"Политиката не може да води до крайности", каза в Ева Майдел, кандидат за евродепутат от ГЕРБ-СДС.

"Политиката не може да води до крайности. Политиката не може да разделя нашите общества по този начин. Политиците не трябва да радикализираме. Трябва да помислим къде са границите на обществата, разделяни именно от политици", добави тя.

"Атентатът срещу Робърт Фицо е шок за Европейския съюз. Това е личностна трагедия за семейството му. Близките му минават през голямо изпитание. Надявам се Фицо да се пребори и да се възстанови", коментира Майдел.

Според нея отговорността на центристките партии е обясняват по-добре политиката, която водят, на гражданите политиката.

"Ние сме по-заети с това да се борим с близкомислещите, вместо с тези, които са на обратното мнение за курса на България. Много хора очакват след европейските избори Европа тотално да се промени и трудно да се стига до решения. Не мисля, че ще стигнем до тези крайности", подчерта пред bTV Ева Майдел.

По думите ѝ крайнодесните партии ще имат по-голямо представителство в Европейския парламент, но политическите групи ще успеят да работят заедно.

"Не можем да предлагаме цели и идеи, само защото звучат добре. В Европа има консенсус – не можем да оставим Украйна да не победи, не можем да оставим Украйна без нашата помощ. Различията идват по това каква да е помощта и кога да бъде изпратена. Европа трябва да бъде до Украйна и да подкрепя Украйна", допълни кандидатът за евродепутат.

"Когато става въпрос за санкции, трябва да сме сигурни, че те не остават само на хартия, но работят. Трябва да търсим нови начини, по които да подпомагаме Украйна. Може би не само от нашия бюджет, но и от имущества и имоти на Русия в Европа, както и техните печалби. Част от тези средства трябва да подпомагат Украйна. Това е европейско предложение, което се обсъжда в момента", каза още тя.

Пътят към еврозоната

"Това, което винаги сме се опитвали да правим, се вижда по отношение на еврозоната. Дебатът за еврото нямаше да го водим, ако преди три години правителството на Бойко Борисов не беше направило така, че да влезем в "чакалнята на еврозоната" и в банковия съюз. Това бяха двете важни стъпки", каза Майдел.

"Преди три години България беше по-напред в изпълнението на критериите за членство в еврозоната от Хърватия. Хърватия вече е в еврозоната и в Шенген. Загреб следваше една доста ясна последователна политика с бюджетите, които се предлагаха. У нас много хора се обявиха, че са евроатлантици, но с действията си показваха друго. Те казваха – "Ние сме за еврозоната", но предлагаха бюджети, които ни отдалечаваха", обясни тя.

Кандидатът за евродепутат от ГЕРБ-СДС коментира още, че е нужно стабилно и предвидимо управление, за да могат да се постигат националните цели.

Според нея европейската икономика се задъхва и затова в Брюксел се водят дебати как да се пренастрои. Същото трябва да се случи и по отношение на догонването на българската икономика спрямо средните равнища в ЕС, открои тя.

"Ако искаме ножицата в България да се затвори, трябва да водим този дебат – как да направим икономиката ни по-конкурентноспособна. Ние имаме този инструмент – План за възстановяване и устойчивост, по който само в частта за общински проекти имаме 1% усвояване. Представете си с останалите 99% какво бихме могли да направим. От оперативните програми и Плана за възстановяваме имаме по-малко от 5% усвояване. Това са инструментите, които можехме да използваме за догонване. БВП от глава на населението през 2007 година е 45%. Сега е над 60%. Догонването се случва, но с бавни темпове. Дебатът за растеж е за това как да взимаме по-големи заеми и как да даваме по-големи помощи", каза още Ева Майдел.