Италия винаги е била асоциирана със защитата и "катеначото", но през годините това никога не е пречело на "скуадра адзура" да печели световни или европейски титли. Италианците са четирикратни световни и двукратни европейски първенци, като за последно триумфираха на Мондиал през 2006 г. и на Европейско през 2021 г.

Последните две квалификации за световни първенства се оказаха пагубни за Италия, която не успя да се класира нито в Русия, нито в Катар. Това докара до множество трусове в италианския футбол, който куца и на клубно ниво. За последно италиански отбор спечели Шампионска лига през 2010 г., а през последното десетилетие Ювентус на два пъти и Интер веднъж загубиха финалния мач на най-комерсиалния международен клубен турнир.

Днес в един от най-четените италиански сайтове за футбол се появи интересна статия, която показва какво точно липсва на италианския национален отбор - головете.

"Sky Sport Italia" прави съпоставка между английския нападател на Байерн Мюнхен - Хари Кейн и всички офанзивни футболисти на италианския национален отбор.

В дебютния си сезон при баварците Кейн има 37 гола във всички турнири, докато нападателите на Лучано Спалети взети заедно нямат толкова (29). Лоренцо Лука (7), Джанлука Скамака (6), Чиро Имобиле (6), Матео Ретегуи (6) и Джакомо Распадори (4). Имобиле и Скамака дори не получиха повиквателни за предстоящите контроли с Венецуела и Еквадор.

Подобно е положението и при крилата: Федерико Киеза (7), Винченцо Грифо (11), Рикардо Орсолини (9), Матия Дзакани (4) и Николо Дзаниоло (2).

Италианецът с най-много голое в Серия "А" през този сезон е Андреа Пинамонти от Сасуоло, но той все още не е получил повиквателна от Спалети.