31 екипажа са подали заявки за участие в тазгодишното 52-ро издание на рали "България", съобщиха за "Фокус“ от пресслужбата на надпреварата.

Състезанието, което ще се проведе от 1-ви до 3-ти септември, е трети кръг от националния рали шампионат на България и 14-и от европейския рали трофей на ФИА.

Сред подалите заявки за участие са световният шампион в WRC3 за 2016 година Симоне Темпестини (Porsche 997 RGT) с навигатор Серджио Иту, победителите в последното издание на рали "България" и трикратни национални шампиони Мирослав Ангелов / Георги Гаджев (Skoda Fabia Rally2 evo), победителите от тазгодишното издание на рали "Стари Столици" Мартин Сурилов / Здравко Здравков (Citroen C3 Rally2) и двукратните национални шампиони Пламен Стайков / Рафи Кадир (Skoda Fabia R5).

Срещу тях в битката за победата в генералното класиране също ще се изправят националните рали шампиони на Румъния в клас RC2 Себастиан Барбу / Богдан Янку (Skoda Fabia Rally2 evo) и участвалите през миналия уикенд в рали “Барум" Антон Титов / Александър Спиров (Skoda Fabia R5), с които завършва и списъка в клас RC2.

Интересна ще бъде и борбата при автомобилите със задвижване на предните колела , където впечатление прави името на трикратната европейска рали шампионка при дамите Екатерина Стратиева (Opel Corsa Rally4), която отново ще разчита на Георги Аврамов за свой навигатор. Сериозна конкуренция я очаква в лицето на Никола Мишев / Петър Сивов (Peugeot 208 Rally4), Денис Станчовски / Недялко Сивов (Peugeot 208 R2) и Христо Атанасов / Марин Иванов (Citroen C2 VTS), които са сред едни от най-бързите родни екипажи.

С автомобили със задвижване на предните колела своите заявки за участие са подали също гръцкият екипаж на Йоанис Костантинидис / Йоанис Саритсоглу ( Citroen DS3 R3 MAX) и унгарското дуо Адриен Вогел / Миклош Маричек (Peugeot 208 Rally4), които също ще допринесат за това борбата  да е интересна за зрителите и при по-ниските класове.

През тази година рали “България" е с нов маршрут с дължина от 150 състезателни километра разделени на тринадесет специални етапа в регионите на Велико Търново и Габрово.

Церемонията по откриването ще се проведе пред централната порта на крепостта "Царевец“ на 1 септември (петък) от 20:30 часа, което ще доближи екипажите и феновете до уникалната история на България.