Здравни проблеми, остаряла ВиК-мрежа и липса на адекватен транспорт мъчат жителите на предбалканската община Златарица. Общинският център е само на 25 км. от областния център Велико Търново, но сякаш остава в далечната периферия заради натрупаните проблеми. Последната голяма инвестиция в инфраструктурата в Златарица е от времето на последното правителство на Бойко Борисов и ГЕРБ (2017-2021), оттогава досега държавата остава длъжник на местните жители. Това изказване на проф. Костадин Ангелов разпространиха от пресцентъра на ГЕРБ.

"Само един е личният лекар за цялата община с население малко над 4100 души. Има още една медицинска практика, но там хората разчитат основно на местния фелдшер. ГЕРБ-СДС има начертан план с ясно разписани мерки и механизми, за да могат хората в малки и отдалечени общини като Златарица да имат гарантирания им по право адекватен достъп до медицински и здравни услуги", обясни водачът на листата на ГЕРБ-СДС за Велико Търново и региона проф. д-р Костадин Ангелов.

Единият механизъм предвижда създаването на мобилни медицински екипи, които да са оборудвани с всичко необходимо за качествени и навременни здравни услуги за хората. Паралелно с това, чрез т.нар. "тристълбово финансиране“ ще се овладява кадровата криза в общинските болници – най-близката до Златарица е МБАЛ "Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица, а липсата на лекари и сестри е основен проблем. Тристълбовото финансиране предвижда здравните специалисти да получават възнаграждения по три направления – от държавата, общината и лечебното заведение, за да се привлекат млади лекари. Този модел вече е доказал ефективността си в Свищов и във Велико Търново – в Белодробната болница.

Транспортната свързаност на малките населени места е друг приоритет, по който ще се работи за намиране на устойчиви решения, защото в 21-век не е нормално обществен транспорт до малките населени места в Златаришкия балкан да е с един автобус два пъти в седмицата.

С пари, отпуснати от последното редовно правителство на ГЕРБ, в Златарица беше направен ремонт на централната градска част. С близо един милион лева централният площад "1 май“ вече има и красив фонтан, моделни детска и спортна площадка, ново осветление и кътове за отдих, направени са нови тротоари с цветни и гранитни павета, асфалтирани са и прилежащите участъци от улиците край площада. С подкрепата на ГЕРБ беше решен проблемът с водоснабдяването на някои от малките населени места в Златаришко, приоритет остава подмяната на водопроводната мрежа по селата.

"Кабинетът "Борисов“ беше дал зелена светлина на проекта на Община Златарица за 10 млн. лв. от ПУДООС за нова пречиствателна станция с довеждащ колектор. Министрите на екологията в следващите правителства обаче ощетиха градчето и отпуснатото държавно финансиране от 2,95 млн. лв. стига само за градската пречиствателна станция. Това е само първата стъпка - ще се търси държавна подкрепа и за канализационната мрежа в Златарица, за да не бъдат ощетени 2,5 хиляди жители в градчето", подчерта проф. д-р Костадин Ангелов.

Двете гимназии и защитеното училище в Златарица бяха основно ремонтирани и с подобрена образователна среда при управлението на ГЕРБ. Приоритет в новия мандат остава развитието на материално-техническата база в учебните и детските заведения.

С рестартиране на подкрепата от държавата и инвестиции в инфраструктурата ще се създадат и по-добри условия за привличане на инвеститори и за развитие на малкия и средния бизнес в Златарица, за да не бъде общината най-големият работодател.

"За всичко гореописано е нужно отговорно управление на държавата с правителство на ГЕРБ-СДС", категоричен е проф. Костадин Ангелов. Златарица има и местен кандидат за народен представител – Стефан Бранзелов, който е част от водената от професор Ангелов листа ГЕРБ-СДС.