Михаел Шумахер ще бъде запомнен като икона на Формула 1 и той също ефективно ръководи отбора на "Ферари“ по време на успешния си период там. Това заяви легендарният бивш шеф на Формула 1 Бърни Екълстоун.

93-годишният Екълстоун говори пред медиите в Германия по повод 10-ата годишнина от инцидента на Михаел Шумахер на ски във Франция.

Михаел Шумахер дебютира във Формула 1 през 1991 г. в отбора на "Джордан“, но вече беше в "Бенетон“ за следващото състезание и спечели първите си две световни титли с тях през 1994-а и 1995 г. След това той се присъедини към "Ферари“ и спечели останалите си пет титли със Скудерията 2000-2004 г.

"Знаех, че е талантлив. Еди Джордан беше много убеден в него, имаше добро око – разказа Екълстоун. -  Майкъл със сигурност щеше да намери друг пилот, но ние използвахме няколко преки пътища за Шуми. Откраднахме го от Джордан".

Разглеждайки ерата на Шумахер във "Ферари“, по време на която той помогна на отбора да сложи край на дългата суша без титла, Екълстоун каза: "Един ден седяхме заедно и го попитах: Кой ръководи този отбор? И той отговори: Аз ще го направя. Той го направи наистина добре. Можеше да извлече най-доброто от хората. Той спечели уважението на екипа, те го слушаха. Когато казваше нещо, те знаеха, че е правилно. Каквото и да казва Михаел, директорът на отбора Жан Тод го следваше“.

Екълстоун призна, че все още не може да си даде обяснение, защо Шумахер прекрати кариерата си за първи път през 2006 г.

"Липсва ми. Той е звезда и винаги ще бъде запомнен като звезда“, каза Екълстоун за Шумахер, който не е виждан на публично място и е с неизвестно здравословно състояние след инцидента на ски на 29 декември 2013 г.