Българската звезда в баскетбол Александър Везенков говори пред официалния YouTube канал на отбора, в който ще играе през този сезон - Сакраменто Кингс. Той смята, че стилът му на игра ще пасне с този на тима и няма търпение да се изправи срещу предстоящите съперници в НБА.

"Страхотно е, защото идвам в отбор, който побеждава. В кариерата, в живота ми обичам да печеля, обичам да съм конкурентноспособен. Да дойда в такъв отбор, който през миналия сезон игра много добре, е чест и ще дам най-доброто от себе си да помогна на отбора.

Чувствам, че все едно познавам всички (б.р. от ръководството на отбора), защото дойдоха толкова много пъти в Гърция. От генералния мениджър до помощник генералния мениджър до треньора, всички бяха там. Говорих много с помощник-треньорите и те ме запознаха с обстановката дори преди да започнем да говорим за нещо. Беше от помощ, че дойдоха толкова много пъти в последната година и го оценявам.

Осъзнавам, че НБА е тотално различна от Европа, но съм готов. Почти на 28 съм, така че ще донеса опита си и от каквото се нуждае отборът, за да печелим. Ако треньорът ме помоли за определено нещо, ще се опитам да го направя. Разбира се, ролята ми в Европа бе различна, напълно го разбирам. Идвам в отбор, където искам да помогна да печелим.

Всичко е много бързо. Темпото е по-бързо. По-талантливи играчи, по-атлетични, но вярвам в себе си, в работната ми етика, така че ще продължавам с това, което правя и ще дам всичко от себе си.

Баща ми е моят модел за подражание. От 3-годишен ме водеше на паркета, за да видя какво е баскетболът. Откакто се помня ме натиска, за да стана по-добър играч. Никога не е удовлетворен, така че това също ми помага. Без него нищо нямаше да е същото. Беше много горд. За баща да види детето си в НБА е нещо уникално и мисля, че беше по-щастлив и от мен.

Когато израствах гледах много НБА и помня онзи отбор с Предраг Стоякович, Владе Дивач, Крис Уебър, Майк Биби и Дъг Кристи, но след това годините бяха трудни. Не беше добър момент за франчайза, но през миналата година отборът се справи доста добре. Стигна до плейофите. През миналата година гледах доста мачове, заради интеракцията ми с ръководството, защото правата ми бяха тук, така че исках да съм подготвен за следващия сезон. Знам много за сегашния отбор.

Винаги съм харесвал Дирк Новицки заради стила му и лоялността му. Винаги ми е бил модел на подражание, както и Пау Гасол. Повече европейци гледах, защото идвам от Европа.

Сакраменто играе на високо темпо, с пресечки и “хендофи", с много скорост и движение в нападание, така че мисля, че стилът ми пасва перфектно. Това мисля, че видя и отборът, за да ме привлече. В защита ще дам най-доброто от себе си. Видях как играе отборът. С агресия срещу съперника, така че съм тук да се съревновавам.

Искам да имам активна роля в ротацията и да помогна на отбора. Знам, че първите месеци ще бъдат трудни, както е на всяко ново място, но всички ще ми помогнат да свикна много бързо, така че съм благословен да съм тук.

Искам да срещна Голдън Стейт Уориърс и Лос Анджелис Лейкърс, защото през миналия сезон отборът загуби от Голдън Стейт (б.р. в първия кръг на плейофите), те имат страхотни играчи. Разбира се, да играеш срещу Леброн е нещо различно.

Обичам да ходя на кино или да гледам филми в нас. Да вечерям с приятели, да се разхождам из града, да мисля. Обичам да гледам други спортове като тенис и футбол. Никога не съм гледал американски футбол, но може би ще се наложи. Кръстникът, Невъзможно бягство са любимите ми филми.

Не мисля, че имам скрит талант. Може би феновете ще са разочаровани. Говоря английски, испански, български, гръцки. Това е някакъв талант. Бих научил френски, защото мисля, че е хубав език, романтичен.

Привържениците могат да очакват, че във всеки мач ще давам 100% от себе си. Знам, че обичат отбора и през миналата година залата бе пълна. Това очакваме и през тази година. Да е пълна залата и да получим допълнителна енергия от тях и да запазим високите стандарти от миналата година", каза Везенков.