Българският пилот Любослав Руйков постигна огромен успех, след като се пребори за правото да кара на Световното първенство по картинг в края на настоящия сезон.

Руйков направи това, записвайки втора голяма победа през сезона – първо място в Зимната купа на ROK в своя клас Junior.

Именно този успех осигури на българина и участие на Световното.

На пистата "Саут Гарда" в Лонато, Руйков се бори с още 53-ма пилоти, като в събота записа 4-о време в общата квалификация в клас Junior и спечели своя манш.

В неделните префинали Руйков постигна четвърто и второ място и на финала стартира четвърти.

На финала българският пилот спечели с 0.091 секунди пред поляка Антъни Косиба.

"Планът ни за финала беше Любо да е агресивен от самото начало и от първия завой той атакува пилотите пред него. Когато излезе пред съперниците си, те осъзнаха, че той е бърз и ако продължават да се борят зад него, няма да могат да го стигнат до финала. Затова те се подредиха в слипстрийм и така го доближиха, атакуваха го, но той си върна първата позиция и едва в последната обиколка се отбраняваше", коментира пред БТА механикът и треньор на Руйков Станислав Каваримов.

"Въпреки безотговорното поведение на българската картинг федерация, която провали участието на Любо в Картинг академията на ФИА тази година, той успя да се пребори за нов шанс и ще кара на световно, което за нас е важно", заяви бащата на пилота Велко Руйков.

По-рано този месец се оказа, че от федерацията са изпуснали сроковете да заявят Руйков и той получи статут на резерва в Картинг академията на ФИА, която се провежда ежегодно.