Имахме странен сезон, в който имаше доста върхове и пропадания. Това заяви Александър Везенков в коментар за дебютния си сезон в Националната баскетболна асоциация на Съединените щати и Канада (NBA) и представянето на Сакраменто Кингс.

"За мен това бе начало на нов живот и допир с напълно различен стил на игра, а освен това получих две контузии – отбеляза спортист №1 на България за 2023 година. - Опитах да се адаптирам възможно най-бързо. За съжаление завършихме сезона твърде рано. Всички искахме да продължим и да стигнем по-напред в плейофите. Целта ми беше с всеки ден да ставам по-добър, но контузиите спряха прогреса ми. Имаше и ситуации, които бяха трудни и различни за мен".

Везенков добави, че за него ситуацията е била много различна от познатото, тъй като се е сблъскал с напълно различно качество на талантливите играчи.

"Това е направо лудост. Едно е да го гледаш по телевизията, но в действителност е много различно – темпото на игра, бързината на преливане – анализира българинът. - Аз лично имам нужда от подобряване във всеки аспект. Единственото, което е хубаво, че ще имаме дълга почивка до другия сезон. Това позволява на всички да работят и да станат по-добри".

Крилото посочи, че за момента няма конкретни планове за паузата между сезоните.

"Вече наистина се чувствам у дома, но първо ще се прибера и след това ще видим – заяви Везенков. - Винаги по време на паузата тренирам. В Европа нямаме толкова много време, тъй като сезоните завършват в средата на юни. Имам 5-6 месеца до следващия сезон и ще ги използвам, за да подобря генерално представянето си".

Българският баскетболист призна, че по принцип е доста трудно, когато в отбора има основно ядро от седем човека, а останалите, сред които е и той, трябва да чакат своя шанс.

"Трудно се поддържа ритъм в такава ситуация, тъй като играеш днес, а след това може да имаш шанс след пет мача – обясни Везенков. - Разполагаш с ограничено време, за да покажеш какво можеш. Ако трябва да съм напълно точен – много е трудно. Трябва да си психически устойчив, а едва след това да си здрав физически, за да се справиш през цялата година".

Везенков бе категоричен, че въпреки проблемите, вярва че е взел правилното решение да играе в NBA.

"Със сигурност съм имал съмнения в много неща, но в нито един момент не съм мислил, че изборът ми е грешен – обобщи Везенков. - Това е голяма възможност, която не можеш да отхвърлиш. Все още е трудно да премина от най-полезен играч в Европа до нивото на NBA“.