На 18 януари Европейският парламент ще гласува резолюция за лишаването на Унгария от право на глас в Общността и за започване на разследване на решение на Комисията за отпускането на средства на Будапеща, съобщава Euractiv.

Повечето политически партии в ЕП са постигнали съгласие по текста на резолюцията за Унгария, която предлага призоваване за отнемане на правото й на глас в Съвета на ЕС и разследване на размразяването на 10 милиарда евро за Будапеща от Европейската комисия миналия месец. Съгласие по документа са дали социалистите, Зелените, Европейската народна партия, либералната Renew и левицата - парламентът ще гласува в четвъртък, 18 януари, резолюция за Унгария.

Неговите две ключови точки са призив към Съвета на ЕС да започне процес на лишаване на Унгария от правото й на глас в съответствие с член 7.2 от Договора за ЕС и започване на парламентарно разследване на законността на решението на Европейската комисия да размрази 10 млрд. евро средства за Унгария през декември 2023 г. - до и включително дело в Съда на ЕС.

"Ние също така изпращаме силно послание до Европейската комисия: ако те просто разпределят милиарди евро, за да избегнат ветото на Унгария, няма да им се размине“, предупреди един от водещите преговарящи по резолюцията, евродепутатът от "Зелените“ Даниел Фройнд.

Повечето депутати от ЕС са на мнение, че решението на Комисията да отпусне средства не се основава на обективни подобрения в съдебната система на Унгария и върховенството на закона, както твърдят от ръководните органи в Брюксел. Смята се, че това решение е било отстъпка на Будапеща от страна на Брюксел преди срещата на върха на ЕС, на която беше взето историческото решение за започване на преговори за присъединяване на Украйна и Молдова.

Според Euractiv окончателната проекторезолюция може да включва и разпоредба, призоваваща за вот на недоверие към председателя на Европейската комисия Урсули фон дер Лайен, ако изпълнителната власт на ЕС размрази допълнителни средства за Унгария.

Миналата седмица евродепутатът от Финландия Петри Сарвамаа предложи да се приложи процедура срещу Унгария в съответствие с част 2 на член 7 от Договора за ЕС. Той предвижда възможност за спиране на определени гласувания, включително на това в Съвета на ЕС, по отношение на държава, която многократно е нарушавала ценностите на Европейския съюз.

Но словашкият премиер Роберт Фицо обеща да наложи вето на всякакви решения, насочени към ограничаване на правата на Унгария в Европейския съюз.