От Централната избирателна комисия дадоха важни указания за това как да гласуваме на предстоящите избори 2 в 1 за Европейски парламент и за Народно събрание. На редовния брифинг на ЦИК говорителят Росица Матева представи двата вида бюлетини и машините за гласуване, предаде репортер на "Фокус"

Пред медиите Матева обясни, че е изключително важно как ще се гласува на хартиените бюлетини. Двата вида са в различен цвят - тази за евроизборите е в синьо, а тази за народни представители - в зелено. 

"Партиите и коалициите, и съответно номерата, са изписани в зелен цвят. Отгоре пише "Бюлетина за народни представители". Бюлетината за членове на Европейски парламент е в син цвят. В нея имаме една кандидатска листа, със 17 кандидати, която е еднаква за цялата страна и за гласуване извън страната", заяви Матева.

При бюлетината за гласуване за народни представители има разлики при тази за страната и тази за чужбина. Гласуващите извън страната няма да могат да гласуват с преференции. Освен това е изключително важно при гласуване с хартиени бюлетини за народни представители да се гласува, първо, в квадратчето с номера на партията или коалицията, която е издигнала конкретен кандидат, преди да изберем преференцията си.  

При машинния вот се използва същият софтуер, който се е използвал и на местните избори от края на миналата година. Бюлетините, които се разпечатват, ще бъдат същите като на тези от местния вот. За да гласува на машина, избирателят първо ще трябва да постави карта в машина, след това да реши дали да участва в двата вида избори, или само в единия.

При гласуването за народни представители на машина е добре да знаем предварително кой кандидат искаме да подкрепим, посъветва Матева. И уточни, че отново първо ще трябва да се избере политическата партия, а след това и кандидата при преференциалния вот. 

Ако гласуваме на машина и сме решили да участваме и в двата вида избори, но пропуснем да пуснем гласа си в някоя от двете бюлетини, то машината няма да ни позволи да продължим напред. След правилно изпълнение на стъпките, машината ще отпечата две бюлетини (бел. от ред. - ако сме гласували и за Европарламент, и за народни представители). Тази за Народното събрание е по-дълга, а тази за Европарламента по-къса. След това двете бюлетини се пускат в съответните урни в секцията.