17 екипажа от 7 държави стартираха в 7.MAHLE eco Rally, трети кръг от календара на световния шампионат за серийни електрически автомобили на FIA, който се проведе в Словения.

Българският отбор ASM Bulgaria започна своят 11-и пореден сезон в шампионата на международната автомобилна федерация промотиращ електрическата мобилност с пореден голям успех.

Дедиков и Павлов с тяхната KIA Niro EV успешно се пребориха с традиционно предизвикателният маршрут на ралито от 442 километра в подножието на Юлианските Алпи и карстовия регион Випава. Проливните дъждове и нетипично високите температури предизвикани от климатичните промени съпътстваха цялото състезание. Тесните планински пътища бяха подгизнали от пороите и буквално във всеки завой в 14-те състезателни отсечки с обща дължина 245 километра екипажите водеха борба за сцепление.

Световните шампиони Здарски/Набелек от Чехия поведоха в първия етап следвани от италиано-полския тандем Герини/Прусак. Българският екипаж даде първи резултат в 4-ата отсечка и допълни челната тройка.

По време на регрупинга преди нощният етап от състезанието водещият словенски навигатор Себастиан Кобал, видимо притеснен от надвисналите черни облаци, прояви истинско спортсменство и обиколи всички екипажи за да маркира изключително хлъзгавите участъци в предстоящите отсечки.

Малко преди старта на нощният етап природата показа и своята благосклонност и местният климатичен феномен Burja (б.р. внезапен ураганен вятър от север) буквално издуха облаците за секунди. По време на нощните отсечки Дедиков и Павлов успяха да запазят добро темпо без да допускат грешки и се изкачиха на втора позиция в класирането.

Вторият ден продължи с дъждовно време и хлъзгави алпийски отсечки, особено за екипажите стартирали със зимни гуми сред които бяха и българите. Дедиков и Павлов поддържаха стабилно представяне, като на моменти дори поведоха в генералното класиране. Водещият словенски екипаж Спачапан/Кобал от AMD Gorica демонстрира колко важно е познаването на трасето и след десетата отсечка поведе с 0.02 секунди пред състезателите на ASM Bulgaria.

До финала състезанието премина под постоянен дъжд и мъгла и словенците увеличиха преднината си до финалните 5,3 секунди пред българите.

На финала, след корекция на резултатите с коефициента на постигнатата енергийна ефективност, от завършилите 13 екипажа с най-добър резултат от 1 360 точки на първо място се класираха Спачапан/Кобал, втори Дедиков/Павлов с 1 513 точки и трети Герини/Прусак с 1 624 точки.

Световните шампиони Здарски/Набелек останаха на крачка от подиума с 1 735 точки.

С второто място в Словения българският отбор започва своята ограничена програма от 3 старта в шампионата по един изключително добър начин, като екипът има за цел да успее да увеличи участията си до минимумът по регламент 8 старта от 12 кръга.

Следващият кръг от световния шампионат за електрически автомобили Bridgestone FIA eco-R е след две седмици в Чехия, като през тази година ČEZ Czech New Energies Rallye ще е с дължина от над 600 километра голяма част от тях по етапите на WRC Central European Rally.