Всяко нещо, което партиите правят извън официалната кампания, ще бъде използвано от опонентите в ущърб на техните политически врагове. Това каза политологът Георги Киряков в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Важните теми в предизборната кампания – за бъдещото управление, за икономиката, образованието, здравеопазването, социалната политика, потъват в медийното поле на фона на по-ефектните и скандални теми. "Говорим за скандала, който в момента провокират от ГЕРБ-СДС за реорганизацията на движението в столицата; говорим за преекспонирането на случая с катастрофата на Кирил Петков с кола на НСО; говорим за изказването на Бойко Борисов, че стената на АМ "Струма“ е паднала заради небрежност на предишните управляващи. Реториката на партия ГЕРБ е, че след като някой друг управлява, те ще го атакуват. Дори ГЕРБ да са приели тази реорганизация в центъра на София, след като има недоволни граждани, те ще се възползват от тази ситуация на недоволство и ще я използват в своя изгода срещу политическия опонент“, коментира политологът.

Той отбеляза, че данните на социолозите представят моментната политическа картина, а много често в първата половина на предизборната кампанията тя се оказва неточна. "Всичко зависи от това как ще развият кампаниите на отделните партии, т.е. електоралните нагласи. От много други фактори зависи, включително и от решение в деня за размисъл на голяма част от избирателите“, отбеляза Киряков.

В кампанията ПП-ДБ разчитат единствено и само на тезата, че ще се борят с овладяната от ГЕРБ и ДПС държава и че това е основната борба на България, посочи политологът. "Те правят обичайната грешка на такъв тип партии – обикалят страната, срещайки се единствено и само със свои симпатизанти и разчитайки единствено и само на медиите и медийните изяви на лидерите. По места вероятно почти никой няма да разбере кои са кандидатите от листата, няма да се наложат нови лица, ще се разчита на старите, добре познати лица“, коментира Георги Киряков.

Политологът очаква още по-ниска избирателна активност от тази на предходните избори. "На това разчитат ГЕРБ-СДС и ДПС – на такъв тип отказ от демокрация, от гражданско участие и умора. Има очакване и надежда, че нещата трябва да тръгнат в посока промяна, но хората не виждат тази промяна в "Промяната“. Това е огромен проблем и вероятно те ще чакат следващия носител на тази енергия. Има енергия у хората, просто трябва да се канализира някъде. ПП-ДБ не успяха да я овладеят, изгубиха я, разпиляха я и сега очакването стои“, подчерта Киряков.

По думите му "Левицата“, "Солидарна България“ и "Синя България“ разчитат именно на разочарованието от хората, желаещи промяна.