Спортист номер 1 на България за последните две години - Александър Везенков, даде интервю пред испанското издание "Mundo Deportivo", в което баскетболният ни национал говори за дебютния си сезон в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада и адаптацията му там.

- Как се чувстваш през първия си сезон в НБА? Отговаря ли на очакванията ти или очакваше повече?

- Всичко е различно, различна игра, различна скорост, различна култура. Трябва да се адаптираш бързо и да си готов всеки ден. Трудно е, има много мачове, много пътувания, но трябва да си готов физически и психически.

- Кое е най-трудно за адаптация?

- Както казах, това е различна игра, научавате играта по различни начини и тук тя е по-бърза, момчетата са по-талантливи, особено първите шест или седем във всеки отбор, така че трябва да се адаптирате отгоре-надолу към културата изцяло, към цялата философия на НБА.

- Вие сте действащият MVP на Евролигата. Как протича процесът да приемеш, че си суперзвезда в Европа, но в НБА трябва да се бориш дори само за 10 минути игра?

- За съжаление е трудно, различно е и трябва да се учиш. Не им пука, трябва да минеш през началото и ако се адаптираш бързо, ще ти се отвори шанс. Ако не, наистина е трудно.

- Подобно на вас, Василие Мичич също е MVP на Евролигата. Сега той получава минути и играе добре, но му беше трудно да намери солидна роля. Чувствате ли се подценен в тази лига?

- Да, на 100%. Мисля, че можем да играем, всичко се свежда до това да имаме възможности, въпреки че има много момчета, чиито отбори не са добри. И разбира се, Оклахома Сити Тъндър има двама наистина добри играчи на позицията гард (Шей Гилджъс-Александър и Джош Гиди). Сега той има време, поема ролята си и се справя наистина добре. Не знам дали може да бъде титуляр в тази лига, но може да играе доста минути и да има солидна роля във всеки отбор. Той познава играта и въпреки че никога не съм играл с него, е прекрасно да го гледам как играе.

- Мичич направи скок в НБА на 29 години, а вие на 28, и двамата през този сезон. Фактът, че сте направили скок в НБА в края на 20-те си години, прави ли адаптацията по-трудна?

- Да, на 100%. Както казах, това е различна игра. В Европа се учим на играта по различен начин, всяко притежание на топката има значение, а тук има много притежания, така че това е напълно различен стил. Ако дойдете тук по-рано, можете да се адаптирате лесно и в живота като цяло. Ако ни се даде възможност, можем да бъдем продуктивни, можем да помогнем по всяко време, но както казах, наистина е трудно.

- Бяхте избран в Драфта през 2017 г. Защо ви отне толкова време да вземете решението да отидете в НБА?

- Можех да отида по-рано със сигурност. Две години преди да бъда избран, можех да опитам да отида в НБА, щеше да е по-лесно, а тогава не играех много в Барселона. Напуснах в посока Олимпиакос, където през последните три години натрупах страшно много опит и тогава се появи възможността. Всичко опира до времето и до точния момент.

- Договорът ви изтича през 2025 г. и Кингс имат опция да го подновят за още една година до 2026 г. Искате ли да продължите да играете в НБА или предпочитате да се върнете в Европа?

- Не мога да гледам толкова напред, аз съм човек, който мисли за следващия ден и следващата тренировка. Опитвам се да се възстановя от контузията си и да бъда продуктивен за отбора. Имаме много добър състав, борим се за плейофите. Единствената ми мисъл е да завърша силно сезона, да помогна на отбора в последните 14 мача и в плейофите, а след това ще видим.

- Все още ли сте убеден, че можете да успееш в НБА?

- Ако смятам, че мога да помогна в ролята си, да. Но точно сега, както казах, не мога да мисля много напред, просто трябва да съм здрав и да помагам на отбора.

- Бихте ли искали да играете отново за Барса, ако се върнете в Европа?

- В Барселона имах трудни години, не се отнасоха добре с мен. Имам страхотни отношения с Хуан Карлос Наваро и научих много от него. Имам приятели в организацията, никога не казвам "не“, но сякаш престоят ми там беше труден за екипа и за мен. Не мога да предскажа бъдещето, но имам приятели, които наистина уважавам.

- Ако разбирам правилно, казвате, че не са се отнасяли добре към вас в Барса?

- Да, на 100%, със сигурност.

- Коя беше причината? Чувствате ли се ядосан на някого?

- Не се чувствам разстроен, животът продължава. Особено с двама души, може би трима. Не ми дадоха правилните възможности, дори когато играех добре. Не се отнесоха правилно с мен. Знам това, мога да го кажа.

- Кой са тези хора?

- Няма да казвам имена, те много добре знаят кои са. Но тогава беше трудно. Всичко е наред, проправих си път и както казах вече всичко е наред и е спокойно.

- Кой ще спечели Евролигата? Какви възможности давате на Барса?

- Трудно е да се каже. Барса има потенциал, но може би не играят добре напоследък. Фенербахче играе невероятно, Монако, въпреки че загубиха с 20 (б.р. мача с Милано), Панатинайкос е там, Олимпиакос, Реал Мадрид също не играе добре напоследък, но имат много талант. Финалната четворка е наистина трудна, два мача, така че всеки може да спечели. Който е по-подготвен в края на сезона, има по-добри шансове, но Фенербахче сега играе най-добрия баскетбол в Европа и аз им давам малко повече шансове. Но това може да се промени след месец.