Едва 5,6 % от зрелостниците от профилирани паралелка са избрали втора матура по математика. Само 59 зрелостници или 0,2% са избрали ДЗИ по “Физика и астрономия". 97 или 0,4% са избрали “Химия и опазване на околната среда".

От друга страна, 56 % са избрали матура по чужд език. Тази новина, според мен, е не по-малко тревожна от резултатите от матурите, но почти не се коментира. Това написа във Фейсбук водачът на листата на ГЕРБ-СДС в 27 МИР Стара Загора - Красимир Вълчев.

"България не може да просперира без инженери и развитие на индустриите с висока добавена стойност. Реалните индустрии, химичните технологии, информационните технологии, енергетиката са секторите, благодарение на които растем. От техния ръст се формират по-високите доходи във всички останали сектори. А те от своя страна имат нужда от инженери и специалисти, учили за професии, които изискват по-задълбочено изучаване на математика, физика и химия.

С толкова малко зрелостници по математика, физика и химия не можем да обезпечим инженерно-техническите и природно-математическите специалисти във висшите училища. Няма как да имаме и добро икономическо образование без математика.

Имаме проблем със свръхамбициозните и бързи учебни програми по математика. Имаме поколенчески проблем с концентрацията. Налице са достатъчно доказателства, че екраните вредят на способността за концентрация и на резултатите по математика и природни науки. Имаме и недостиг на учители по математика, физика и химия.

Тези проблеми може и трябва са се преодолеят.

Може обаче и да насърчим полагането на матура по математика, физика и химия. Вместо да предлагаме освобождаване на всички студенти от такси за обучение, може да освободим тези, които са кандидатствали с матура по математика, физика или химия. Ако не сме популисти", пише още той.