Целият ЕС в първата секунда на новия президент на РСМ разбраха, че става дума за нещо много опасно, чужд геополитически проект. Така журналистът Любчо Нешков коментира клетвата на новоизбрания македонски президент, която предизвика поредица от реакции както в Брюксел, България и Гърция, така и в самата Северна Македония.

Новият държавен глава използва в клетвата си само името "Македония“, а не конституционното име на страната - Северна Македония.

"Държава Македония не съществува, има нарушение на закона, на конституцията, на клетвата. Не бива да се търси случайност в думите на Гордана Силяновска-Давкова. Става дума за 70-годишен юрист.

Тя направи тази постъпка, това не е в квартала в кръчмата и предизборен митинг, това е на встъпване в длъжност по време на клетва“, каза още Нешков пред bTV.

Посланикът на Гърция София Филипиду напусна парламента в Скопие в знак на протест още при встъпването в длъжност на новоизбрания президент на РСМ.

Причината е нарушение в Преспанския договор - при произнасянето на клетвата си в парламента Силяновска нарече държавата си "Македония“, вместо "Северна Македония“. Министърът на правосъдието оспорва вчерашната клетва на новия президент на РСМ. Гордана Силяновска-Давкова беше издигната от ВМРО-ДПМНЕ.

"Много е важно веднага да не търсим тълкования и обяснения, гръцкият посланик разбра на секундата и излезе. Българският не си тръгна веднага, но го отдавам на забавяне, после имахме реакция на това антиевропейско изказване. Има вакуум и той се попълва от чужд геополитически проект, който влиза на македонския терен. Командният център е в Белград, инструмент на руския свят“, каза още Нешков.