Испанската столица Мадрид се завръща в календара на Формула 1, обявиха световните агенции.

Според информацията, официално това трябва да бъде обявено идната седмица на специална презентация

Състезанията от Формула 1 се връщат в района на испанската столица за първи път от 40 години насам, когато за последно градът е бил домакин на състезание.

Подробностите за това кога състезанието в Мадрид ще бъде добавено към календара все още се уточняват, въпреки че вече се говори за многогодишен договор, който трябва да започне през 2026 година.

Барселона – вторият град по големина в Испания и столица на региона Каталония, има договор за провеждане на състезания от Формула 1 на пистата си до 2026 година. Водят се преговори за евентуалното преместване на състезанието от Барселона в Мадрид, като този старт запази досегашното си място в календара. Има все още и малка вероятност да има две състезания в Испания през 2026 година.

Очакванията за Мадрид са състезанието там да се проведе по улиците, минаваща през градския панаир. Подробностите за трасето също трябва да станат ясни другата седмица.

Кметът на Мадрид Хосе Луис Мартинес-Алмейда вече намекна за подобно развитие и подчерта, че очаква  "някои добри новини" за столицата следващия вторник.

Губернаторът на региона Град Мадрид и околностите Изабел Диас Аюсо също изрази задоволство от развитието и подчерта, че очаква едно такова състезание да бъде стимул за инвестиции и отключване на други страхотни проекти.

Последното издание на Гран при в Мадрид е било през 1981 година на пистата "Харама“. Пистата "Херес де ла Фронтера“ пък бе домакин на гонките за последно между 1994 и 1997 година.

Барселона е дом на Формула 1 в Испания от 1991 година насам.