Полският премиер Матеуш Моравецки реагира на предложението на Европейската комисия в неделя за спиране на част от фондовете на Съюза за Унгария поради опасения за лошото им управление, предава Hungary Today.

Полският министър-председател заяви на пресконференция в провинциална Полша, че е съвсем естествено Варшава да се "противопостави с цялата си сила“ на всяко действие на европейските институции, "насочено към незаконно лишаване на всяка държава-членка, и по-специално на Унгария, от финансови средства“.

Моравецки отбеляза, че според информацията, достигаща до Полша от Будапеща и Брюксел, "премиерът Орбан и унгарското правителство са подготвили проект на споразумение с Европейската комисия“, с което унгарската страна се надява да сложи край на спора с брюкселския орган.

Полският премиер отбеляза, че се надява Варшава да получи средствата, отпуснати ѝ по новата бюджетна рамка на ЕС в края на тази и следващата година. В отговор на думите на Йоханес Хан, комисар по бюджета и администрацията, Моравецки каза, че самият комисар е казал, че въпреки спора между Варшава и Брюксел, няма причина да се започне дебат за върховенството на закона срещу Полша.

 

Дебатът за върховенството на закона в Унгария се води от години в Европейския съюз. Като последен етап от сагата Европейският парламент прие в четвъртък доклад на Гуендолин Делбос-Корфийлд относно Унгария. Според изявлението за пресата на ЕП "ценностите, заложени в член 2 от Договорите на ЕС, включително демокрацията и основните права в страната, са се влошили допълнително от 2018 г. насам, чрез целенасочените и систематични усилия на унгарското правителство, и са се влошили от бездействието на ЕС“. Според европейския законодателен орган, Унгария вече не може да се счита за истинска демокрация.

В отговор на доклада управляващата партия "Фидес“ написа в изявление, че "докато европейците страдат от провалените санкции на Брюксел и енергийната криза, Европейският парламент, който има ляво мнозинство, няма по-голям приоритет от атаката срещу Унгария“.