върне към изконните български ценности

Президентът Петър Стоянов: Българинът трябва да се събуди и да се върне към изконните български ценности

1 Ноември 2017 | 14:18 | Агенция "Фокус"
София. Българинът трябва да се събуди и да се върне към изконните български ценности, да разбере, че любовта към труда, инициативата и предприемчивостта правят една нация богата и в материален, но и в духовен план. Това каза за Агенция „Фокус“ Петър Стоянов – президент на Република България между 22 януари 1997 и 22 януари 2002 г. по повод 1 ноември – Ден на народните будители. „Защото онези предприемчивите направиха българското възраждане“, подчерта Стоянов.
По повод днешния празник той пожела на всички българи кураж и добави, че винаги е вярвал в България и в едно ново българско възраждане. „Просто трябва да сложим край на нашето непрекъснато мрънкане и оплакване“, каза още Петър Стоянов.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Дойнов, Съюз на народните читалища: Масмедиите безусловно налагат нещо противоположно на идеята за българското будителство

Николай Дойнов, Съюз на народните читалища: Масмедиите безусловно налагат нещо противоположно на идеята за българското будителство

1 Ноември 2017 | 14:14 | Агенция "Фокус"
София. Днес безусловно масмедиите налагат нещо, което е диаметрално противоположно на идеята за българското будителство. Това е опасно за нас като нация- да нямаме опора в своето минало. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов. „Винаги народните читалища са посочвали своите водачи. Те са били и водачите на народа в малките населени места“, посочи той. „Още от първото читалище в Свищов, читалището „Добри Войников“ в Шумен, читалището в Лом, което е основано от изключителния будител Кръстьо Пишурка- последния български романтик, не само в поезията, но и в личния си живот, тези хора са били пример за всички останали“, коментира Николай Дойнов. „Стефан Стамболов най-добре го описва с едно изречение- „Не щем ний богатство, не щем ний пари“. Всъщност никой не е забогатял от идеята за всеобщност на духа и че светът, в който съществуват идеите може да бъде толкова сведен до всички, че те да тръгнат по този път“, посочи председателят на Съюза на народните читалища и допълни, че ако се тръгне по него България би била друга. „Все пак светлите имена на тези хора са останали в българския пантеон. Това не е случайно, но въпросът е до колко познаваме тях и делото им“, каза още Николай Дойнов.
Биляна ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: В алтернативния ни бюджет за 2018 г. искаме да стимулираме българското традиционно изкуство и култура

Корнелия Нинова, БСП: В алтернативния ни бюджет за 2018 г. искаме да стимулираме българското традиционно изкуство и култура

1 Ноември 2017 | 14:11 | Агенция "Фокус"
София. В алтернативния ни държавен бюджет за 2018 г. искаме да стимулираме българското традиционно изкуство. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с културни дейци в зала „Запад“ във връзка с идеята на БСП за „културен чек“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя поясни, че разговорът с културните дейци е бил смислен и с конкретни предложения. "Да е честит празникът на българските будители. Да бъдат здрави и силни, да продължават в същия дух да пазят националното ни достойнство. Обсъдихме нашите инициативи за „културен чек“. Това представлява ангажимент на държавата за политика по отношение на българската култура чрез издаване на чек с покритие от 200 лв. за всеки млад човек, навършил 18 години, които да ги ползва само за посещение на театри, на музеи и т.н. С това целим две неща. Първо да помогнем на хората на културата, които са в изключително трудно положение чрез тези средства и второ да възпитаваме у младите отношение към българското – култура, музика, изкуство. Разбира се, представихме и нашия законопроект за това определен процент от програмите на БНТ и БНР да бъде с българска културна продукция, както и предложенията ни за бюджета в 2018 г. по отношение на културата – 1 % от БВП и предложенията ни как това да бъде разпределено, така че да се стимулира българското, традиционно изкуство и култура", заяви Нинова. По отношение на протеста на учените от БАН за по-високи заплати, лидерът на БСП припомни, че в алтернативния бюджет има предложения за средствата за наука и за развойна дейност. „Обсъждали сме ги с представителите на БАН, подкрепяме ги и ще ги внесем като наши предложения в бюджета. Сега от 14.00 часа ще бъдем в БАН, където ще бъде и президента, ще обсъждаме и такива въпроси“, допълни Нинова. Певицата Мариана Попова отбеляза, че обещанията на Корнелия Нинова за културата не са забравени. По думите й голямата идея, за която говорят всички музиканти е Закона за повече българска музика в ефира на телевизиите и радиата, както е навсякъде в Европа. Според нея важното е артистите да имат самочувствие.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Благодаря на всички учители, че са поели по този труден път да образоват децата и да ги учат да обичат България

Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Благодаря на всички учители, че са поели по този труден път да образоват децата и да ги учат да обичат България

1 Ноември 2017 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. В Деня на народните будители кметът на Велико Търново Даниел Панов посрещна 75 млади учители. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. През тази учебна година педагозите за първи път са прекрачили класните стаи в училищата и детските градини в Старата столица и региона. Тържеството бе инициирано от сдружението на младите педагози, подкрепено от Община Велико Търново и от Регионалното управление по образованието.
Даниел Панов приветства младите хора и ги поздрави, че са избрали учителската професия, към която интересът расте. „Благодаря както на вас, така и на всички учители, че са поели по този труден път, че образовате децата на Велико Търново, че ги възпитавате в дух на родолюбие, че ги учите да обичат България, да знаят историята, да познават нашата култура, традиции и обичаи, да ги съхраняват и предават. Всеки от нас пази спомените от първия учебен ден и първия учител. Уважаеми педагози, работете така, че вашите ученици да си спомнят с респект за вас, да помнят добрината ви. Бъдете здрави и упорити и се гордейте с постиженията на децата, които са бъдещето на Велико Търново и България“, обърна се Даниел Панов към учителите.
Панов увери педагозите, че имат категоричната подкрепа на местната власт както в Старата столица, така и чрез Националното сдружение на общините. „И като кмет, и като председател на сдружението, заедно с колегите от управителния съвет ще продължаваме да се борим за адекватното заплащане на вашия труд. Увеличението на заплатите вече е факт – радвам се, че правителството избра за национален приоритет образованието. Не само заплатите обаче са важни, а също и повишаването на квалификацията“, каза още Даниел Панов.
По случай Деня на народните будители младите учители получиха грамоти, лични послания, както и последната книга на журналиста и писател Светослав Иванов. Приветствия към тях отправиха също областният управител проф. Любомира Попова, както и Розалия Личева – началник на Регионалното управление по образованието във Велико Търново.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Габрово: Априловски награди за литература ще бъдат връчени в града по повод Деня на народните будители

Габрово: Априловски награди за литература ще бъдат връчени в града по повод Деня на народните будители

1 Ноември 2017 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Габрово. Априловски награди за литература ще бъдат връчени в Габрово по повод Деня на народните будители. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново директорът на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” – Габрово Савина Цонева. Наградите са учредени по инициатива на местната администрация и се дават за десета поредна година. Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ е съучредител. „Ние даваме награда за краеведска книга и вече можем да разкрием тазгодишния и носител. Това е писателят Ангел Илиев Ангелов за книгата му „Габровски възрожденци“, каза още директорката на библиотеката. Тя подчерта, че призове ще се връчат в различни категории и от Община Габрово, Народно читалище – Габрово, Дружество на писателите, Музей „Дом на хумора и сатирата“ и други институции. В конкурса участват книги, които са издадени в периода лятото на 2016 година – месец август 2017. Дава се и една награда за ръкопис.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Дойнов, Съюз на народните читалища: Светилници, закрилници и радетели на българската идея са читалищата, пренесли българщината през вековете

Николай Дойнов, Съюз на народните читалища: Светилници, закрилници и радетели на българската идея са читалищата, пренесли българщината през вековете

1 Ноември 2017 | 13:53 | Агенция "Фокус"
София. Читалищата са светилници, закрилници и радетели на българската идея. Те са пренесли българщината през вековете. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов. „Църквата, която е основният стожер на българския дух има свой съратник в лицето на народните читалища“, посочи той. „Читалищата отбелязват 1 ноември по един единствен начин- с празненство. Все по-малко стават местата, където се честват чисто българските реалии. Няма място за честване на подобни празници“, обясни Николай Дойнов. „Има място за честване на фолк звезди, на Хелуин, но когато се говори за народни будители това място е сгъстено. Пространството, където тези будители съществуват е заобиколено от новите реалии на един много особен век“, коментира той. „Искам да напомня, че народните будители се честват по решение на министъра на просвещението Стоян Омарчевски от 1922 година. Това е бил денят на Св. Иван Рилски по тогавашния календар“, каза още председателят на Съюза на народните читалища.
Биляна ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: С тържествен водосвет и молебен в града беше отбелязан Денят на народните будители

Стара Загора: С тържествен водосвет и молебен в града беше отбелязан Денят на народните будители

1 Ноември 2017 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. С тържествен водосвет и молебен в града беше отбелязан Денят на народните будители. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.
С венци и цветя отрупаха днес жителите на града паметника на митрополит Методий Кусев, „най-неуморимия деец на народните дела“ старозагорски будител. Гражданите се преклониха пред паметта на тези „монаси по дух и бунтовници по дела“, които през годините са носили светлината в душите на българите.
Старозагорският митрополит Киприан отслужи заупокойна литургия в храма „Свети Теодор Тирон“ по повод 95 години от смъртта на митрополит Методий Кусев. След службата официалните гости и владиката се отправиха към гроба на дядо Методий, а после всички те извървяха пътя до паметника му, където се проведе тържествения общоградски ритуал.
Началото му бе дадено с Химна на народните будители, изпълнен от формация за източно-православна музика „Св. Йоан Дамаскин“.
На церемонията присъстваха областният управител Гергана Микова, зам.-областният управител Петя Чакърова, зам.-кметовете на община Стара Загора Иванка Сотирова и Красимира Чахова, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, Татяна Димитрова, директор на Регионално управление на образованието, общински съветници, учители, ученици и много граждани.
„Днес е специален ден, защото честваме празника на свободния дух. Ние, българите имаме право да се гордеем, защото сме дали светлината“, каза Гергана Микова.
„На будителите на новото време пожелавам да бъдат в крак с новото време, да не забравят изконните ценности във всички времена и да бъдат вечно будни със своята съвест и със своята духовност“, отбеляза Иванка Сотирова.
Деца от театрална школа „Талант“ към Центъра за подкрепа и личностно развитие на Община Стара Загора изнесоха рецитал посветен на делото на будителите.
Водещата Елена Азалова припомни приноса на Митрополит Методий Кусев за духовното израстване на българите и неговото най-значимо за старозагорци дело-създаването на парк „Аязмото“.
Тържествен водосвет и молебен отслужи митрополит Киприан. Владиката призова хората да не изпадат в духовна леност, а да проявят духовна бодрост, така, както са правели будителите на нашия славен и изстрадал народ. „Днес ние отбелязваме 95 години от кончината на приснопаметния Старозагорски митрополит Методий. Стоейки пред неговия паметник, изграден в подножието на парк „Аязмото“, събуден към живот именно от него, не можем да останем равнодушни към онова, което той в продължение на целия си съзнателен живот вършеше. Не можем да не се преклоним пред неговия живот и деятелност, не можем да не се вслушаме в неговия строг, но любящ призив: Дайте на младото поколение подобаващо възпитание в духа на вярата и вие сте направили всичко, което е потребно, за да бъде Отечеството ни честито и славно“, каза в словото си Киприан.
Венци бяха поднесени от Община Стара Загора, Областна управа, Общински съвет на Стара Загора, Старозагорска света митрополия. Гражданите пък отрупаха с цветя паметника на старозагорския будител.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Йорданов, кмет на Добрич: Будителството не може да бъде рамкирано и обвързано с дати

Йордан Йорданов, кмет на Добрич: Будителството не може да бъде рамкирано и обвързано с дати

1 Ноември 2017 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Добрич. Будителството не може да бъде рамкирано и обвързано с дати. Това заяви в приветствено слово по повод Деня на народните будители кметът на Добрич Йордан Йорданов, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. Кметът Йорданов присъства в зала „Нели Божкова“, където заедно със зам.-кмета д-р Емилия Баева връчиха тазгодишните награди и грамоти за принос в духовното развитие на добруджанския град. „Днес – на Деня на народните будители ми се иска да признаем и да дадем шанс на една истина. Будителството не е празник. Будителството не е история, не е минало. Будителството не може да бъде рамкирано или обвързано с дати. Будителството е енергиен взрив, търсещ настойчиво своята последователност в път, заченат с осъзнатост и търпение. Път, избиран от най-светлите умове и сред нашите предци. И още тогава – в далечното минало, те са търсили сигурност в онази сетивност, която очертава индивидуалността, докосвайки тънката линия на съпричастност със социума, предопределен ни още с идването на тази земя. Линията, която ни вгражда в една нация, пропътувала хилядолетна история. Белязана с будността на стотици достойни люде, самоопредeлили се като българи. Българи с отредената мисия да изведат през вековете един народ, към който и ние – присъстващите в тази зала, принадлежим. Народ, пропътувал векове с нескончаемата приемственост в делата на будните“, заяви Йордан Йорданов. По думите му всяко време търси и открива своите будители. А те са били безпрекословният императив в дните на безпътица. „И времето е родило учителите, дали усета за сигурност, предоставяйки четмо и писмо. И се явяват братята Кирил и Методий. Следвани от Климент Охридски, Сава, Наум, Ангеларий и хилядите, попили духовната енергия в Охрид, Преслав и Търново, с която зареждат дедите ни. Докосването до грамотността, осъзнаването на националната принадлежност е родило потребността от отстояването ѝ. И един монах създава „История славянобългарска”. И съзрява чувствеността за независимост, за свобода. И на земята ни идват Ботев, Каравелов и Левски“, каза още кметът на Добрич. Той подчерта, че сега, когато грамотността не е недостижима, когато информацията изобилства и дори обсебва ежедневието ни, сега е времето да се преосмисли идеята за будителството, сега е време за промяна, за истини, когато всеки трябва да поеме отговорност за своята мисъл и действия. „И нека потърсим будителите на нашето време сред тези, които адмирират свободата на духа - силни, непокорни, търсещи, отговорни. Сред тези, които нямат претенциите за лидери, но поразяват с уникалността си, със светлината, която носят, с достойнството си, с мъдростта си. Време е за будност“, каза още Йордан Йорданов.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Петър Стоянов: Въпросът е не само да отдадем дължимата почит на народните будители, а да се замислим какво трябва да направим днес

Президентът Петър Стоянов: Въпросът е не само да отдадем дължимата почит на народните будители, а да се замислим какво трябва да направим днес

1 Ноември 2017 | 13:30 | Агенция "Фокус"
София. Въпросът е не само да отдадем дължимата почит на народните будители, а да се замислим какво трябва да направим днес. Това каза за Агенция „Фокус“ Петър Стоянов – президент на Република България в периода между 22 януари 1997 и 22 януари 2002 г. по повод 1 ноември – Ден на народните будители. „Това, че имаме такъв празник говори много за нас българите и никъде другаде на света не се празнува такъв великолепен духовен празник - на народните будители. Въпросът е не само да отдадем дължимата почит на народните будители, въпросът е да се замислим какво трябва да направим днес. Защото в началото на Първата световна война американски журналист и писател, след като обикаля всички балкански страни, пише следното: „Никое чувство не може да бъде по-вълнуващо от нашето облекчение, че отново сме страна с истински хора“. Какво признание за виталността, за силата на българския народ? Какво се случи оттогава само за 100 години, та днес българският народ изглежда толкова деморализиран, толкова уплашен за своето бъдеще, че днес българите не обичат своите институции, не обичат дори своята държава, че тънем в корупция, страдаме от недъзите на правосъдната система? Моят отговор е следният – днес ние търсим разковничето за нашите неуспехи само в институционален план, как да направим нови закони, как да създадем нови правила и органи, които да ги прилагат“, заяви Стоянов. По думите му това е днешният дебат. „Трябва да сме наясно, че нищо няма да се постигне, ако не обърнем взор към семейството, училището и църквата. Там се създава манталитетът на една нация, манталитетът на бъдещето. Този манталитет, тази тъкан на българския народ, която беше разрушена по времето на комунистическия режим, поради което деморализацията продължава и днес. Ето защо, ако днес говорим за народни будители, то това трябва да са хората, които да започнат от началото, от дъното, от най-отдолу – от семейството, от училището, от църквата“, каза още Петър Стоянов.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”По повод 1 ноември – Ден на народните будители Агенция „Фокус“ се обърна със сходни въпроси към Петър Стоянов – президент в периода 1997-2002 г., Георги Първанов – президент в периода 2002-2012 г. и Росен Плевнелиев – президент в периода 2012-2017 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Осъзнатата почит към предците и оценяването на съвременните будители са мостът към по-доброто ни бъдеще

Премиерът Бойко Борисов: Осъзнатата почит към предците и оценяването на съвременните будители са мостът към по-доброто ни бъдеще

1 Ноември 2017 | 13:13 | Агенция "Фокус"
София. Националното самосъзнание, ценностите и културата ни днес са плод на усилията на хиляди българи - книжовници, просветители и революционери. Именно осъзнатата почит към предците и оценяването на съвременните будители са мостът към по-доброто ни бъдеще. Това написа премиерът Бойко Борисов в профила са в социалната мрежа „Фейсбук“ по повод 1 ноември – Ден на народните будители. „Бъдете будни в помислите си и във всяко свое действие. Честит празник!“, пише още министър-председателят.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Днес почитаме личностите, които допринасят за събуждането на българския дух

Министър Красимир Каракачанов: Днес почитаме личностите, които допринасят за събуждането на българския дух

1 Ноември 2017 | 12:37 | Агенция "Фокус"
София. Днес почитаме личностите, които допринасят за събуждането на българския дух. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес по време на тържествената церемония, на която бяха отличени български учени, творци и общественици по повод Деня на народните будители, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. "Ако след Освобождението на България имаше традиция да се почитат хората, запалили българското Възраждане и тях наричахме будители, то за съжаление 45 години този празник беше забравен и забраняван. Днес той е вече възстановен и сега почитаме онези хора, онези личности, които със своите дела, със своето творчество, със своето перо, със своите действия допринасят за събуждането на българския дух", каза още министър Красимир Каракачанов. „Съвременните будители допринасят за това българинът да има повече национално самочувствие, да има повече национално достойнство и да има повече гордост в него“, каза още той и подчерта, че само така можем да противодействаме на националния нихилизъм, който в последните години залива съзнанието на младите българи.
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов награди с почетен знак за съществен принос към Министерството на отбраната академик Георги Марков, Татяна Лолова, Венелина Гочева, професор д-р Никола Владов д.м.н., архитект Христо Генчев, доцент Христо Смоленов, Росен Петров, Орлин Горанов, професор Крум Дамянов и професор Божидар Димитров.
Министър Каракачанов поздрави наградените като им пожела да продължават, всеки във своята дейност, да спомагат за пробуждането на българския народ. „Време е всички да разберем, че нация без самочувствие, нация без достойнство няма как да успее“, каза в заключение министърът на отбраната.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: 359 деца на мигранти у нас са в предучилищна и училищна възраст, от тях 275 подлежат на задължително обучение

Министър Красимир Вълчев: 359 деца на мигранти у нас са в предучилищна и училищна възраст, от тях 275 подлежат на задължително обучение

1 Ноември 2017 | 12:24 | Агенция "Фокус"
София. В момента в страната по наши данни има 359 деца на мигранти в предучилищна и училищна възраст, от тях 275 подлежат на задължително обучение. Това каза в предаването „Всички в час“ на Радио „Фокус“ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев за децата на мигранти у нас. „Най-често идват от Афганистан, Ирак и Сирия. В начало на годината в 20 училища са записани 112 деца, от които 10 вече са напуснали страната. Междувременно вече имаме 16 нови молби за записване“, обясни той. Образователният министър уточни, че 90 учебни часа по български език са предвидени за такива деца за началния етап на основната образователна степен. „До 120 часа са за прогимназиални и до 180 часа за учениците от първи гимназиален етап на средно образование. Това е за една година, срок от 12 месеца. Първата част от програмата се преподава в рамките на 90 часа за учениците в начална степен, не повече от половината учебни часове за учениците от пети до десети клас“, добави той.
Милослава АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Около 17 хиляди деца, които миналата година са били извън образователната система, сега са записани в училище

Министър Красимир Вълчев: Около 17 хиляди деца, които миналата година са били извън образователната система, сега са записани в училище

1 Ноември 2017 | 12:17 | Агенция "Фокус"
София. Около 17 хиляди деца, които миналата година са били извън образователната система, сега са записани в училище. Това каза в предаването „Всички в час“ на Радио „Фокус“ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по повод механизма за обхващане на деца в образователната система. „Започнахме с много голям брой деца, които не видяхме в нашата информационна система. Голяма част от тях са в чужбина. Първото обхождане на тези деца отне доста време. Оттук нататък усилията ще бъдат по-фокусирани“, заяви той. Според него една част от децата са записани само заради сигналния ефект на механизма.
„Заради това, че ние заявихме, че категорично ще направим всичко с инструментите на политиката, с институциите да намалим броя на незаписаните деца. Но преди два дни Министерски съвет прие промени в Правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане и Правилника за прилагане на Закона за семейните помощи за деца, с които се обвързват допълнителни помощи с посещението в училище и се дава възможност на учителите чрез директорите на образователни институции да предлагат семейните помощи да се предоставят в натура в зависимост от образователните потребности на детето. Т. е. - ние ще направим системата на социално подпомагане по-обвързана и по-насочена към образователните потребности, образователните шансове на децата, не единствено и само към краткосрочното компенсиране на доходите“, обясни образователният министър.
Той изрази надежда тази политика по задържане на дежа в образователната система да продължи през всички следващи години, защото по думите му е една от най-важните. „Както се вижда механизмът не е нещо толкова скъпо. Той коства институционални усилия, институционална енергия, но за тази може би най-важна задача, изключително важно е да продължи да има политически консенсус. А че той трябва да продължи, ние като правителство го декларирахме това. Работата продължава и в момента“, поясни той.
По думите му, когато родителите нямат отношение към образованието и са направили така, че децата им да не посещават училище, няма кой друг освен институциите, да го направи това. „Държавата е по-силна и повече, когато институциите работят съвместно и механизмът го доказва това. Механизмът и за това ще ни помогне – ние ще провокираме общините чрез информационната система да налагат наказателни постановления, ще изискаме от тях задължителното да го правят, дори когато е трудно да се съберат. Ще въвлечем Националната агенция по приходите в събирането на това вземане. Други примери за взаимодействие между институциите, по които работим, това е „Гранична полиция“, така че да регистрираме всяко едно дете, когато напуска страната, защото ние нямаме информация за децата, които напускат страната, дали упражняват правото си на общо образование зад граница“, добави министър Вълчев и допълни, че освен това с механизма трябва да направим така, че да проверяваме по-голям процент от медицинските бележки, които се издават от лекарите.
Милослава АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Янка Такева, СБУ: В това размирно време на войни, тероризъм, насилие и агресия имаме нужда от повече свобода на мисълта, мир, вяра и духовност

Янка Такева, СБУ: В това размирно време на войни, тероризъм, насилие и агресия имаме нужда от повече свобода на мисълта, мир, вяра и духовност

1 Ноември 2017 | 11:43 | Агенция "Фокус"
София. В това размирно време на войни, тероризъм, насилие, агресия и стрес имаме нужда от повече свобода на мисълта, от мир, вяра и духовност. Това каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева на официална церемония за отбелязването на Деня на народните будители пред храм „Св. Седмочисленици“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Янка Такева заяви, че няма друга държава в света, която да празнува 1 ноември – Ден на народните будители. „Имаме такъв празник, защото децата на България са най-добрите, най-умните и затова те имат нужда от такива народни будители като днешните учители, който да ги водят по пътя на знанието. Не може да бъде успешен нито един ученик, млад човек или дете, ако го няма учителя – народният будител до него“, каза още Такева. Тя поздрави учителите, като определи 1 ноември като най-родолюбивия и патриотичен празник. „Ако се върнем назад във времето, сигурно всеки от нас ще каже „кога ли българският народ не е имал нужда от духовно възвисяване“. Днес ние всички имаме тази нужда и подкрепа да си спомним завета на нашите будители, защото и днес в това размирно време на войни, тероризъм, насилие, агресия и стрес имаме нужда от повече свобода на мисълта, от мир, вяра и духовност. Не напразно избрахме мястото пред храма „Св. Седмочисленици“ за този празник. Това е мястото, което свързва знанието с духовността и вярата“, каза още Янка Такева. По думите ѝ на това място се намира единственият построен от Синдиката на българските учители и Столична община паметник на учителите – народни будители.
Силвия ГЕОРГИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова към учителите:  Индивидуалното израстване на всеки ученик е свързано с вашето себеотрицание и любов

Кметът на София Йорданка Фандъкова към учителите: Индивидуалното израстване на всеки ученик е свързано с вашето себеотрицание и любов

1 Ноември 2017 | 11:16 | Агенция "Фокус"
София. Индивидуалното израстване на всеки ученик е свързано с вашето себеотрицание и любов. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в обръщение към учителите на официална церемония за отбелязването на Деня на народните будители пред храм „Св. Седмочисленици“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вие сте днешните будители, които ежедневно дават знания на децата ни, запалват в тях огънчето на търсенето, на съмнението, вярата, откривателството и истината. Използвам случая да ви благодаря от сърце за любовта, търпението и отговорността, с която възпитавате и обучавате нашите деца в едно нелеко време“, посочи Йорданка Фандъкова. По думите ѝ в днешно време предизвикателствата, които стоят пред българския учител са изключително много. „От учителя се изисква отлична педагогическа и професионална подготовка, умения на психолог и медиатор. Учителят е човек, който използва новите технологии, познава отлично своите ученици и умее да общува еднакво добре с тях на различни теми както в клас, така и в социалните мрежи. От сърце ви пожелавам да сте в добро здраве, да имате силите, желанието и любовта, които ви зареждат. Надявам се, че с усилията, които се полагат, трудът ви ще бъде все по-забелязан и оценен от обществото“, каза още Фандъкова.
Тя се обърна към децата с пожелания да вярват на своите учители и да знаят, че само знанието ги прави свободни. “Скъпи деца, всичко, което правим днес, е за вас. Радвам се, че тази прекрасна градина пред храма „Св. Седмочисленици“ е толкова пъстра днес от вашите усмивки и костюми. Вашите таланти няма как да бъдат открити и развити без любовта и труда на вашите учители“, каза още фандъкова. „В днешния труден ден, когато знанието идва отвсякъде, чрез социалните мрежи знайте, че не всяко знание може да бъде прието с лека ръка. Трябва да има човек, който да ни насочва и да показва и това е учителят“, добави Фандъкова.
Силвия ГЕОРГИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Работим в посока образователната система да даде възможност за реализация на повече млади хора

Министър Красимир Вълчев: Работим в посока образователната система да даде възможност за реализация на повече млади хора

1 Ноември 2017 | 11:13 | Агенция "Фокус"
София. Работим в посока образователната система да даде възможност за реализация на повече млади хора. Това каза в предаването „Всички в час“ на Радио „Фокус“ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. „В последните години много учители се пенсионираха, което доведе до леко понижаване на средната възраст, но това не означава, че сме решили проблема с младите преподаватели. Това е най-голямото ни предизвикателство. Заплащането е един от основните фактори, но ние трябва да облекчим работата на учителите, трябва да направим механизмите за подбор, кариерно израстване, квалификация, още по-добри, въпреки че има разработени такива“, обясни той.
„Трябва да убедим още учениците, че тази професия е добра, че ние като общество ще оценим нейното значение, включително и чрез бюджета. Затова сме предвидили дори информационна кампания за студентите в професионални направления, които са свързани с придобиване на педагогическа правоспособност и сме предвидили допълнителни стипендии“, отбеляза той. Министърът коментира, че професионалните направления са определени като приоритетни – педагогика, и природо-математическите дисциплини, филологиите, професионално направление „История“, професионално направление „Биологически науки“. По думите му именно от там очакваме да дойдат бъдещите учители и са определени за приоритетни студентите.
Милослава АНГЕЛОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Боил Банов поздрави по повод 1 ноември учителите и възпитаниците на училищата по изкуства и култура, читалищните дейци и всички съвременни будители

Министър Боил Банов поздрави по повод 1 ноември учителите и възпитаниците на училищата по изкуства и култура, читалищните дейци и всички съвременни будители

1 Ноември 2017 | 11:10 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на културата Боил Банов поздрави учителите и възпитаниците на училищата по изкуства и култура, читалищните дейци и членове на читалищни настоятелства, както и всички съвременни будители по повод днешния светъл празник 1 ноември. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството.
„Честит 1 ноември – Ден на народните будители! Обръщам се към всички Вас, за да изразя голямото си уважение към това, което правите за развитието на българското училище и на българското читалище, за усилията, които полагате за възпитаването на достойни и мъдри граждани на страната ни, за това, че увличате младите хора в необятния и красив свят на науката, изкуството и духовността.
Вашата хуманна и многостранна дейност, Вашият професионализъм и всеотдайност са изключително необходими днес, за да продължим мисията на първите будители, като създадем нови възможности за достъп до познание и съхраним паметта. Благодаря Ви, за това, че се стремите към развиване на творческия и иновативния потенциал у всеки един човек, че пазите българщината и вековните ни традиции и ценности, като същевременно се справяте с нарасналата отговорност за образованието и възпитанието в ерата на високите технологии.
Бъдете любопитни, непредубедени и пазете жив пламъка на ентусиазма!”, се казва в приветствието на министър Боил Банов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Съвременните будители можем да открием навсякъде в обществото, най-вече сред учителите, учените, иноваторите

Министър Красимир Вълчев: Съвременните будители можем да открием навсякъде в обществото, най-вече сред учителите, учените, иноваторите

1 Ноември 2017 | 11:06 | Агенция "Фокус"
София. Съвременните будители можем да открием във всички сфери на обществения ни живот, но като че ли в най-голяма степен са сред учителите, университетските преподаватели, учените, иноваторите. Това каза в предаването „Всички в час“ на Радио „Фокус“ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той посочи, че му думата будител е натоварена с патриотичен идеал за знание и непримиримост на духа. „Денят на народните будители е един от най-значимите празници за мен, надявам се и за цялото общество. Той не е свързан толкова с чествания, колкото отдаване на почит към онези, които са събуждали знанието и стремежа за развитие на обществото. Можем да кажем, че каквото сме постигнали в историята си, то е било заради будителите. Надявам се, че паметта за всички онези велики личности ще остане жива“, заяви той. Според министъра съвременните будители са хората, от които зависи бъдещето ни като знание. „Ние неведнъж сме казвали, че добрите учители, могат да подготвят добри кадри за всички системи, включително и тази на висшето образование. Това е една верига на знанието, в началото на която стоят преподавателите в детската градина и в училище. Затова сме се концентрирали върху тях като политики“, отбеляза министър Вълчев.
Милослава АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров: Днес изразяваме своето преклонение пред делото на българите, хвърлили първите искри на знанието в дълголетния безкнижен мрак

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров: Днес изразяваме своето преклонение пред делото на българите, хвърлили първите искри на знанието в дълголетния безкнижен мрак

1 Ноември 2017 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Пловдив. По повод 1 ноември – Ден на народните будители Областният управител на Пловдив Здравко Димитров поздравява всички учители, дейци на културата, книжовници, просветители и жители на областта, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.
„Денят на народните будители е сред най-светлите в българския календар. На този ден изразяваме своето искрено преклонение и почит пред делото на онези достойни българи, които хвърлиха първите искри на знанието и просветата в дълголетния безкнижен мрак. Споменаването на имената им ни кара да се чувстваме горди, че сме техни потомци. Нека делото на пазителите на българската духовна култура и традиции да пребъде.
Пожелавам на вас, чиято мисия е опазването и съхраняването на българската духовност, да запазите жива искрата, да будите съзнанието на младите хора и да разнасяте огъня на възрожденското наследство. Честит празник на всички съвременни будители!“, се казва в поздравителния адрес на Здравко Димитров по повод Деня на народните будители.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йорданка Фандъкова, кмет на София: В Деня на народните будители почитаме делото на българските просветители, книжовници, революционери и умове на възраждащия се български дух

Йорданка Фандъкова, кмет на София: В Деня на народните будители почитаме делото на българските просветители, книжовници, революционери и умове на възраждащия се български дух

1 Ноември 2017 | 10:53 | Агенция "Фокус"
София. Днес отбелязваме един от най-светлите български празници – Денят на народните будители. Това е празник, в който почитаме делото на българските просветители, книжовници, революционери и умове на възраждащия се български дух. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на официална церемония за отбелязването на Деня на народните будители пред храм „Св. Седмочисленици“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Редом до подвига на героите, които с оръжие в ръка повеждат Националното освобождение стои делото на онези личности – титани в българската история, които с думи и със знание прокарват идеята за свобода и независимост, пробуждат българския дух и посяват семето на националното самосъзнание“, каза Фандъкова. По думите ѝ свободата се ражда първо в умовете на хората, а словото и идеите са това оръжие, с което те печелят битки,рушат се прегради и предразсъдъци. „В годините на националноосвободителната борба и в дните на мир се откроява фигурата на българския учител като носител на най-смелите и прогресивни идеи винаги назад във времето и днес“, посочи Фандъкова.
Силвия ГЕОРГИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер проведе обща пресконференция с македонския премиер Зоран Заев. 25 февруари 2018 г.
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер проведе обща пресконференция с македонския пр...

ВИДЕО
"Klix.ba"(Босна и Херцеговина): Вълк се появи на пътя във виелица край Източни Д...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.