От "Продължаваме промяната" настояват за свикване на извънредно заседание на парламента. Поводът за това е темата с пенсиите. От пресцентъра на партията информираха, че искането е внесено от Народното събрание от Кирил Петков и 50 други депутати. 

Те настояват депутатите да се съберат в сряда от 10:00 часа. 

Припомняме, че в неделя стана ясно, че от ПП събират подписи за свикването на парламента по темата с пенсиите. Те бяха провокирани от появилата се информация, че пенсиите може да бъдат актуализирани с 10%, а не с 11%, както е заложено в бюджета на Държавното обществено осигуряване. 

В дневния ред на заседанието от ПП настояват да бъдат включени две точки. Първата е за изслушване на служебния министър-председател Димитър Главчев заради информацията за осъвременяване на пенсиите с 10%, а не с 11%. Втората е проект на решение за задължаване на служебния кабинет да спазят заложеното в бюджета за 2024 година увеличение от 11%. 

През вчерашния ден служебният премиер Главчев и служебният социален министър Ивайло Иванов заявиха, че увеличението ще бъде от 11%.

"Никога не сме се колебали, не знам откъде се появиха тези спекулации. Представителите на изпълнителната власт ще подкрепят предложението на социалния министър да бъдат изплатени с 11 % увеличение", заяви Главчев. 

Заседанието на Надзорния съвет на НОИ, където трябва да бъде разгледано решението, ще започне днес от 11 часа.