Алтернатива на ГЕРБ и ПП сериозна, управленска, която да може да създаде управление - трудно може да се оформи в новия 50-ти парламент. Това каза в аудиокаста на “Фокус" “Това е България" Александър Димитров, доктор на политическите науки и специалист по избори.

"Малка алтернатива, от порядъка на 4-5 %-на формация, може би до някъде. Но това по същество не е алтернатива на ГЕРБ. Истинската алтернатива на управлението на ГЕРП и ПП е президентът Румен Радев. Но неговите инструменти бяха взети, по мое мнение, чрез погазване на Конституцията и аз лично мисля, че Конституционният съд ще се произнесе непосредствено след изборите и ще възвърне правомощията на президента Радев. Защото в противен случай балансите в държавата ще бъдат тежко нарушени и ние ще влезем в доста неизследвана територия, от която излизането ще бъде много трудно. Но при всички случаи вървим към формиране на нов обществен договор с нови политически субекти в недалечно бъдеще и нова Конституция.

Досегашната конституция може да търпи много критики, аз самият съм я критикувал и между другото съм се обявявал преди повече от 10 години за приемането на нова Конституция. Но има неща, които не могат да се отрекат, че това беше една изключително стабилна конструкция, която се променяше много трудно. Тя изисква огромни мнозинства, огромен политически консенсус, а за такива промени по-сериозни, каквито направиха напоследък, се искаше свикване на Велико Народно събрание, което пък се свиква още по-трудно. Воля за това разбира се, никога нямаше през тези 30 години. Аз подозирам, че такава воля рано или късно ще ни се наложи да намерим. Но тази Конституция, старата, тя беше много добре балансирана от гледна точка на разделение на властите под някаква форма. Да ние донякъде пак си бяхме премиерска република, изпълнителната доминираше над съдебната и законодателната власт, но президентът беше сложен като един буфер, който успява да обира напреженията и да натиска най-силната власт от време на време. Затова и назад във времето винаги сме ставали свидетели на противоборства между премиер и президент по време на мандата, имаше много такива още от времето на Костов -  Стоянов, Станишев - Първанов, вече при Румен Радев нещата станаха много по-тежки, но пък там изпълнителната власт взе, че стана много силна. Всъщност там президентът си влезе в ролята да усмирява влиянието на изпълнителната власт. Лека-полека обаче отделни части от основите на тази Конституция бяха премахвани, а сега с последните конституционни промени, де факто много от правомощията на прокуратурата, част от съдебната власт, бяха прехвърлени, повтарям пак според мен, незаконно, противоконституционно в изпълнителната власт към правосъдния министър. Правомощия на президента бяха премахнати, имам предвид служебния кабинет. И от там нататък, това вече е разместване на баланса на цялата държава, което няма как да не даде отражение", поясни политологът.

Според него избирателите очакват поредния месия, но не го виждат. Новият месия ще получи доверие трудно.

"Досега месията обикновено се появяваше, завърташе се два месеца активно по телевизията и ето ти нова партия, взимаме 20%. Тези неща вече няма да стават по този начин, ще бъде трудно и ще се искат доказателства за качества. И аз лично мисля, че хората вече си дадоха сметка, че е не е голям плюс да избереш едни чисто нови хора, които никога не са участвали в политиката, защото се видя, че те са доста необразовани по отношение на начина, по който работи държавата. Те могат да бъдат невероятни специалисти в тяхната сфера, но държавното управление е съвсем различна сфера. И аз си мисля, че новият месия, ако въобще такъв се появи, той по-скоро ще произлезе от средите на държавното управление, ще има опит, може би не малък, на висока позиция. И ще трябва със зъби и нокти да си прокара пътя до властта, а не с два месеца активна реклама по двете национални телевизии, които апропо губят влиянието си, защото все повече хора предпочитат да следят You Tube, Tik-Tok, Фейсбук, а там  има вече доста съществена аудитория. Да, по-възрастните са традиционалисти, но аз лично мисля, че телевизията е новото радио", посочи Димитров.

  

"След изборите - вариант 1, сглобка 2.0. Ние няма, няма, няма, ама то

евроатлантизъм, няма как, трябва да се сглобяваме, ново, тежко унижение, нови тежки обяснения и ще излязат едни хора с..., ето, че не е за ефир, така. И ще казват, ами ние ето тук в интересите на България, изневерихме си си на принципите, това, което говорихме, в интересите на България. Да де, ама ние това го гледахме преди 9 месеца. Няма да го бъде, не става, не става. Втори вариант, управление около ГЕРБ и ДПС, плюс една патерица там. Не, ето сега, например виждам как говорителите на ГЕРБ, започнаха да лансират тезата, че Бойко Борисов би трябвало да стане министър-председател. Какво мисли този непредставения 1 милион за тази теза?

 

По отношение на ДПС няма как, няма легитимност, а и самите избиратели на ГЕРБ имат проблем да направят коалиция с ДПС. За ДПС това ще е разкошно, няма проблем, ще влязат през парадния вход във властта. Може да се замаскира нещо като експертно правителство, няма да е трайно, не може да има трайно управление с 600 и 400 няма, под 1 милион гласа не можеш да направиш стабилно управление. ГЕРБ, когато дойдоха на власт, само те бяха 1 650 000 гласа, отделно имаше ДПС взеха  близо 500 000, а ги подкрепяха неформално, имаше я тогава формацията на г-н Костов и те подкрепяха, дадоха министри даже, не участваха официално, но подкрепяха. Имаше, първото правителство на Борисов беше с повече от 2 500 00, те сега не гласуват толкова. Няма го, докато не излезе да гласува въпросният милион, липсващият милион, няма да се случат нещата. Затова най-логичното, независимо дали ще стане насила или по желание, тоест доброволно, нови избори, дали на есен, паралелно с изборите в Щатите или може би малко  след тях, които ще трябва да отразят новата обстановка в света. Защото това между другото е важен проблем. Истината е, че смяната на властта, която се очаква в Съединените щати, тоест, новата американска външна политика по отношение на войната в Украйна и Русия, отделно след резултата от новите европейски избори, тук вече можем да очакваме нашите ветропоказатели да се обърнат в другата посока", каза още Александър Димитров.