Естонската полиция забрани публични събирания, използването на забранени символи или изрази на подкрепа за Руската федерация на 9 май, когато Русия празнува Деня на победата във Втората световна война, съобщава Postimees.

"Полицията ще арестува тези, които решат да използват съветски символи и "георгиевски ленти" на 9 май", е заявила подполковникът от естонската полиция Елена Мирошниченко.

Показването на "забранени символи" в Естония може да доведе до глоба до 1200 евро или арест. Мирошниченко също е отбелязала, че "полицията няма никакво сътрудничество с руското посолство". 

"Полицията не забранява помен на загиналите, но е забранена подкрепата за агресията. Ето защо публичните събирания, шествия и други събирания на хора, използващи забранени символи или изразяващи подкрепа за военните престъпления на Русия, са забранени", е допълнил началникът на полицейското управление в град Нарва Индрек Пуви.

На 9 май полицията ще присъства на военното гробище в Талин, а членовете на силите за сигурност на естонската столица съобщиха, че възпоменанието за жертвите трябва "да протече мирно, с достойнство и уважение".