Осемкратният рали шампион Себастиан Ожие и навигаторът му Венсан Ланде бяха хоспитализирани след катастрофа в Полша, където водят подготовка за седмия кръг от сезона в Световния рали шампионат (WRC), съобщават световните агенции.

От тима на "Тойота", за който се състезава френския екипаж, уточняват, че Ожие и Ланде са били замесени "в пътен инцидент по време на тестове преди рали Полша и е отведени за медицински прегледи".

Говорителят на полицията в Олщин Томаш Марковски коментира, че в инцидента са участвали две коли близо до североизточното село Влости, а общо четирима души са били откарани в болница.

"Катастрофата е станала на черен път, който в събота ще бъде част от маршрута на ралито - коментира Марковски пред полската информационна агенция PAP. - Участниците в предстоящото рали са управлявали своята "Тойота“, а в автомобил "Форд“ са били две жени - шофьор и пътничка. Ожие и неговият навигатор са откарани в болницата с хеликоптер, а двете ранени жени са изпратени в медицински заведения с линейки“.

Причината за инцидента не се съобщава.

Телевизионни кадри показаха хеликоптер насред поле, както и полиция, и пожарникари на мястото, а снимки, публикувани от полицията в Олщин, показват бяла "Тойота“ и тъмен "Форд“ с повредени предници.

Четиридневното рали Полша трябва да започне в четвъртък в селски район недалеч от границата с руския Калининград.

40-годишният Ожие е един от най-великите рали пилоти в историята. Той спечели шест поредни световни титли от 2013-а до 2018 година. Последният му триумф в шампионата е от 2021 година.

През настоящия сезон той ликува в рали "Хърватия“ през април и на рали "Португалия“ през май. Полша ще бъде домакин на първото си WRC състезание от седем години насам, а Себастиан Ожие има две победи на полска земя.