Пилотът на "Ред Бул“ Макс Верстапен спечели квалификацията преди старта от Формула 1 за Голямата награда на Катар, 18-и кръг от шампионата.

Двукратният световен шампион, който ще може да си гарантира трета поредна световна титла още след предстоящия в събота спринт, единствен слезе под 1.24 минути в хода на квалификацията, постигайки време от 1:23.778 секунди.

Верстапен изпревари с 0,296 секунди пилота на "Макларън“ Ландо Норис, който обаче ще стартира десети, тъй като загуби и двете си обиколки в третия сегмент от квалификацията заради излизане извън пистата.

До Верстапен на стартовата решетка ще потегли пилотът на "Мерцедес“ Джордж Ръсел, който изостана с 0,441 секунди в квалификацията.

От втора редица състезанието ще започнат седемкратният световен шампион Люис Хамилтън с "Мерцедес“, останал на 0,527 секунди от Верстапен, както и двукратният първенец на планетата Фернандо Алонсо от "Астън Мартин“.

На 7 октомври (събота) от 16:00 часа е втората квалификационна сесия, която трябва да определи стартовата решетка за спринта. Самият спринт е от 20:30 часа.

Основната надпревара за Гран При на Катар е предвидена за 20:00 часа на 8 октомври (неделя).