Контекстът, в който България отбелязва 148 години от Априлското въстание, е белязан от предстоящите избори, от разпадането на предишното правителство. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България“ проф. Пламен Павлов. Според него, това е било доста хазартно заиграване със ситуацията.

"В никакъв случай не искам да търся, кой е виновен, кой - не, макар за всички да е ясно как стана. В днешната геополитическа среда ние се нуждаем наистина от стабилно управление и то от управление, което няма да робува на капризите на Путин и да фаворизира хора като Орбан, които предадоха на практика Унгарската революция от 1956 г. с поведението си. Да слушаме лидери на уж националистически формации, които агитират за Путин или за Орбан, и не само за това. Трябва да мислим трезво, както са мислили водачите на Априлското въстание. Те са били от една страна романтици, били са готови на саможертва и са я сторили. Същевременно обаче са трезвомислещи и са мислили за бъдещето, не за своето лично, а на своите деца и внуци, въобще на цялото българско общество", посочи проф. Пламен Павлов. 

 

"И да се поздравим с този празник, макар и 12-13 дни след точната му дата. Но така или иначе Априлското въстание е наистина един връх в нашето развитие", добави историкът.