Опасенията, че бюджетът ни няма да се изпълни, т.е. ще има дефицит по-голям от 3%, колкото са изискванията на Маастрихтските критерии, са неоснователни, категорично неоснователни. Това каза в аудиокаста на "Фокус“ "Това е България“ университетският преподавател доц. Йосиф Аврамов, председател на Управителния съвет на Консултантския център по европейски програми.

"В бюджета има буфер, който е в предвидените 11.2 милиарда лева капиталови разходи. И не е проблем една част от капиталовите разходи при необходимост да се прехвърлят в други пера на бюджета. А това може да стане по два начина: единият е с актуализация на бюджета от новото правителството, другият може да стане с постановление на Министерския съвет, ако няма правителство. Защото не е 100% сигурно, че на есен няма да има нови избори, но аз съм уверен, че по-скоро няма да има и бюджетът ще бъде изпълнен, и ще се вместим в предвидения 3-процентен дефицит", посочи Аврамов.

Колкото да приемане на еврото, според него, в никакъв случай не трябва да се вярва на евроскептиците, които са почти категорични, че едва ли не една или две години по-късно от определената дата 1 януари 2025 година ще влезем в Еврозоната.

"Аз бях преди повече от месец на среща с бизнеса на Паскал Донахю. Това е министърът на финансите на Република Ирландия или Ейре, който от три-четири години е председател на Еврогрупата. Еврогрупата е от 20 страни, т.е. всички членки на Еврозоната. Българският министър, независимо, че България е член на валутния механизъм ERM II и на Банковия съюз, не е канен винаги на заседание на Еврогрупата. И ако е поканен, му се свеждат за изпълнение решенията на министрите в Еврогрупата. И това е един от минусите за България на този етап, че на практика ни се дава това, което те преценят, ние не участваме във вземането на решение. След няколко месеца, или след годината, това ще бъде факт. Това е много важно – там се взимат решенията по всички икономически въпроси и се представят на Европейската комисия, която ги потвърждава почти винаги едно към едно", каза още Аврамов.

По думите му много е важно България да участва във вземането на тези решения. Ако нашият финансов министър е в Еврогрупата, той може да се бори да не взема нашият земеделски стопанин субсидия около 50 на 100 от тези, които взема френският фермер, белгийският фермер, италианският фермер, а те бъдат на първо време 75-80 на 100, след 2-3 години 100 на 100.

"България е пълноправен член на Европейския съюз, засега обаче не сме пълноценен, защото не сме членове на Еврозоната, не сме пълноценни членове на Шенгенското пространство, а само по вода и по въздух – това стана тази година на 31 март, а за съжаление все още не сме членове и на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), което ни увериха, че ще стане до края на следващата година", посочи още доц.Йосиф Аврамов.