Хора с добри финансови възможности сменят апартамента си с луксозна къща, разказаха брокери на имоти. Голямо е търсенето на къщи от редови тип, при които няколко еднакви къщи са в един комплекс, но имат отделно дворно място.

Тези имоти не са евтини, но за сметка на това са луксозни. Хората винаги искат да живеят в по-хубав и по-просторен дом, предава вестник "Труд".

Тези, които вече имат голям апартамент, преценяват възможността да се пренесат в къща с двор. Къщата има редица предимства – място където да играят децата, през лятото в двора може да бъде поставен басейн. Всичко това прави къщите привлекателни за хората с добри финансови възможности.

Най-голямо е търсенето на къщи на 20-30 километра от София, Пловдив, Варна и другите големи градове в страната. Така собствениците на имота имат бърз достъп до големия град и не се лишават от удобствата в него.

Има търсене и на така наречените “умни къщи", особено от страна на хора в сектора на информационните технологии. Смарт къщите са нещо, което малко клиенти могат да си позволят, но за което брокерите получават все повече запитвания - особено от хора от IT сектора.

Има купувачи, които работят в големи международни компании и държат на това къщата им е да е “умна", да има добра изолация, добра комуникация, собствен източник на електроенергия, термопомпа, и т.н. Всичко това изисква по-голяма първоначална инвестиция, но след това разходите за отопление през зимата и за охлаждане през лятото са по-малки.

Освен това "умните“ къщи предлагат по-голямо удобство, защото например не се налага носенето на дърва за печката през зимата.

Остава силно търсенето на необзаведени апартаменти, които собствениците могат да обзаведат по свой вкус. Често купувачите искат апартаментите да са завършени “до ключ". Това означава, че имат настилки, шпакловка, замазка, боя и т.н. Новият собственик трябва само да обзаведе дома си.

Има търсене и на напълно готови и обзаведени жилища. Но такива апартаменти купуват предимно с инвестиционна цел. Когато човек купува дом за живеене, най-често иска да наложи своя собствен стил.

На пазара има и обзаведени апартаменти, в които мебелите са избрани от дизайнери, и където човек веднага може да се нанесе без никакви съществени размествания. Но цените на тези имоти са доста високи.