Лекари поискаха неваксинирани деца да нямат право на достъп до масовите училища. В някои области от страната започнаха проверки за стриктното изпълнение на имунизационния календар.

"Отдавна в България съществува правилото веднъж в годината общопрактикуващият лекар да издава здравно-профилактична карта за всяко дете. Тя служи на училищния персонал и служителите в детските градини. Тяхната роля е да определят могат ли децата да посещават учебните заведения при непълен имунизационен статус", каза в NOVA NEWS общопрактикуващият лекар д-р Михаил Михов. По негови думи проверките на тези документи са задължителни и трябва регулярно да се правят и от органите.

"Откакто навлезе здравно-информационната система в електронния обмен на данни, фалшификати не може да има. Ако има някакви пропуски, то те са сведени до минимум", убеден е д-р Михов.

Според него съвременната ваксина срещу коклюш е доста нетрайна, като имунитетът е няколко години. Медикът посочи, че на това се дължи и бумът на коклюш. "При коклюша реимунизациите са пет, но и те не са достатъчни", добави лекарят.